Waar de pijnklachten bij mensen met fibromyalgie vandaan komen is voor velen nog een raadsel. Dr. Ewa Klaver-Król – gespecialiseerd in onderzoek naar fibromyalgie en andere aandoeningen die moeilijk te verklaren zijn – is er door onderzoek achter gekomen dat mensen met fibromyalgie een extreem hoge spierspanning hebben. Dit zou de oorzaak kunnen zijn van de pijn die bij fibromyalgie ervaren wordt.
Onderzoek: Extreem hoge spierspanning bij fibromyalgie oorzaak pijn
Ewa Klaver-Król is neuroloog en onderzoeker aan het Roessingh Research and Development-instituut in Enschede. Ze is gespecialiseerd in onderzoek naar fibromyalgie en andere aandoeningen die tot nu toe medisch moeilijk te verklaren zijn. Ze heeft een onderzoek gedaan naar spieractiviteit bij fibromyalgie.
Aan dit onderzoek hebben 22 vrouwen met fibromyalgie en 21 vrouwen zonder fibromyalgie deelgenomen.
Hoge spierspanning bij fibromyalgie patiënten zonder kracht te gebruiken
Uit dit onderzoek is gebleken dat mensen die gediagnosticeerd zijn met fibromyalgie een hogere spierspanning hebben dan mensen zonder de diagnose. Ook bleek dat de verhoogde spierspanning de oorzaak kan zijn van de pijnklachten die bij fibromyalgie ervaren worden.
Reuma Nederland deelt op hun website het volgende:
“We hebben de spierspanning op dezelfde manier gemeten bij de vrouwen met fibromyalgie en de vrouwen zonder fibromyalgie.
Zij moesten hun arm in een bepaalde stand houden en kregen soms wel en soms niet een gewichtje in hun hand. Uit onze metingen blijkt, dat de vrouwen met fibromyalgie een veel hogere spierspanning hebben, ook als er geen kracht wordt gebruikt.”
– Ewa Klaver-Król
Verkeerd signaal vanuit spiermembraan
Tijdens het onderzoek is gemeten wat de spierspanning is aan het oppervlakte van de spier. Dit wordt ook wel het spiermembraan genoemd. Door deze meting is ontdekt dat voornamelijk het spiermembraan zelf bij mensen met fibromyalgie overactief is.
Via het spiermembraan wordt een signaal gegeven aan de spieren om aan te spannen. Het gevolg van een overactieve spiermembraan is dus dat de spieren worden aangespannen zonder dat dit nodig is.
Te veel en te lange aanspanning van spieren kan uiteindelijk klachten veroorzaken als pijn, spierkrampen en vermoeidheid.
Typische fibromyalgie symptomen waar vrijwel iedereen met fibromyalgie last van heeft. Voor mij zijn deze klachten ook erg herkenbaar.
Oorzaak fibromyalgie in zenuwstelsel
Dr. Ewa Klaver-Król denkt dat de oorzaak van fibromyalgie in het zenuwstelsel ligt, waar spieren en spiermembraan onderdeel van zijn. Er zijn al eerdere onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat signalen in het zenuwstelsel bij mensen met fibromyalgie niet genoeg af worden geremd.
Naar verwachting krijgt een spiermembraan een signaal dat het moet aanspannen terwijl dit niet nodig is waardoor er hoge spierspanning ontstaat met pijnklachten als gevolg.
Wat hebben wij aan zo’n onderzoek?
Dat je dit nieuws al kende, is mogelijk. Het kleinschalige onderzoek is, zoals op de website van FES vermeld wordt, in 2014/2015 uitgevoerd. In februari 2019 zijn de resultaten gepubliceerd in het internationale tijdschrift Clinical Neurophysiology.
Wat wij er aan hebben is dat zulke onderzoeken er aan bijdragen dat fibromyalgie beter begrepen kan worden. Het gevolg is dan ook dat er mogelijk en behandeling ontwikkeld kan worden die helpt om klachten te verlichten.
De onderzoeksresultaten vind ik zelf logisch klinken en het zou goed kunnen dat dit (deels) de pijn veroorzaakt.
Holistische kijk op pijnklachten
Toch denk ik dat het belangrijk is om niet alleen het lichamelijke plaatje te bekijken. Al is het natuurlijk prettig om te weten wat de pijn mogelijk veroorzaakt.
Ik denk ook dat het belangrijk is om je manier van leven onder de loep te nemen en je mentale gezondheid, je overtuigingen en gedragingen in het plaatje mee te nemen.
Onderstaande vragen zijn denk ik best belangrijk om te analyseren voor jezelf:
- Hoe veel stress ervaar je?
- Hoe veel dingen doe je waar je eigenlijk niet achter staat?
- Kies je altijd voor jezelf of wil je anderen tevreden houden?
- Durf je jouw grenzen aan te geven en voor jezelf op te komen of laat je anderen jouw leven bepalen?
- Zet jij jezelf op de eerste plaats of plaats je mensen boven jou?
- Hoe ga je om met emoties?
Dit zijn allemaal zaken die na lange tijd klachten kunnen veroorzaken. Zo heb ik dit immers ervaren. Meer hierover deel ik in mijn blog: Mijn visie over ziekte door disbalans, blokkades en overtuigingen.
Want wat ik me dan trouwens weer afvraag is: Waar komt die hoge spierspanning vandaan? Waardoor is dat veroorzaakt?
Het kan bijdragen aan begrip voor klachten
Ik denk dat het goed is dat zulke onderzoeken gedaan worden zodat fibromyalgie beter begrepen kan worden. Dat artsen en behandelaars ook beter snappen hoe de pijn ontstaat zodat het misschien minder snel wordt weggewuifd.
Want als iets lastig is, is het wel onbegrip.
Er zullen in de toekomst vast nog meer onderzoeken komen, tot die tijd mogen we het hier mee doen. En voor de tussentijd: probeer voor jezelf een positieve mindset te creëren, werk aan jezelf en je overtuigingen, las meer rustmomenten in voor jezelf en blijf vertrouwen hebben dat jij het beste kunt maken van jouw leven.
Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Download dan met 15% korting mijn stappenplan voor een leuker leven met fibromyalgie. Deze staat bomvol informatie, (ervarings)tips, oefeningen en opdrachten die jou helpen om stappen te zetten naar een leuker leven.
Wat denk jij van dit onderzoek? En herken je de extreme spierspanning bij fibromyalgie? Laat het zeker weten in een reactie, ik ben benieuwd naar jouw mening.
Hay Nathalie,
Dit is zooo herkenbaar! Ik ben ook wel benieuwd waar het dan start… de laatste jaren probeer ik er ook holistischer naar te kijken al vind ik dat echt super moeilijk. Als ik echt doe wat goed voor mij is betekent dat namelijk dat ik van heel veel dingen afscheid moet nemen. Dingen waarvan ik lang dacht dat dat nou eenmaal zo hoort en waarvan ik nu langzaam meer en meer Mijn vorm voor ga vinden. Werk bijvoorbeeld en sociale contacten, voeding en fysieke inspanning. Mijn uitdaging blijft om dicht bij mezelf te blijven om zo ‘de ingebouwde’ automatische fysieke reacties op te merken. Voor ik het weet heb ik idd mijn schouders opgetrokken, klem ik mijn kaken of zet ik spanning op mijn benen tijdens het zitten. Ik weet inmiddels dat ik dat meer doe als ik pijn heb waardoor ik het blijkbaar langer in stand houd dan nodig misschien… maar hoe de pijn begint… geen idee…
Goed dat je het op een holistische manier bekijkt. In mijn ogen is dat ook de manier de je het meest brengt! Maar waar het begint, dat is een goede vraag. Persoonlijk denk ik dat langdurige stress of andere ingrijpende gebeurtenissen die veel impact op het leven maken wel kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van fibromyalgie. De spanning en pijnklachten zijn (nogmaals: in mijn ogen) de uiting van opgekropte emoties, pijn, beperkende overtuigingen etc. Maar ja, zeker weten doen we het nooit al is dit voor mij mijn waarheid en voelt het kloppend.
Zeer herkenbaar wat er beschreven wordt. Ik doe veel aan ontspanning en meditatie. Wat ik elke keer ervaar..ik ontspan zo,geen probleem,maar merk dat ik eigenlijk na twee tellen weer mijn spieren na moet gaan voor echte ontspanning! Lijkt wel alsof iets ze weer aantrekt.
Mijn vraag is eigenlijk ook..is fibromyalgie ook niet als een soort zusje van Parkinson? Is dat ooit uitgezocht?
Goed dat je veel aan ontspanning doet, dat is erg belangrijk! Maar ik herken het wel hoor, dat er gauw genoeg weer een gespannen gevoel in de spieren ontstaat. Ik heb overigens geen idee of het gerelateerd is aan parkinson..