Na twee relaties waarin mijn klachten niet echt begrepen en zelfs weggewuifd werden mag ik in mijn handjes klappen met mijn relatie met Youri. Tijdens onze eerste date kwam al ter sprake dat ik fibromyalgie heb en zijn reactie was dat zijn moeder dat ook heeft. Hij kende het dus al en dat was voor mij erg fijn. Toch heeft fibromyalgie en vooral chronische pijn wel degelijk impact op onze relatie, al hebben we wel een weg gevonden zodat het niet te veel op de voorgrond staat.
De impact van fibromyalgie, chronische pijn en vermoeidheid op je relatie
Fysieke en psychische klachten zullen altijd impact hebben op je relatie. Je kunt niet altijd mee naar feestjes, ‘s avonds ga je al op tijd naar bed, met seks moet je rekening houden met je lichaam, door chronische vermoeidheid ben je prikkelbaar en ga zo maar door.
Voor jezelf kunnen fibromyalgie symptomen al erg belemmerend zijn, je kunt je dus voorstellen dat dit voor je partner ook even wennen en zoeken is.
Hoewel het misschien wel jouw klachten zijn, is het belangrijk om ook je partner de ruimte te geven om hier een draai in te vinden. Het gaat namelijk niet alleen om jouw leven, maar ook om die van je partner.
Je kunt dus niet verwachten dat je partner ineens zijn of haar hele leven omgooit en dat alles om jou draait. Hierin is balans echt het belangrijkste.
Balans in je relatie
Zoals in elke relatie – gezond of met fysieke of psychische klachten – gaat het om geven en nemen. Alleen als je fibromyalgie hebt kan het zijn dat het iets meer nemen is en wat minder geven. Of dat je op een andere manier kunt geven dan je wellicht voorheen deed.
Voor jezelf als voor je partner is het belangrijk te realiseren dat het niet altijd gelijkwaardig verdeeld zal zijn en daar mogen jullie beide vrede mee nemen.
Voor je jou is het belangrijk om hier je draai in te vinden en voor je partner belangrijk om te beseffen dat jij misschien niet evenveel in het huishouden of qua werk kunt doen dan je partner.
Youri en ik hebben hier afspraken over: we doen samen boodschappen zodat hij het karretje kan duwen en alles kan sjouwen. In het huishouden doet hij de zware dingen zoals stofzuigen en dweilen en als het nodig is helpt hij met koken.
Over zulke dingen hebben we gesprekken gevoeld en gekeken wat nodig is en waar we ons beide prettig bij voelen.
Uitstapjes, feestjes en dagjes weg: hoe pak je dat aan?
Het gaat voorkomen dat je partner soms alleen naar leuke dingen gaat terwijl jij thuis op bed ligt. Dit is niet leuk, maar wel de realiteit.
Probeer ook hier samen een weg in te vinden. Praat erover, overleg wat de mogelijkheden zijn en vind een weg die voor beiden goed voelt.
Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om ieder met apart vervoer te gaan zodat jij eerder naar huis kunt. Of dat jullie wel samen gaan, maar afspreekt maar 2 a 3 uur op het feestje te blijven.
Ga je een dagje weg? Kijk dan wat het voor jou wat draaglijker kan maken. Zoals een faciliteitenkaart bij een pretpark, gebruik van een rolstoel of boek een hotelovernachting in de buurt zodat je niet ook nog hoeft te reizen.
Probeer alles te bespreken en zoek naar een weg die voor jou prettig en haalbaar is en waar je partner zich ook goed bij voelt.
En soms is dat misschien dat jij thuis blijft, en je partner een uitstapje of feestje heeft. Is dat erg? In mijn ogen niet.
Ik denk dat het voor een partner van iemand met een chronische aandoening soms óók fijn is nergens rekening mee te hoeven houden. Dat kun je je partner dan wellicht ook gunnen als daar behoefte aan is.
Nogmaals: balans, communiceren en samen zoeken naar een manier die past.
Lees ook: 6 Praktische tips voor een dagje weg met fibromyalgie >>
Tijd om bij te komen en op te laden
Toen Youri en ik net gingen samenwonen (begin 2016) vond ik dat ik naast een leuke vriendin, ook een goede huisvrouw en vrouwtje voor Milo moest zijn.
Ik was continu in de weer: werken, Milo uitlaten, boodschappen doen, huishouden bijwerken en ga zo maar door. Tijd voor mezelf had ik niet.
Het gevolg was dat ik niks waard was als Youri ‘s avonds thuis kwam. Ik was moe, overprikkeld, chagrijnig en had veel pijn. Erg gezellig was dit niet.
We hebben hierover gesproken en wat duidelijk werd was dat ik vooral zo mijn best deed omdat ik het te confronterend vond dat het eigenlijk niet lukte. Voor hem hoefde ik niet het huis tot in de puntjes bij te houden of elke avond uitgebreid te koken.
Het was voor mij dus belangrijk me te realiseren dat het ook wat minder mag en dat goed ook echt goed genoeg is. Dat Youri het prima vind als ik hulp vraag of even niets doe.
Tijd voor mezelf om bij te komen en op te laden was van groot belang. Je bent niet minder waard omdat je in de middag 2 uur niks doet, dit is nódig. Je lichaam heeft het nodig om op te laden en te herstellen.
Zorg er dus voor dat je met jouw partner communiceert over de tijd die jij nodig hebt voor jezelf. En belangrijker nog: zorg dat je er zelf vrede mee hebt dat je deze tijd nodig hebt.
Hoe zit het dan met seks?
Tja, seks hebben is nou eenmaal een lichamelijke activiteit waar inspanning voor nodig is. En dit kan best lastig zijn met fysieke klachten en vermoeidheid.
Ook hier komt het weer naar voren: praat erover. Geef aan wat voor jou haalbaar is en wat niet, benoem wat je nodig hebt en ben eerlijk.
Hoe eerlijker jij bent, hoe fijner het voor jullie beiden is.
De impact van chronische pijn op je relatie: communiceer!
Wat eigenlijk het allerbelangrijkste is, is communicatie.
Geef aan wat jij nodig hebt, wat je kunt en wat voor jou belangrijk is en geef ook je partner de ruimte om hier een weg in te vinden. Uiteindelijk gaat het erom dat jullie samen een fijne relatie hebben, gelukkig zijn met elkaar en op een respectvolle manier met elkaar om kunt gaan.
Ja, het is soms iets meer ‘geven’ dan ‘nemen’ voor je partner, maar als hij of zij echt van je houdt, dan hoeft dat geen probleem te zijn.
Wees eerlijk naar elkaar en blijf uitspreken wat jullie nodig hebben. Want hoewel fibromyalgie wel degelijk impact kan hebben op je relatie, hoeft het jullie relatie niet in de weg te staan.
Kun je wel wat meer tips gebruiken? Lees dan: Fibromyalgie en relatie: Handige tips voor jou en je partner. Hierin lees je tips van mij én van Youri!
En, als jouw partner het nou echt heel moeilijk vind om jou te begrijpen, laat hem dan het eBook voor naasten: Fibromyalgie beter begrijpen lezen. Voor maar 6,50 zit ‘ie in je inbox.
Dit eBook heb ik samen met mijn ouders geschreven vanuit wat zij eerder hadden willen weten en wat hen geholpen heeft mij beter te kunnen begrijpen.
Uiteraard ben ik superbenieuwd hoe jij en jouw partner ervoor zorgen dat de impact van chronische pijn op je relatie zo laag mogelijk blijft. Deel jouw tips in een reactie!