Hoe Maak je Jezelf Belangrijk? Deze 5 Stappen Helpen Daarbij

Als rasechte people pleaser weet ik hoe moeilijk het is om jezelf op één te zetten en jezelf belangrijk te maken. Toch is dit wel enorm belangrijk, zeker als je fibromyalgie hebt en je leeft met chronische pijn en minder energie. Inmiddels heb ik mogen leren om mezelf belangrijk te maken. Daarom beantwoord ik in deze blog de vraag: Hoe maak je jezelf belangrijk? en geef ik je fijne tips om dit écht waar te gaan maken.

Hoe maak je jezelf belangrijk?

Als je een beetje op de Nathalie van een paar jaar terug lijkt, is dit heel herkenbaar voor je:

  • Je cijfert jezelf weg en zet jezelf vrijwel altijd op 2 (of 3, 4, 5..)
  • In jouw hoofd zijn anderen altijd belangrijker dan jij bent
  • Om iedereen tevreden te houden doe je dat waarvan je denkt dat zij het van je verwachten
  • Je eigen behoefte schuif je vaak opzij, zo belangrijk is dat niet
  • Je hebt een laag zelfbeeld en voelt je vaak onzeker

Het liefst zou ik je vastpakken en naar je roepen dat je jezelf belangrijk mag gaan maken. Want je doet ertoe, echt!

Maar dan vraag jij je wellicht af: Maar hoe maak je jezelf belangrijk dan?

Want dat is onbekend terrein voor je. Waar het mee begint is besluiten dat je ertoe doet. Wat zeker makkelijker gezegd is dan gedaan, maar wel echt heel belangrijk.

Jij doet ertoe. Punt. De andere tips deel ik hieronder met je.

1. Realiseer je dat jij de belangrijkste persoon bent in jouw leven

De eerste keer dat ik dat hoorde spuugde ik mijn thee bijna uit en dacht ik bij mezelf: ‘wat zeg jíj nou?!’ Ik vond het raar om te horen, want zo voelde het absoluut niet.

Ik? De belangrijkste persoon in mijn leven?! Sinds wanneer? Hoe ziet dat eruit? Wat moet ik nu doen..?

Het enige waar ik mee bezig was sinds ik kind was, was anderen tevreden houden, mezelf wegcijferen, inspelen op verwachtingen en mijn mening, voorkeur of keuze wegstoppen.

Maar inmiddels weet ik hoe belangrijk het is om in te zien dat je zelf de belangrijkste persoon in je leven bent.

2. Sta eerst eens stil bij wat JIJ wil voordat je antwoord geeft

Ik had altijd al antwoord gegeven voordat ik echt had nagedacht wat ik zou willen.

  • Als ik een keuze moest maken was mijn standaard antwoord: “kies jij maar!”.
  • Wanneer iemand me iets vroeg had ik al ‘ja’ gezegd voordat ik had gecheckt of het echt wel uitkwam.
  • Wanneer ik een knoop moest doorhakken (wat ik verschrikkelijk vond) koos ik altijd hetgeen waarvan ik wist dat het de voorkeur van de ander zou hebben.

Eerlijk? Ik wist op den duur echt niet meer waar ik blij van werd, wat mijn voorkeur had of wat ik het liefst zou willen. Simpelweg omdat ik er nooit bij stilstond en inspeelde op anderen.

Mezelf belangrijk maken hield ook in dat ik mocht wachten met antwoord geven en eerst bij mezelf mocht inchecken:

  • Als ik nu zou mogen kiezen, wat zou dan mijn voorkeur hebben?
  • Komt het me wel uit om dit nu voor de ander te doen of kan ik beter ‘nee’ zeggen?
  • De ander wil misschien liever X maar mijn voorkeur gaat naar Y, dus mag ik dit benoemen.

Het was heel erg lastig en onwennig om hiermee aan de slag te gaan. Maar het heeft me wel geholpen om mezelf belangrijker te maken én mijn eigen identiteit terug te vinden.

Geef jezelf de tijd om hiermee te oefenen.

3. Hoe maak je jezel belangrijk? Vergroot je zelfvertrouwen!

Als ik naar mezelf kijk was één van de antwoorden op de vraag ‘hoe maak je jezelf belangrijk?’: vergroot je zelfvertrouwen. Want het wegcijferen van mezelf kwam ook omdat ik onzeker was.

Bang voor afwijzing, conflicten willen vermijden, bang om niet leuk gevonden te worden etc.

Ik mocht dus leren om meer op mezelf te vertrouwen. Dit zijn dingen die me daarbij hebben geholpen:

  • Kleding aantrekken waar ik blij van word in plaats van onopvallende kleding (mijn kledingkast bestond vooral uit beige kleding. Terwijl het nu uit felle kleuren bestaat).
  • Werken aan mijn overtuigingen, vooral de overtuiging ‘ik ben het waard’ mocht ik echt gaan omarmen en in de praktijk brengen.
  • Keuzes leren maken zonder telkens stil te staan bij wat een ander zou willen. Een moeizaam proces maar wél een hele belangrijke!
  • Mezelf meer laten zien en me uitspreken, iets wat ik altijd heel lastig heb gevonden maar wat me wel heeft geholpen om meer zelfvertrouwen te krijgen.
  • Mijn eigen mening geven in plaats van klakkeloos met anderen mee te praten.

Na jaren ben ik zelfs op het punt gekomen dat ik afgelopen week in m’n eentje ben gaan lunchen. Iets wat ik heel spannend vond maar wat me ook weer heeft geholpen om mijn zelfvertrouwen te vergroten.

Doe dingen die je spannend vindt en buiten je comfortzone liggen. Daar ligt de groei naar meer vertrouwen in jezelf.

4. Ga aan de slag met beperkende overtuigingen

Jezelf wegcijferen, anderen belangrijker maken, altijd aan de ander denken en alsmaar ‘ja’ zeggen als iemand je iets vraagt gaat gepaard met overtuigingen, denk aan:

  • Ik ben niet goed zoals ik ben waardoor je wil gaan overcompenseren door alles voor anderen te doen –> als ik veel doe voor anderen vinden ze me vast goed of leuk. Of juist door jezelf weg te cijferen –> ik doe er niet toe dus laat mezelf ook niet zien.
  • Anderen worden vast boos als ik voor mezelf kies en dat wil je als conflictvermijdend persoon natuurlijk voorkomen dus doe je er alles aan om anderen tevreden te houden.
  • Ik ben het niet waard.. met als gevolg dat je anderen altijd boven jezelf plaatst want zij zijn het immers wél waard dus maak je hen belangrijker dan jezelf.
  • Als een ander je iets vraagt dan doe je dat gewoon, een overtuiging die ikzelf erg hardnekkig in m’n systeem had zitten waardoor ik er niet eens over twijfelde om ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen. Nee zeggen was simpelweg geen optie.
  • Wat zullen anderen denken? Door deze overtuiging ben je continu bezig met de mening van anderen over jou waardoor je je laat zien op een manier waarvan jij denkt dat deze gewaardeerd zal worden. Maar ook door basic te blijven als persoon (en bijvoorbeeld alleen beige in je kledingkast te hebben zoals ik had ;).

Probeer te ontdekken welke overtuiging jou in de weg zit. Door dit te weten kun je er ook actief mee aan de slag.

Waar komt deze overtuiging vandaan? Vaak is dit een overtuiging uit je kindertijd. Iets wat je bent gaan geloven door je opvoeding, opmerkingen of situaties. Weten waar de overtuiging vandaan komt helpt om jezelf beter te kunnen begrijpen maar ook om dit meer los te kunnen laten.

Een goed boek om hier mee aan de slag te gaan is: Je Bent Nu Hier van Rosamund Stone Zander (voor 7,90 te koop bij Bol.com.

Wat heb je nodig om deze overtuiging om te buigen? Je kunt aan de overtuiging gaan werken maar je kunt ook dingen gaan doen die de positieve overtuiging bevestigen: kleurrijke kleding dragen en daar complimenten over krijgen, bijvoorbeeld.

5. Leer comfortabel worden met het oncomfortabele

Hoe maak je jezelf belangrijk? Nou, door dingen te doen die oncomfortabel zijn.

Dat ik van people pleaser gegroeid ben naar iemand die zichzelf op één kan zetten komt vooral omdat ik keuzes ben blijven maken die moeilijk waren.

Stappen zetten buiten mijn comfortzone, dingen doen die oncomfortabel zijn en me vooral niet laten tegenhouden door dat stemmetje in mijn hoofd.

Je bent zo gewend aan het pleasen en jezelf wegcijferen, dat jezelf belangrijk maken mega oncomfortabel voelt. Je nekharen gaan ervan overeind staan en alles in je schreeuwt “DOE DIT NIET!”.

En juist dan mag je toch datgeen doen waarvan jij weet dat het je gaat helpen om te groeien. Want wanneer je het eenmaal één keer hebt gedaan, wordt het de volgende keer weer ietsje makkelijker, en de keer daarna ook. En uiteindelijk lukt het je zonder weerstand.

Laat je dus niet tegenhouden door het oncomfortabele gevoel maar weet dat juist dáár groei zit.

Hoe maak je jezelf belangrijk? Blijf vooral oefenen

Jezelf belangrijk leren maken is een proces met vallen en opstaan. Het is belangrijk om hierin te blijven oefenen en stappen te blijven zetten om uiteindelijk jezelf op één te kunnen zetten.

In het najaar wordt het ALL ABOUT ME Groepsprogramma weer gelanceerd. Dit programma van 3 maanden wordt één keer per jaar gegeven en helpt jou om jezelf op één te leren zetten.

Er zullen 10 plekken zijn. Mocht je als eerste vrijblijvend informatie willen ontvangen mét een leuke korting om je als een van de eerste aan te melden: zet jezelf dan op de wachtlijst!

Ga tot die tijd vooral met bovenstaande tips aan de slag zodat je alvast een begin kunt maken om jezelf belangrijk te maken.

Herken je dat, de struggle om jezelf op één te zetten? Waar ga jij nu als eerst mee aan de slag om jezelf wél belangrijk te maken? Leuk als je dit deelt in een reactie.

Er wordt een affiliate link gebruikt in dit artikel.


Deze blogs zijn ook leerzaam

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie