Gezond eten: 10 Persoonlijke tips om het vol te houden

Gezond eten is iets wat we graag allemaal willen doen. Het ook echt volhouden is dan weer een ander verhaal. Voor mensen met fibromyalgie kan het gunstig zijn om een gezonde levensstijl aan te nemen. Voeding heeft namelijk veel invloed op pijnklachten en het energieniveau. Maar hoe hou je het vol? Hoe kun je van gezond eten een gewoonte maken? Ik deel graag mijn 10 persoonlijke tips met je!

Gezond eten: 10 Persoonlijke tips om het vol te houden

Hoewel we ons allemaal wel eens voornemen gezond te gaan eten, is het volhouden daarvan vaak het moeilijkste gedeelte. Lees onderstaande tips daarom eens door en kijk wat jou kan helpen!

1. Zorg dat je voldoende groenten en fruit in huis hebt

Als wij thuis genoeg groenten en fruit hebben liggen vind ik het heel gemakkelijk om gezond te eten. Wat fruit tussendoor, een bord groenten als lunch en ‘s avonds kook ik met de overige groenten die er nog liggen.

Wen jezelf aan om tussendoor een wortel, een stuk komkommer, wat tomaatjes of fruit te eten. En zorg dus dat je dit standaard in huis hebt liggen. Zo is de keuze gezond te snacken ook makkelijker gemaakt.

Gezond-eten-fruit-fibromyalgieblog

^ Deze toren vol fruit staat bij ons in de woonkamer, lekker in het zicht. Hierdoor eten mijn vriend en ik beide sneller en gemakkelijker fruit.

2. Koop zo min mogelijk snoepgoed

Zolang je geen chips, chocolade, snoep, koek, repen of andere voorverpakte ‘troep’ in huis hebt kun je het ook niet eten. Zo simpel kan het zijn.

Koop in plaats daarvan gemengde (ongezouten) noten, verantwoorde repen (zoals die van Nakd), groenten en fruit. Of bak/maak het zelf! Zo maak je het jezelf ook makkelijker om gezonde keuzes te maken als je trek hebt.

3. Bereid gezond eten zo ‘clean’ mogelijk

De meeste ongezonde dingen zitten in voorverpakte voeding, opwarm maaltijden, sauzen, pakjes of zakjes. Vaak zit dit vol suiker, zout, E nummers en gekke toevoegingen. Probeer ‘s avonds dus zo clean mogelijk te koken wat inhoudt dat je zo veel mogelijk verse producten gebruikt.

Dit geldt ook voor als je iets lekkers wil bakken. Gebruik geen kant-en-klare bakpakketten maar doe alles zelf. Ook suiker kun je eenvoudig vervangen door te kiezen voor dadels, honing of kokosbloesem suiker.

Wat mij daar ook bij helpt zijn gezonde kookboeken, hier haal ik veel inspiratie uit! Ik kook o.a. regelmatig uit het kookboek ‘Het grote zonder pakjes en zakjes kookboek’. Zoals de titel al zegt worden er dus geen pakjes en zakjes gebruikt, ideaal!

“Ik eet ook wekelijks frietjes en eet ‘s avonds ook heus wel eens wat chips. Maar door balans te houden kunnen deze dingen ook geen kwaad. Ben vooral niet te streng voor jezelf.”

4. Vermijd fris- en fruitdrank

“100% vruchtensap”, het klinkt zo mooi maar zo gezond zijn al die fruitdranken niet. Het zit vaak, net zoals frisdrank, bomvol met suiker. En als er iets slecht voor je is, dan is het wel suiker. Laat je ook niet verlijden door de ‘light’ producten want ook die zitten vol met troep, (o.a. aspartaam).

Hou het lekker bij water, fruit water, koffie (niet te veel ;)) en thee. Veel beter voor je! En het verminderd je behoefte aan suiker enorm.

Lees ook: 5x Ontzurende kruidenthee die het lichaam reinigen en ontgiften >>

5. Herinner jezelf eraan waarom je dit doet

Ik ben rond de zomer van 2015 gestopt met het eten van suiker en vermijd zoveel mogelijk voorverpakte producten. De reden hiervan was voor mij heel duidelijk: het verminderen van pijnklachten en krijgen van meer energie. Als je voor jezelf een goede reden hebt is het stukken makkelijker jezelf eraan vast te houden.

Als ik nu iets met geraffineerde suiker eet merk ik meteen dat ik meer pijnklachten krijg, moe wordt, last krijg van mijn darmen en prikkelbaar ben. Eigen schuld, dikke bult. Maar het helpt me wel om gezond te blijven eten! Want die extra klachten zijn het me echt niet waard.

6. Ervaar hoe lekker gezond eten kan zijn

Ga eens uitproberen met nieuwe, gezonde recepten. Bak een verantwoorde cake of een vegan en suikervrije taart. Lekker eten kan zo lekker zijn! Door je te verdiepen in nieuwe recepten en nieuwe dingen uit te proberen ga je ervaren dat gezond eten helemaal zo erg nog niet is.

Hierdoor zal het stukken makkelijker zijn om gezond te koken en bakken. Het is natuurlijk even schakelen, maar geloof me: het is de moeite waard!

Gezond eten-vegan-taart-fibromyalgieblog

^ Deze vegan en suikervrije cheesecake maakte ik vorig jaar met mijn verjaardag. Echt onwijs lekker!! Het was lekker zoet, had een echte cheesecake structuur en er zaten alleen maar verantwoorde ingrediënten in.

7. Lees je in over voeding

Sinds ik gelezen heb hoe veel schade suiker aanricht en wat voor troep E-nummers zijn, wíl ik bepaalde producten niet eens meer eten. Als ik in de supermarkt ben en ik zie een E-nummer in een product wat ik graag wil zoek ik dit vaak snel even op op internet. Zodra ik het woord ‘gevaarlijk’ zie sta leg ik het product terug.

Door je bewust te worden van wat bepaalde producten en ingrediënten met je kunnen doen wordt het stukken makkelijker een gezonde keuze te maken.

8. Maak een week menu

Als ik met honger moet gaan bedenken wat ik ga eten is de kans groot dat ik een makkelijke (vaak ongezonde) keuze maak. Daarom helpt het mij heel erg om vooraf al voor de hele week te plannen wat ik eet als lunch en diner. Mijn ontbijt namelijk is altijd hetzelfde; soja yoghurt met havermout, fruit, noten, zaden, pure chocolade, rozijnen etc. of een smoothie.

Doordat ik dit plan kan ik gericht boodschappen doen en hoef ik niet na te denken over wat ik ga eten. Daarnaast vermijd ik de ‘hangry modus’ waarbij ik alles in m’n mond kan stoppen wat eetbaar is ;). Bij wijze van spreken dan. Boodschappen doen terwijl je honger hebt is nou niet de beste keuze overigens.

gezond eten-ontbijt-thee-fibromyalgieblog

^ Mijn standaard ontbijt en een kop thee 🙂

9. Koop een aantal kookboeken

Het is natuurlijk lastig om iedere dag zelf te bedenken wat voor maaltijd je op tafel zet. Goede, gezonde kookboeken kunnen hierbij erg gunstig zijn. Je kunt op deze manier altijd wat inspiratie uit het kookboek halen waardoor het wellicht weer wat gemakkelijker is een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Gelukkig zijn er tegenwoordig onwijs veel kookboeken via het internet te vinden, bijvoobeeld via Bol.com

10. Vergeet niet te genieten

Zie het niet als een straf of opgaven om gezond te gaan eten maar zie het als een uitdaging. Wanneer je krampachtig continu ‘nee’ zegt tegen eten wat je wordt aangeboden, of telkens denkt dat het je toch niet gaat lukken om het vol te houden zal het lastig worden. Ga in plaats daarvan op zoek naar gezonde, lekkere recepten, daag jezelf uit en geniet van al het lekkers wat je wél kunt eten!

Maak het voor jezelf niet te zwaar, dat is niet nodig. Begin met een paar kleine aanpassingen en bereid het gezonde eten steeds verder uit. Stapje voor stapje zul je merken dat het steeds gemakkelijker wordt!

Heb jij nog tips die jou helpen om gezond eten makkelijker vol te houden? Of zijn er tips uit mijn lijstje die jij gaat toepassen? Laat het weten in een reactie! Ik ben erg benieuwd 🙂

Bron foto header


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

7 gedachten over “Gezond eten: 10 Persoonlijke tips om het vol te houden”

 1. Dat weekmenu helpt mij vooral om niet teveel energie aan boodschappen doen, koken en afwassen kwijt te zijn! Alle beetjes helpen natuurlijk.. En ja, dan eet je ook zeker meer verantwoord!

  Beantwoorden
 2. Het is inderdaad waar! Elk jaar rond het voorjaar lukt me het prima om dit zo te doen en vol te houden, maar ja die wintermaanden, daar ligt mijn probleem. Minder tot geen suiker is echt aan te raden want je voelt he id beter.
  Ik ga er maar weer werk van maken!

  Beantwoorden
  • Hey Jolanda.
   Dank je wel voor je berichtje! Gelukkig komt het mooie weer er weer aan, dus dan wordt het weer wat gemakkelijker om gezond eten vol te houden. Ik merk inderdaad ook wel verschil tussen winter en zomer maanden.
   Fijn dat jij ook ervaart dat je, je beter voelt wanneer je geen suiker eet!

   Veel succes! 😀

   Beantwoorden
 3. Hi Nathalie,

  Erg leuk artikel om te lezen!
  Wat veel mensen vergeten is dat naast sporten, voeding ook erg belangrijk is. Ik ben sindskort allerlei artikels aan het lezen over voeding en sport. Naast gezond eten, moet je ook nog kunnen genieten door een keer te zondigen. Bedankt voor je tips!

  Groet,

  Sonja Starink

  Beantwoorden

Plaats een reactie