Formulering van goede voornemens is cruciaal: Deze manier werkt!

Meer sporten, gezonder eten, stoppen met roken, afvallen; de doelen voor het nieuwe jaar worden voluit gepland en dat is ook niet zo gek nu 2020 net van start is. Ben jij ook druk bezig met het stellen van doelen? Heb je goede voornemens, maar weet je eigenlijk niet hoe je ze moet behalen? Of weet je van jezelf dat je ze in februari weer vergeten bent? Lees dan zeker deze blog even tot het einde, want ik heb wat tips voor je waar je zéker wat aan hebt.

Het belangrijkste is namelijk: een goede formulering van je goede voornemen. En ik leg je graag uit hoe je dat doet!

Formulering van goede voornemens is cruciaal: Deze manier werkt!

Ik vind het zelf ook heerlijk om doelen te stellen, zowel voor mezelf als voor mijn bedrijf. Toch heb ik de afgelopen jaren gemerkt dat sommige doelen aan het eind van januari alweer vervaagd zijn. Herkenbaar? Vol nieuwe moed gaan we het nieuwe jaar in om de allerbeste versie van onszelf te worden. Maar uiteindelijk is het van korte duur.

Om dit te voorkomen heb ik een aantal tips voor je. En een belangrijke boodschap.

Zet jezelf eens op nummer 1 van je prioriteitenlijstje

Afvallen, gezond eten en meer sporten; het is prima om hier mee bezig te zijn maar de vraag is of hier je focus op moet liggen. Is het misschien niet belangrijker om je te focussen op: minder pijnklachten, meer energie en gelukkig zijn? Of zeg ik nu iets geks ;).

Wat mijn ervaring is bij het stellen van doelen is om meer te focussen op wat ik écht wil en wat ik écht nodig heb. Om mezelf op nummer 1 van mijn prioriteitenlijstje te zetten.

Ja, ik wil ook weer gezonder gaan eten en meer bewegen, maar dat is niet mijn belangrijkste punt. Voor mij is het belangrijkste dat ik mezelf wil ontwikkelen zodat ik nóg meer uit het leven en mezelf kan halen. Zodat ik mezelf kan helen, nog beter leer luisteren naar mijn lichaam en blijf leren en ontwikkelen.

En het klopt dat gezond eten, bewegen en voldoende rust hier onderdeel van zijn, maar waar het om draait is het volgende:

Het gaat erom hoe je het formuleert

Het verschil zit hem in hoe je dingen formuleert en voor jezelf duidelijk maakt. Als ik gezonder wil eten, omdat ik het idee heb dat dat moet of omdat ik af moet vallen zit er een best zware lading aan. Ik ‘moet’ gezond gaan eten want dan val ik af. Dit geldt ook bij meer moeten sporten, stoppen met roken of welk doel dan ook.

Maar het kan ook anders.

Je kunt namelijk beter een groot focus punt hebben voor jezelf, zoals:

  • Een positieve mindset ontwikkelen
  • Mijn gezondheid verbeteren
  • Minder pijnklachten
  • Fit en energiek zijn

Dit zijn hele mooie doelen om aan te werken en om je focus op te leggen.

En het leuke is, ook bij deze focus punten zullen bovenstaande doelen als subdoel voorkomen. Als je gezond wilt zijn komt daar ook gezond eten en voldoende bewegen bij kijken. Het ding is nu alleen dat het een hoger doel dient. Gezond eten is dan niet meer een doel op zich, maar een middel om je doel te bereiken.

Daarbij wordt het ook makkelijker om daadwerkelijk met zulke subdoelen bezig te zijn omdat je weet waar je het voor doet.

Ik heb bijvoorbeeld vaak mezelf voorgenomen om meer (zelfhulp)boeken te lezen. Toch lukte het me vaak niet om me ertoe te zetten.

Voor dit jaar heb ik als belangrijkste doel het verbeteren van mijn gezondheid en persoonlijke ontwikkeling staan. Hierdoor wordt het makkelijker om ook daadwerkelijk meer zelfhulpboeken te lezen omdat dit indirect bijdraagt aan mijn doel om mezelf te ontwikkelen.

Ook gezond eten en meer bewegen waren lang losse doelen. Maar pas nu ik volledige focus op mijn gezondheid wil leggen, wordt gezond eten en meer bewegen ook makkelijker omdat dit er mede voor zorgt dat ik mijn gezondheid kan verbeteren.

goede voornemens

Zo zorg je ervoor dat je goede voornemens wél gaat behalen

Je kunt er dus beter voor zorgen dat je één focuspunt hebt en vanuit daar gaat kijken welke subdoelen daarbij horen. Ik zal een voorbeeld geven:

Hoofddoel:

Een betere gezondheid

Subdoelen:

  • Gezond eten
  • Meer bewegen
  • Voor mezelf kiezen
  • Grenzen aangeven
  • Meer tijd voor mezelf

Uitwerking per subdoel:

Daarbij kun je ieder subdoel gaan uitwerken. Als gezond eten een subdoel is, hoe wil je dit dan bereiken? Werk dit voor jezelf uit, bijvoorbeeld door te bedenken wat je ‘s morgens en ‘s middags wilt eten, recepten te zoeken voor het avondeten, gezonde snacks te kopen etc.

Wil je meer bewegen? Hoe kun je dit dan realiseren? Bijvoorbeeld door op de fiets boodschappen te gaan doen, iedere ochtend te starten met een wandeling, je abonneren op een sport zoals yoga.

Daarbij is het handig om na te denken over de mogelijke valkuilen die je tegen kunt komen en welke spullen je nodig gaat hebben. Ik leg het even uit:

Welke valkuilen kun je tegen komen?

Er kunnen altijd dingen voor komen die je doel in de weg staan. Juist daarom is het handig om hier alvast over na te denken en ook meteen te bedenken hoe je er mee om kunt gaan.

Valkuil: Weinig zin hebt om een uitgebreide maaltijd te koken als je erg moe bent.
Oplossing: Maak een grotere portie als je wel gaat koken en vries een deel in zodat je dat kunt eten op dagen dat je weinig energie hebt.

Valkuil: Moeite om tijd te maken voor zelfontwikkeling (boek lezen, podcast luisteren)
Oplossing: Vaste momenten inplannen of ergens opschrijven waarom je zo graag tijd wilt investeren in zelfontwikkeling.

Op deze manier kun je dus alvast oplossingen bedenken voor valkuilen die mogelijk op je pad kunnen komen en je doel in de weg kunnen staan.

Welke dingen kunnen je proces ondersteunen?

Ook kun je na gaan denken welke producten of spullen je nodig hebt. Bijvoorbeeld:

Je kunt op deze manier jouw hoofddoel dus volledig gaan uitwerken. Uiteindelijk kun je voor jezelf een heel plan gaan maken met hoe je jouw hoofddoel kunt gaan bereiken.

Juist door dit zo specifiek op te schrijven wordt het ook makkelijker om er daadwerkelijk wat mee te doen.

En, ook niet onbelangrijk, het werkt onwijs motiverend als je het helemaal uitwerkt! Je zult namelijk gaan zien dat het eigenlijk allemaal kleine stapjes zijn waardoor je ook het vertrouwen gaat krijgen dat het haalbaar is om je doel te bereiken.

Je zult je doelen op deze manier sneller bereiken

Het wordt dus een stuk makkelijker om je goede voornemen te behalen als je een groot doel centraal zet. Als je je gaat focussen op een betere gezondheid zul je ook makkelijker gezond gaan eten, meer bewegen, vaker voor jezelf kiezen en jezelf echt op de eerste plaats zetten.

Omdat je je gezondheid wilt verbeteren zul je vanuit dat oogpunt ook andere keuzes gaan maken. Keuzes die er uiteindelijk toe leiden dat jij je doel dus wél gaat behalen.

Een vliegende start met deze fijne tool

In mijn stappenplan naar een leuker leven met fibromyalgie heb ik allerlei handige opdrachten en oefeningen die je helpen om lekkerder in je vel te zitten. En als je lekkerder in je vel zit wordt het ook makkelijker om aan je doelen en jezelf te werken.

Omdat ik jou een vliegende start gun, kun je de hele maand januari het stappenplan aanschaffen met 20% korting.

Gebruik hiervoor de code: GOEDBEGIN20 bij het afrekenen, dan wordt de korting automatisch verrekend.

Deze investering in jezelf gaat je helpen om in 2020 met een positieve mindset aan jezelf te werken waardoor jij je gelukkiger voelt, fibromyalgie meer op de achtergrond komt te staan en jij meer uit jezelf en het leven gaat halen.

Dat zijn nog eens mooie voornemens!

Ben jij er klaar voor? Download mijn stappenplan met 20% korting! >>

Ik ben benieuwd: Wat wordt jouw hoofddoel voor dit jaar? Leuk als je het laat weten in een reactie!


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie