Het Gevoel niet Goed Genoeg te zijn? Deze 6 Tips Helpen mij

Als iemand met pleasegedrag, perfectionisme, faalangst en onzekerheden, is het gevoel niet goed genoeg te zijn, mij niet onbekend. Al zo lang als ik me kan herinneren ben ik bezig met streven naar meer en het kan in mijn ogen altijd bezig. De afgelopen tijd ben ik aan de slag gegaan met dit gevoel omdat ik er klaar mee ben. Diep van binnen weet ik namelijk dat ik wél goed genoeg ben. Nu is het nog van belang dat mijn systeem dit ook gaat zien en begrijpen. In dit artikel deel ik met je wat mij helpt om om te gaan met het gevoel niet goed genoeg te zijn.

Het gevoel niet goed genoeg te zijn

Het gevoel niet goed genoeg te zijn legt je lam. Het houdt je klein, beperkt je, maakt je onzeker en weerhoudt je ervan om voluit te leven. Ik herken dit heel erg. Jarenlang was ik er van overtuigd niet goed genoeg te zijn en pas sinds dit jaar ben ik echt stappen aan het zetten om dit los te laten.

Omdat ik weet dat ik niet de enige ben die hier tegen aanloopt, heb ik mijn tips verzameld om met jou te delen. Hopelijk helpt het jou ook zodat je het gevoel niet goed genoeg te zijn los kunt laten.

1. Onderzoeken waar dit gevoel vandaan komt

Wat mij geholpen heeft om het gevoel van niet goed genoeg zijn te kunnen loslaten is onderzoeken waar het vandaan komt. Er is namelijk een reden dat jij dit gevoel hebt.

Bij mij werd het al snel duidelijk dat dit gevoel is ontstaan toen ik nog maar heel jong was. Mijn moeder was zo ongeveer mijn hele jeugd depressief waardoor ik niet altijd de aandacht kreeg die ik nodig had. Ik voelde me niet altijd gezien en gehoord waardoor ik als kind besloot: ik ben niet goed genoeg.

Want als ik dat wel zou zijn, zou mama wel tijd voor me hebben en me geven waar ik om vroeg. 

Wat me nu helpt is om gesprekken te voeren met mijn innerlijke kind: dat meisje van 4 die zich niet gezien en gehoord voelt. Ik vertel haar dat ze er toe doet, dat ik haar zie en hoor en dat ze absoluut goed genoeg is. Ook schrijf ik er veel over om dit stuk te kunnen helen.

2. Bewijs dat ik wel goed genoeg ben verzamelen als reminder

Wanneer ik een compliment krijg, een review ontvang over een van mijn producten of iemand iets liefs naar me stuurt, sla ik deze berichten op. Dit zijn voor mij namelijk bewijzen dat ik wél goed genoeg ben.

Als ik twijfel aan mezelf en de gedachte dat ik niet goed genoeg ben, het overneemt, lees ik deze berichten door. Dit helpt me herinneren dat ik wel goed genoeg ben.

Soms is die externe bevestiging erg fijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je die bevestiging vanuit jezelf kunt halen, maar wanneer dat nog niet zo is, is dit een fijne manier om jezelf eraan te herinneren dat je goed genoeg bent.

3. Zelfvertrouwen vergroten

De gedachten niet goed genoeg te zijn hangt vaak samen met onzekerheid. Niet gek ook: als je ervan overtuigd bent dat je niet goed genoeg bent, knaagt dit aan je zelfvertrouwen. Om die reden ben ik mijn zelfvertrouwen gaan vergroten.

Dit doe ik door te letten op mijn houding: ik loop rechtop met mijn schouders naar achter en kin iets omhoog. Als ik zit probeer ik ook een rechte, zelfverzekerde houding aan te nemen.

Dit heeft effect op hoe jij je voelt over jezelf. Want als jij een zelfverzekerde houding aanneemt, zul je je ook zelfverzekerder gaan voelen.

Daarnaast probeer ik vaker te doen wat voor mij goed is zonder telkens stil te staan bij wat een ander ervan vindt. Het loslaten van de mening van anderen en bewandelen van mijn eigen pad geeft me meer zelfvertrouwen.

4. Mezelf vergelijken met mezelf in plaats van met anderen

Als je het gevoel hebt niet goed genoeg te zijn is het heel verleidelijk jezelf met anderen te gaan vergelijken: zie je wel, de ander is veel leuker, mooier, aantrekkelijk. En daarbij hebben anderen het altijd beter voor elkaar: een betere baan, mooier huis, leukere partner en ga zo maar door.

Jezelf vergelijken met anderen is killing als het gaat om zelfvertrouwen en het gevoel niet goed genoeg te zijn. Het ding is namelijk: je zult altijd bevestiging krijgen dat je inderdaad niet goed genoeg bent.

Wat mij helpt is om mezelf met mezelf te vergelijken: waar stond ik één jaar geleden en welke stappen heb ik inmiddels gezet?

  • Vorig jaar deed ik net 1x per week aan krachttraining, inmiddels doe ik dat 3x per week;
  • Ik had een jaar geleden nog meer last van trauma’s, dit gaat nu stukken beter;
  • Een jaar geleden werkte ik nog als freelancer voor een stichting, nu ben ik zelfstandig ondernemer.

Zie je waar ik naartoe wil? Probeer je groei en proces niet te vergelijken met anderen, maar kijk eens naar welke stappen jij zelf hebt gezet.

Op Instagram deelde ik hier een tijd terug ook een korte video over:

5. Niet alles persoonlijk opnemen

Dit is voor mij denk ik wel het grootste leerpunt: niet alles persoonlijk opnemen. Ik heb bij opmerkingen, feedback (in mijn ogen: kritiek) vaak meteen het gevoel: zie je wel, ik heb het weer niet goed gedaan. Ik ben niet goed genoeg. Ik kan dit ook helemaal niet..

Meteen voel ik me persoonlijk aangevallen en neem ik dat wat de ander misschien helemaal niet zo bedoelt, erg zwaar op.

Dit bevestigt natuurlijk het gevoel niet goed genoeg te zijn. Tegelijkertijd krijg je de gedachten als ‘zie je wel’ omdat je je niet goed genoeg voelt.

Eraan werken om niet alles persoonlijk op te nemen heeft dus ook effect op je niet goed genoeg voelen. Net zoals werken aan je niet goed genoeg voelen, zorgt ervoor dat je niet alles persoonlijk opneemt.

Ik merk dat sinds ik bezig ben met het helen van kindpijn en het gevoel niet goed genoeg te zijn, ik ook minder snel dingen persoonlijk opneem.

6. Leer de stem van je innerlijke criticus herkennen

Een innerlijke criticus hebben we allemaal. Je weet wel, dat stemmetje wat tegen jou zegt: zou je dat nou wel doen? Je kunt dit helemaal niet. Zie je nou, anderen vinden je niet leuk. Je stelt alleen maar iedereen teleur.. Wat zie je er verstrooid uit vandaag. Etc.

Het enige wat dat stemmetje doet is jou bekritiseren. En hoewel die stem niet weg zal gaan, kun je wel leren om je er minder van aan te trekken.

Wanneer ik mijn innerlijke criticus erop betrap dat ze weer lekker aan het ratelen is, snoer ik haar de mond door er andere gedachten tegenover te zeggen.

Meid, wat zie je er leuk uit vandaag! Je bent goed zoals je bent en je doet ertoe. Je bent niet verantwoordelijk voor de gevoelens van anderen, alleen voor jou eigen geluk en welzijn.

Je zult merken dat wanneer je de stem van je innerlijke criticus leert kennen en je bewust wordt van wat ze allemaal zegt, je dit ook sneller kunt onderbreken.

Het gevoel niet goed genoeg te zijn houdt je klein

Ik kan hier een hele sarcastische opmerking plaatsen over dat het gevoel niet goed genoeg te zijn je letterlijk klein houdt. Ik bedoel, met mijn 1.51 ben ik niet heel erg groot. Maar dat doe ik niet.

Of wel. 😉

Wat ik wil zeggen is: probeer te werken aan het gevoel niet goed genoeg te zijn want het houdt je klein. Je zult minder snel spannende dingen doen, uit je comfortzone stappen, jezelf laten zien en laten horen. Terwijl je er wel mag zijn. Precies zoals je bent, met alles wat je voelt en ervaart. Jij bent goed genoeg.

Ik kan uit ervaring zeggen dat het leven leuker wordt als je dit wat meer gaat geloven. Je wereld wordt weer wat groter, je durft meer te ondernemen en meer stappen te zetten die je eigenlijk heel spannend vindt.

Herken jij je in dit artikel? Wat helpt jou om hier mee om te gaan of waar loop je juist het meest tegenaan? Laat het weten in een reactie!


Lees nog even verder:

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie