7x Motivatie om juist met fibromyalgie elke dag te wandelen

Als je me vroeger had gezegd dat ik nu iedere dag, 2x per dag zou wandelen, had ik je waarschijnlijk heel hard uitgelachen :). Vroeger had ik namelijk een enorme hekel aan wandelen, ik sprong liever op de fiets.

Toch wandel ik tegenwoordig al jaren vrijwel iedere dag, niet alleen omdat er hondjes zijn die uitgelaten willen worden, maar vooral omdat ik niet meer zonder kan. Wandelen in combinatie met fibromyalgie helpt me namelijk om me op verschillende vlakken beter te voelen. Omdat ik er zo veel profijt van heb, wil ik graag mijn 7 belangrijkste redenen delen om júíst met fibromyalgie dagelijks te wandelen.

Laat me trouwens even duidelijk zijn: het is niet mijn doel om jou te pushen om ook dagelijks te gaan wandelen als dit voor jou niet haalbaar is. Ik wil alleen delen wat het mij oplevert, omdat dit misschien voor jou ook een interessant is of je motiveert om vaker te wandelen.

7x Motivatie om juist met fibromyalgie elke dag te wandelen

Wandelen en fibromyalgie; voor mij is het een top combinatie! Waarom dat zo is? En waarom ik trouw iedere dag twee keer ga wandelen? Ik deel het hieronder met je!

1. Het soepel houden van het lichaam

Wandelen doe ik bewust om mijn rug en de rest van mijn lichaam soepel te houden. Wandel ik niet? Dan is de kans groot dat ik ook meer last heb van pijn in mijn mijn lichaam en dan met name in mijn onder rug.

Wandelen helpt me goed om te pijnklachten te reguleren en mezelf soepel te houden. Wandelen in de ochtend vind ik tevens ook heel fijn omdat ik, net zoals velen met fibromyalgie, last heb van ochtendstijfheid. 

2. Rust in je hoofd

’s Morgens vind ik het heerlijk om de dag buiten de startten en de frisse lucht te voelen stromen door mijn longen. Tegelijkertijd brengt het me rust in mijn hoofd en helpt het me om echt even in het hier en nu te leven.

De wandeling ’s avonds vind ik vooral heel fijn om alles even los te laten. Ik kan nogal in mijn hoofd zitten en wandelen helpt me om mijn hoofd leeg te maken. Even bewust in en uit ademen, genieten van alles om me heen en loslaten wat in mijn hoofd zit.

Ik probeer me dan ook echt bewust te focussen op de hondjes, op fijne gesprekken met Youri en op de natuur.

3. Dagelijks voldoende beweging

Als online ondernemer zit ik dagelijks veel achter mijn laptop waardoor ik het juist ook belangrijk vind om voldoende te bewegen.

Gezien ik met de 2 wandelingen gemiddeld 60 minuten of meer beweeg, kom ik op een dag aan voldoende beweging.

Hoewel ik me met mijn FitBit lang heb gefocust op het aantal stappen per dag, vind ik de actieve minuten tegenwoordig belangrijker. Dit geeft aan dat ik ook écht actief in beweging ben geweest.

4. Conditie op pijl houden

Tijdens mijn revalidatie traject is me verteld dat je conditie erg belangrijk is als je maar weinig energie hebt. Dit komt omdat je door een goede conditie, meer uithoudingsvermogen hebt. Ben je altijd al moe en is je conditie slecht? Dan kun je sneller last krijgen van vermoeidheid en uitputting.

Juist daarom is het dus zo belangrijk om je conditie op pijl te houden, en wandelen is daar een goede manier voor!

wandelen fibromyalgie
Met lieve Milo!

5. Nieuwe inspiratie en ideeën

Wandelen helpt me, naast het leegmaken van mijn hoofd, ook om inspiratie en nieuwe ideeën op te doen. In de natuur en om je heen zijn zo veel metaforen te vinden, dingen die inspiratie bieden, vragen die ineens beantwoord worden. Maar ook nieuwe ideeën, inspiratie of plots een goed idee komen me zomaar binnen tijdens het wandelen.

6. Leven in het nu

Ik kan nog al eens met mijn hoofd in de toekomst of het verleden hangen. Wandelen helpt me echt om te leven in het hier en nu.

Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn. De fluitende vogels, mooie bloemen en planten, de frisse lucht en de mooie omgeving; het helpt me te focussen op dat wat er nu is.

Ik wordt dan ook ongegeneerd blij van een konijn die voorbij schiet, een mooie bloem, de ondergaande zon of een veertje wat op mijn pad ligt. Het helpt me om echt even in het hier en nu te zijn en te genieten van al het moois om me heen. Ik voel me dan intens dankbaar.

7. Wandelen en fibromyalgie: Een rustige manier van bewegen

Door fibromyalgie merk ik dat fanatiek sporten of bewegen niet altijd haalbaar is. Wandelen is voor mij een manier van bewegen die voor mijn lichaam goed haalbaar is en zelfs de klachten verminderd. Het is een rustige manier van bewegen waardoor het voor mij goed vol te houden is en ik er oprecht van kan genieten.

Onmisbaar tijdens het wandelen:

 • Goede wandelschoenen; ik loop al jaren op degelijke wandelschoenen van het merk Lowa. Hierdoor heb ik tijdens het wandelen de juiste ondersteuning.
 • Mijn FitBit; ik vind het fijn om mijn wandelingen te kunnen tracken met de FitBit en te zien hoe veel stappen ik gezet heb en hoe veel minuten ik actief ben geweest.

Voldoende wandelen om fibromyalgie klachten te beperken

Soms loop ik per dag een uur, soms anderhalf en op dagen dat het echt niet goed gaat soms maar 20 minuten. Mijn streven is om dagelijks 2x te wandelen om bovenstaande redenen. Dat dit voor mij vol te houden is komt mede ook omdat we 2 hondjes hebben die uitgelaten moeten worden maar zeker ook omdat ik weet waar ik het voor doe. 

Want wandel ik niet? Dan merk ik dit gauw genoeg in meer pijnklachten in mijn onder rug en stijfheid in mijn lichaam. Een goede stok achter de deur om dagelijks 2x te gaan wandelen!

Wandel jij regelmatig? Of heb je een andere manier van bewegen die beter bij je past? Laat het zeker even weten in een reactie!


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

8 gedachten over “7x Motivatie om juist met fibromyalgie elke dag te wandelen”

 1. Ik ben ongeveer 3 jaar geleden gestart met lopen. Dit was voordien onmogelijk! Hierom zou ik ook gelachen hebben net zoals jij zei over het wandelen. Maar kijk, ik voel me er goed bij, ik heb het nodig. Dit ook om mijn hoofd leeg te maken en de pijn onder controle te houden.

  Beantwoorden
 2. Sinds een paar weken ben ik gestart met een ochtendwandeling. Ik had na het ontwaken last van negatieve gedachten en lusteloosheid. Nu kleed ik me meteen aan en ga wandelen voor het ontbijt.
  Leuk is dat de mensen die hun hond uitlaten dan goeiemorgen zeggen. Een fijn begin van de dag!
  Ik begin de dag met veel pijn en stijve gewrichten, door het wandelen neemt dat wat af. Voor mij is één dagelijkse wandeling voldoende, de ene dag wat langer dan de,andere.
  Bedankt voor je tips!

  Beantwoorden
 3. Ik zou graag willen wandelen. Het eerste 1,5 jaar van corona heb ik veel gewandeld. Ca 3x per week 10 km. Vorig jaar begonnen de pijnklachten. 3 weken geleden heb ik de diagnose gekregen. Lopen veroorzaakt nog steeds pijn. Dat ik moeilijk grenzen kan maken en me er aan te houden tijdens het bewegen werkt ook niet mee. Omdat ik wel wil bewegen wel ik gaan sporten onder (semi) begeleiding. Ik weet alleen nog niet of ik dat in een sportschool of via de fysiotherapeut wel doen. Het is goed om te lezen dat sport gewoon kan een ook via een sportschool.

  Beantwoorden
  • Wat vervelend dat vorig jaar de pijnklachten zijn begonnen en dat je ook de diagnose fibromyalgie hebt gekregen. Sporten onder begeleiding kan zeker wel een aanrader zijn als je snel over je grenzen gaat, dan heb je in ieder geval iemand die met je meekijkt. Veel succes!

   Beantwoorden
 4. Ook ik ben aan de wandel gegaan . ik probeer iedere dag 5000 stappen te halen en ga twee keer per dag wandelen.
  Het kost me erg veel moeite en pijn maar ik doe het wel .
  Hoop zo wat meer conditie te krijgen en wat minder pijn !
  Op deze manier probeer ik een beetje naar mijn lichaam te luisteren en even door te bijten ! Of ik hier goed aan doe weet ik niet , het is een kwestie van uitproberen!
  Er is nog steeds weinig begrip voor fibromyalgie en dat is best wel moeilijk vind ik .

  Beantwoorden
  • Wat goed dat je ook bent gaan wandelen, lekker bezig! Als het je nog zo veel moeite en pijn kost is het misschien wel handig om de 5000 stappen even te verlagen zodat je daarna kunt gaan opbouwen 🙂 Wellicht is dat wat fijner.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

☀️ ZOMERDEAL! ☀️
10% KORTING OP EBOOKS & CURSUSSEN