Floaten en fibromyalgie #2 | Diepe ontspanning en minder pijnklachten

Yes! Ik mocht weer gaan floaten. Samen met Ise van Fibromyalgieenfit.nl volg ik een floattraject bij Floathouse Breda. Dit om te kunnen achterhalen of floaten fibromyalgie symptomen ook écht kan verlichten. Donderdag (5 okt.) was de tweede keer van dit traject dat we zijn gaan floaten. En voor mij meteen ook de áller fijnste keer! Lees snel verder, ik deel graag mijn ervaring met je.

Floaten en fibromyalgie #2 | Diepe ontspanning en minder pijnklachten

Voordat ik dit traject begon heb ik al een keer eerder gefloat (mocht je meer informatie willen lezen hoe floaten fibromyalgie kan verlichten raad ik je aan dat blogbericht te lezen :-)). Hier ben ik bij uit gekomen omdat ik gelezen had dat floaten fibromyalgie symptomen zou kunnen verlichten.

Dit was dus mijn 3e keer en tot nu toe ook echt de aller fijnste! De treinreis vooraf was lekker rustig dus Ise en ik konden ook lekker relaxt naar Breda. Eenmaal daar kregen we onze eigen float ruimte toegewezen waar we een uurtje volledig konden ontspannen. En eerlijk is eerlijk, daar was ik wel aan toe. Want de pijn in mijn onderrug was erg enorm aanwezig. Met een 8 als pijnscore was ik blij dat ik in het warme water mocht gaan liggen.

Floaten fibromyalgie floathouse floatcabine bew100075

Leren ontspannen door vaker te floaten

Zoals ik in de vorige blog over het floaten ook al beschreef heb ik er toch wel wat moeite mee om me te ontspannen. Maar zoals bij het Floathouse ook wordt aangegeven is het ook een kwestie van wennen. En dat kan ik nu volledig beamen! Vanaf het moment dat ik in het water lag voelde ik me meteen lekker rustig en ontspannen. Het ontspannen lukte me deze keer echt stukken sneller en beter. Ook lag ik meteen al in een fijne houding wat het erg aangenaam maakte.

Diepe ontspanning en het gevoel alsof je zweeft

Met regelmaat ben ik weggedommeld, zo tussen slaap en waak in. Door deze diepe ontspanning ben ik wel een paar keer ‘wakker’ geschrokken. Eén keer dacht ik thuis in bed te liggen, toen ik mijn ogen open deed was ik even helemaal gedesoriënteerd. Dit gevoel zakte snel toen ik weer besefte in het water te liggen. Daarna ben ik nog een een ‘wakker’ geschrokken omdat ik een erg benauwd gevoel had. Zelf denk ik dat dit komt door de combinatie van de vochtige, warme lucht die in de cabine hangt en het brein wat hier een eigen invulling aan geeft.

Hoewel het misschien fijner was geweest als ik niet was wakker geschrokken, ben ik er nu wel meer bewust van hoe diep ik me heb kunnen ontspannen. Stiekem voelt het best wel als een overwinning, dat het ‘gelukt’ is me zo te ontspannen.

Ook van ronddwalende gedachten en spokende ‘moetjes’ heb ik dit keer vrijwel geen last gehad. Alleen op het moment dat ik bewust was van het feit hoe rustig het in mijn hoofd was, begon het te ratelen (stom eigenlijk hè, haha). Maar gelukkig lukte het me al gauw om de rust weer te herpakken. Doordat het water op lichaamstemperatuur is, voel je als je ontspannen bent ook niet precies waar het lichaam wel of niet door water geraakt wordt. Hierdoor voelde het voor mij alsof ik zweefde en gewichtloos was. Een heel prettig gevoel is dat! Ook voelde het alsof het water op en neer golfde, best raar want dat is namelijk niet het geval.

“Doordat het water op lichaamstemperatuur is, voel je als je ontspannen bent ook niet precies waar het lichaam wel of niet door water geraakt wordt. Hierdoor voelde het voor mij alsof ik zweefde en gewichtloos was. Een heel prettig gevoel is dat!”
Minder last van fibromyalgie tijdens het floaten

Door de diepe ontspanning tijdens het floaten is fibromyalgie wat meer op de achtergrond gaan staan, de pijn was vrijwel niet aanwezig en rust heerste. Het voelt om eerlijk te zijn best vreemd/onwennig om zo weinig pijn te ervaren, juist omdat dit er iedere dag continu is. Maar je hoort me niet klagen, het is echt een heerlijk gevoel! De tijd is echt voorbij gevlogen en er is geen moment van verveling of ergernis geweest.

Fijnste keer floaten tot nu toe

In het begin van de blog zei ik het al, maar dit was echt de fijnste keer floaten tot nu toe. De totale overgaven, ontspanning en rust deden me echt onwijs goed. Het was toch wel balen toen de floatsessie was afgelopen, maar met een 4 als pijnscore kwam ik de float uit en dat is voor mijn doen echt onwijs laag. Na het floaten heb ik een warme douche genomen waarna ik me weer heb aangekleed en gefatsoeneerd. In de prikkelarme ruimte bij Floathouse hebben Ise en ik nog wat fruit water gedronken en onze ervaring met elkaar uitgewisseld. Beide waren we heerlijk loom en ontspannen. Het gevoel alsof alles 3 seconde later pas binnenkomt, haha.

 

“Ik ben echt onwijs benieuwd of floaten fibromyalgie uiteindelijk echt voor langere tijd kan verlichten, het zou wel mooi zijn natuurlijk!”
Betekenis van ervaringen tijdens het floaten

In de ruimte waar wij zaten bij te komen lag ook een soort ‘begrippenlijst’. Hierop staat uitgelegd wat de betekenis is van bepaalde ervaringen tijdens het floaten. Ik zal delen wat voor mij van toepassing was:

  • Gevoelens van duizeligheid, ronddraaien, opgetild of omgeslagen worden: Elk gevoel van beweging terwijl je in werkelijkheid niet beweegt is een indicatie voor snelle psychologische stress ontlading
  • Het ervaren van onsamenhangende gedachten: Dit is een teken van snelle mentale stress ontlading. Vaak voel je je na het floaten scherper en lichter.
  • Zenuwtrekjes of schokkende bewegingen (in één of meerdere delen van het lichaam)Dit wijst doorgaans op snelle fysieke stress ontlading van het zenuwstelsel. Pijn in de nek en schouders is een sterke indicatie voor opgehoopte spanning.
  • Het ervaren van tijdloosheid: Het kan voorkomen dat je niet in slaap valt maar het voelt alsof de tijd om is gevlogen. In dit geval heb je net een moment van diepe ontspanning meegemaakt. In deze toestand wordt stress extra snel ontladen. Afhankelijk van je float beland je een aantal keer voor kortere tijd in een toestand van diepe ontspanning of ervaar je de diepe ontspanning voor langere periode.

Als je zo leest wat de betekenis is van wat ik ervaren heb, ziet het er erg positief uit. Leuk ook om te weten wat er in je lijf gebeurt wanneer je in het water ligt! 🙂

Floaten fibromyalgie begrippenlijst floathouse

De reis naar huis en de dag na het floaten

De terugreis was gelukkig ook lekker rustig, waardoor we lekker ontspannen weer naar huis konden gaan. Eenmaal thuis was dat ontspannen gevoel nog steeds aanwezig en ook de pijn was – ondanks een treinreis van ongeveer een uur – nog steeds minder dan normaal. Woehoeee!! ‘s Avonds heb ik heerlijk geslapen en ‘s morgens kwam ik ook prima mijn bed weer uit. De pijn is wel weer wat toegenomen maar toch voel ik me relaxter dan normaal.

Ik ben echt onwijs benieuwd of floaten fibromyalgie uiteindelijk echt voor langere tijd kan verlichten, het zou wel mooi zijn natuurlijk! Over 3 weken mogen we weer naar Floathouse Breda en – je kunt het je wellicht voorstellen – daar kijk ik best wel naar uit! 😀

Ben jij benieuwd of floaten fibromyalgie klachten op langere termijn kan verminderen? Blijf me dan zeker volgen via Facebook en Instagram! Heb jij ervaring met floaten? Laat dan een berichtje achter met jouw ervaring. 🙂

 


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

1 gedachte over “Floaten en fibromyalgie #2 | Diepe ontspanning en minder pijnklachten”

  1. Bedankt voor deze informatie. Ik heb zelf ook sinds februari last van Fibromyalgie. Ik heb verschillende artsen en specialisten bezocht maar tot nu toe had ik nog geen goede oplossing. Totdat ik door een kennis geadviseerd werd om PeaPlex te proberen. Sinds dien nemen de klachten af en gaat het een stuk beter. Ik heb mijn product besteld via RS4supplements.

    Beantwoorden

Plaats een reactie