11 Hulpmiddelen die leven met fibromyalgie makkelijker maken

Leven met fibromyalgie kan lastig zijn, gelukkig zijn er wel verschillende dingen die je kunt doen om je leven makkelijker en aangenamer te maken. Om je een idee te geven van zulke dingen, deel ik graag met je wat voor hulpmiddelen bij fibromyalgie ik gebruik en welke dingen ik doe om mijn leven met fibromyalgie makkelijker te maken.

11 Hulpmiddelen die leven met fibromyalgie makkelijker maken

In de afgelopen jaren heb ik dingen ontdekt die mijn leven met fibromyalgie net wat makkelijker maken. Naast het stukje mindset waar ik veel mee bezig ben zijn er ook een aantal praktische dingen die ik nu anders aanpak. Welke hulpmiddelen en praktische keuzes mijn leven met fibromyalgie makkelijker maken? Dat lees je hieronder!

1. Boodschappen laten bezorgen

Boodschappen doen is één van de dingen die ik lichamelijk, maar ook qua prikkels erg vermoeiend vindt. Daarom hebben mijn vriend en ik besloten om de boodschappen één keer per week te laten bezorgen. Dit scheelt me veel energie, lichamelijke inspanning en ik voorkom overprikkeling.

Mochten we tussendoor alsnog wat nodig hebben, dan kunnen we altijd nog even op en neer. Het voordeel is dan dat het vaak maar om een paar dingen gaat dus dan zijn we ook zo weer weg.

Is er bij jou in de buurt geen mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen? Kijk dan eens of je favoriete supermarkt een pickup point heeft. Je kunt de boodschappen dan online bestellen en bij de supermarkt afhalen.

2. Afspraken maken onder voorbehoud

Niet echt een fibromyalgie hulpmiddel, maar wel een praktische keuze! Vrienden, mijn ouders en mijn zus weten ondertussen wel dat als ik iets met ze plan, er een kans bestaat dat ik het last minute afbel omdat ik bijvoorbeeld veel pijn heb of weinig energie. Als ik afspraken maak met mensen die ik minder goed ken, bijvoorbeeld vanuit mijn bedrijf, geef ik altijd aan dat er een kans bestaat dat het uiteindelijk niet doorgaat.

Door afspraken te maken onder voorbehoud is het voor mij ook makkelijker om een afspraak af te zeggen als ik me niet goed voel.

Lees ook: Fibromyalgie en afspraken, wat als je iets moet afzeggen? >>

3. Eerste klas reizen met de trein

Treinreizen vond ik lange tijd afschuwelijk; angst om in een volle trein te komen en niet te kunnen zitten gaf me zoveel stress dat ik het niet vaak deed. Toch is treinreizen soms handiger dan ergens met de auto heen gaan.

Ik deelde het laatst al via mijn story op Instagram: Sinds ik ontdekt heb dat je via de Spoordeelwinkel van NS voor een prima prijs, een eersteklas ticket kunt kopen is treinreizen een stuk aangenamer geworden. De tickets kosten meestal rond de €25,- en je kunt zelf een traject kiezen, ideaal!

Een fijn hulpmiddel bij fibromyalgie om tóch te kunnen reizen en niet al te veel geld kwijt te zijn.

4. Taken uit handen geven

Lange tijd heb ik het lastig gevonden om taken uit handen te geven. Toch is juist dit iets wat mijn leven makkelijker maakt. Mijn vriend neemt bijvoorbeeld taken over zoals stofzuigen of hij helpt me met koken. Ook taken voor mijn bedrijf die me veel energie kosten besteed ik uit, zoals mijn boekhouding.

hulpmiddelen fibromyalgie

5. Een laptop standaard om liggend te werken

Voor mijn werk heb ik voornamelijk mijn laptop nodig, het meest logische is als ik dit zittend doe. Echter heb ik regelmatig zo’n erge pijn in mijn onderrug, dat (lang) zitten niet mogelijk is. Doordat ik een laptop standaard heb aangeschaft kan ik op dagen dat ik veel pijn heb, maar wel de energie om te werken toch aan de slag.

Voor mij een super fijn hulpmiddel om fibromyalgie klachten te kunnen beperken.

Lees ook: Liggend werken met een laptop standaard, de perfecte uitkomst! >>

6. Thuiswerken/ eigen onderneming

Nadat mijn contract niet verlengd werd toen ik al 5 maanden met een burn-out thuis zat, besloot ik om voor mijn eigen onderneming te gaan omdat ik wist dat werken in de zorg er even niet in zat. Beste keus ooit.

Doordat ik ben gaan ondernemen kan ik veel flexibeler werken en kan ik het afstemmen op wat bij me past. Ik snap dat dit niet voor iedereen haalbaar is, maar voor mij is het een hele fijne uitkomst om op mijn eigen manier, toch te kunnen werken.

7. Een backjoy zitje voor mijn houding

Voor mijn werk zit ik veel, een goede houding is daarbij van groot belang. Door gebruik van een backjoy zitje wordt mijn zithouding automatisch gecorrigeerd waardoor ik altijd recht zit en dus minder pijn krijg in mijn onderrug.

Dit maakt het voor mij makkelijker om zittend te werken (al blijft het natuurlijk belangrijk om voldoende te wisselen van houding).

Bekijk het backjoy zitje >>

8. Online shoppen

Hoe leuk ik het ook vind om naar de stad te gaan om lekker te shoppen, erg goed voor mijn lichaam is het niet. Ik heb me hier lang tegen verzet maar zoals je al raad: dat maakte het niet beter.

Online shoppen is een fijne oplossing; ik hoef de deur niet uit, niet door de stad te slenteren of winkel in, winkel uit te gaan en kan toch nieuwe kleding shoppen. Ik ga alsnog wel ooit de stad in, maar dit is meestal maar een paar uur zodat het lichamelijk ook haalbaar is.

9. Hulpmiddelen fibromyalgie: Massage apparaat

Ik maak regelmatig gebruik van een massage apparaat om mijn spieren en spierknopen los te masseren. Hierdoor ben ik niet zo afhankelijk van anderen, en kan ik mezelf een massage bieden als het nodig is.

Ook gebruik ik wel eens een tennisbal, ook heel fijn. Je gaat tegen de muur staan en plaatst de bal tussen je rug en de muur op een plek die jij prettig vindt. Door zelf te bewegen kun je druk uitoefenen.

Het massage apparaat wat ik gebruik is nog van mijn ouders geweest en niet meer verkrijgbaar, maar dit model is een soort gelijke.

Meer apparaten bekijken? 5 x Beste massage apparaat voor ontspanning & pijnverlichting >>

10. Overwinteren in Portugal

Eind september ga ik samen met mijn vriend voor minimaal 6 maanden naar Portugal om te overwinteren. We hebben beiden een internetonderneming en kunnen daardoor ook in Portugal ons eigen werk blijven doen.

Dit jaar zijn we 2,5 maand geweest en dat is onwijs goed bevallen; ik had minder last van pijnklachten, meer energie en ik voelde me gewoon echt goed. Ik kijk er dus ook erg naar uit om weer terug te gaan.

11. Noice canceling headphone

Sinds kort heb ik een noice canceling headphone en ik vind het héérlijk. Hierdoor kan ik me gemakkelijk even afsluiten van de buitenwereld en heb ik een stuk minder last van geluiden om me heen.

Dit geeft me rust en zorgt er ook voor dat ik me tijdens mijn werk beter kan focussen en concentreren. Ik heb met regelmaat behoefte aan stilte en rust, en deze koptelefoon helpt me daar erg bij!

Hulpmiddelen bij fibromyalgie voor een fijner leven

Bovenstaande lijst met praktische dingen helpt mij dus om mijn leven met fibromyalgie makkelijker te maken. Door te kijken naar mogelijkheden en oplossingen is er vaak meer mogelijk of kun je je situatie net wat aangenamer maken. Het enige wat nog ontbreekt en wat ik wel graag wil is een auto met automaat omdat dit me minder belastend lijkt dan een schakel auto. 🙂

Hoewel ik begrijp dat niet alles uit de lijst ook mogelijk is voor jou of voor anderen, hoop ik toch dat het je mag inspireren om vaker te kijken naar oplossingen die jouw leven met fibromyalgie net wat makkelijker maken :).

Wil je nou niet alleen op een praktische manier naar mogelijkheden kijken, maar ook middels je mindset je leven fijner maken? Download mijn eBook 20 stappen naar een leuker leven met fibromyalgie en ontdek wat jij zelf kunt doen om je leven aangenamer te maken.

 

Wat voor hulpmiddelen gebruik jij om je leven met fibromyalgie makkelijker te maken? Leuk als je een reactie achter laat!


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

5 gedachten over “11 Hulpmiddelen die leven met fibromyalgie makkelijker maken”

 1. Super tips, heel herkenbaar. Maak van veel al gebruik. Taken uithanden geven, aangepaste werkplek incl stoel, thuiswerken, autorijden in automaat, online shoppen, hulp in de huishouding! Dat is t meeste wel. Blijf het wel nog steeds een crime vinden om balans te houden ?

  Beantwoorden
 2. Ook ik heb fybromyalgie in combinatie met polyneuropathie en hernia. Een zeer lastige en pijnlijke combinatie.
  Je hulpmiddelen heb ik met aandacht gelezen! Veel gebruik ik ook al, de backjoy kende ik niet. Misschien de moeite waard om te proberen.
  Inderdaad hebben wij, mijn man en ik, ook al aan de vlgs auto gedacht. Inderdaad een automaat.
  Ook wil ik een rolstoel of scootmobiel aanschaffen zodat ik toch naar feestjes kan gaan. Dat vermijdt ik of ik moet een halve week bijkomen gepaard met veel pijn.
  Hoe doe jij dit? Ga je naar feestjes etc.? Ik inderdaad vrijwel niet of onder voorbehoud. Vaak komt eenzaamheid om de hoek kijken.
  Herkenbaar, winkelen, na 2 uur kan ik gaan liggen. Shoppen, nou nee.

  Beantwoorden
  • Leuk dat je het artikel gelezen hebt 🙂 Ik ga soms wel naar feestjes, maar dan is dat vaak maar een paar uur zodat het ook te doen is voor me. Maar in veel gevallen (mijn vrienden en familie weten dit ondertussen wel) plan ik met degene die iets viert een andere datum om met z’n 2e te kunnen kletsen. Dit vind ik zelf altijd wat prettiger.

   Beantwoorden

Plaats een reactie