Kiezen voor jezelf: 9 redenen om er een gewoonte van te maken!

Jezelf op de tweede plaats zetten, het is een eigenschap van veel mensen die fibromyalgie hebben. Net zoals alles goed willen doen, groot verantwoordingsgevoel en perfectionisme. Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. Toch weet ik nu hoe belangrijk het is om jezelf wél op de eerste plaats te zetten en vaker te kiezen voor jezelf, ook al gaat dit soms nog wel gepaard met weerstand. Ik deel daarom 9 redenen met je om vaker kiezen voor jezelf en waarom dit zo onwijs belangrijk is.

Kiezen voor jezelf: 9 redenen om er een gewoonte van te maken!

Jezelf op de eerste plaats zetten en bewust kiezen voor jezelf en wat voor jou belangrijk is, is voor velen erg moeilijk. Het voelt misschien egoïstisch of onwennig, je wilt het goed doen voor anderen, geen fouten maken en anderen tevreden houden waardoor je sneller doet wat de ander verwacht, dan wat jij écht wilt of wat goed voor je is.

Toch is kiezen voor jezelf juist heel erg belangrijk en misschien wel helemaal als je een chronische aandoening hebt. Je gezondheid vraagt veel aandacht en het is belangrijk dit serieus te nemen wil je zo goed mogelijk kunnen functioneren.

Daarbij is het absoluut niet egoïstisch, maar een vorm van zelfzorg. Luisteren naar je lichaam, grenzen aangeven en voor jezelf kiezen draagt bij aan een fijner en gelukkiger leven. Daarbij helpt het je om je lichamelijk beter te voelen en minder stress te ervaren. Totally worth it dus!

Dat het belangrijk is, mag dus duidelijk zijn. Maar als je nog niet helemaal bent overtuigd, heb ik 9 redenen voor je om vandaag nog te beginnen met kiezen voor jezelf.

1. Je overbelast jezelf als je het niet doet

Ben jij iemand die continu inspeelt op verwachtingen van anderen? Dan zul je vast ook herkennen dat je regelmatig over je eigen grenzen heen gaat en niet doet wat voor jou belangrijk is. Hierdoor raak je overbelast en je put je lichaam uit.

Als je fibromyalgie hebt heeft je lichaam voldoende rust en ontspanning nodig om te kunnen herstellen. Neem je dit niet? Dan zul je dit merken door meer pijnklachten of vermoeidheid te ervaren.

Juist als jij voor jezelf kiest en jezelf op de eerste plaats zet kun je doen wat voor jou belangrijk is, zodat je je lichaam niet overvraagt en overbelast.

“Het is belangrijk om juist op zo’n moment totaal iets anders te doen dan je gewend bent en ondanks de weerstand wél voor jezelf te kiezen.

Hoe vaker je het doet hoe makkelijker dit wordt.”

2. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar leven

Misschien voel jij je verantwoordelijk voor anderen, waardoor je alles voor ze zult doen. Maar onthoud dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar leven. Net zoals jij dat voor jouw leven bent.

Probeer dit daarom los te laten en je te focussen op jezelf en jouw proces. Het voelt natuurlijk wel fijn om iets voor een ander te doen, maar laat dit geen verplichting worden. Want dat is het absoluut niet.

Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven, de ander voor zijn of haar leven.

3. Je kunt meer energie besteden aan jezelf en je gezondheid

In plaats van continu bezig te zijn met anderen, kun jij je nu – als je durft te kiezen voor jezelf – meer focussen op jezelf en jouw gezondheid. Plan tijd in voor jezelf om iets te doen waardoor je kunt ontspannen of iets waar je blij van wordt. Je zult merken dat het je energie geeft en een goed gevoel geeft.

Zeg je een afspraak af om in plaats daarvan lekker uitgebreid in bad te kunnen en een boek te lezen? Dat is helemaal oké! Hier hoef je je niet schuldig over te voelen, dit heet ‘goed voor jezelf zorgen’ ;).

Tijd besteden aan jezelf en je gezondheid is onwijs belangrijk, want juist deze momenten zorgen ervoor dat je weer wat kunt opladen.

Ook interessant: Goed voor jezelf zorgen: wat houdt dat eigenlijk in?

4. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt

Dat het eng of onwennig voelt, is geen reden om niet te starten met meer tijd vrij te maken voor jezelf.

Want ja: het is lastig, moeilijk of stom en de eerste keren zal dit ook zeker gepaard gaan met een flinke dosis weerstand. Maar dit wordt uiteindelijk minder.

Je bent het niet gewend om zo’n andere keuzes te maken en het is je ego die jou graag in je vertrouwde situatie houdt. Toch is het belangrijk om juist op zo’n moment totaal iets anders te doen dan je gewend bent en ondanks de weerstand wél voor jezelf te kiezen. Hoe vaker je het doet hoe makkelijker dit wordt.

5. Jij bent de belangrijkste persoon in je leven

Ja je leest het goed: jij bent de belangrijkste persoon in je leven. Oké, de eerste keer dat ik dit hoorde vond ik het nogal stom.

Maar ik weet nu dat het echt de waarheid is én een hele goede reden om dus echt vaker voor jezelf te kiezen en jezelf op de eerste plaats te zetten. Niemand is belangrijker in jouw leven dan jij bent. Zorg goed voor jezelf!

6. Alleen jij weet wat goed voor je is

Niemand weet zo goed wat voor jou belangrijk is dan jijzelf. Alleen jij voelt wat je nodig hebt en jij weet waar jouw lichaam behoefte aan heeft.

Het is daarom heel belangrijk om hier ook echt naar te luisteren; een ander kan wel bepaalde verwachtingen hebben, maar als dit voor jou niet haalbaar is mag je best nee zeggen.

7. Andermans mening is niet belangrijk

Het voelt misschien wel alsof andermans mening mega belangrijk is, maar in feite is dit het niet. Keurt een ander jou af omdat je voor jezelf kiest? Dan zegt dat meer over de ander dan over jou. Jij doet op zo’n moment wat voor jou het beste is en die keuze is altijd goed.

Probeer los te laten wat anderen van je zullen vinden als je een afspraak afzegt, als je een dag thuis blijft van het werk of eerder naar huis gaat van een verjaardag. Doe wat voor jou goed is, ongeacht wat anderen denken of vinden.

Je houdt immers toch niet iedereen tevreden en er zullen altijd mensen zijn die commentaar hebben; ongeacht de keuzes die je maakt. Houd daarom op z’n minst jezelf tevreden.

Lees ook: Heb meer schijt aan andermans mening voor je eigen bestwil >>

8. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe meer je kunt geven

Heb je daar al eens over nagedacht? Juist als jij meer tijd steekt in jezelf en goed voor jezelf zorgt kun je ook beter voor anderen zorgen.

Als je continu doet wat er gevraagd wordt, inspeelt op verwachtingen en jezelf op de tweede plaats zet raak je uitgeput en overbelast waardoor je ook niet meer voor anderen kunt klaarstaan of ze kunt helpen als je dat wilt.

Juist door vaker bewust voor jezelf te kiezen, houd je meer energie over en heb je meer te bieden. Zowel aan jezelf als aan anderen. Zie de tijd die je in jezelf steekt als investering – je krijgt er uiteindelijk zo ongelooflijk veel voor terug!

9. Je plukt er uiteindelijk zelf de vruchten van

Hoe vaker je jezelf op de eerste plaats zet, hoe makkelijker het wordt. En daarbij: de weerstand die je voelt en dat kritische stemmetje in je hoofd dat jouw vertelt dat je die afspraak écht niet kunt afzeggen zullen uiteindelijk minder worden.

Je zult er steeds beter in worden om je grenzen aan te geven, voor jezelf te kiezen en minder in te spelen op verwachtingen. Het resultaat? Een fijner leven met meer rust en ruimte voor jezelf.

Het kost dus even wat tijd en moeite, maar uiteindelijk pluk je er zelf de vruchten van!

Kiezen voor jezelf: niet altijd makkelijk, wél belangrijk

Ik weet dat kiezen voor jezelf echt niet altijd makkelijk is. Zelf loop ik er ook nog wel eens tegenaan al is dit gelukkig stukken minder dan jaren terug. Maar hoewel het niet makkelijk is, is het absoluut wel de moeite waard om ermee te oefenen. Jouw leven gaat om jou. En jij mag doen wat voor jou het beste is!

Wil jij graag wekelijks nieuwe tips waar je mee aan de slag kunt om jouw leven met fibromyalgie aangenamer te maken? Neem dan eens een kijkje bij het FibromyalgieBlog Membership.

Een fijne plek waar jij je kunt ontwikkelen, kunt groeien en waardoor kiezen voor jezelf steeds wat makkelijker zal worden.

Lukt het jou om voor jezelf te kiezen? Wat helpt jou hierbij of wat vind je juist lastig?


Nog even verder lezen?

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie