Foam roller om pijnlijke spieren te verlichten: werkt het echt?

Zoals je wellicht weet sta ik altijd open voor nieuwe manieren om mijn leven fijner, lichter een aangenamer te maken. Toen ik het aanbod kreeg om foam rollers te testen en te reviewen werd ik dan ook oprecht enthousiast. Ik ben zelf fan van massage en dit is weer een hele nieuwe manier om je spieren soepel te houden. Dus ben ik gaan testen en proberen wat de foam roller set van Massagerr.nl voor mij kunnen betekenen en wat het effect is op mijn spieren. Dus hierbij deel ik mijn review over foam rollers bij fibromyalgie. Want de grote vraag is natuurlijk: werkt het gebruik van foam rollers echt om pijn in spieren te verlichten? Ik vertel het je!

Wat is een foam roller?

Een foamroller is gemaakt van samengeperst schuim, de grootte en de vorm kunnen verschillend zijn maar vaak is het in de vorm van een cilinder.

Deze roller kan worden ingezet om flexibiliteit van de spieren te vergroten en spierpijn en spierknopen te verminderen. Je kunt er je vrijwel elke spier in je lichaam mee masseren en hebt zelf de regie over de hardheid of de druk. Je gebruikt een foamroller staand, zittend of liggend.

foam roller set

De voordelen van foam rollers:

 • De doorbloeding van de spieren wordt verbeterd;
 • Masseren met foam rollers kan spierpijn verminderen;
 • Stijfheid in de spieren wordt minder, door massage met een foam roller worden spieren soepeler;
 • Afvalstoffen worden sneller afgevoerd door het masseren van de spieren;
 • De foamrollers zijn prettig in gebruik omdat je zelf de regie hebt over hoe hard je de spieren masseert;
 • Je kunt elke spier in je lichaam masseren;
 • Foam rollen helpt spieren sneller herstellen na het sporten;
 • Je kunt foam rollers inzetten als warming up voor het sporten.

Het gebruik van dit product kent dus aardig wat voordelen. Maar belangrijker is natuurlijk: wat is mijn persoonlijke ervaring met het gebruik hiervan? Ik deel je mijn review over foam roller bij pijnlijke spieren door fibromyalgie.

Verchillende soorten foam rollers

Ik heb een foam roller set gekregen van Massagerr.nl. Hierin zitten 5 items waarvan vier verschillende vormen en formaten foamrollers:

 1. Een ronde bal (8 cm doorsnee);
 2. Een duobal soort dumbell vorm (8×16 cm);
 3. Een kleine cilinder (5,3×15 cm);
 4. Een grote cilinder (30×15 cm);
 5. Je krijgt er ook een stressbal bij (6,3 cm doorsnee).

Je kunt deze rollers dus inzetten voor verschillende spiergroepen en gebruiken op meerdere manieren. Ik deel hieronder hoe ik ze heb gebruikt.

Foam roller bij pijnlijke spieren: zo zet ik ze in

Het is fijn dat de Massagerr Foam roller set wordt geleverd met een flyer waarop verschillende oefeningen op afgebeeld staan.

Toch ben ik op internet even gaan zoeken welke oefeningen ik kan doen, dit heb ik via YouTube gedaan zodat ik er meteen beeld bij had.

Goed om te weten: voor mezelf ben ik gaan zoeken naar oefeningen voor mijn nek, boven- en onderrug omdat ik hier de meeste klachten heb. Je kunt bijvoorbeeld ook specifiek zoeken naar oefeningen voor je armen of benen.

foam roller oefeningen

Foam roller in dumbell vorm

De soort dumbell vorm is voor mij perfect om mijn bovenrug los te masseren. Hiervoor gebruikte ik al jaren een tennisbal maar deze foam roller is toch een stuk fijner omdat je meteen aan beide kanten van de ruggenwervel gemasseerd wordt.

Oefening bovenrug: Ik ga tegen een muur staan met de foamroller tussen mijn bovenrug en de muur en beweeg mijn lichaam omlaag en weer omhoog voor een fijne massage.

Hoe hard ik druk kan ik zelf bepalen: wanneer de spieren echt heel vastzitten druk ik mezelf wat harder tegen de muur. Dit vind ik echt heel prettig en helpt mij om mijn bovenrug soepel te houden.

Ook voor mijn onderrug (ter hoogte van mijn stuitje) werkt dit op deze manier heel erg prettig.

Grote cilinder foam roller

De grote foam roller cilinder vind ik heel fijn om te gebruiken voor mijn nek.

Oefening nek: Ik leg de foamroller op de grond en ga er met mijn nek op liggen. Vervolgens beweeg ik mijn hoofd van links naar rechts waardoor mijn nek en de onderkant van mijn schedel gemasseerd wordt.

Deze grote cilinder gebruik ik tevens voor, of een dag na het sporten om mijn hamstrings te masseren.

Oefening hamstrings: Ik ga dan op de grond zitten en laat mijn bovenbeen op de cilinder rusten. Vervolgens til ik mijn billen van de grond en beweeg ik mijn been van voor naar achter over de roller.

foam roller oefening hamstring

Kleine cilinder foam roller

De kleine cilinder gebruik ik om mijn heupen/billen te masseren.

Oefening heupen/billen: Ik ga schuin tegen de muur staan en houd de cilinder tussen de muur en de zijkant van mijn heup en bil. Vervolgens beweeg ik omlaag en omhoog om deze spieren te masseren. Dit doe ik een paar keer waarna ik de andere kant ook masseer.

Ronde foam bal

De ronde bal is fijn om te gebruiken als ik vooral aan één kant van mijn boven- of onderrug vastzittende spieren heb. Ik gebruik deze dan net zoals ik altijd een tennisbal heb gebruikt om mijn spieren los te masseren.

Oefening boven- of onderrug: De bal komt tussen mijn boven- of onderrug en de muur te zitten en vervolgens beweeg ik op en neer om de spieren te kunnen masseren.

Deze bal kun je ook gebruiken om de onderkant van je voet te masseren.

Oefening voeten: Je gaat zitten op een stoel en doet je schoenen uit. Je legt de bal op de grond en met je voet kun je er overheen bewegen om de onderkant van je voet te masseren.

foam roller massagerr set

Algemene review: foam roller bij pijnlijke spieren en fibromyalgie

Niet iedereen met fibromyalgie heeft op dezelfde plek pijn in de spieren of aanhechtingen. Juist daarom zijn de foam rollers ook ideaal in gebruik. Je kunt ze gebruiken waar je maar wilt.

Ik gebruik ze voornamelijk voor mijn nek, rug en heupen maar je kunt ze net zo goed gebruiken voor je armen of benen. Ze zijn in te zetten voor je hele lichaam.

Daarnaast kun je de rollers ook preventief gebruiken en hoef je zeker niet te wachten tot de pijn ‘erg genoeg’ is. Juist door dagelijks een momentje te nemen om je spieren los te maken met de foam rollers kun je ze ook soepel houden.

Wat mij betreft is het een product wat zeker voordelen kan bieden bij pijnlijke spieren of spierknopen door fibromyalgie.

Bestel je liever via Bol.com? Ook daar wordt de Massagerr box verkocht.

Heb jij ervaring met foam rollers om pijn in spieren te verlichten? Ben benieuwd naar jouw ervaring, laat het weten in een reactie!

Ik heb de foam roller set van Massagerr gekregen en ontvang een commissie per aankoop via mijn link zonder dat jij hier extra voor betaalt 🙂


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie

☀️ ZOMERDEAL! ☀️
10% KORTING OP EBOOKS & CURSUSSEN