5 Redenen om vaker keuzes buiten je comfortzone te maken

Vaak kiezen we voor de weg die het meest comfortabel en vertrouwd voelt. Logisch ook, ons ego houdt ons graag veilig en buiten je comfortzone stappen past daar niet bij. Toch is het belangrijk om wel vaker die stap buiten je comfortzone te zetten en keuzes te maken die niet direct prettig voelen. Misschien zelfs beangstigend zijn. Ik geef je vandaag 5 redenen om vaker keuzes te maken die buiten je comfortzone liggen.

Stap uit je comfortzone

Ja, het gaat spannend zijn, zorgen voor onzekerheid, je het gevoel geven of dit echt wel de juiste keuze is. Maar bovenal gaat het je helpen groeien als persoon, maak je hiermee je leven aangenamer en zul je stappen zetten in jouw proces.

Ik geef je graag 5 redenen om vaker keuze s te maken die buiten je comfortzone liggen.

1. Je gaat ontdekken dat je meer aankunt dan je denkt

Hoe vaak denk jij ‘dit kan ik niet’ of ‘dit is niets voor mij’ zonder dat je het echt geprobeerd hebt? Sinds de diagnose fibromyalgie dacht ik heel snel: ‘niks voor mij’, ‘kan ik niet’, ‘mijn lichaam kan dit niet aan’ en ga zo maar door. Maar zeker weten deed ik het niet. Het was een aanname.

Misschien voelde het veel te eng om dingen te doen waarvan ik niet zeker wist of ik ze wel aan zou kunnen. Ik bleef lekker in mijn veilige bubbel zodat er niets fout kon gaan.

Tot ik me ging irriteren aan hoe klein mijn wereld werd. Stapje voor stapje ging ik dingen uitproberen. Soms ging dat per ongeluk en stond ik later versteld. Zo ben ik in 2018 met Youri samen naar Portugal gegaan. We wilden over de rotsen gaan hiken, gewoon even een kort stuk. Zonder er bewust van te zijn waren we zo uren verder.

Als je me vooraf had gezegd: “Nathalie, we gaan zo 3 uur over de rotsen hiken”, had ik gezegd: “kan ik niet, veel te zwaar voor mij”. Maar nu deed ik het gewoon en kwam ik later tot de conclusie dat ik dit wél kan.

Nog een voorbeeld: vorig jaar mei maakte ik de keus om te beginnen met sporten. Ik vond het enorm spannend maar wilde na jaren van tegenstrijdig advies zelf gaan ervaren of ik dit wel of niet aankan. Dus boekte ik een proefles bij Get Shaped waar je kunt sporten in een warmtecabine.

Gespannen en bang voor meer pijn deed ik de proefles. Wat bleek? Ik vond het wel leuk! Dus besloot ik meteen een 10 strippenkaart aan te schaffen waarna ik standaard 1x per week ging sporten. Inmiddels sport ik 2x per week en ik vind het heerlijk.

Moraal van het verhaal? Probeer soms eens dingen waarvan je misschien op voorhand denkt dat je dat niet kunt (maar waar je eigenlijk geen bewijs voor hebt). Je zult jezelf verbazen en ontdekken dat je meer kunt dan je denkt.

2. Buiten je comfortzone ligt groei

Het is misschien wel veilig om altijd maar doen wat vertrouwd en veilig is, maar dit houdt je klein. Als je wil groeien, meer uit het leven wil halen en stappen wil zetten in jouw proces zul je soms keuzes moeten maken die buiten je comfortzone liggen.

Dit kunnen kleine stappen zijn, zoals:

  • 15 minuten gaan wandelen in plaats van je vertrouwde rondje van 10 minuten;
  • Een nieuwe, gezonde maaltijd koken;
  • Wel dat lange stuk met de auto rijden en zien hoe het gaat;
  • Je grenzen aangeven bij je collega terwijl je dit heel spannend vindt.

Of grotere stappen, denk aan:

  • Een proefles plannen bij een sportschool;
  • Je baan opzeggen en iets nieuws gaan zoeken wat beter bij je fysieke gezondheid past;
  • Investeren in coaching of een cursus om jezelf te ontwikkelen, zoals mijn cursussen!

Ja, veel dingen zijn in het begin super spannend en geven je het gevoel alsof je in je broek moet poepen. Ik ken dat gevoel maar al te goed. Inmiddels weet ik ook dat het vaak echt loont om die stap wél te zetten.

Feel the fear and do it anyway.

Als ik mezelf vorig jaar liet tegenhouden door angst om te gaan sporten, zou ik nu niet twee keer per week krachttraining doen met als gevolg dat ik me fitter en sterker voel en meer vertrouwen heb in mijn lichaam.

Als ik door angst en onzekerheid niet aan de slag zou zijn gegaan met dingen als: grenzen aangeven, nee leren zeggen en hulp vragen, zou ik nu nog steeds continu over mijn grenzen gaan en mezelf overvragen.

Wil je iets écht heel graag, ga er dan voor. Ondanks angst, ondanks dat je ego zegt ‘doe maar niet!’, ondanks weerstand.

Ga er dwars doorheen en groei vrouw. Groei!

3. Je wordt comfortabel met het oncomfortabele

Hoe vaker je oncomfortabele keuzes durft te maken, hoe makkelijker het wordt. Je wordt comfortabel met het oncomfortabele. Dit gaat je in het leven echt een stuk verder brengen omdat je je niet steeds laat tegenhouden door een beetje weerstand.

Je durft meer, springt vaker in het diepen en durft makkelijker stappen buiten je comfortzone te zetten.

Zie het zo: op de fiets gaan wanneer het heeft gevroren zorgt voor weerstand. Het is erg koud en je gaat liever met de auto. Net zo makkelijk. Maar als je tóch op de fiets gaat, wordt het de volgende keer als het gevroren heeft ook makkelijker om te fietsen. Want ja, een paar dagen geleden deed je dat ook en ging dat ook goed.

Snap je mijn punt? Hoe vaker je stappen zet buiten je comfortzone en daardoor groeit, meer bereikt en stappen vooruit zet, hoe makkelijker het wordt om keuzes te maken die buiten je comfortzone liggen. Omdat je inmiddels weet: dit brengt me verder.

4. Je gaat jezelf als een malle ontwikkelen

Ik zou niet hebben leren leven met fibromyalgie en zo gegroeid zijn als persoon als ik binnen mijn comfortzone zou zijn gebleven.

Juist keuzes maken waarvan ik klotsende oksels kreeg hebben me gebracht waar ik nu ben. Een aantal van die keuzes zijn:

  • Tijdens mijn burn-out de keus maken om te gaan ondernemen omdat mijn contract in de gehandicaptenzorg niet werd verlengd;
  • Stoppen met roken;
  • Leren koken en telkens opnieuw nieuwe recepten uitproberen (terwijl koken absoluut niet mijn favoriete bezigheid is);
  • Als echte zoetekauw de keus maken om geen suiker meer te eten;
  • Twee jaar lang in behandeling gaan bij een coach om mezelf beter te leren kennen, trauma’s op te lossen, kindpijn aan te pakken en belemmerende overtuigingen los te laten;
  • Gaan sporten terwijl ik echt heel bang was om mezelf te overvragen en meer pijn zou krijgen;
  • Grenzen leren aangeven, hulp vragen, nee leren zeggen en mijn eigen keuzes leren maken terwijl ik een echte pleaser ben;
  • Leren om rust te nemen terwijl mijn hoofd overuren draait, mijn to-do lijst lang is en alles in mijn schreeuwt dat ik geen rust kán nemen;
  • Stoppen met freelancen en daarmee alle zekerheid opgeven om voor mijn droom te gaan: vrouwen met fibromyalgie helpen naar een fijner leven (kijk hier hoe ik jou kan helpen!)

Ik heb veel keuzes gemaakt waarvan ik echt dacht: shit, ga ik dit écht doen? Maar ergens wist ik ook: als ik verandering wil in mijn leven, wil groeien als persoon en lekkerder in mijn vel wil zitten dan moet ik wel.

Groei bevindt zich buiten je comfortzone. Dus als jij vooruit wil: kies vaker voor het oncomfortabele waarvan je weet dat het je verder gaat helpen.

5. Je zult trots zijn op jezelf

Ohh vrouw wat zul jij trots op jezelf gaan zijn als je ziet wat je allemaal kunt en over een jaar terug kijkt naar waar je vandaan komt en waar je nu staat.

Ja, het is spannend om jezelf te ontwikkelen, om buiten je comfortzone te komen. Maar het is het zó waard. Je leven wordt er fijner van en je wordt een fijner en leuker persoon.

  • Telkens wanneer ik mijn grens aangeef geef ik mezelf een schouderklopje omdat ik opnieuw voor mezelf heb gekozen.
  • Als ik een week weer twee keer gesport heb voel ik me voldaan, fit en sterk.
  • Wanneer ik een nieuw recept probeer en ‘s avonds een lekkere én gezonde maaltijd op tafel kan zetten voelt dit heerlijk.
  • Elke maand op de 7e denk ik: Yes! Alweer een maand langer gestopt met roken.
  • Wanneer ik rust neem terwijl er genoeg op mijn to-do lijst staat ben ik trots dat ik tóch doe wat mijn lichaam nodig heeft.

Je gaat waarderen wat je allemaal doet voor jezelf. Omdat jij jezelf het beste gunt ook al voelde het in het begin spannend om die stap te zetten. Kies voor jezelf, kies de weg van de meeste weerstand, want dáár ligt groei!

Keuzes buiten je comfortzone zijn eng maar nodig

Nogmaals: ik weet hoe spannend en eng het kan zijn om buiten je comfortzone te komen. Om keuzes te maken waarvan je nekharen overeind gaan staan. Waarvan het stemmetje in je zegt: “weet je het wel zeker..?” Ik weet dat het gaat zorgen voor zweetoksels en het gevoel dat je in je broek gaat poepen.

Ik weet het omdat ik daar ook vaak sta.

Maar toch wil ik dit je meegeven want ik weet inmiddels ook hoe fijn het is als je durft te kiezen voor groei. Als je het jezelf gunt om keuzes te maken die eng zijn maar die je wél verder gaan helpen. 

Je bent het waard om vaker voor het oncomfortabele te kiezen. Want hoe vaker jij kiest voor het oncomfortabele, hoe comfortabeler je leven uiteindelijk gaat worden. Je durft meer, hebt meer vertrouwen, haalt het beste uit jezelf en maakt van jouw leven een heel fijn leven.

Jij hebt de regie in handen, het is jouw verantwoordelijkheid om het beste van je leven te maken. Dus neem die verantwoordelijkheid en maak keuzes buiten je comfortzone. Dit gaat je echt het meeste opleveren, beloofd.

Klaar voor de volgende stap? Let’s goooo!

Wil jij groeien als persoon, leren leven met fibromyalgie en je sterker voelen? En meer vertrouwen te krijgen in jezelf én in je lichaam?

Volg dan de online training van Belemmering naar Mogelijkheid en leer hoe jij jouw leven kunt vergroten zonder jezelf te overvragen.

Op een verantwoorde manier ga jij ontdekken wat je aankunt, hoe jij de dingen die je wil doen kunt vormgeven en hoe jij meer uit het leven kunt halen.

Een leuke en makkelijk te volgen cursus waarmee jij eindelijk je comfortzone kunt vergroten! Klik hier voor alle info en om je aan te melden.

Waar ga jij voor? 😘

Wat helpt jou om vaker voor het oncomfortabele te kiezen zodat je groeit en jezelf kunt ontwikkelen? Of wat houdt jou juist tegen om dit te doen? Laat het weten in de reacties!


Lees nog even verder!

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie

Besluister GRATIS de mini audiotraining voor een betere relatie met je lichaam! 🥰