Investeren in jezelf moeilijk? Dit helpt mij om het wél te doen

Investeren in jezelf: via Instagram kwam ik erachter dat ik niet de enige ben die dit lastig vindt ;). Geld uitgeven aan mijzelf is toch wel een ding. Als het gaat om vaste uitgaven zoals boodschappen, verzekeringen, mijn auto of uitgaven in mijn bedrijf, geef ik redelijk makkelijk geld uit. Maar als het gaat om kosten voor een massage, gezichtsverzorging, dingen voor mijn gezondheid zoals supplementen of hulpmiddelen, iets leuks (zoals mijn Nintendo Switch of Lego) of kleding dan vind ik het toch wel lastig.

Op Instagram deelde ik hierover toen ik een tijd terug een massage had geboekt en ik ontving veel berichtjes; investeren in jezelf is voor velen moeilijk. Hoewel ik ook nog lerende ben, wil ik wel met je delen welke stappen ik zet. Wellicht heb je er wat aan!

Investeren in jezelf middels geld, tijd of energie

First things first: investeren in jezelf gaat vaak over geld: kosten die je maakt voor behandelingen, hulpmiddelen, supplementen of andere dingen. Dit is ook wat ik in de intro benoem. Toch hoeft investeren in jezelf niet altijd met geld. Ook met tijd en energie kun je investeren in jouw gezondheid en in ontspanning.

Hoe? Nou, zo:

 • Dagelijks tijd maken om op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit helpt om je mindset positief te houden en je te richten op de fijne dingen in het leven.
 • Energie, geld en tijd steken in het ontwikkelen van jezelf. Bijvoorbeeld door boeken te lezen (mijn gratis eBook bijvoorbeeld ;), cursussen te volgen of naar een coach te gaan.
 • Tijd en energie steken in beweging of sport.
 • Een paar keer per week (of dagelijks) tijd maken om te mediteren of een ontspanningsmoment voor jezelf in te plannen.
 • Energie en tijd steken in het ondernemen van dingen die je echt heel leuk vindt, zoals afspreken met een vriend(in).
 • Energie steken en tijd nemen voor het bereiden van gezonde maaltijden.

Het gaat niet altijd om geld uitgeven als je wil investeren in je gezondheid of in ontspanning.

Als je minder te besteden hebt of nog niet op het punt bent dat je geld wil uitgeven aan jouw gezondheid of ontspanning, onderzoek dan hoe je je energie of tijd kunt inzetten.

 • Maak dagelijks 15 minuten vrij om écht even een moment voor jezelf te nemen.
 • Dagelijks een rondje van 10 minuten wandelen.
 • Lees elke dag een paar bladzijdes uit een non-fictie boek om jezelf te ontwikkelen (dit zijn mijn favoriete zelfhulpboeken!).
 • Bel een vriend(in) om even bij te kletsen, te lachen en te ontspannen.
 • Gun jezelf een extra lange, warme douche of een bad.
 • Bereid een heerlijke, gezonde maaltijd voor jezelf.

“Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven. Als jij niet goed voor jezelf zorgt, wie doet het dan?”

Waarom vind ik in mezelf investeren zo moeilijk?

Allright, dat gezegd hebbende: investeren in mezelf met tijd en energie heb ik inmiddels wel geleerd en onder de knie. Tijd nemen voor mezelf of energie steken in iets wat mijn gezondheid goed doet doe ik een stuk makkelijker dan geld investeren in mijn gezondheid of ontspanning. Dus precies daar wil ik wat dieper op ingaan.

De eerste vraag die ik mezelf heb gesteld is: ‘waarom vind ik het zo lastig om geld uit te geven aan mijzelf?’ De eerste gedachten die bij mij meteen omhoog komen zijn:

 • Dit geld kan ik toch niet zomaar uitgeven aan een massage?
 • Heb ik dit wel écht nodig?
 • Ik kan beter andere dingen kopen van dit geld, dingen die belangrijker zijn.
 • Ben ik het wel waard om dit uit te geven aan iets wat alleen maar leuk of ontspannend is?
 • Ik kan dit geld beter sparen, in plaats van nu aan mezelf uitgeven.
 • Zo veel geld uitgeven voor iets om mee te spelen? Dat kan ik toch niet doen!

Waar het bij mij op neerkomt is: ben ik het wel waard? Zoals ik al zei: als het gaat om boodschappen of mijn bedrijf, geen probleem. Ook als het gaat om cadeau’s voor anderen: ook prima. Maar zodra ik het geld wil uitgeven aan mezelf, slaat de twijfel meteen toe.

Super zonde. Want, ja: ik ben het waard om goed voor mijzelf te zorgen. Om te doen waar ik blij van wordt of wat goed is voor mijn gezondheid.

Zoals ikzelf altijd zeg: “jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven. Als jij niet goed voor jezelf zorgt, wie doet het dan?” Tijd om eens iets met mijn eigen advies te doen.

Geld uitgeven aan je gezondheid en aan ontspanning

Voor mij voelt het nog steeds vaak onwennig en luxe om een massage te boeken, om supplementen te kopen of hulpmiddelen aan te schaffen. Maar heel realistisch: het is geen luxe, het is noodzaak.

 • Met een massage geef ik mezelf en mijn lichaam 60 minuten diepe ontspanning, worden mijn spieren soepeler en worden gifstoffen afgevoerd. Het helpt me om even helemaal tot rust te komen, te genieten en het zorgt voor minder pijn.
 • Met supplementen biedt ik mijn lichaam stoffen die het nodig heeft en ondersteuning bieden aan m’n lijf. Net zoals met voedingsproducten zoals proteïne poeder. Ja deze producten zijn duur. Maar het helpt mij wel om me beter te voelen en mijn lichaam goed te ondersteunen.
 • Door hulpmiddelen of goede wandelschoenen kan ik beter functioneren en pijnklachten beperken. Het biedt ontspanning, vermindert pijnklachten en helpt me om mijn lichaam beter te laten functioneren.
 • Door leuke dingen te kopen voor mijzelf, zoals LEGO, een bullet journal of zoals laatst een Nintendo Switch, bied ik mezelf mogelijkheden om plezier te maken, te ontspannen en even iets te doen waar ik verder niet bij na hoef te denken. Dit helpt me te ontspannen, mijn hoofd leeg te maken en gewoon iets te doen omdat het leuk is.

Dus als ik er zo naar kijk: ja, het is noodzakelijk. Want al deze dingen helpen mij om me goed te voelen en beter te kunnen functioneren.

En begrijp me niet verkeerd: ik weet dat veel van deze dingen duur zijn. En dat het niet voor iedereen haalbaar is om dit aan te schaffen.

Mijn doel met deze blog is vooral om een perspectief te bieden. Ik wil je in laten zien dat als je anders naar bepaalde dingen kijkt, het makkelijker kan zijn om dit geld wél aan jezelf uit te geven. Daarnaast: investeren in jezelf hoeft zoals eerder gezegd niet altijd met geld.

Investeren in jezelf
Mijn stemming als ik goed voor mezelf zorg en mezelf belangrijk maak 😉

Jezelf belangrijk maken

Of het nou gaat om geld, energie of tijd investeren in jezelf: het gaat erom dat je jezelf belangrijk maakt. Dat jij inziet dat jouw gezondheid het belangrijkste is wat je hebt. Dat je daar tijd voor mag maken, energie in mag steken en geld aan uit mag geven.

En ik weet het, dit kan erg lastig zijn. Ik schrijf het nu alsof het de normaalste zaak van de wereld is maar ik ben er ook pas sinds kort wat meer comfortabel mee. Ik investeerde wel tijd en energie in mijzelf, maar geld was toch een dingetje. Sinds een tijd ben ik hier heel bewust mee aan het experimenteren door het wél te doen.

Dit heb ik de laatste tijd gedaan om meer geld uit te geven aan mezelf:

 • Eind december kocht ik een Nintendo Switch. Dit is by far de meest moeilijke uitgaven van de laatste tijd geweest. Zo veel geld voor een spelcomputer vond ik tóch wel een ding. En dat, terwijl we met kerst een leuk bedrag van mijn ouders hadden gekregen waarvan ik het kon kopen. Toch vond ik het lastig, maar ik deed het wel. En ik ben er onwijs blij mee! Het biedt me zo veel ontspanning, afleiding en plezier dat het de prijs echt waard is geweest.
 • Ik boekte (nadat mijn lijf na een avondje carnaval erg uit balans was) een hotstone massage. Na afloop plande ik meteen een nieuwe datum. Inmiddels heb ik al 3 massages gehad en het is héérlijk. De volgende staat ook weer gepland.
 • Mijn wandelschoenen heb ik eindelijk vervangen voor nieuwe: ik heb Lowa wandelschoenen aangeschaft van €200 euro. Jep, dit deed ik absoluut met wat weerstand, want tweehonderd euro voor schoenen vind ik veel geld! Maar wetende dat ik dan weer iets van 8 jaar vooruit kan én op degelijke schoenen loop die mijn lichaam goed ondersteunen maakte dat ik het toch deed.
 • Een paar weken terug ging ik naar de krullenkapper. Ik was alweer een jaar niet bij de kapper geweest en wilde graag meer uit m’n krullen kunnen halen. Er hing wel een prijskaartje aan van 55 euro – ook hierbij moest ik even slikken – maar mijn haar heeft nu wel meer volume en ik ben erg tevreden met hoe het nu zit.
 • Ik deed een bestelling voor 2 zakken proteïne poeder, 3 flesjes CBD olie en andere supplementen. Prijzige producten. Maar ik heb er baat bij én ik kan er lang mee vooruit (waardoor de kosten eigenlijk ook wel weer meevallen teruggerekend per maand).

Het wordt steeds makkelijker om te investeren in jezelf

Vorige week vrijdag had ik weer een heerlijke massage gehad. Op Instagram deelde ik hierover dat ik nu zoveel minder weerstand heb om hier 50 euro voor te betalen. Dit komt omdat ik nu voor de 3e keer ervaar hoe heerlijk het is en hoe goed het mijn lichaam doet om even een uur helemaal te ontspannen.

De hele dag heb ik hier nog profijt van. Ik heb minder pijn, heerlijke ontspanning in mijn lijf en ik ben ook echt langzamer die dag dat ik een massage heb gehad puur doordat ik zo heerlijk zen ben. Dus ja: die 50 euro is het me meer dan waard.

Dus als je het moeilijk vindt om geld uit te geven aan jezelf: doe het gewoon eens. En begin klein als dat prettiger voelt. Juist door het vaker te doen en te ervaren hoe fijn het is, wordt het steeds makkelijker.

Dit geldt uiteraard ook met het vrijmaken van tijd voor jezelf of het steken van energie in iets wat positief is voor je lichaam. Begin ermee, al is het maar 5 minuten per dag. Het belangrijkste is dat je begint en dat je consistent blijft. Hierdoor zal het een gewoonte worden en wordt het steeds makkelijker om tijd voor jezelf te nemen.

Lukt het jou om te investeren in jezelf? Wat helpt jou hierbij? Deel jouw tips of je struggles in een reactie!


Verder lezen? Deze blogs vind je vast ook interessant!


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie