Jezelf vergelijken met anderen: 3 Manieren voor Gezonde vergelijking

Hoewel ik weet dat het me nergens brengt, doe ik het soms toch: mezelf vergelijken met anderen. Vaak houd ik hier voornamelijk een vervelend gevoel aan over en brengt het me dus niets. Jezelf vergelijken met anderen geeft vaak een gevoel van falen, niet goed genoeg zijn en het idee dat je harder moet werken of het gewoon beter moet doen. Jezelf vergelijken met anderen is niet iets wat je zomaar niet meer doet. Het gebeurt vaak gewoon. Daarom deel ik 3 manieren om jezelf te vergelijken met anderen op een gezonde manier.

Jezelf vergelijken met anderen: wat levert het op?

Eerlijk is eerlijk: ik kan mezelf wel eens down voelen doordat ik mezelf (al dan niet onbewust) vergelijk met anderen. Dit geldt voor verschillende situaties:

  • Een andere ondernemer die alleen maar aan het knallen is, met gemak duizenden euro’s per maand verdient, geen moment stil zit en áltijd bezig is. Dat maakt me wel eens onzeker. Als ik 5 a 6 uur kan werken op een dag, is het veel. Ik heb genoeg ideeën, maar moet het veel gestructureerder plannen en kan niet elk moment van de dag all-in gaan. Zien dat anderen dat wél doen, geeft me wel eens een gevoel van falen.
  • Mensen die trauma’s of kindpijn in een paar dagen weten te helen. Zelf ben ik met bepaalde thema’s al jaren bezig. Ik weet waar de blokkades zitten, ik weet ook wat ik kan doen, maar toch is het een heel proces. Zien dat anderen hier doorheen lijken te vliegen geeft me wel eens het gevoel iets fout te doen. Het laat me twijfelen aan mezelf.
  • Zien dat anderen veel sociaal contact hebben en veel ondernemen. Stom dat ik mezelf hier druk om maak want ik hóú ervan om alleen te zijn. En tóch steekt het soms als ik bij anderen zie wat ze allemaal doen. Ik weet niet of het FOMO (fear of missing out) is, want ik heb er niet echt behoefte aan. Maar het geeft me soms wel het gevoel alsof ik iets niet goed doe in het leven.
  • Leeftijdsgenoten die trouwen, een huis kopen en kinderen krijgen. Tja, ik woon met mijn vriend tijdelijk bij mijn ouders omdat we door corona terug zijn gekomen vanuit Portugal. We hebben sindsdien absoluut de plannen om terug te gaan, maar door de hele situatie waarin we nu zitten hebben we het even uitgesteld. Daarnaast: ik heb niet eens een kinderwens, maar toch vraag ik me wel eens af of ik het als 27 jarige wel goed doe.

Zoals je ziet geeft het vergelijken met anderen me voornamelijk een rot gevoel. Het maakt me onzeker, laat me twijfelen aan mezelf en geeft me het gevoel iets niet goed te doen. Maar is dat zo?

Nee. Iedereen leeft het leven op zijn of haar manier en op het tempo wat voor diegene passend is. Daarnaast weten we vaak ook helemaal niet wat voor weg die ander heeft bewandeld om te komen waar diegene nu is.

Wat je bij anderen ziet, geeft dus vaak helemaal geen realistisch beeld. Tijd dus om jezelf te vergelijken met anderen op een gezonde manier.

Het is niet eerlijk om jezelf te vergelijken met anderen die gezond zijn

Goed om jezelf af te vragen is: hoe eerlijk is het om jezelf te vergelijken met iemand die waarschijnlijk geen gezondheidsklachten heeft zoals fibromyalgie

Je hebt dan een vergelijking die eigenlijk nergens over gaat. Net zoals wat ik doe als het om andere ondernemers gaat. Ja, ik kan wel jaloers zijn en gaan twijfelen aan mezelf. Maar hoe eerlijk is dit? Zij hebben waarschijnlijk alle energie van de wereld en worden niet beperkt door pijnklachten. Super fijn voor hen uiteraard. Maar om jezelf te vergelijken met anderen die niets mankeren.. ja dat is gewoon geen eerlijke vergelijking.

Dit is ook een reminder voor mezelf hoor, en absoluut makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wel een belangrijke om je bewust van te zijn.

Daarnaast: jezelf vergelijken met iemand die ook fibromyalgie heeft is ook niet altijd een eerlijke vergelijking. Want misschien trigger ik jou ook wel en denk jij over mij ook:

  • Zij kan wel gewoon werken, ze heeft zelfs een eigen bedrijf
  • Ze kan dagelijks 2x wandelen met fibromyalgie, dat lukt mij niet
  • Het lukt haar ook echt goed om positief en optimistisch te blijven

Dat ik daar een hele weg voor af heb gelegd, dat vergeet je op zo’n moment. Het enige wat je nu ziet is wat ik in dit geval wel heb of kan, en jij misschien nog niet.

Daarom kun je jezelf beter gaan vergelijken met.. jezelf!

Vergelijk jezelf met jezelf!

Wat jou (en mij) meer gaat opleveren is stoppen met jezelf vergelijken met anderen, en beginnen met jezelf vergelijken met jezelf. Het maakt namelijk niet uit wat een ander doet, het gaat erom hoe jíj het doet. 

Waar stond je een jaar geleden en waar sta je nu? Wat heb je geleerd, bereikt of overwonnen?

Want als ik mezelf vergelijk met een jaar terug, ben ik absoluut trots. Ik voel me stabieler, heb een goede balans tussen privé en werk, ik eet gezonder en beweeg meer en mijn bedrijf loopt beter. Dat is toch fantastisch?

Probeer dus jezelf alleen met jezelf te vergelijken en te zien waar je nog kunt groeien of wat je al hebt bereikt. Jij mag het lekker op jouw manier en jouw tempo doen.

Het is prima om doelen te stellen en veel te willen bereiken, zolang je dit doet voor jezelf en niet omdat je ziet dat anderen dit óók doen en jij het daarom wil. Dan komt die motivatie niet van binnenuit maar is het wellicht meer iets waarvan je denkt dat het ‘moet’. Anderen doen het immers ook.

Blijf je eigen pad volgen en evalueer regelmatig waar je vandaan komt, waar je nu staat, wat je al hebt bereikt en waarin je graag nog wil groeien. Neem hiervoor ook de tijd. Jouw pad, jouw tempo.

Jezelf vergelijken met anderen: 3 Manieren om het gezond te houden

Helemaal stoppen met jezelf vergelijken met anderen is lastig. Vaak gebeurt dit namelijk onbewust. Wat je wel kunt doen is leren hoe je hier mee om kunt gaan.

1. Gebruik het als motivatie

Jezelf vergelijken met anderen kán positief zijn, mits je het op een goede manier toepast. Bijvoorbeeld om het te gebruiken als motivatie. Je kunt jezelf gaan uitdagen, nieuwe dingen proberen of net dat stapje buiten je comfort gaan zetten.

Ik zie bijvoorbeeld op social media wel eens dingen bij anderen die me juist motiveren. Bijvoorbeeld hoe anderen laagdrempelig meer bewegen, slimme manieren om gezonder te eten of makkelijke tools om efficiënter te werken. In plaats van te denken: “damn, zij hebben dat wel en ik niet”, denk ik dus: “dat is handig! dat kan ik ook proberen!”

2. Leer van anderen

Hoe komt het dat de ander eenvoudig duizenden euro’s per maand verdient? Dat diegene zo positief kan blijven in moeilijke situaties? Dat het hem of haar lukt om elke dag te bewegen en gezond te eten? In plaats van jezelf te vergelijken met anderen en je dan rot te voelen.

Kun je ook je nieuwsgierigheid aanwakkeren. Misschien is het helemaal zo moeilijk niet en kun je van de ander leren!

Online is het soms ook zo makkelijk als gewoon even een berichtje te sturen: “hee! Ik zag dit en dit bij je voorbij komen, mag ik vragen hoe jou dat gelukt is? Ik wil zelf namelijk ook x bereiken maar weet niet precies waar ik moet beginnen.” Wellicht krijg je een fijn antwoord of artikelen doorgestuurd die jou weer kunnen helpen.

3. Laat je inspireren

Zie wat anderen bereiken, kunnen of doen als inspiratie. Door te denken: op die manier kan het dus ook! Of: wat vet dat diegene dat bereikt heeft, welke stappen zou ik kunnen zetten om dat ook te bereiken? 

Misschien valt het je op dat een ander veel beter is in het maken van keuzes, onderneemt de ander sneller actie of is durft de ander meer. Kijk dus niet per se alleen naar wat de ander bereikt heeft, maar ook naar hoe diegene is. Wellicht kan dat inspiratie bieden voor jezelf.

Het kan je eraan herinneren dat je best vaker gewoon mag doen in plaats van alles over te denken. Dat je keuzes mag maken waar jij achter staat zonder te blijven twijfelen.

Door anderen en wat zij kennen en kunnen te zien als inspiratie, kun je er veel van leren wat jou weer vooruit kan helpen. Zonder dat je er een oordeel over hebt of je jaloers voelt.

Jezelf vergelijken met anderen: laat je niet kwellen

Het belangrijkste is dus dat je op een gezonde manier kijkt naar wat anderen doen, hebben bereikt en allemaal kunnen. En nogmaals: dit is ook echt een leerpunt voor mezelf. Want het is zeker makkelijker gezegd dan gedaan.

Het kan al veel opleveren als jij je er van bewust bent dát je je aan het vergelijken bent. Als je je daarvan bewust bent kun je ook jezelf eraan herinneren dat jij het op jouw manier en jouw tempo mag doen. Je kunt kijken naar wat je kunt leren van de ander, hoe het je inspiratie kan bieden of gebruik het als motivatie.

Maar bovenal: vergelijk jezelf vooral met jezelf. Ben trots op waar je nu staat en wat je allemaal bereikt hebt. Je doet het goed!

Vergelijk jij jezelf vaak met anderen? Wat doet dit met jou en hoe ga jij hier mee om? Leuk als je een reactie achterlaat!


Deze blogs vind je vast ook interessant:
https://www.fibromyalgieblog.nl/denken-in-mogelijkheden

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie