Loslaten en accepteren – 3 Tips die je hierbij gaan helpen

Accepteren is een woord waar ik veel weerstand tegen geboden heb. Hetzelfde geldt voor loslaten. Ik dacht alleen maar: ‘hoe doe ik dat, accepteren en loslaten?’ Zeker wanneer een chronische aandoening als fibromyalgie zo veel impact heeft op je leven is het moeilijk om het ‘gewoon’ maar te accepteren en los te laten. Toch weet ik inmiddels dat accepteren en loslaten wel twee hele belangrijke zijn om verder te komen in het leven. Graag geef ik je mijn tips die mij hebben geholpen om dit te realiseren.

Loslaten en accepteren

Soms is het nou eenmaal makkelijker om te vechten tegen fibromyalgie en te strijden voor je oude leven. Maar dit kost vooral enorm veel energie en daarnaast zorgt het voor spanning waardoor pijnklachten kunnen toenemen.

Terwijl je dus denkt goed bezig te zijn, zit je vooral jezelf in de weg. Accepteren en loslaten is moeilijk, maar wel erg belangrijk om je eigen proces wat aangenamer te maken.

Je moet er klaar voor zijn. Want wanneer je nog in de eerste fase van het acceptatieproces zit (ontkenning) zul je nu alleen maar denken: ‘ja blabla, ik ga nóóit accepteren dat ik fibromyalgie heb!’ En dat snap ik, dat heb ik ook jarenlang gedacht.

Er zal een moment komen waarop je voelt dat je dingen anders wil doen. Je weet wellicht nog niet helemaal hoe dan, maar je weet wel dat het niet langer gaat op de manier waarop je bezig bent.

Dan ontstaat er ruimte om stapje voor stapje aan de slag te gaan met accepteren en loslaten. Onderstaande 3 tips kunnen je helpen in dit proces.

1. Loslaten, want vasthouden heeft geen zin

Je kunt wel blijven vechten, blijven vasthouden aan dat dit niet is wat je wil en strijden voor verandering. Maar dit gaat je niets opleveren.

Als je iets niet kunt veranderen, zit er niets anders op dan accepteren en loslaten. En dat klinkt heel makkelijk maar ik weet dat dat het absoluut niet is.

Je wíl nou eenmaal verandering. Je wil niet toegeven aan het feit dat je nu elke dag pijn hebt en minder energie. Het liefste wil je terug naar hoe het was, je wil je oude leven terug.

De realiteit is alleen dat dit niet gaat. Het is de realiteit dat je nu fysieke klachten hebt en dat kun je niet terugdraaien. Hiertegen vechten maakt het eigenlijk vooral erger en moeilijker voor jezelf.

Realiseer je dus dat accepteren en loslaten juist ruimte gaat maken voor verandering. Want als je stopt met vasthouden aan dat wat er niet meer is, komt er ruimte voor iets nieuws en houd je energie over voor het creëren van een fijnere toekomst.

2. Accepteren en loslaten is niet hetzelfde als opgeven

Wanneer ik deel over acceptatie krijg ik wel eens berichten van: “pff, ik ga echt niet bij de pakken neer zitten en niets meer doen! Ik wil gewoon leuke dingen blijven doen!”

En dat snap ik. Ik zal ook nooit zeggen dat je maar niets meer moet doen en bij de pakken neer moet gaan zitten.

Acceptatie wordt soms verkeerd geïnterpreteerd. Iets accepteren betekent namelijk helemaal niet dat je opgeeft of achter de geraniums moet gaan zitten. 

Accepteren gaat juist om de realiteit onder ogen te zien, verantwoordelijkheid nemen over je leven en dingen anders gaan doen zodat je niet telkens over je grens gaat. Je hoeft niets op te geven, het mag alleen wel anders zodat je niet steeds jezelf in de weg zit.

Ik kan juist méér doen sinds ik heb leren accepteren en loslaten. Omdat ik gestopt ben met vechten heb ik ruimte gecreëerd om mijn leven anders in te gaan richten.

  • Ik moest stoppen met werken in de gehandicaptenzorg omdat dit te zwaar was, dit betekende niet dat ik nooit meer kon werken, dit betekende dat ik anders mocht gaan werken. Dus ben ik online gaan ondernemen.
  • Dat een hele dag op pad te zwaar is wil niet zeggen dat ik nooit meer een dagje weg ga, ik mag deze alleen anders inrichten zodat het beter vol te houden is.
  • Urenlang autorijden is pittig voor me, dit betekent alleen niet dat ik geen auto meer kan rijden, maar wel dat ik mijn reis anders mag gaan inrichten zodat het minder belastend is voor me.

Dat is acceptatie. Niet opgeven, maar juist verantwoordelijkheid nemen voor de situatie en dingen anders doen zodat het beter is voor je.

3. Geforceerd iets willen loslaten en accepteren wordt lastig

In de community van mijn Membership deelde laatst iemand een berichtje dat ze niets wist hoe ze weerstand wat meer kan loslaten, ze vond dat erg lastig. En dat begrijp ik.

Wat het hierin vooral lastig maakt is dat je dan zo gefocust bent op ‘moeten’ loslaten van weerstand en accepteren dat het is zoals het is, dat het bijna niet meer haalbaar is.

Als je weerstand gaat bieden tegen het feit dat je weerstand biedt.. tja, dan wordt het natuurlijk een beetje ingewikkeld. Soms begint het dus met oké zijn met het feit dat je even niet kunt loslaten of accepteren. Oké zijn dat je weerstand biedt, boos bent, frustratie voelt en vecht tegen acceptatie.

Wanneer je kunt aanvaarden dat het soms niet helemaal gaat zoals je wil, komt er ruimte om het makkelijker los te laten.

Probeer dus niet geforceerd bezig te zijn met loslaten en accepteren, maar geef jezelf de ruimte. Het zal niet van vandaag op morgen lukken, dit heeft tijd nodig en deze tijd mag je jezelf ook echt geven.

Ik deelde hier een korte video over op Instagram:

Acceptatie is een lange weg

Misschien lees je dit nu en heb je het idee dat ik makkelijk praten heb. Vergeet vooral niet dat het mij ook jaren gekost heeft om op dit punt te komen.

Inmiddels heb ik 14 jaar fibromyalgie en ik denk dat ik pas 6 jaar écht kan accepteren dat dit mijn situatie is. Het is een lange weg geweest en ik heb vaak op het punt van opgeven gestaan. Maar uiteindelijk ben ik blij dat ik heb doorgezet.

Het begon bij mij allemaal met begrijpen wat er nu eigenlijk allemaal met me gebeurt. Toen ik leerde over het acceptatieproces en wat dit precies inhield, kreeg ik met terugwerkende kracht meer compassie voor mezelf. De eerste jaren had ik namelijk geen idee waar ik doorheen ging en wat er met me aan de hand was.

In het GRATIS eBook De 6 Fases van Acceptatie Uitgelegd deel ik stap voor stap met je hoe het acceptatieproces in elkaar zit én krijg je per fase een fijne tip.

Wat vind jij het lastigste aan loslaten en accepteren? Deel het in een reactie!


Lekker blijven lezen!

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie

Klaar om jezelf op één te zetten? 🚀
De deuren voor het ALL ABOUT ME Groepsprogramma zijn geopend!