Typerende karaktereigenschappen bij fibromyalgie

Hoewel fibromyalgie nog geen aanwijsbare oorzaak heeft, is het wel opmerkelijk dat veel mensen met deze diagnose fibromyalgie dezelfde karaktereigenschappen hebben. Typerende karaktereigenschappen bij mensen met fibromyalgie zijn veelal dat ze moeite hebben met voor zichzelf kiezen, zorgzaam zijn en perfectionistisch. Herken jij dit bij jezelf? Lees dan zeker even verder! De rest zal dan wellicht ook wel herkenbaar zijn voor je.

Typerende karaktereigenschappen bij fibromyalgie

Karaktereigenschappen die veel voorkomen bij fibromyalgie zijn onder andere:

  • Doorzettingsvermogen.
  • Perfectionisme, hoge eisen stellen aan zichzelf.
  • Zichzelf wegcijferen om anderen te kunnen helpen.
  • Alles goed willen doen, moeite met fouten maken.
  • Behoefte aan controle.
  • Laag zelfbeeld of zelfs een minderwaardigheidscomplex.
  • Kunnen moeilijk tegen kritiek of opmerkingen.
  • Moeite met dingen loslaten, waardoor je makkelijk gaat piekeren.
  • Gevoelig (al dan niet hooggevoelig).
  • Moeite met het uiten van emoties en gevoelens.
  • Please gedrag, iedereen tevreden willen houden.

Deze eigenschappen zijn absoluut niet allemaal per definitie slecht, integendeel. Er zitten hele mooie eigenschappen tussen.

Het belangrijkste is om het in balans te houden. Voor anderen willen zorgen is prima, maar niet als je jezelf vergeet. Dingen goed willen doen is niks mis mee, maar wel als je doorslaat in perfectionisme. Ook gevoelig zijn is niets slechts, alleen is het wel belangrijk hier rekening mee te houden.

Moeite hebben met kritiek, jezelf wegcijferen en een laag zelfbeeld zijn dan wel weer lastig. Zeker voor jezelf. Maar als je je hiervan bewust bent kun je hier ook aan werken natuurlijk.

Wat zeggen deze karaktereigenschappen over fibromyalgie?

Hoewel deze karaktereigenschappen misschien niet direct de diagnose fibromyalgie veroorzaken denk ik wel dat het meespeelt.

Want wat gebeurt er als je jezelf altijd wegcijfert? Als je je emoties niet uit? Als je continu op je tenen loopt omdat je geen fouten wil maken? Of als je altijd streeft naar perfectie, controle wil hebben en moeite hebt met loslaten?

Juist, dan komt er een hoop stress vrij in je lichaam (wat weer een verzurend effect kan hebben op je lichaam). Je kropt een hoop spanning en emoties op in je lichaam, je overvraagt jezelf continu waardoor je jezelf uiteindelijk voorbij gaat lopen.

Dit kan ervoor zorgen dat je méér last hebt van pijnklachten, een gespannen gevoel in je lijf ervaart en weinig energie hebt.

Daarbij zullen er blokkades ontstaan in je lichaam omdat je zo veel opkropt en vrijwel niets uit of kunt loslaten. Naar mijn mening zullen deze blokkades uiteindelijk gaan wringen en zorgen voor pijnklachten. Over mijn visie omtrent blokkades, disbalans en onverwerkte emoties lees je meer in dit artikel.

Dit is mijn ervaring, mijn waarheid. Ik merk namelijk door de stress die ik lang ervaren heb – mede door bovenstaande eigenschappen – dat de pijn erg kon toenemen.

Terwijl juist nu ik zo aan mezelf ben gaan werken, waardoor ik mijn grenzen aangeef, niet meer op mijn tenen loop, mijn zelfbeeld verbetert heb en gestopt ben met pleasen de pijn verminderd is.

Ik zie het veel terug

In het FibromyalgieBlog Membership zie ik het bij alle leden terug: vrijwel allemaal beschikken ze over meerdere eigenschappen die ik in het begin van dit bericht benoemde.

Vrijwel allemaal struggelen ze met perfectionisme, (te) zorgzaam zijn, cijferen ze zichzelf weg. Hoewel bepaalde eigenschappen je ook kunnen sieren, is het vervelend als je er last van krijgt.

Om deze reden neem ik in het membership veel podcasts op over gedrag en wat daarachter zit. En geef ik masterclasses over bijvoorbeeld perfectionisme en controle leren loslaten.

Het membership is een fijne plek om in contact te komen met gelijkgestemden én te kunnen werken aan jouw persoonlijke groei.

Lees hier alles over het FibromyalgieBlog Membership >>

Is het gek, dat we allemaal dezelfde karaktereigenschappen hebben?

Mijn persoonlijke mening is dat het best logisch is dat wij, vrouwen met fibromyalgie, zo op elkaar lijken. Want als je jezelf elke dag wegcijfert, jezelf overvraagt, alles voor anderen wil doen en nooit eens aan jezelf denkt is het best logisch dat je lichaam wat gaat mankeren.

Je luistert niet naar wat jij nodig hebt waardoor je jezelf telkens voorbij rent. Je uit je emoties niet maar kropt ze op, je praat niet over wat jij nodig hebt maar stopt het weg.. dit komt er een keer uit.

Mijn ervaring is wel dat al deze omstandigheden ervoor kunnen zorgen dat je jezelf dusdanig overbelast, dat je pijnklachten gaat ontwikkelen. Je raakt zo ver verwijderd van je authentieke zelf dat je uitgeput raakt.

Sinds ik aan de slag ben gegaan met persoonlijke ontwikkeling en traumaverwerking, en geleerd heb om mezelf belangrijker te maken en te doen wat ík wil, voel ik me ook echt beter.

Het is dus in mijn ogen zeker niet vreemd dat we allemaal op elkaar lijken.

Zorg goed voor jezelf

Herken jij jezelf in bovenstaande kenmerken? Geen paniek, je hebt altijd de keuze om aan jezelf te gaan werken.

Om dingen anders te doen. Neem voldoende tijd voor jezelf, zeg nee als dat nodig is, zet jezelf op de eerste plaats en zorg goed voor jezelf.

Probeer te onderzoeken wat erachter zit: wat is de reden dat je zo’n behoefte hebt aan perfectionisme? Waarom cijfer je jezelf continu weg? Als je dit weet, weet je ook waaraan je kunt werken. Mocht je mijn hulp hierbij willen, bekijk dan zeker het membership eens.

Welke karaktereigenschappen zijn voor jou herkenbaar?


Deze blogs zijn ook interessant

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

10 gedachten over “Typerende karaktereigenschappen bij fibromyalgie”

  1. wat als specialisten fibro hebben vastgesteld, en je huisarts dit niet erkend, en je er van wil overtuigen dat je enkel CVS hebt? Mutualiteit wil me opnieuw aan het werk zetten met cvs (volgen de lijn van huisarts) terwijl ik met fibro niet kan garanderen op welke dag ik het wel aan kan om te werken, of wanneer het te zwaar is om ook maar iets te doen (bvb wassen, kleden…) Pijnstillers worden hoe langer hoe meer noodzakelijk, maar hij weigert me deze voor te schrijven. Steeds doosjes van 30 tabs, terwijl er verpakkingen van 100 tabs bestaan. Dat de doorsnee mens niet begrijpt wat chronisch ziek zijn is, kan ik volgen, maar een arts, die nota bene, zichzelf als maar meer voorbij lijkt te lopen (hij is nog jong…) daar kan mijn verstand niet bij

    Beantwoorden
    • Wat vervelend dat je huisarts het niet erkend! Er zijn (helaas) meer (huis)artsen overtuigd dat fibromyalgie niet bestaat. Is er geen mogelijkheid om naar een andere huisarts te gaan? Misschien dat dat het wat makkelijker voor je maakt.

      Ik wens je veel succes!
      Liefs, Nathalie

      Beantwoorden
    • Nou, ik had al lang van huisarts veranderd. Je blijft toch niet bij iemand gaan die je niet geloofd. Hoop dat je vlug een andere vind zoals de mijne.

      Beantwoorden
  2. Natuurlijk is het vervelend als een arts het niet erkend. Van de andere kant wordt er dan misschien verder onderzoek gedaan? Ik persoonlijk vind dat ze ook heel snel roepen dat het Fibromyalgie is? Omdat ze het gewoon domweg niet weten. Ik kamp al 10 jaar met vreselijke pijn.En komt er een reumatoloog aan te pas dan stelt die graag een diagnose. Fibromyalgie is als diagnose natuurlijk makkelijk gesteld. Mooi is mevr de specialist ook weer afgewerkt. Ik ben altijd boos en gefrustreerd of de manier waarop je dan weg gestuurd wordt. Op zich heb je niet veel aan de diagnose fibromyalgie je wordt niet afgekeurd, krijgt geen uitkering extra fysio etc. Wat absoluut iets is om na te kijken is je B12.Meningen zijn verdeeld over de waarde die je moet hebben vandaag dat veel mensen met een tekort aan B12 komt lopen.

    Beantwoorden
  3. Het is dank mijn huisarts dat ik het ontdekt heb.ben 3maanden naar Maaseik geweest en 2 a 3 keer per week behandeld met lazerstikstof – 175 graden .en dan pijnkliniek hasselt waar ik nu 1,5 jaar revaldeer van fibro cvs
    En gaat toch beter met mij .
    Bewegen is heel belangrijk !

    Beantwoorden
  4. Bij mij is al heel lang geleden de diagnose vastgesteld. Ik heb mij altijd afgevraagd of het wel klopte , ik snap ook wel wat er al eerder is gezegd soms wordt er ook wel makkelijk het etiketje op geplakt.
    Doordat ik een opleiding reiki ben gaan doen, ben ik er achter gekomen dat ik prikkels, gevoelens en pijnen van andere oppik en dat er trauma’s in mijn lijf zijn vast komen zitten waardoor ik veel onverklaarbare pijnen had. Na dat ik hier achter ben gekomen en er mee aan het werk ben gegaan is mijn pijn bijna weg. Ik weet nu ook echt wat mijn pijnen zijn en welke niet.
    Ik hoop dat iedereen dit zo mag gaan ervaren.
    Lieve groet Carla

    Beantwoorden

Plaats een reactie