Boek: Het mens achter de labels – dsmmeisjes

Het boek Het mens achter de labels is geschreven door Anne en Rivka van de website dsmmeisjes.nl. Met dit boek willen ze meer informatie geven over wat een label uit de DSM zoals depressie, psychosomatisch of angst nou eigenlijk inhoudt, zodat er meer begrip voor komt. Een super mooi initiatief – en weet je wat leuk is? Ik mocht mee schrijven aan dit boek! Hoe tof! Ik vertel je graag meer over het boek Het mens achter de labels en mijn bijdragen.

Boek: Het mens achter de labels – dsmmeisjes

‘Hoe voelt een paniekaanval? Is iemand met borderline echt zo snel boos? Kun je meerdere persoonlijkheden hebben? Wil iemand met een eetstoornis gewoon dun zijn? Antwoorden op deze n andere vragen vind je in de interviews en verhalen in dit boek. Want wie alleen maar het psychiatrische handboek de DSM erop naslaat, weet daarna alles van de symptomen maar nog maar weinig van de mensen erachter.’

Dat is waar het boek Het mens achter de labels over gaat – het échte verhaal van mensen achter allerlei labels. Het boek is tevens geschreven voor naasten, hulpverleners en mensen die meer willen begrijpen van een psychische stoornis. Want velen kennen de titels wel, maar weten weinig van de inhoud. En dat mag best veranderen. Daarbij: het taboe rondom psychische problematieken mag worden doorbroken. En daar werkt dsmmeisjes absoluut aan mee!

het mens achter de labels

Wat is de DSM?

DSM is afkorting van Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Oftewel een diagnostisch en statistisch handboek voor psychiatrische aandoeningen. De DSM-5 is de meest recente versie, dit handboek bevat maar liefst 1200 pagina’s waarbij alle psychische stoornissen in uitgeschreven staan.

Het doel van de DSM is om eenheid te creëren – iedereen moet hetzelfde begrip hebben over wat bijvoorbeeld een depressie, angststoornis of borderline is. Daarbij heeft iedere stoornis een vijf cijferige code zodat artsen over de hele wereld gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren over psychische aandoeningen.

Open en eerlijke verhalen

Psychologen weten vanuit de DSM handleiding vaak precies welke symptomen er bij een bepaald ziektebeeld hoort, maar toch wil dit niet zeggen dat dit bij ieder persoon hetzelfde tot uiting komt. De ene persoon met een depressie (of welke label dan ook) is de andere niet. Het is belangrijk dat er meer naar een persoon wordt gekeken en minder wordt blindgestaard op een ‘label’. Juist daarom kan het lezen van verhalen van mensen met verschillende diagnoses helpen om dit in een perspectief te plaatsen – iedereen is anders en iedereen mag op een andere manier behandeld worden.

Op de achterkant van het boek staat de zin: “Hoewel ieder mens en elke stoornis van elkaar verschilt, hebben alle schrijvers in dit boek een belangrijke overeenkomst: ze willen gezien worden als mens, niet als hun psychiatrisch label.” En dat is precies wat Rivka en Anne willen overbrengen, dat een psychische aandoening verder gaat dan het naampje wat aan een ziektebeeld hangt.

De verhalen in het boek zijn onwijs mooi om te lezen, de schrijvers zijn stuk voor stuk open en eerlijk over het label dat ze hebben en wat dit voor hen betekent. Het geeft een kijkje in het leven van iemand met een bepaalde diagnose, en dat is waardevol. Zeker ook voor hulpverleners en naasten. Het draagt bij aan meer begrip.

^ Mijn verhaal in het boek Het mens achter de labels over leren leven met fibromyalgie

De verschillende hoofdstukken

Om het lekker overzichtelijk te houden is het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken/ ziektebeelden:

  • Angst
  • Borderline
  • Depressie
  • DIS
  • Dwang
  • Eetstoornis
  • Psychosomatisch
  • Trauma
  • Vermijdend

Niet alle psychische aandoeningen uit de DSM zijn behandeld, dit zou ook niet te doen zijn. Wel hebben ze bewust gekozen voor een aantal bekende, maar juist ook wat meer onbekende aandoeningen, zoals DIS, psychosomatisch en vermijdend. Ook borderline is bewust meegenomen in het boek vanwege het taboe wat er nog altijd op rust.

Bij ieder ziektebeeld staan interviews en ervaringsverhalen van jongeren waarin ze vertellen hoe zij ermee omgaan. Mijn bijdragen staat onder het kopje Psychosomatisch waar ik mijn verhaal mag delen over mijn leven met fibromyalgie.

Naast het feit dat ik me onwijs vereerd voel dat ik mee mocht schrijven aan het boek Het mens achter de labels van Rivka en Anne ben ik ook erg blij dat ik mag bijdragen aan een duidelijker beeld over fibromyalgie en wat dit nou eigenlijk met je doet.

Het mens achter de labels

Ik vind het onwijs tof dat Anne en Rivka dit boek gerealiseerd hebben en dat zij zich inzetten voor meer bekendheid rondom psychische aandoeningen. Wil jij ze volgen? Check dsmmeisjes.nl of volg ze via Facebook of Instagram.

Dit boek is wat mij betreft een dikke vette aanrader!

Voor mensen die zelf struggelen met psychische problematieken en opzoek zijn naar herkenbare verhalen, voor naasten die beter willen begrijpen wat een bepaalde stoornis met je kan doen of voor hulpverleners die graag meer willen weten dan wat de DSM verteld – dit boek van dsmmeisjes is een absolute aanrader.

Het mens achter de labels is voor €18,50 te koop bij Bol.com

Heb jij dit boek gelezen of ga je het lezen? Ik ben benieuwd wat je er van vindt!

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van een affiliate link


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie