Floathouse Breda: kan floaten fibromyalgie verlichten? (REVIEW)

Op internet zag ik een tijdje terug een nieuwsbericht voorbij komen over Floathouse Breda. Ik wist niet wat floaten inhield, maar toen ik in de intro iets over dat floaten fibromyalgie symptomen zou kunnen verminderen werd mijn aandacht getrokken en besloot ik het artikel te lezen. Ik las dat floaten fibromyalgie zou kunnen verlichten en was eigenlijk meteen heel benieuwd. Omdat er een mooie moederdag actie beschikbaar was (en mijn moeder ook wel wat ontspanning kan gebruiken) besloot ik contact op te nemen en dit als cadeau aan mijn moeder gegeven.

Afgelopen woensdag zijn we samen in het Floathouse in Breda geweest waar we ieder één uur hebben gefloat.

Floathouse Breda: kan floaten fibromyalgie verlichten? (REVIEW)

Voordat ik mijn ervaring deel wil ik graag eerst wat meer vertellen over het floaten zelf. Wel zo handig om te weten!

Wat is floaten?

Floaten is eigenlijk letterlijk drijven op zout water. Het is gewichtloos en in de floatcabine word je helemaal afgezonderd van prikkels van buitenaf. De warmte van het water wordt aangepast aan de lichaamstemperatuur. Hierdoor voel je (bijna) niet meer welk deel van het lichaam nu wel of niet geraakt worden door het water waardoor je het gevoel krijgt dat je zweeft.

Floaten doe je in een grote floatcabine, een mega groot bad met een deksel welke afgesloten kan worden tijdens het floaten. Zodra het water in de floatcabine op lichaamstemperatuur is wordt er Epsomzout toegevoegd. Dit mineraalzout van hoge kwaliteit heeft een helende werking dankzij de unieke samenstelling van sulfaat en magnesium. Dit kan helpen om pijn in spieren en/of gewrichten te verlichten. Maar het kan ook gebruikt worden als huid scrub, haarconditioner of tegen insectenbeten. Ook bij geestelijke problemen kan floaten een uitkomst zijn. Doordat de floatcabine wordt gesloten tijden het floaten krijgt het lichaam geen prikkels binnen van buitenaf. Het floaten zelf is rustgevend en waardoor het lichaam helemaal kan ontspannen.

Floathouse floaten floatcabine ^ Floatcabine | Floathouse Breda

Floaten en fibromyalgie

Persoonlijk heb ik al van alles geprobeerd om (voornamelijk) mijn pijnklachten en vermoeidheid te verlichten. Echter sta ik nog steeds open voor nieuwe manieren die hier mogelijk aan bij kunnen dragen. Vandaar ook dat ik enorm benieuwd was of ook bij mij het floaten fibromyalgie symptomen kan verlichten.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan om te achterhalen wat voor effect floaten heeft bij fibromyalgie patiënten en of floaten fibromyalgie daadwerkelijk kan verminderen. De resultaten van deze onderzoeken zijn positief, de fibromyalgie patiënten ervaren na het floaten ongeveer 2 ½ dag verlichting van de klachten. Bij floaten geldt wel, hoe vaker je het doet, hoe meer effect het op het lichaam heeft. Zo was uit het onderzoek ook naar voren gekomen dat de fibro-patiënten na 3 floatsessies 33% minder spierspanning hadden en zich meer ontspannen voelde. Dit zou inhouden dat floaten fibromyalgie op lange termijn erg kan verminderen.

Je kunt je dus voorstellen dat ik enorm benieuwd was om dit zelf te mogen ervaren. Hieronder deel ik dan ook graag mijn ervaring, en of bij mij het floaten fibromyalgie wat kan verlichten.

Floaten floathouse fibromyalgie ^ Samen met mama, voor het floaten | Floathouse Breda

Mijn ervaring met floaten

Mijn moeder en ik hadden woensdag om 12.40 uur gereserveerd bij het Floathouse in Breda. We werden vriendelijk ontvangen en mochten plaatsnemen in een rustige ruimte waar we iets te drinken aangeboden kregen. We kregen vooraf uitleg over het floaten: wat het inhoud, wat het met je doet en hoe het in zijn werk gaat. De uitleg was duidelijk en helder. Na de uitleg liepen we naar de floatkamers waar we opnieuw uitleg kregen, dit keer over hoe de floatcabine werkt en hoe we alles konden gebruiken. Mijn moeder en ik hadden ieder een eigen kamer.

Floathouse-wachtruimte
Floathouse ^ De wachtruimte is mooi en rustgevend aangekleed | Floathouse Breda

Gedimde lichten en rustgevende muziek

De ruimtes zien er erg mooi en verzorgd uit, het licht is er gedimd en er brand een geur kaars waar een heerlijke, rustgevende geur vanaf komt. Ook wordt er fijne, rustige muziek gedraaid wat ikzelf erg prettig vond. Voor ik de floatcabine in ging heb ik me gedoucht, en oordopjes in gedaan. Daarna stapte ik voorzichtig in het zoute water en voelde al snel hoe heerlijk warm het was. Het water voelt een beetje vettig door het zout wat erin zit. Ik koos ervoor om de cabine te sluiten en hoewel ik geen fan ben van kleine ruimtes was dit prima te doen.

Floathouse floatruimte floaten ^ Iedere floatruimte heeft een eigen douche met verzorgingsproducten | Floathouse Breda

Floathouse floatcabine floaten ^ De heerlijk ruikende kaars! | Floathouse Breda

Zoeken naar een fijne houding

Het is even wennen als je zo op het water ligt omdat het helemaal nieuw is maar het is een heel fijn, apart gevoel. Echter heb ik de eerste minuten wel moeite gehad om mijn draai te vinden, er was een nekkussen welke je kon gebruiken maar ik had veel pijn in mijn nek en het kussen verminderde dit niet. Ik heb overwogen dat als de pijn niet weg zou trekken, ik eruit zou stappen omdat het niet prettig voelde. Gelukkig merkte ik daarna dat wanneer ik mijn armen boven mijn hoofd liet rusten, ik wel fijn lag en ook geen last meer had van mijn nek.

Moeite om te ontspannen

Het verbaasde me eigenlijk hoe veel gedachten er continu door mijn hoofd vlogen, ik was erg onrustig en vroeg me telkens af hoe lang ik er al lag. (toegegeven: ik heb sowieso veel moeite om me te ontspannen en voel me al snel verveeld als ik niets doe.) Ik merkte ook dat ik de spieren in mijn benen en armen alsnog had aangespannen, vanaf het moment dat ik me hier bewust van werd ben ik me volledig gaan focussen op het ontspannen van mijn lichaam. Het loslaten van spanning ging steeds beter waardoor ik me telkens wat meer kon ontspannen. Toch merkte ik dat ik behoorlijk wat onrust in mijn lijf had.

Floathouse floatcabine ^ Het water in de floatcabine is maar 40 cm diep. De knoppen die je ziet zijn om de muziek harder of zachter te zetten, om het licht aan en uit te doen en je kunt lucht laten blazen (door het gat wat je op de foto ziet). | Floathouse Breda

Net alsof je zweeft

Het drijven op het water is een heerlijk gevoel, ik merkte dat ik af en toe bijna weg dommelde waardoor ik het gevoel kreeg alsof ik zweefde, super fijn was dat! Op het moment dat ik mijn totale rust gevonden had en dacht ‘ja, nu lig ik fijn, zo kan ik wel uren blijven liggen’ begonnen de lampen in de floatcabine te knipperen, de tijd was om. Wow, dat uur was echt wel heel snel voorbij!

Na het floaten heb ik me nog gedoucht en weer aangekleed. Er staan trouwens allerlei verzorgingsproducten klaar waar je gebruik van kunt maken. In het Floathouse is ook een aparte ruimte om je haar weer in model te brengen en je make up bij te werken, dat hebben ze goed geregeld! Ik merkte dat ik me best loom maar ook heel ontspannen voelde na het floaten. We kregen nog wat te drinken aangeboden en de floatsessie werd met mijn moeder en mij samen geëvalueerd.

Floathouse floaten fibromyalgie

De dag daarna

Ik had natuurlijk gehoopt dat het floaten fibromyalgie symptomen tijdelijk wat zou verminderen. De dag na het floaten merkte ik dat ik veel pijn had in mijn nek en schouders. Zelf verwacht ik dat dit komt door het zoeken naar een goede houding tijdens het floaten. Wat na mijn idee ook meespeelt is dat mijn lichaam niet gewend is aan ontspanning, en dat dit juist even meer pijn kan veroorzaken omdat dit ‘nieuw’ is. Wel heb ik prima geslapen!

Conclusie

Persoonlijk denk ik dat het zeker van belang is om vaker dan één keer te gaan floaten. De eerste keer heb je toch nodig om te wennen en ervaren wat het is. Wellicht dat als het nieuwe er vanaf is en mijn lichaam wat meer gewend is aan ontspanning dat het floaten zelf ook meer voldoening geeft. Dus of ik nog een keer terug ga? Absoluut!

Of floaten fibromyalgie kan verlichten kan ik (nog) geen uitspraak over doen. Nogmaals, ik denk dat één keer sowieso te weinig is om er echt de positieve effecten van te ervaren. Wel ben ik ervan overtuigd dat floaten wellicht hulp kan bieden bij pijnklachten, vandaar dat ik graag nog eens terug zou gaan.

Wat vond mijn moeder ervan?

Ik heb mijn moeder gevraagd om ook haar ervaring te delen, dit vond zij ervan:
Geen idee wat ik kon verwachten, dus ik heb het op me af laten komen. De ruimte waar de cabine staat is al schemer verlicht en er brandde een geur kaarsje/wierook wat er sfeervol uit zag.

Het zoute water in de cabine heeft een aangename temperatuur, het voelt wat vettig aan maar dat is het niet, meteen als je gaat liggen drijf je al, hele rare gewaarwording. Steeds zoekend naar balans. Op de achtergrond een fijne rustgevende muziek, wat helpt om in ontspanning te komen. Toch duurde het wel even voordat ik echt kon ontspannen, je bent op een vreemde plek in een afgesloten container en door de oordoppen in je oren hoor je alles anders. Ik dacht ook regelmatig buiten de ruimte iets te horen en wil dan verklaren wat dat geluid kon zijn wat de ontspanning niet ten goede komt. De momenten dat ik me wel kon ontspannen waren heel fijn, ik voelde op een gegeven moment mijn hartslag in het water vibreren. Dat was wel heel apart!

In het begin gebruikte ik het nekkussen maar dat lag op een gegeven moment niet meer lekker, dus dat weggedaan waardoor ik met mijn hoofd dieper in het water kwam te liggen wat wel goed aanvoelde maar daardoor kreeg ik regelmatig zout water in mijn ogen en dat is niet fijn. Gelukkig hangt er wel een klein handdoekje in de cabine om de ogen te drogen. Als ik nog eens ga floaten neem ik uit voorzorg een waterbrilletje mee!

Zo’n eerste keer is een uur wel lang, zeker omdat alles zo onwennig is, ik denk dat als je dit vaker doet en weet hoe je fijn kan liggen en kunt voorkomen zout water in je ogen te krijgen dat het dan beter zal gaan om je goed te kunnen ontspannen. Mijn ervaring is dan ook goed, het voelde zeer aangenaam, en ik zou het zeker anderen aanraden.

Floathouse
Floathouse

Na het floaten

Na het floaten heb ik me de verdere dag erg goed gevoeld, meer ontspannen. Die nacht heb ik heel erg goed geslapen, in de morgen wel pijn in de nek en de schouders maar dat zijn juist de plekken waar ik normaal ook het meest last heb. Nu na zo’n ontspanning komt de reactie, dus er is duidelijk iets in beweging gezet. Ook begon ik de dag wat emotioneel maar door het gewoon te laten gebeuren was dat ook snel weer weg.

Medische abonnementen

Bij Floathouse Breda bieden ze ook een medisch abonnement aan voor mensen met bijvoorbeeld fibromyalgie. Dit abonnement kost EUR 50 p.m. en is gericht op mensen die regelmatig willen floaten ter verlichting van (medische) klachten.

Wat zit er in het abonnement?

  • 2x per maand floaten;
  • Aanvullende floats EUR 15 (60 minuten sessie);
  • Niet gebruikte floats rollen door;
  • Tevens 10% korting op introducees (alleen als die tegelijk komen met mensen met een abonnement);
  • Abonnement staat op naam en loopt minimaal 3 maanden, daarna is het maandelijks opzegbaar;
  • Geldig voor iedereen met een medische indicatie (doorverwijzing) of lidmaatschap FES/Reuma stichting;
  • Op basis van 3 floats per maand is dit een besparing van EUR 47,50 per maand!

Met een aanvullende verzekering heb je kans dat de floatsessies deels vergoed worden.

Bekijk de mogelijkheden en plan een afspraak bij Floathouse Breda >>

Laat je me dan wel weten hoe je het vond? 🙂 En of floaten fibromyalgie bij jou wat verlicht heeft? Ik ben super benieuwd of jij net zo enthousiast bent als ik!


Dit bericht betreft een samenwerking.


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

1 gedachte over “Floathouse Breda: kan floaten fibromyalgie verlichten? (REVIEW)”

  1. Fijn om te lezen, ik ben voor het eerst geweest gisteren… nou was de uitleg bij ons minimaal en ik dacht ik laat het gebeuren en ga het zien… gisteravond doodmoe en goed geslapen, maar zoveel pijn vandaag dat ik dacht ECHT NOOIT MEER! Ik lig nu onder een infrarood lamp om te proberen te ontspannen, kan wel janken. Maar doordat ik dit net lees weet ik dat t niet aan mij ligt. Met fibro blijft het zoeken naar wat jou verlichting geeft maar had het fijn gevonden als ik dit van tevoren had geweten.

    Beantwoorden

Plaats een reactie