Leren luisteren naar je lichaam? Probeer deze 3 Effectieve Tips

Leren luisteren naar je lichaam is een belangrijk onderdeel als je fibromyalgie hebt. Maar eerlijk is eerlijk: het klinkt voor velen als een ‘ver-van-mijn-bed-show’. Want: hoe doe je dat? luisteren naar je lichaam? En daarnaast wil je misschien liever van de klachten af dan aanpassingen maken en ‘leren luisteren naar je lichaam’. I get it. Toch wil ik je via deze blog tips meegeven om je te leren luisteren naar je lichaam. Want mij heeft het onwijs geholpen in mijn proces.

Waarom leren luisteren naar je lichaam?

Misschien komt meteen de vraag bij je op: waarom zou ik in vredesnaam luisteren naar mijn lichaam?

Kort antwoord: omdat het je leven makkelijker maakt.

Lang antwoord: ik ben ervan overtuigd dat jouw lichaam je iets wil duidelijk maken. Dat fysieke klachten een reden hebben en niet zomaar ontstaan.

Daarnaast: als jij leert luisteren naar jouw lichaam en inspeelt op pijn en vermoeidheid, is de kans groot dat je klachten niet meer zo erg pieken. Dit komt omdat je iets doet met de signalen die jouw lichaam je geeft waardoor die signalen ook af kunnen nemen.

Juist door te leren luisteren naar je lichaam kun je ontdekken wat voor jou wel en niet werkt. Waar jouw lichaam baat bij heeft en wat ze nodig heeft. Je leert hierdoor je grenzen kennen, weet wanneer je beter nee kunt zeggen of wanneer hulp vragen nodig is.

“Mijn lichaam moet maar gewoon normaal doen”

Lange tijd dacht ik: ja, hoe is het.. ik ga me niet aanpassen aan mijn lichaam. Mijn lichaam moet maar gewoon normaal doen. Om die reden weigerde ik aanpassingen te maken, te luisteren naar de klachten of rust te nemen.

Ik denderde continu door – zonder rust te nemen, zonder mijn klachten serieus te nemen en vooral met heel veel boosheid en frustratie omdat mijn lichaam niet ‘normaal’ kon functioneren.

Bracht me niet super ver kan ik je zeggen :).

Leren luisteren naar je lichaam: 3 Tips

Luisteren naar je lichaam kun je leren. Mij is het ook gelukt. Zoals ik hierboven al zei: Ik ben heus niet altijd ‘miss-ik-luister-altijd-naar-mijn-lichaam’ geweest.

Verre van. Ik haatte mijn lijf, was boos en gefrustreerd dat ze niet fatsoenlijk functioneerde en ontkende dat ik een fysieke aandoening had. Ik wilde er niets van weten.

Inmiddels is dat gelukkig 180 graden gedraaid en luister ik goed naar mijn lichaam. Ik leer nu zelfs anderen hoe je dit leert 😉

relatie met je lichaam verbeteren

1. Begrijp wat jouw lichaam je wil vertellen

Eén ding wat ik echt heb moeten leren en waar ik inmiddels van overtuigd ben is dat jouw lichaam vóór je werkt en niet tegen je. Mijn waarheid is dat jouw lichaam je iets wil vertellen met fysieke ongemakken.

Bijvoorbeeld dat er trauma’s en emoties vastzitten in je lichaam die opgelost mogen worden. Misschien ben jij wel iemand die verdriet en boosheid weg slikt en altijd denkt: “laat maar gaan..”.

Dit gaat natuurlijk ergens vastzitten en kan op den duur klachten gaan geven. Je kunt signalen krijgen als toename van pijnklachten op momenten dat jij je emoties alweer weg slikt of getriggerd wordt.

Of: je hebt al zo lang stress dat je lichaam het niet meer trekt en jou wil duidelijk maken dat het nu écht tijd is om even rust te nemen.

Op het moment dat jij over je grens gaat, weigert hulp te vragen of ja zegt terwijl je nee bedoelt raak je ineens erg moe of krijg je hoofdpijn. Je lichaam wil jou duidelijk maken dat dit niet de juiste keus is.

Leren begrijpen wat jouw lichaam je wil vertellen met de signalen die ze geeft helpt jou om beter te luisteren naar je lichaam.

2. Weet wat jouw lichaam wanneer nodig heeft

Het wil niet altijd zo zijn dat wanneer je moe bent of pijn hebt dat rust de enige goede manier is om naar jouw lichaam te luisteren. Soms ziet goed voor jezelf zorgen eruit als het maken van een wandeling of gaan sporten.

Het betekent niet altijd dat je uitgeput en met veel pijn toch een gezonde maaltijd moet bereiden. Soms betekent luisteren naar je lichaam: online eten bestellen en laten bezorgen – al is dat dan wat minder gezond.

Het betekent dat je het ene moment het sporten beter kunt afzeggen, terwijl je het andere moment juist een work-out kunt gebruiken om je wat beter te voelen.

Door te leren begrijpen wat jouw lichaam wanneer nodig heeft, kun je hier ook beter op inspelen. Je zult merken dat je klachten hierdoor minder gaan pieken en ook sneller weer afnemen.

Dit is een kwestie van experimenteren en ervaren. Alleen door te doen weet je wat jouw lichaam wanneer nodig heeft. Dit kan ik je niet op een presenteerblaadje meegeven omdat het voor iedereen anders is. Probeer hiermee te oefenen zodat je steeds beter weet op welk moment je juist rust nodig hebt of beweging.

3. Neem je lichaam serieus

Misschien denk je nu: ja, logisch..

Maar ik weet dat veel mensen met fibromyalgie hun lichaam niet serieus nemen. Heb ik lange tijd ook niet gedaan.

Ik ging alsmaar over mijn grenzen, vroeg niet om hulp, zei ja als ik beter nee kon zeggen, putte mezelf uit door te veel te doen en negeerde elk signaal wat mijn lichaam me gaf.

Waarom? Ik wilde niet erkennen dat ik fysieke klachten had en daardoor mijn leven moest veranderen. Ik wilde niet inzien dat het nodig was om andere keuzes te maken, liever voor mezelf te zijn en beter voor mijzelf te zorgen. Liever wilde ik mijn oude leven terug.

Ik nam mezelf en mijn lichaam niet serieus.

Om te leren luisteren naar je lichaam is het belangrijk dit wél te doen. Jouw lichaam houdt jou in leven en werkt altijd vóór jou. Als ze je iets aangeeft: hoofdpijn, meer pijn in je rug, vermoeidheid, dan heeft dit een reden.

Leren luisteren naar je lichaam begint met inzien dat jouw lichaam het beste voor jou wil. Neem haar serieus en zorg goed voor jezelf.

Je zult merken dat wanneer jij beter naar je lichaam leert luisteren en je terug in balans komt, pieken in pijn en vermoeidheid kunt voorkomen en lekkerder in je vel zit, het steeds makkelijker wordt om goed voor jezelf te zorgen. Je gaat namelijk ervaren hoe veel het je oplevert om te luisteren naar het gefluister van je lijf.

Geen tijd? Of geen prioriteit?

  • “Ik heb geen tijd om naar mijn lichaam te luisteren!”
  • “Ik kan geen rust nemen want ik heb kinderen.”
  • “Ik heb geen tijd om een gezonde maaltijd te bereiden.”

Is that you? 😉

Vaak denken we geen tijd te hebben. Eerlijk gezegd was ik, toen ik vorig jaar in mei ging sporten ook sceptisch. Ik dacht: aan het eind van de dag ben ik veel te moe om te gaan sporten en als ik dit ‘s morgens doe heb ik te weinig tijd voor mijn werk.

Bleek toch anders te zijn. Omdat sporten nu prioriteit voor me is ga ik met gemak 2x per week sporten. Eén keer ‘s avonds, één keer ‘s morgens.

Ook het bereiden van een gezonde maaltijd lukt me vrijwel elke dag omdat ik ‘s middags al het eten voorbereid: ik snijd de groenten, weeg de pasta af en zet alles al klaar wat ik nodig heb zodat ik ‘s avonds sneller klaar ben. (Wil niet zeggen dat ik nooit iets laat bezorgen – want ook ik heb nog wel eens een mindere dag :)).

Op het moment dat jij iets prioriteit maakt komt er ruimte voor mogelijkheden en zul je zien dat het wél lukt.

Leren luisteren naar je lichaam geeft rust

Inmiddels heb ik denk ik bijna net zo lang tegen mezelf gevochten dan dat ik met mezelf heb leren samenwerken.

En één ding weet ik zeker: die laatste optie is toch echt wel fijner. Leren luisteren is een proces van vallen en opstaan maar het geeft zo enorm veel rust als het je lukt.

Je gaat merken dat je zonder weerstand rust kunt nemen. Dat je tijd hebt voor dat wat belangrijk voor je is. Dat je makkelijker in mogelijkheden en oplossingen denkt en je lichaam prioriteit geeft.

Je weet immers wat het je oplevert als je lief voor jezelf bent en goed voor jezelf zorgt dus doe je dit ook makkelijker.

In de cursus In 3 Stappen Liever voor je Lijf ga je hier álles over leren. Na het volgen van de cursus weet jij precies welke signalen jouw lichaam je geeft, wat jouw lichaam wanneer nodig hebt en kijk jij op een hele andere manier naar jouw lichaam en je klachten. Je komt terug in balans, bent liever voor jezelf en begrijpt wat jij kunt doen om je fijner te voelen.

Lukt het jou om naar je lichaam te luisteren? Wat helpt jou daarbij of wat vind je juist lastig? Deel het in een reactie onder dit bericht!


Nog even verder lezen?

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie