Kun je fibromyalgie in het bloed zien?

Kun je fibromyalgie in het bloed zien? Dat is iets wat veel mensen zich afvragen. Het antwoord op deze vraag is ‘nee’. Er worden wel vaak bloedonderzoeken gedaan wanneer fibromyalgie vermoed wordt, maar de diagnose is niet door bloedonderzoeken te stellen. Ik vertel je graag hoe dit in elkaar zit.

Kun je fibromyalgie in het bloed zien?

Wanneer lichamelijke klachten aanhouden is het tijd voor een bezoekje aan de huisarts. Dit is hoe het bij mensen met fibromyalgie vaak ook begint. De huisarts voelt wat en vraagt je bepaalde houdingen aan te nemen om te controleren of je goed in elkaar zit. En vervolgens wordt je (misschien) doorgestuurd naar de fysio.

Wanneer ook daar de klachten niet verminderen wordt er vaak verzocht een andere therapie te proberen. Maar wanneer dit allemaal niet helpt en er een aantal jaar verstreken zijn wordt er vaak grondiger onderzoek gedaan.

Onderzoeken en testen

Om te kunnen controleren en bepalen waar de klachten vandaan komen zullen er allerlei onderzoeken en tests gemaakt moeten worden. Onder andere bloedprikken is hier een onderdeel van. Een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen kan namelijk zorgen voor pijnlijke spieren. Deze onderzoeken worden gedaan om een mogelijke oorzaak te kunnen vinden.

Niet alleen wordt er bloed afgenomen, ook worden er vaak röntgenfoto’s gemaakt en kan het zijn dat er urine wordt afgenomen. Ook zijn er in veel gevallen verschillende doorverwijzingen naar artsen en specialisten.

Wanneer je door de hele mallemolen heen bent geweest en alle testen positief zijn zou je blij moeten zijn. Want er is niets ‘fout’ in het lichaam. Echter weet ik uit ervaring ook dat dit juist kan zorgen voor nog meer frustratie, want als alles gezond is..

Waarom heb ik dan zo’n pijn?

Als er niets vastgesteld kan worden maar de lichamelijke klachten aanhouden is het de reumatoloog die de diagnose fibromyalgie vast kan stellen.

Conclusie: kun je fibromyalgie in het bloed zien?

Op de vraag: ‘Kun je fibromyalgie in het bloed zien?’ is het antwoord dus nee. Er is in het bloed niets wat kan aantonen dat iemand fibromyalgie heeft. Dit is ook mede de oorzaak waarom de diagnose zo moeilijk te stellen is.

Net zoals dat bloedonderzoeken vaak goede uitslagen bieden, is dit in de meeste gevallen hetzelfde met röntgenfoto’s en andere onderzoeken.

Wanneer alle mogelijk oorzaken zijn uitgesloten en er dus niets meer overblijft, dán pas kan de diagnose fibromyalgie worden gesteld.

Nog even verder lezen?

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

1 gedachte over “Kun je fibromyalgie in het bloed zien?”

  1. Jammer. Dat kan niet zien via de bloed mijn omgeving geloof nog steeds niet echt dat ik ziek ben zelfs mijn huisarts geef me amiptriline voor dat ik minder pijn heb en na gastric by pas ik ben weer oude gewichten. Dus bijna en ik ben doodsbang. Door pijn ik kan niet veel beweging ik heb kast van heup elke stap hoor ik krak en ook rechter knie en Bu linker linie begint ook.

    Beantwoorden

Plaats een reactie