Wat heeft kleding voor invloed op je stemming?

Je hebt een speciale gelegenheid en wil er graag goed uitzien. Je draagt je mooiste kleding, je doet moeite voor je haren en make-up, spuit een lekker luchtje op, je draagt je mooiste sieraden en als je in de spiegel kijkt ontstaat er spontaan een lach op je gezicht en wil je wel 100 selfies maken omdat je er zo mega goed uitziet. Heerlijk gevoel is dat he?

De kleding die we dragen en hoe we eruit zien heeft invloed op je productiviteit én op je stemming. Dit kan ik zeggen uit eigen ervaring, ik heb namelijk een tijdje getest wat voor invloed kleding heeft op mijn dagelijkse bezigheden en gevoel over mezelf. Het resultaat verbaasde me best wel..

Wat voor invloed heeft kleding op je stemming?

Als ik een dag niet van huis hoef te gaan, veel pijn heb of niet lekker in mijn vel zit loop ik graag in mijn lazy outfit: een jogging broek, dikke trui en sloffen. Op deze dagen draag ik meestal geen make-up en en bind ik mijn haren vast in een staart. Lekker comfortabele kleding waarin je heerlijk op de bank kunt hangen en niet snel de deur mee uit gaat. Omdat ik al vanaf november thuis zit van het werk, heb ik ook veel dagen doorgebracht in mijn lazy outfit. Want ja, ik was toch nergens toe in staat. Dus waarvoor zou ik me goed kleden?

Waarvoor zou ik me goed kleden?

Op die vraag heb ik na een paar weken het antwoord gevonden.

Ik zit al 3 maanden thuis en daar heb ik het best wel moeilijk mee. Juist daarom probeer ik er alles aan te doen om mijn dagen wat leuker en fijner te maken. De situatie is al vervelend genoeg, dus bekijk ik voor mezelf de mogelijkheden waarbij ik me beter voel. In december, met de kerstdagen had ik mijn best gedaan om er goed uit te zien. Mooie kleren, wat extra make up en een lekker geurtje. Het deed me goed om mezelf op die manier te zien. Ook met oud en nieuw had ik me wat extra opgetut en opnieuw beleefde ik blijdschap. Dit heeft me aan het denken gezet, misschien moest ik me maar gewoon goed kleden voor mezelf, zodat ik elke dag blij in de spiegel kan kijken.

 

Door er goed uit te zien voel ik me gewoon net wat beter. De pijn is niet weg en de vermoeidheid is nog steeds aanwezig, maar mentaal voel ik me net wat sterker.

Minder productief, moeite om de deur uit te gaan

Wat mij is opgevallen is dat ik op de dagen in mijn lazy outfit ook een stuk minder productief ben. Ik hang vaker op de bank, lig meer op bed en doe in het algemeen minder. Ik voel me letterlijk net zo lazy als mijn outfit eruit ziet. Ik oog ook meteen een stuk vermoeider als ik er op deze manier bij loop, mede omdat ik op die dagen meestal geen make up draag. Dus ook mijn spiegelbeeld herinnert me telkens aan mijn vermoeide uitstraling, waardoor ik bevestiging krijg dat ik moe ben en onbewust al minder ga doen.

Wat me ook opviel was dat ik nog meer moeite had met het huis uitgaan, omdat ik me dan van te voren moest omkleden. De stap om de deur uit te gaan is voor mij momenteel al behoorlijk groot dus die jogging broek deed er niet veel goeds aan, integendeel.

Meer vertrouwen in de dag

Op de dagen dat er een bijzondere gelegenheid is of al ik ‘s morgens even koffie ga drinken op het werk of ergens anders een afspraak heb, doe ik mijn best om er toch goed uit te zien. Ondanks de extreme vermoeidheid en pijn. Ik draag kleding die ik leuk vind staan en waarin ik me goed voel. Daarnaast neem ‘s morgens de tijd om mijn make-up te doen. Als ik daarna in de spiegel kijk glimlach ik tevreden naar mijn spiegelbeeld, omdat die bevestigd dat ik er goed uitzie. Waardoor ik onbewust meer vertrouwen krijg in mezelf en in de nieuwe dag die gaat komen.

Op deze dagen dat ik moeite doe voor mijn uiterlijk merk ik dat ik mezelf een stuk serieuzer neem. Ik krijg meer gedaan op een dag, ga net wat gemakkelijker de deur uit, voel me beter over mezelf en ben over het algemeen positiever.

Het geeft een boost

Toen ik dit besefte vond ik het wel de moeite waard om te testen of dit echt invloed heeft. ‘s Avonds leg ik mijn kleren klaar voor de volgende dag, ik kies bewust kleding uit waar ik me goed in voel. ‘s Morgens doe ik na het douchen mijn make-up op, doe ik mousse in mijn haren voor wat extra slag en spuit ik wat parfum op.

Overdreven? Misschien. De moeite waard? Absoluut.

Want na een paar weken bewust uitproberen is de conclusie dat het mij in ieder geval echt helpt. Ik heb ervaren dat ik ‘s morgens vroeg al meer zin heb in de dag als ik tevreden ben over mijn uiterlijk. Het geeft me een boost! Door er goed uit te zien voel ik me gewoon net wat beter. De pijn is niet weg en de vermoeidheid is nog steeds aanwezig, maar mentaal voel ik me net wat sterker. Want als ik tevreden ben over mijn uiterlijk ben ik ook meer tevreden over mezelf. Waardoor ik net wat makkelijker tot dingen in staat ben. Doel bereikt!

Merk jij dat kleding invloed heeft op je stemming? Laat gerust een berichtje achter, vind ik leuk! 🙂


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie