Leer genieten van kleine dingen en word gelukkiger dan ooit

Allemaal zijn we vaak zoekende naar het grote geluk. We willen verre reizen maken, hebben grootse dromen. We willen succesvol zijn, een sociaal leven hebben en promotie zou ook wel leuk zijn. Als deze dingen niet worden behaald, of door een diagnose niet meer haalbaar zijn kan dit soms wel als falen voelen. Maar, zijn het echt alleen die grote, immense doelen die ons gelukkig kunnen maken of is het een kwestie van leren genieten van kleine dingen? Ik vertel er vanuit mijn ervaring graag meer over.

Leer genieten van kleine dingen en word gelukkiger dan ooit

Als klein kind was ik onwijs gedreven. Ik wilde altijd maar meer, had hoge verwachtingen van mezelf, stelde doelen en zorgde dat ik ze zou behalen. Ik kwam altijd netjes mijn afspraken na, had een grote verantwoordelijkheid en wist altijd precies wat ik wilde. Hoewel ik door mijn doorzettingsvermogen en wilskracht kon behalen wat ik wilde, streefde ik altijd naar meer. Het was (in mijn ogen) nooit goed genoeg. Want als het doel behaald was, moest er weer wat nieuws gebeuren. Ondanks mijn gedrevenheid heb ik behoorlijk wat tegenslagen gehad in het leven. Op mijn twaalfde raakte ik in een depressie waar ik 4 jaar lang veel last van heb gehad. Toen ik mentaal weer wat begon op te krabbelen begonnen de lichamelijke klachten.

Op 19 jarige leeftijd kreeg ik de diagnose fibromyalgie en veranderde mijn leven compleet. Ik dacht toen dat ik nooit meer gelukkig zou kunnen zijn, dat ik mijn dromen en doelen niet zou kunnen behalen. Ik was bang, boos en verdrietig. Ergens was ik ervan overtuigd dat ik de pijn, vermoeidheid en alle andere fibromyalgie symptomen nooit zou kunnen accepteren. Dat de pijn weg zou moeten gaan voordat ik weer gelukkig zou kunnen zijn.

Genieten-kleine-dingen-geluk-klavertje-vier-fibromyalgieblog

Mijn doelen werden in twijfel getrokken

Mijn doel was altijd het volgen van een HBO opleiding. Ik wist dat ik dit mentaal gezien wel zou kunnen halen dus vond ik ook dat ik dat moest doen. Ook was mijn ideaal beeld dat ik gewoon 40 uur per week zou kunnen werken. En ondertussen nog een sociaal leven zou hebben, het huishouden zou kunnen doen en misschien zelfs een gezin stichten. Maar toen ik in het 3e jaar van mijn MBO opleiding hoorde dat ik chronisch ziek ben, werd dit plaatje behoorlijk in twijfel gebracht. Want, zou dit ooit allemaal nog mogelijk zijn?

Ergens dacht ik echt, dat ik alleen gelukkig zou kunnen zijn wanneer ik grote doelen zou behalen en mijn dromen uit zou kunnen laten komen. Maar stiekem wist ik ook, dat dit gewoon niet meer reëel is nu ik fibromyalgie heb. Het maakte me onzeker en ik had geen idee meer wat ik van mijn toekomst zou moeten verwachten.

“Als ik me vast was blijven houden aan mijn doelen en dromen die ik voordat ik ziek werd gesteld had, zou ik nu niet gelukkig kunnen zijn.”

Doelen en dromen bepalen niet of je gelukkig bent

In de afgelopen jaren heb ik geleerd dat het behalen van doelen wel leuk is, natuurlijk, maar dat dit niet bepaald of ik gelukkig kan zijn of niet. Evenals het hebben van een diagnose. Wil dit zeggen dat ik geen doelen of dromen meer heb? Nee, absoluut niet. Alleen weet ik nu, dat er nog heel veel meer is wat mij gelukkig maakt. En vooral dat ik degene ben die mij gelukkig kan maken, dus dat ikzelf verantwoordelijk ben voor een gelukkig leven. Een diagnose wil niet zeggen dat ik niet gelukkig kan zijn, het is niet makkelijk en leuk is anders, maar het is aan mij hoe ik hier mee om ga.

Juist doordat ik ziek ben geworden en ineens stukken minder kon dan ik ooit deed, heb ik geleerd hoe waardevol de kleine dingen in het leven zijn. Ik heb geleerd om het grote plaatje met prachtige dromen, doelen en wensen wat meer los te laten en te leven in het nu. Om te genieten van wat er nu op dit moment in mijn leven is; Milo die blij door het huis rent, een prachtige zonsondergang, een spontaan bezoekje, een geschreven kaartje. Het zijn allemaal dingen waarvan ik een lach op mijn gezicht krijg, terwijl ik dit vroeger waarschijnlijk nauwelijks had opgemerkt.

“Het is aan mij de keuze om te vechten tegen iets wat ik niet ga winnen of om het beste te maken van een (op dat moment) minder leuke situatie.”
Houd zelf de regie over jouw leven

Het krijgen van een diagnose maakt veel impact. Maar het belangrijkste van alles is dat je zelf de regie blijft houden over je leven. Als ik me vast was blijven houden aan mijn doelen en dromen die ik voordat ik ziek werd gesteld had, zou ik nu niet gelukkig kunnen zijn. Want dan zou ik nog iedere dag teleurgesteld zijn dat het me niet zou lukken. Maar wat levert het me op, om daarin te blijven hangen? Juist; niets meer dan verdriet en frustratie. Juist omdat ik dit heb losgelaten en ben gaan kijken wat de doelen zijn binnen mijn kunnen, kan ik vrijer en positiever door het leven gaan.

Ik heb mijn mindset veranderd en ben milder naar mezelf toe geworden. Daarnaast sta ik, in tegenstelling tot vroeger, veel positiever in het leven en vallen de kleinste lichtpuntjes me op. Ik leg de focus niet op de dingen die me niet lukken, maar vier de momenten wanneer me wél iets lukt. Ik kan meer genieten en ben dankbaar voor de mensen om mij heen, wat ik heb en wat ik ondanks alles toch heb bereikt.

Download mijn eBook Deal With It en leer dealen met fibromyalgie! >>

Je hebt altijd een keuze

Het is aan mij de keuze om te vechten tegen iets wat ik niet ga winnen of om het beste te maken van een (op dat moment) minder leuke situatie. Ik raad je aan om, net zoals ik, voor dat laatste te kiezen. Durf aan jezelf te werken, durf je verantwoording te nemen en durf voor jouw eigen geluk te gaan.

Alleen jij kun jezelf gelukkig maken en alleen jij kunt leren genieten van de kleine dingen. Wat de omstandigheden ook zijn. En het je gelukkiger maken dan ooit.

 


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie