3 gezondheidsvoordelen van koud douchen bij fibromyalgie

Een tijdje terug maakte ik een video over mijn ochtend ritueel waarin ik ook vertel dat ik iedere ochtend 1,5 minuut koud douche. Hoewel ik me absoluut voor kan stellen dat dit alles behalve aantrekkelijk klinkt, kan het toch veel betekenen voor je gezondheid. Ik keek er de eerste keren ook onwijs tegenop, maar toch doe ik het al bijna een jaar. Daarnaast heb ik 3 redenen voor je om er zelf ook zo snel mogelijk mee te beginnen! Koud douchen heeft namelijk wel wat voordelen voor mensen met fibromyalgie.

3 gezondheidsvoordelen van koud douchen bij fibromyalgie

De kPNI therapeut heeft me het advies gegeven ‘s morgens anderhalve minuut koud te douchen om mijn lichaam te activeren. Het lichaam reageert direct op de kou van het water: het lichaam gaat zich direct opwarmen om het op temperatuur te houden. Daarnaast gaat je hart sneller kloppen en ook het bloed gaat sneller door je lichaam stromen waardoor je dus letterlijk je lichaam op gang zet. Dit zorgt ervoor dat je je meer alert voelt.

Na die anderhalve minuut blijf ik nog even onder het warme water staan en voordat ik de douche uit ga spoel ik me nog met koud water af. Zodat ik ook lekker fris de douche uitstap. Persoonlijk vind ik het erg prettig en ook mijn vriend heeft deze gewoonte van me overgenomen.

Gezondheidsvoordelen koud douchen

Naast het feit dat je dus een stuk wakkerder de douche uitstapt, heeft koud douchen ook nog allerlei gezondheidsvoordelen, zoals:

 • Goed voor je huid en haren;
 • Je immuunsysteem wordt sterker;
 • Versnelt het herstel van de spieren;
 • Mogelijk verlies je er gewicht door;
 • Verlicht stress en depressie;
 • Het maakt je lichamelijk en geestelijk sterker;
 • Afvalstoffen worden beter afgevoerd (ontzuring);
 • De bloedsomloop wordt gestimuleerd;
 • Het zorgt voor meer energie;

Dat zo iets vervelends toch nog zo veel goed kan doen he? Haha ;). Wat voor mensen met fibromyalgie erg interessant is, is de werking op het immuunsysteem, verlichting van stress en depressie, het sterker maken van lichaam en geest en het feit dat afvalstoffen beter worden afgevoerd. Deze punten wil ik daarom graag wat meer toelichten.

“Door koud te douchen wordt de afgifte van de stof endorfine gestimuleerd. Dit stofje wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het zorgt voor een goed gevoel en prettige stemming.”

1. Koud douchen verbeterd de weerstand

Mensen met een chronische ziekte hebben veelal ook een lagere weerstand waardoor we vatbaarder zijn voor bacteriën en virussen en dus sneller ziek kunnen worden. Koud douchen kan eraan bijdragen dat de weerstand versterkt.

Wanneer het koude water over je heen stroomt gaat het lichaam zichzelf automatisch opwarmen om op temperatuur te blijven. Hierdoor wordt het immuunsysteem getriggerd en krijgt het een stressreactie. Hierdoor gaat het immuunsysteem harder werken en is het dus actiever waardoor het ons lichaam ook beter kan beschermen.

Daarnaast stimuleer het de cellen die het lichaam beschermen tegen infecties en ziektes en houdt het de gezondheid van deze cellen op peil. Hierdoor zullen cellen minder snel verouderen.

2. Verlichting van stress en depressie

Door koud te douchen wordt de afgifte van de stof endorfine gestimuleerd. Dit stofje wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het zorgt voor een goed gevoel en prettige stemming. Daarnaast zorgt endorfine voor een remmende werking op stresshormonen en reguleert het de afgifte van dopamine en serotonine. Stress zal hierdoor dus mogelijk afnemen!

Ook hebben deze stofjes invloed op hoe jij je voelt, je zelfvertrouwen, eetlust, geheugen en activiteit. Wanneer je in een depressie zit is er een disbalans in de hormoonhuishouding van de gelukshormonen. Koud douchen kan er voor zorgen dat de hormoonhuishouding weer terug in balans komt en de stemming mogelijk verbeterd.

Daarnaast maak je je geest tegelijkertijd sterker. Het is telkens weer een overwinning wanneer je ‘s morgens onder het koude water staat. Geloof me, het is niet niks. Je moet (letterlijk, ha-ha) een knop omdraaien. Maar iedere keer wanneer je het weer gedaan hebt, zul je je mentaal sterker voelen. Het geeft een kick, een goed gevoel en zelfvertrouwen. Dus ook op deze manier maakt het je mentaal sterker.

3. Afvalstoffen worden beter afgevoerd

Afvalstoffen worden door het lymfesysteem afgevoerd. Door ‘s morgens koud te douchen trekken de spieren zich samen waardoor het lymfesysteem wordt geactiveerd. Hierdoor worden afval- en gifstoffen beter afgevoerd. Voor mensen met fibromyalgie is dit erg gunstig omdat fibromyalgie vaak gepaard gaat met verzuring.

Verzuring houdt in dat er te veel gifstoffen in het lichaam aanwezig zijn. Deze gaan zich in het lichaam ophopen wat klachten kan geven als vermoeidheid, pijnlijke spieren, doffe huid en vermoeidheid. Koud douchen helpt het lichaam dus om deze stoffen af te voeren.

Hoewel koud douchen alleen niet genoeg is om al die opgehoopte gifstoffen af te voeren, kan het wel bijdragen aan het ontzuringsproces.

Lees ook: 5 manieren om je lichaam te ontzuren >>

Koud douchen met fibromyalgie: hoe te beginnen?

 • Bouw het langzaam op. Je kunt beginnen met 20 seconden koud douchen, probeer het vervolgens dagelijks wat langer te doen.
 • Blijf rustig in en uit ademen. Het kan een automatische reactie zijn om je adem in te houden of oppervlakkig te ademen maar blijf bewust diep in en uit ademen. Dit helpt je ook om je lichaam te ontspannen.
 • Bouw de temperatuur dagelijks af. Je hoeft niet meteen ijskoud te douchen, je kunt beginnen met een lagere temperatuur dan normaal om de dag daarna weer wat kouder te douchen.

Persoonlijk vind ik het heel prettig om ‘s morgens anderhalve minuut koud te douchen. Ook het afspoelen met koud water voor ik de douche uit ga kan ik eigenlijk niet meer missen. Het zorgt ervoor dat ik me energieker en frisser voel en het geeft mentaal echt een boost.

Daarnaast is het – zoals ik beschreven heb – voor je lichaam echt onwijs goed om te doen. Dus met dat idee in m’n achterhoofd, is het ook weer nét wat gemakkelijker.

Probeer het eens uit en ervaar wat het met je doet. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring! Laat je een berichtje achter?


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie