Weer een stap gezet: Hulp in de huishouding

Het duurde even, en ik vond het heel moeilijk maar de knoop is doorgehakt. We hebben eindelijk een hulp in de huishouding!

Weer een stap gezet: Hulp in de huishouding

In mijn blog van 25 april ‘Hulp accepteren’ vertelde ik je hoe belangrijk het is om hulp te accepteren als dingen te zwaar voor je zijn. Zelf had ik toen net de hulp van mijn zus geaccepteerd, om me 1x in de week te komen helpen in de huishouding en dan voornamelijk met het poetswerk.

Toch niet de oplossing

Dit was toen een moeilijke keuze, maar wel nodig. Want het koste me steeds meer moeite om de huishouding alleen te doen. Lichamelijk was het een hele opgaven, waardoor het ook steeds meer stress met zich meebracht. Achteraf was het dus ook heel fijn dat mijn zus kwam helpen, en vooral enorm gezellig. Alleen liep ik er tegen aan dat ik het toch niet helemaal los kon laten.

We zouden het samen doen, dat was ook wat ik wilde. Maar als er een dag was afgesproken is het altijd nog maar afwachten hoe mijn lijf er die dag aan toe is. Als ik zelf niet kon helpen van wegen de klachten, voelde ik me toch vervelend als mijn zus bezig de huishouding. Omdat ik dan liever had dat ze gewoon met een kopje thee bij me kwam zitten, in plaats van mijn huis te poetsen.

Daarnaast lopen de agenda’s van mij en mijn zus ook erg langs elkaar af, dus een datum plannen was nog best een opgaven. Als we de ene week op maandag hadden afgesproken en de week daarna op donderdag zat er toch teveel tijd tussen om zelf niets in de huishouding te doen. Dus moest ik toch nog veel zelf doen.

Mijn moeder en de moeder van mijn vriend zijn ook nog eens komen poetsen, maar ook zij hebben niet altijd tijd. En zelf heb ik ook weinig zin om telkens maar te moeten afwachten tot er iemand tijd heeft, want dan ben ik toch snel geneigd om het zelf op te pakken. Of mijn lijf daar toe in staat is of niet.

Loslaten, ruimte voor rust

Om wat meer rust voor mezelf te kunnen vinden hierin en mijn lijf meer rust te geven hebben mijn vriend en ik toch besloten om iemand te zoeken voor in de huishouding, iemand die al het poetswerk over kan nemen. Zodat ik dat stuk ook los kan laten, en er geen omkijken meer naar heb. Waardoor er voor mij een stressfactor wegvalt.
Nu kan ik me bezig houden met dingen die belangrijker voor me zijn, en wordt mijn lijf niet onnodig belast.

Vorige week maandag (20 juni) is er een mevrouw op kennismakingsgesprek geweest en diezelfde week is ze donderdag en vrijdag in de ochtend komen poetsen. Ik ben helemaal blij! 😀
Het is een super lieve, gezellige vrouw en ze poetst ook nog erg netjes. (Waar ik als perfectionist erg blij mee ben, haha! ;))

Nu al merk ik dat het me rust geeft, dat ik weet dat er op vaste dagen iemand komt poetsen en ik het ook helemaal los kan laten. En dat terwijl ze pas twee keer geweest is. Maar ik heb gewoon mijn dingen kunnen doen die ik moest doen, het huis is weer schoon en mijn lichaam niet belast. Hoe fijn is dat 🙂

“Loslaten is niet zwak, toegeven dat je dingen niet kunt en hulp inschakelen kan je alleen maar verder helpen.”

Moeilijke keuzes

Toen we in januari zijn gaan samenwonen merkte ik al snel dat het huishouden lichamelijk te zwaar voor me was. We hebben het meerdere malen over een hulp in de huishouding gehad maar dit wilde ik niet. Ik wilde het zelf doen. Na 3 maanden kon ik accepteren dat ik hulp kreeg van familie om het samen te doen en weer 2 maanden later is het me gelukt om het helemaal los te kunnen laten.

Nu kan ik ervaren hoe fijn het is, en vraag ik me af waarom ik dit niet eerder heb gedaan, haha. Maar dat is een proces, dingen willen blijven doen om maar niet hoeven toegeven dat het eigenlijk niet gaat. Terwijl toegeven aan de dingen die voor je lijf nodig zijn wel heel veel rust kan geven.

Tussenstap

Zoals je leest is het bij mij ook in stappen gegaan. De eerste stap was om familie te vragen, dat voelde veilig en zelf hielp ik mee als ze kwamen poetsen. Dus ik hoefde het niet helemaal uit handen te geven. Nu pas heb ik de stap kunnen zetten om het helemaal uit handen te geven. Die tussenstap heb ik nodig gehad om het poetswerk uiteindelijk los te kunnen laten, en heeft het voor mij wel gemakkelijker gemaakt.

Het is niet makkelijk om toe te geven dat je iets niet meer kunt. Maar als hulp ervoor kan zorgen dat je meer rust hebt en kunt doen wat goed voor je is, is het wellicht de moeite waard. Achteraf denk ik ook: jeetje Nathalie, moest je híer nu zo moeilijk over doen? Maar ach, ik ben allang dankbaar dat ik nu mag ervaren hoe fijn het is, terwijl ik er 5 maanden geleden niet aan moest dénken dat er iemand anders in huis zou komen poetsen.

Succeservaring

Zo kan het soms lopen. Nu scheelt het wel dat ik er een succes ervaring aan over heb gehouden en het de volgende keer waarschijnlijk makkelijker zal zijn om zo’n zelfde soort keuze te moeten maken.

Ook heb ik nu weer ervaren dat het veel rust kan geven om dingen los te laten. Op deze manier heb ik weer wat meer tijd om te doen wat ik leuk vind en moet doen. Zonder me druk te hoeven maken dat er ook nog gepoetst moet worden. Dit geeft me rust in mijn hoofd en ook mijn lijf is me ook dankbaar.

Loslaten is niet zwak, toegeven dat je dingen niet kunt en hulp inschakelen kan je alleen maar verder helpen. Het maakt je sterker en het is een teken dat je je lijf en klachten serieus neemt.

‘Als er dingen zijn waar je moeite mee hebt, en er is iemand die dit voor je over wil en kan nemen, waarom niet? Als dit voor jou een verrijking voor je leven kan zijn moet je dat doen.’

Confrontatie

Zoals je in mijn verhaal kunt lezen gaat dit niet vanzelf. En ik zal toegeven, er zijn veel huilbuien aan voor af gegaan. Want als je 22 jaar bent en net samen woont wil je gewoon alles zelf doen! Zoals iedereen dat doet. Maar door mezelf met deze gedachten te blijven kwellen, worden mijn klachten niet minder.

Het is meer een ‘ja maar iedereen kan dat zelf dus ik wil dat ook doen’ situatie, waarin ik alleen mezelf voor de gek houd. Want anderen hebben geen lichamelijke klachten en ik wel. Dus helemaal gek dat zij het wel kunnen en ik niet ;-).

Sinds we zijn gaan samenwonen ben ik al heel vaak geconfronteerd met dingen die ik niet (meer) kan, wat er bij mij ook voor gezorgd heeft dat ik het in het begin niet los kon laten. Het blijft toch moeilijk, telkens als er weer iets op mijn pad komt wat ik moet loslaten. Maar uiteindelijk zal ik hier mijn weg wel weer in vinden, de eerste stap is in ieder geval gezet!

Sta open voor hulp

En dat geld ook voor jou! Ondanks dat het niet makkelijk is: gun jezelf wat meer rust en durf hulp te accepteren. Als er dingen zijn waar je moeite mee hebt, en er is iemand die dit voor je over wil en kan nemen, waarom niet?

Als dit voor jou een verrijking voor je leven kan zijn moet je dat doen. Je wordt al zo beperkt door de klachten die Fibromyalgie met zich meebrengt! Geef jezelf de mogelijkheid om te kunnen doen wat goed voor je is. Neem je lijf serieus en hou je vooral bezig met de dingen waar je blij van wordt, energie van krijgt, waar jij je goed bij voelt. Zodat je van het leven kunt genieten.

Ook heb je succes ervaringen nodig om vertrouwen te krijgen. Door succes te ervaren leer je dat de keuzes die je maakt goed zijn, waardoor je ze in het vervolg gemakkelijker kunt maken. En dat is wat we willen, want het voorkomt natuurlijk een hoop stress!

Veel geleerd

Jaren terug zou ik zo’n keuzes niet kunnen maken, toen was ik alleen maar bezig met me te verzetten tegen de klachten omdat ik niet wilde inzien dat ik ziek ben. Door de jaren heen heb ik geleerd hoe belangrijk het is om chronisch ziek zijn te erkennen. Om de klachten onder ogen te komen en er wat mee te gaan doen, in plaats van me er tegen te verzetten. Want jeetje wat kost dat een berg energie zeg..

Ik ben blij dat ik door de jaren heen veel heb mogen leren en een stuk sterker ben geworden. Omdat ik weet hoe moeilijk het kan zijn om met chronisch ziek zijn te leren dealen heb ik het eBook ‘Deal With It’ uitgebracht waarin tips staan die mij geholpen hebben om weer een stap verder te komen. Op deze manier hoop ik ook jou te kunnen helpen om te leren dealen met Fibromyalgie. Je staat er niet alleen voor!

Download hier het eBook: ‘Deal With It’


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie