Krachttraining & Fibromyalgie: Een sportschema op maat van Ise

Al bijna vanaf het begin dat ik mijn blog heb, heb ik contact met Ise van Fibromyalgieenfit.nl. Zoals je aan de naam al hoort schrijft Ise voornamelijk over fibromyalgie in combinatie met sport en beweging. Niet gek ook als afgestudeerd fysiotherapeut én personal trainer. Onlangs vroeg Ise me of ik een sportschema op maat wilde ontvangen om op deze manier mijn spierkracht wat te verbeteren. Hartstikke leuk natuurlijk!

Het opbouwen van spierkracht is iets wat ik langere tijd al wil, maar waarbij ik niet goed wist waar te beginnen. En daarbij vroeg ik me af: krachttraining en fibromyalgie, gaat dat wel samen? Ondersteuning hierbij kwam dus zeker als geroepen.

Krachttraining, fibromyalgie & angst voor meer pijn

Wat mij lang heeft tegengehouden om echt met krachttraining aan de slag te gaan in combinatie met fibromyalgie is de angst voor meer pijn (zoals je hieronder kunt lezen in mijn Instagram post van 9 juli 2019).

Angst voor meer pijn is iets wat velen waarschijnlijk wel herkennen. Juist daarom is het zo fijn om met Ise aan de slag te gaan, zij heeft óók fibromyalgie en weet dus maar al te goed hoe dat is. Maar ook hoe je er mee om kunt gaan en wat je kan helpen.

Met mijn dagelijkse wandelingen kom ik ondertussen wel aan voldoende beweging. Ik maak dagelijks 2 wandelingen waardoor ik (volgens mijn FitBit) gemiddeld 60 tot 70 actief ben op een dag. Daarbij heb ik in de lente en zomermaanden veel gevoetbald met vriendlief en fietste ik regelmatig op de hometrainer (iets wat ik weer op mag gaan pakken want dat is alweer láng geleden, oeps!).

Ondanks dat ik voldoende beweging heb, is krachttraining iets wat ik bleef uitstellen. Totdat Ise me benaderde.

Een sportschema op maat door Ise van Fibromyalgie&Fit

Het intakegesprek was via Skype en verliep erg prettig en ontspannen. Ise stelt de juiste vragen en is geïnteresseerd in wat je te vertellen hebt. Ze vroeg me naar wat ik nu doe aan sport, wat mijn doelen zijn en wat ik graag wil bereiken. Aan de hand daarvan gaat Ise een sportschema voor me maken.

Het is te merken dat Ise ervaringsdeskundige is wat betreft fibromyalgie en dat ze de nodige kennis heeft. Ze legt bij alles uit waarom het zo is en dat vind ik zelf erg prettig. Zo is mijn kennis over spieren en conditie na dit gesprek weer een stukje vergroot. Het is fijn als mensen zeggen wat je moet doen, maar waarom dat zo is, is soms nog veel belangrijker.

Ise heeft een rustige en prettige uitstraling. Het is echt te merken dat ze je wil helpen en dat is erg fijn. Een paar dagen na het gesprek heeft ze me het sportschema opgestuurd en ben ik aan de slag gegaan.

Spierkracht van de armen vergroten

Tijdens de intake heeft Ise me gevraagd of ik zelf een voorkeur heb voor welke spieren ik sterker wil maken. Voor mij zijn dit mijn armspieren. Ik merk namelijk dat ik snel last heb van een verzuurd gevoel in mijn armen als ik bijvoorbeeld boodschappen heb getild, maar ook als ik te lang bezig ben met het maken van een staart.

Ise heeft me een sportschema opgestuurd met 3 verschillende oefeningen om mijn armspieren sterker te maken. Het fijne is dat ze ook links meestuurt naar video’s waar wordt voorgedaan hoe zo’n oefening moet. Op deze manier is het ook eenvoudig om de oefeningen zelf uit te kunnen voeren op een goede manier.

Het grappige is, toen ik de oefeningen zag dacht ik: “Ohhh, dat doe ik even!”, maar ik had het onderschat. Dat merkte ik de dag daarna wel, haha ;).

Krachttraining fibromyalgie

Ritme vinden in het sporten

Ik merk dat ik een ritme moet vinden om het sporten thuis ook echt op te pakken. Het feit dat ik ook thuis werk maakt het soms lastig om ruimte vrij te maken om de oefeningen van het sportschema uit te voeren. Een gedachten als: “dat doe ik morgen wel” is er snel met als gevolg dat ik uiteindelijk op zondag nog niets had gedaan.

Zonde, want Ise heeft me duidelijk uitgelegd hoe belangrijk het is om 2x per week te bewegen om op deze manier ook echt mijn spieren sterker te kunnen maken.

Voor mij was het dus een belangrijk onderdeel om een ritme in het sporten te vinden en het ook echt uit te voeren. Want hoewel de oefeningen in totaal misschien 10 minuten duren, is dat ook een grote valkuil. Juist omdat het bijna niets is, is het ook makkelijk te verschuiven. Toch heb ik hier uiteindelijk wel mijn draai in gevonden, ik doe de oefeningen nu meteen in de ochtend op maandag en donderdag. 

Krachttraining & fibromyalgie: Hoe pak je het aan als pijnklachten erger zijn of als je weinig energie hebt?

Wat ik wel een lastige vond is besluiten wat te doen op momenten dat ik meer pijn heb of weinig energie. Dit heb ik ook bij Ise aangegeven op het moment dat we een evaluatie hadden staan.

Ise heeft me uitgelegd hoe ik met zulke situaties om kan gaan; bijvoorbeeld minder vaak de oefening herhalen, of juist het gewicht wat lager. Ook hierin is het heel belangrijk dat je blijft luisteren naar je lichaam en doet wat goed voelt.

Niet bewegen op momenten dat de pijn erger is, is niet altijd de beste keuze. Soms is juist beweging goed om de spieren wat losser en soepeler te maken. Het is dus echt van groot belang om te leren voelen wat past en wat op dat moment haalbaar is.

Evaluatie

Wanneer je een sportschema op maat laat maken door Ise volgt er na een aantal weken een evaluatie. Samen hebben we gekeken naar hoe het nu gaat en of ik nog iets nodig heb. Daarbij heeft Ise me, zoals ik hierboven al noemde, ook uitgelegd hoe ik het beste kan omgaan met dagen dat ik meer pijn heb of minder energie.

Tijdens de evaluatie hebben we afgesproken dat ik de oefeningen aanhoudt en eventueel kan uitbreiden door meerdere herhalingen te doen of het gewicht te verhogen.

Al met al is het heel fijn om iemand te hebben die met je meekijkt als je krachttraining in combinatie met fibromyalgie wil gaan uitproberen. Mij heeft het in ieder geval over de drempel heen geholpen en daar ben ik erg blij mee!

Jouw eigen sportschema op maat, mét korting!

Wil jij nou ook een sportschema op maat van Ise? Dat kan! Voor zo’n schema + de online begeleiding van Ise betaal je €35,- (excl. btw). Maar als je je komende week aanmeld, krijg je €5,- korting! Deze korting geldt t/m volgende week woensdag 16 december. Meld je dus meteen aan!

Want waarom wachten met sporten tot januari als je nu al kunt beginnen?!

Neem contact op met Ise om iets in te plannen!

Je kunt je aanmelden door te mailen naar fitmetise@hotmail.com of neem telefonisch contact met haar op door te bellen of WhatsApp’en naar 06-23256794.

Benieuwd wat Ise nog meer voor je kan betekenen? Bekijk haar aanbod!

Doe jij aan krachttraining met fibromyalgie? Hoe pak jij dat aan en wat levert het je op?


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie