FitBit Charge 2 review: Inzicht in je slaapritme, beweging en gezondheid

De FitBit Charge 2 heb ik gekregen met kerstavond van mijn ouders. Super blij ben ik ermee (ik had er zelf ook om gevraagd), maar natuurlijk was ik wel onwijs benieuwd of mij dit ook echt zo veel zou helpen als ik ervan verwacht. De Fitbit Charge 2 wilde ik voornamelijk om mijn gezondheid beter te kunnen ‘controleren’. Om inzicht te krijgen in mijn slaapritme, beweging en hartslag. In deze blog deel ik dan ook graag mijn Fitbit Charge 2 review met je.

FitBit Charge 2 review: Inzicht in je slaapritme, beweging en gezondheid

Al langere tijd was ik geïnteresseerd in een FitBit, maar toen ik deze bij mijn beste vriendinnetje in het echt zag was ik om. Vandaar ook dat ik dit als cadeau vroeg aan mijn ouders. Omdat ik door fibromyalgie slecht slaap en ik het idee heb dat mijn hartslag soms behoorlijk hoog is (stress?) wilde ik hier meer inzicht in. Ook vind ik het fijn om een goed inzicht te krijgen in mijn beweging.

Fitbit Charge 2 review front-back

Fitbit Charge 2 analyseert je slaap

Als je de activity tracker ‘s nachts om laat wordt er aan de hand van je hartslag een slaapanalyse gemaakt. Er wordt weergegeven hoe lang je slaapt maar ook wanneer je in een diepe slaap, REM-slaap, lichte slaap of wakker bent. Erg interessant!

Bij mij valt op dat ik maar heel weinig in de diepe slaap zit en dat dit voornamelijk is wanneer ik net in bed lig. Wat ook grappig is om te zien is dat ik via de slaap tracker precies kan zien wanner mijn vriend naar bed gekomen is, meestal ben ik rond die tijd 30 seconden tot een paar minuten wakker (onbewust).

Verder ben ik er achter gekomen dat ik minder slaap als dat ik eigenlijk dacht. Het maakt me dus wel bewust waardoor ik echt aan mijn slaapritme ben gaan werken. Ik ga nu gemiddeld een uur eerder naar bed dan voordat ik mijn FitBit had en daar voel ik me ook echt beter bij.

Je kunt instellen dat je een melding krijgt dat het tijd is om te gaan slapen. Hoewel ik me altijd wel bewust ben van de tijd helpt deze melding me wel. Het is een extra reminder om écht de dag af te sluiten en naar bed te gaan.

Edit: Tegenwoordig slaap ik niet meer met mijn FitBit; blijkbaar sliep ik sinds ik deze omhield ’s nachts erg onrustig. Sinds ik ‘m niet meer draag, slaap ik ook een stuk rustiger (aldus mijn vriend ;). Het dragen van een FitBit kan dus wel invloed hebben op je slaap.

“Het is al vaker voorgekomen dat ik gewoon wat door het huis ben gaan lopen om vervolgens een enthousiaste melding te krijgen dat je de stappen gehaald hebt.

Het maakt me er dus wel meer bewust van om zitten af te wisselen met beweging.”

Je hartslag wordt 24/7 door de FitBit Charge 2 gemeten

Dat ik veel last heb van stress is me niet onbekend, I’m working on it! Maar sinds ik mijn FitBit Charge 2 heb ben ik me pas écht bewust hoe veel invloed stress (en mijn gedachten/gedrag) heeft op mijn hartslag. Ik kreeg de tracker in een best wel stressvolle periode (details daargelaten). Uiteindelijk heb ik de stap gezet voor mezelf te kiezen en (na lange tijd) uit te spreken wat mij dwars zit.

Sindsdien is mijn hartslag aanzienlijk verlaagd. Dit was voor mij toch wel even een heel duidelijk inzicht en ik ben best blij dat ik dit nu zo terug kan zien.

Fitbit Charge 2 review app ^ Via de FitBit app kun je alle gegevens bijhouden

Verhoogde hartslag door stress

Het maakt me nog meer bewust hoe belangrijk het dus is om te praten als ik ergens mee zit. Want als ik het niet doe, krijg ik er (blijkbaar) onwijs veel stress van en een hartslag die behoorlijk snel tikt.

Daarnaast wil ik dit jaar mijn conditie weer gaan opbouwen (omdat die door mijn burn-out onwijs verslechterd is). Thuis heb ik wel een hometrainer met hartslagmeter (op de handvatten) maar die houding is niet goed voor me. Nu met de FitBit hoef ik de handvatten niet per se vast te houden maar kan ik toch mijn hartslag controleren. Ideaal!

Meer inzicht in je beweging en aantal stappen

Hoewel ik dacht dat ik niet super veel beweeg zie ik dankzij mijn FitBit dat dit reuze meevalt. Zo kom ik dagelijks gemiddeld toe aan een uur beweging (alleen al door het uitlaten van Milo en te voet boodschappen doen). En loop ik bijna 10 trappen per dag (in ons huis is mijn werkkamer is beneden en de leefruimte boven). Ik beweeg dus meer dan ik dacht.

Daarnaast zie je ook hoe veel stappen je per dag zet en kom ik bijna dagelijks aan de 10.000 stappen.

Not bad!

Waar ik wel een beetje aan twijfel is hoe secuur de stappen worden geteld. Wanneer je iets doet waarbij je veel met je armen beweegt wordt dit ook als een ‘stap’ geteld. Ik zou het eigenlijk eens moeten controleren door mijn FitBit te dragen en mijn iPhone de hele dag bij me te houden. Eens kijken wat het verschil aan het eind van de dag is tussen die twee. 😉

“Als je de activity tracker ‘s nachts om laat wordt er aan de hand van je hartslag een slaapanalyse gemaakt. Er wordt weergegeven hoe lang je slaapt maar ook wanneer je in een diepe slaap, REM-slaap, lichte slaap of wakker bent. Erg interessant!”

Herinneringen om te bewegen

Tussen 9:00 uur ‘s morgens en 17:00 uur ‘s middags krijg ik 10 minuten voor ieder uur een melding als ik nog geen 250 stappen gehaald heb dat uur. Best handig, vind ik. Zeker omdat ik vaak achter de computer zit is dit voor mij niet verkeerd.

Het is al vaker voorgekomen dat ik gewoon wat door het huis ben gaan lopen om vervolgens een enthousiaste melding te krijgen dat je de stappen gehaald hebt. Het maakt me er dus wel meer bewust van om zitten af te wisselen met beweging.

Time to relax!

Ik kan soms behoorlijk gehaast zijn in mijn doen waardoor ik vergeet even een momentje voor mezelf te nemen. Op de FitBit zit een optie om 2 of 5 minuten te ‘relaxen’. Nadat de FitBit je ademhaling meet, wordt er een trilling gegeven wanneer je moet inademen en een trilling wanneer je moet uitademen.

Zelf vind ik dit echt heel erg fijn. Iedere avond voor ik ga slapen zorg ik dat ik 2 minuten ‘relax’ waardoor ik ook beter in slaap val. Als ik overdag merk dat ik te druk bezig ben neem ik vaak ook 2 minuten de tijd om diep in en uit te ademen. Zodat ik weer wat meer tot rust kan komen.

Fitbit Charge 2 review

Overige opties Fitbit Charge 2

Verder zijn er nog opties om je work-out of hardloop sessie te tracken, kun je een stopwatch instellen en kun je je wekker laten afgaan via je FitBit (deze begint te trillen op de tijd die je hebt ingesteld). In de FitBit app zie je een duidelijk overzicht van je gegevens en kun je bijvoorbeeld ook je gewicht bijhouden of hoeveel je drinkt en wat je eet.

Toegevoegd 20-06: Sinds de laatste update van de FitBit app kun je ook je menstruatie bijhouden. Super handig!

Dus nog even in het kort de belangrijkste functies:

 • De FitBit Charge 2 meet 24/7 je hartslag;
 • Er wordt een slaapanalyse gemaakt;
 • Je kunt verschillende activiteiten tracken;
 • Dagelijkse gemaakte stappen worden gemeten;
 • Duidelijk inzicht in je slaapritme, beweging en gezondheid;
 • Je kunt je menstruatie cyclus invullen en volgen zodat je weet wanneer je gaat menstrueren;
 • Je kunt 2 of 5 minuten ademhalingsoefeningen doen;
 • Batterij gaat 5 dagen mee;
 • Bandjes zijn verwisselbaar; *

*De originele bandjes zijn best prijzig, bij AliExpress kun je ze al bestellen vanaf ongeveer €2,-. Kleine tip. 😉

Mijn persoonlijke conclusie

Persoonlijk ben ik erg tevreden met de FitBit Charge 2. Het geeft me duidelijke inzichten en helpt me mijn gezondheid te verbeteren. Zeker nu ik meer inzicht heb in mijn slaap ritme hoop ik hier ook echt verbetering in aan te kunnen brengen. En als ik een hoge hartslag heb in rust, weet ik wat me te doen staat. 😉

Je kunt de FitBit bestellen bij o.a. Bol.com:

Heb jij een FitBit of een andere activity tracker? Wat is jouw ervaring hiermee? Laat het weten in een reactie onder dit bericht! 🙂

 


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

8 gedachten over “FitBit Charge 2 review: Inzicht in je slaapritme, beweging en gezondheid”

 1. Fijn dat je zo enthousiast bent! Ik houd ook wel van controle op de beweging vanwege mijn fibro, dus ik was ook erg blij met mijn Fitbit 🙂 Inmiddels overgestapt op een Apple watch en daar ben ik nog enthousiaster over!

  Beantwoorden
 2. Ik heb inderdaad ook een Fitbit (alleen dan de alta HR) en ben er ook zeer tevreden over! Ik ben me ineens bewust van allerlei zaken waar ik me anders niet zo mee bezig hield. Vooral mijn hartslag is aan de hoge kant (stress en piekeren) dus daar doe ik nu vaak ademhalingsoefeningen voor. Het heeft mij dus ook positief geholpen met mijn Fibromyalgie!

  Beantwoorden
  • Yep, dat doe ik ook inderdaad. Beweging, slaap en mijn hartslag vind ik het belangrijkste. En inderdaad zeker een goede motivatie voor meer ritme. Wat zo’n apparaatje allemaal al kan doen hè! 🙂

   Beantwoorden
 3. Een vraagje, ik heb een burn out gehad en zit soms nog te stoeien met mijn grenzen aanvoelen. Geeft de fitbit ook aan hoeveel energie je bijvoorbeeld nog over hebt voor de dag? Dat ik bijv. Na een dag werken en sporten in de avond nog maar een batterij heb van 20% ofzo? Of kun je dit halen uit de informatie die je krijgt? Kan de fitbit mij helpen mijn grenzen beter te bewaken?

  Beantwoorden
  • Hey! Zou een mooie functie zijn, maar dat doet de FitBit helaas niet. Je krijgt alleen inzicht in hoe actief je bent (aantal stappen, aantal bewogen minuten etc.) en hoe je hartslag is. Adhv die informatie zou je zelf kunnen invullen of je nog wat over hebt voor de rest van de dag.

   Ik vind een FitBit heel prettig en het helpt me om voldoende te bewegen. Maar voor sommigen is een FitBit ook weer te confronterend omdat ze vinden dat ze die 10k stappen moeten halen bijvoorbeeld waardoor ze zichzelf gaan pushen. Maar als jij die getallen vooral voor de informatie wilt is het een fijn hulpmiddel!

   Hopelijk kun je hier wat mee 🙂

   Beantwoorden

Plaats een reactie