Glucosamine; een hype of echt hulpmiddel?

Er zijn verschillende voedingssupplementen die verlichting kunnen bieden bij fibromyalgie. Zo zou ook Glucosamine een supplement zijn wat de symptomen mogelijk kan verlichten. Maar wat is het eigenlijk en wat voor invloed heeft het?

Glucosamine; een hype of echt hulpmiddel?

Glucosamine is een lichaamseigen stof wat voorkomt in het bindweefsel, de vloeistof in de gewrichten en in het kraakbeen. Het lichaam is in staat om deze stof zelf aan te maken, maar hoe ouder je wordt, hoe meer moeite het lichaam hiermee heeft. Door te weinig van deze stof kun je veel last krijgen van gewrichten en het kraakbeen. Om dit te voorkomen zijn er glucosamine supplementen, deze zijn gemaakt van schelpen en de schalen van garnalen en krabben. Glucosamine komt vrij weinig voor in voeding, dus supplementen zijn de enige manier om het extra binnen te krijgen.

Glucosamine en Reuma, hoe zit het?

Als je op internet zoekt naar glucosamine kom je voornamelijk de combinatie met artrose (een vorm van reuma) tegen. Niet gek, de (lichaamseigen) stof glucosamine is belangrijk voor het bindweefsel, de gewrichten en het kraakbeen. Bij artrose is juist het kraakbeen beschadigd in één of meerdere gewrichten wat onvoldoende herstelt. Dit wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd.

Wetenschappelijke onderzoeken

Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van dit supplement bij reuma. De resultaten van deze wetenschappelijke onderzoeken spreken elkaar soms tegen wat het moeilijk maakt een conclusie te trekken. Wat vooral naar voren komt is dat glucosamine helpend zou zijn als lichte pijnstilling, de stijfheid verminderd en het brengt minimale verbetering aan de functie van de gewrichten. Of het kraakbeen ook daadwerkelijk geneest van dit supplement of dat het de ziekte kan stoppen is niet bewezen.

Ook bij fibromyalgie zou het pijn verlichtend kunnen werken, maar hier zijn geen harde bewijzen voor.

Voorstander van voedingssupplementen

Persoonlijk heb ik deze supplementen niet gebruikt maar ik heb er wel vaker over gelezen. Zelf ben ik zeker een voorstander van voedingssupplementen en ben ik ervan overtuigd dat supplementen kunnen bijdragen aan een betere gezondheid.

Heb jij ervaring met het gebruik van dit soort supplementen? Zo ja, zorgt het bij jou voor minder pijnklachten?

 

Vorige blog:
Mijn leven met fibromyalgie door de ogen van mijn zus >>


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

1 gedachte over “Glucosamine; een hype of echt hulpmiddel?”

  1. Glucosamine is een omstreden supplement.

    Talrijke studies hebben geen significante voordelen waargenomen, terwijl anderen suggereren dat de sulfaat vorm kunnen de symptomen van artrose verminderen of het vertragen van de ontwikkeling ervan.

    Toch een aantal wetenschappers twijfelen nog steeds aan de effectiviteit van glucosamine of overwegen ze kleine voordelen te geven die niet relevant zijn.

    Hoewel glucosamine geen magische oplossing is, anderen wijzen erop dat supplementen geen kwaad doen en het is altijd beter dan wellicht helemaal geen behandeling.

    Beantwoorden

Plaats een reactie