Last van fibromyalgie? Haal meer uit je dag met deze 5 tips!

Haal meer uit je dag met deze 5 praktische tips! Heb jij vaak het gevoel dat je niet alles kunt doen wat je graag wil? Dat je door vermoeidheid en pijn lang niet overal aantoe komt? Of voel jij je aan het eind van de dag totaal niet voldaan? Deze tips kunnen je helpen om meer uit je dag te halen als je fibromyalgie hebt.

Last van fibromyalgie? Haal meer uit je dag met deze 5 tips!

Uit mijn eigen ervaring wil ik je graag wat tips meegeven die mij helpen meer uit mijn dag te halen, en jou hopelijk ook!

1. Zorg voor een goede nachtrust

Je lichaam houdt van ritme. Wen jezelf een vaste tijd aan om naar bed te gaan, en sta op een vaste tijd op. Probeer iedere nacht 8 uur te slapen; iets meer is uiteraard ook prima maar waak ervoor dat je niet té lang blijft liggen. Bij mij zorgt dit er vaak weer voor dat de pijnklachten door het lange liggen toenemen en dat is niet zo’n prettig begin van de dag.

Een vast slaapritme helpt je om makkelijker in slaap te vallen en beter je bed uit te komen. Mij helpt het heel goed om minder vermoeid wakker te worden. Hopelijk jou ook!

Lees ook: Fibromyalgie en slaapproblemen: 7 Tips voor een goede nachtrust >>

2. Zorg voor een fijne start van de dag

Wat ikzelf doe om mijn dag goed te starten is het volgende:

  • Ik begin met een warme en koude douche
  • Wandeling met Milo
  • Goed ontbijten & lezen in een zelfhulpboek
  • Opschrijven waarvoor ik dankbaar ben
  • Fijne muziek luisteren waar ik blij van word

Ik begin mijn dag bewust met deze dingen omdat ik het fijn vind, er blij van wordt en omdat het me goed doet. Wanneer je je dag goed begint heeft dit ook een positief effect op hoe de rest van de dag zal verlopen. Kies er dus voor om ’s morgens dingen te doen die jou een fijn gevoel geven.

Eerder maakte ik al een video waarin je mijn hele ochtendritueel ziet. Deze vind je hieronder. (Dit is niet meer precies zoals ik mijn ochtendritueel vormgeef, maar dan krijg je een idee).

De tekst gaat verder onder de video.

Lees ook: 9 Tips om je ochtend op een positieve manier te starten >>

3. Eis niet teveel van jezelf

Je hebt fibromyalgie; de chronische pijn en vermoeidheid worden niet minder en je energie niet meer door dit te ontkennen, helaas. Hou er met je planning rekening mee dat je genoeg rust momenten voor jezelf inplant. Zodat je uiteindelijk ook alles kan doen wat je gepland had.

Je zult merken dat het meer rust geeft en dat je efficiënter kunt werken als je tussendoor rustmomenten en ontspanning inplant. Je kunt je wel verzetten tegen pijn en vermoeidheid als je merkt dat het tijd is voor pauze, maar dit kost vooral heel veel energie. Waardoor er minder energie overblijft om de dingen te doen, die je moet en wil doen.

Haal meer uit je dag door juist wat minder te doen, maar wel met meer focus en aandacht.

4. Durf nee te zegen

Geef je grenzen aan als dit nodig is. Andere voelen jouw pijn niet, en zullen niet weten wat jij wel en niet kan of nodig hebt. Als jij dingen gaat doen die je lijf niet aan kan, zal je snel ervaren dat je moe wordt; je vraagt te veel van jezelf. Neem de signalen van je lijf serieus en durf hier aan toe te geven.

Wanneer je je grenzen aangeeft, en ‘nee’ durft te zeggen tegen een ander hou je meer tijd over voor jezelf. En kun je dus ook meer uit je dag halen. Niet altijd makkelijk, maar het is zeker te leren.

Lees ook: Nee zeggen moeilijk? 5 Nuttige tips om het makkelijker te maken >>

5. Maak tijd voor leuke dingen.

Je bent op je vrije dag niet verplicht om het hele huis te poetsen, en je strijk was blijft ook echt wel liggen tot morgen! Maak juist bewust tijd voor leuke dingen, dingen die jou energie geven. Vraag een vriend(in) om gezellig wat te gaan drinken en bij te kletsen, neem tijd voor je hobby of ga lekker een stuk met de hond wandelen.

Juist leuke dingen doen geven je energie. Let wel op dat je op een dag niet teveel van jezelf vraagt, maar luister naar je lijf. Zodat je aan het eind van de dag nog wat energie over hebt :).

Haal meer uit je dag, maar blijf in balans

Haal meer uit je dag, doe meer wat jij fijn of leuk vindt en geef jezelf de rust en ruimte om af en toe even te ontspannen. Oók met fibromyalgie is het mogelijk fijne dagen te hebben met aan het eind van de dag een voldaan gevoel. Hopelijk kunnen de tips jou helpen om uiteindelijk meer uit je dag te kunnen halen.

En wil je graag meer tips ontvangen om het beste van je dag te maken? Download dan mijn eBook 20 stappen naar een leuker leven met fibromyalgie.

Geniet van je dag, ik wens het je van harte toe!

Heb jij nou nog tips die jou helpen om meer uit je dag te halen? Of om een voldaan gevoel over te houden aan het eind van de dag? Ik lees het graag terug in de reacties onder dit bericht!


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

2 gedachten over “Last van fibromyalgie? Haal meer uit je dag met deze 5 tips!”

Plaats een reactie