Laat je rugzak los – Een tweedaags event vol met inzichten

Laat je rugzak los, dat was het thema van het tweedaagse seminar waar ik samen met mijn zus geweest ben (23 en 24-06-18). Het ging over loslaten van je bagage en werd gegeven door Mahatma Riever van Spirit Coaching. Ik ging hier naar toe omdat ik weet dat er veel onverwerkte emoties in me zitten en ik bepaalde patronen heb waar ik vanaf wil. Daarnaast wil ik meer voor mezelf durven gaan staan en zichtbaar zijn.

Laat je rugzak los – Een tweedaags event vol met inzichten

Niet helemaal wetend wat we moesten verwachten vertrokken Christel en ik zaterdagochtend om 8.00 uur richting Amersfoort. Mooi op tijd kwamen we aan bij de Prodentfabriek, we meldde ons aan en liepen de zaal in. Wat meteen opviel was dat mijn zus en ik duidelijk twee van de jongste waren. We zochten een plekje uit en gingen zitten; het begin van twee fantastische en leerzame dagen! In totaal waren we met een groep van ongeveer 100 mensen.

Laat je rugzak los - zelfontwikkeling ^ Foto links: Mahatma Riever – Foto rechts: Ik samen met Christel

Het doel van het seminar ‘Laat je Rugzak los’

Het doel van het seminar Laat je rugzak los was het ontdekken wat er in jouw rugzak zit (beperkte overtuigingen, onzekerheid, oud verdriet etc.) en dit uiteindelijk ook loslaten. Het waren twee dagen vol met schommelingen tussen verdriet (compleet met snik en snot, je weet wel) en intense vreugde.

Het seminar werd gegeven door Mahatma, een onwijs leuke, mooie vrouw die zelf ook 15 jaar in een burn-out gezeten heeft. Haar kennis deelde ze op een begrijpelijke, humoristische manier en haar manier van aanpakken is duidelijk en direct, ze draait niet om de feiten heen. Precies zoals ik ook ben, dus dat sprak me wel aan.

Belangrijk om te weten is dat veel overtuigende gedachten, bepaalde gewoontes of gevoelens voortkomen uit onze kindertijd. Als kind creëer je namelijk overlevingsstrategieën om met bepaalde situaties om te kunnen gaan. Deze strategieën maken we soms zo eigen dat dit ons in het volwassen leven beperkt.


^ De video is van het event Laat je rugzak los (2017) – Mahatma geeft hier meer uitleg over de beperkende kind gedachten

Persoonlijk voorbeeld:

Mijn belangrijkste punt van dit weekend was ‘zichtbaar zijn’. Iets wat ik heel graag wil, maar wat ik stiekem onwijs lastig vind. Waarom? Als kind was mijn moeder depressief en zij zag me dus niet altijd. Ik kreeg hierdoor het gevoel niet goed genoeg te zijn en niet gezien te worden.

Dit gevoel heeft me dus niet meer losgelaten en nu met mijn blog merk ik dat zichtbaarheid een thema is wat ik lastig vind. Vragen als: Ben ik wel goed genoeg? Zit iemand hier op te wachten? Wat zullen anderen van me denken? nemen regelmatig de overhand waardoor ik me toch terughoudend op stel.

Deze angst heeft zich ontwikkeld toen ik nog een klein meisje was. Het is nu aan mij om te realiseren dat de volwassen vrouw in mij wél gezien wordt, dat ik goed ben zoals ik ben en mezelf mag zijn.

Het ontdekken van je kind-pijn is iets waar we twee dagen veel mee bezig zijn geweest. Heel interessant en het brengt veel duidelijkheid.

Laat je rugzak los - christel nathalie banner ^Deze foto maakte we toen we er net waren

Laten zien wie je werkelijk bent

Jezelf zijn, echt voor de volle 100% is voor velen een dingetje, ook voor mij. Het begint bij jezelf accepteren, want pas als jij jezelf accepteert zoals je bent zul je dit ook kunnen laten zien. Hier hebben we verschillende, best heftige oefeningen voor gedaan.

Zo moesten we bijvoorbeeld in gedachten bezig zijn met wat jij lastig vindt. Met jouw moeilijke herinneringen en pijn. Dit resulteerde bij mij in verdriet. Op deze manier, precies zoals jij je voelde moesten we door elkaar gaan lopen. Wanneer je tegenover iemand kwam te staan bleef je stil staan en keek je de ander recht in de ogen, maar we mochten niets zeggen. Ik vond het moeilijk om mezelf zo kwetsbaar op te stellen maar ook om anderen zo te zien. De één gaf ik een knuffel, de ander een knik. Net wat goed voelde.

Door zo’n oefening te doen leer je dat jij er mag zijn, met alles wat je voelt.

Na deze opdracht was het de bedoeling dat we uitbundig gingen dansen op een leuk nummer. In eerste instantie voelde ik weerstand, ik voelde me intens verdrietig. Maar toch ging ik uiteindelijk dansen. Ik stond versteld hoe snel ik me weer helemaal happy voelde. Dit was zó bijzonder om te ervaren. Ik weet dat we zelf veel controle hebben over onze emoties maar dat het zo snel kon veranderen verbaasde me.

Die weerstand wordt veroorzaakt door je ego. Je systeem is namelijk niet gewend dat je blij gaat doen wanneer je je ellendig voelt. Dit voelt onwennig, raar en niet kloppend. Door dit juist wél te doen en tegen die weerstand in te gaan kun je je systeem herprogrammeren.

Laat je rugzak los!

De eerste dag zijn we vooral bezig geweest met ontdekken wat er nou eigenlijk in je rugzak zit. Op de tweede dag stond het loslaten ervan centraal.

We maakte een denkbeeldig doosje waarin hetgeen zat wat we wilde loslaten. Bij mij was dit dus mijn onzekerheid en klein makende gedachten over mezelf zoals niet goed genoeg zijn. In tweetallen gingen we naar buiten. Ik gaf mijn doosje aan mijn partner welke een paar stappen naar achter zetten. Wanneer ik er klaar voor was mocht ze dit doosje weggooien. Dit deed ik ook voor haar.

Het gekke is dat, ondanks dat je geen echt doosje hebt, het toch heel bevrijdend voelde toen dit werd weggegooid.

Laat je rugzak los - Christel Nathalie ^ Zaterdag op zondag verbleven we in een hotel. We hebben zaterdag avond in een parkje gezeten en urenlang met elkaar gepraat, we raakte niet uitgepraat.

Een weekend met een lach en een traan

Tijdens dit tweedaagse seminar heb ik veel gelachen maar ook net zoveel gehuild. Door alles wat verteld wordt en door de opdrachten die we kregen kwam er veel los en ben ik dicht bij mezelf gekomen. Op dat moment onwijs confronterend maar tegelijkertijd ook heel waardevol.

Dat ik dit samen met mijn zus heb kunnen doen is voor ons beide bijzonder. Beide hebben we veel geleerd over onszelf en we hebben er samen nog lang over gepraat.

Hoewel ik de dagen na het event vooral hoofdpijn heb gehad (dit is een teken dat er van alles in beweging is gezet) voelde ik me ook lichter en levendiger.

Zo’n event kan ik iedereen aanraden. Jezelf ontwikkelen is zo belangrijk om echt vanuit je kern te kunnen leven en ik ben blij dat ik dat op deze jonge leeftijd al mag ervaren.

Mijn kennis geef ik graag door

Ook voor Fibromyalgieblog.nl is het belangrijk dat ik zulke dingen doe om meer over mezelf en het leven te leren. Door mezelf te ontwikkelen kan ik ook jou als lotgenoot beter helpen. En dat is nog altijd mijn belangrijkste doel!

Want ik gun iedereen een fijn leven mét fibromyalgie.

Wie weet ga ik in de toekomst ook zo’n events organiseren. Dat lijkt me zó tof! Wat denk jij?!


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

2 gedachten over “Laat je rugzak los – Een tweedaags event vol met inzichten”

  1. Ik zeg doen ! Kijk naar jouw dansje…hoeveel er ook bang zijn om het te doen…en stapje voor stapje doen meer dit….door jou en het vertrouwen die jij geeft. Je lieve uitstraling…eerlijkheid…En vrolijkheid werken op mij door. Ik ben dankbaar voor alles wat je deelt

    Beantwoorden

Plaats een reactie