Eerlijk? Toen ik hoorde van platforms om boeken te luisteren dacht ik: oké, maar wanneer doe je dat dan? Ik zag er niet echt de meerwaarde van in en heb dus ook heel lang geen boeken geluisterd. Totdat een vriendin me een appje stuurde met een link waarmee ik BookBeat gratis kon proberen.
In eerste instantie deed ik het vooral omdat zij ook gratis dagen kreeg om te luisteren als ze nieuwe leden aanbracht. Mijn idee? Dan zeg ik het wel weer op voordat het verlengd wordt en heb ik haar weer vooruit geholpen. Maar dat opzeggen is er nooit van gekomen. Nooit verwacht dat ik zo’n fan zou worden van luisterboeken én dat het me zo zou kunnen helpen bij chronische pijn.
Luisterboeken in plaats van gewone boeken fijn bij pijn en vermoeidheid
Altijd al ben ik dol geweest op boeken. Maar door pijn en vooral door vermoeidheid lukte het me niet altijd om me te kunnen focussen om te lezen. Mijn ogen scanden de pagina’s wel, maar ik nam het allemaal niet echt in me op waardoor ik telkens opnieuw moest beginnen.
Lezen werd hierdoor steeds lastiger, terwijl ik wél heel graag in verhalen wilde duiken. Om deze reden heb ik lang geen boeken gelezen en zocht ik andere manieren om te ontspannen.
Toen een vriendin me een uitnodiging stuurde om luisterboeken te proberen was ik sceptisch, maar ik gaf het een kans. Niet wetende dat ik er fan van zou worden en dat het me zou helpen op moeilijke dagen.
Hoe luisterboeken me helpen bij chronische pijn en vermoeidheid? Ik deel het hieronder met je!
5x Hoe Luisterboeken me Helpen bij Chronische Pijn & Vermoeidheid
Luisterboeken zijn inmiddels echt een uitkomst voor me en ik luister nu net zo veel als dat ik lees (gelukkig lukt dat vaak weer gewoon!). Dit is hoe luisterboeken me helpen.
1. Luisterboek als afleiding van de pijn
Als ik pijn heb, of bijvoorbeeld tijdens mijn menstruatie, zijn luisterboeken echt een fantastische uitkomst. Het helpt me enorm om afgeleid te worden van de pijn en mijn focus te kunnen verleggen.
Wanneer ik toch nog te veel met de pijn bezig ben zet ik de snelheid van het voorlezen wat hoger zodat mijn brein minder ruimte heeft om af te dwalen.
Het luisteren naar een fictief verhaal waar je helemaal in wordt meegenomen is een onwijs fijne manier om even niet meer zo met de pijn bezig te hoeven zijn.
Zeker als ik ongesteld ben is een luisterboek echt mijn life saver. Ik ga op m’n spijkermat liggen met een warme kruik op mijn buik en een luisterboek in en verdwijn helemaal in het verhaal.
Vaak val ik zelfs in slaap waardoor ik echt even weg ben geweest van de pijn, heel fijn is dat.
Ook als je dus veel last hebt van fibromyalgie kun je dit doen. Lekker op je spijkermat gaan liggen of gewoon lekker op bed liggen en een boek in je oren.
Je kunt dit ook doen terwijl je een milde activiteit doet zoals iets creatiefs of het maken van een wandeling.
2. Het maakt bepaalde taken lichter
Wanneer je de was wil opvouwen, het eten koken, de badkamer poetsen en je hebt er echt geen zin in: zet een luisterboek op! Als ik in een spannend verhaal zit ben ik soms blij dat ik even een huishoudelijk klusje kan doen waarbij ik weer verder kan luisteren.
In plaats van dat je focus dan ligt op: urgg ik moet deze taak doen en daar heb ik geen energie voor of het zal wel weer zorgen voor meer pijn, ligt je focus op het luisterboek.
Hierdoor merk ik dat ik veel minder bezig ben met de pijn als ik iets ga doen wat toch moet gebeuren. Het is nu zelfs leuk en fijn omdat ik dan weer verder kan luisteren naar een fijn verhaal.
Het kan ook fijn werken als timer: ik ga poetsen zolang als dit hoofdstuk duurt, daarna neem ik pauze.
Oh en weetje? Luisterboeken helpen mij zelfs om meer dingen alleen te doen! Voorheen vond ik het heel saai om alleen te wandelen. En nu? Luisterboek aan en wandelen maar. Heerlijk.
3. Minder piekeren dankzij luisterboeken
Als je een beetje op mij lijkt kan je hoofd nog wel eens een eigen leven gaan leiden wanneer je iets wil doen om te ontspannen.
Van de ene gedachten rol je in de andere en voordat je het weet ben je helemaal verzeild geraakt in een wirwar van gedachten en pieker je je suf.
Mijn tip? Je raad het al: luisterboeken!
Wanneer ik ga borduren, wandelen, puzzelen, een spel speel op mijn Nintendo heb ik 9 van de 10x een luisterboek in zodat ik ook geen ruimte heb om te gaan piekeren. Dit maakt een activiteit (die bedoelt is als ontspanning) ook echt een stuk ontspannender.
4. Een luisterboek om (weer) in slaap te vallen
Hoewel ik voordat ik ga slapen altijd lees op mijn ereader, vind ik het luisteren van een luisterboek juist heel fijn als ik ’s nachts wakker wordt en niet meer kan slapen. Het lezen van een boek vind ik dan soms te intensief, terwijl ik bij het luisteren gewoon lekker mijn ogen dicht kan doen.
Het biedt afleiding van het ‘niet kunnen slapen’ en in plaats van alleen maar bezig te zijn met het feit dat je wakker ligt, kun je met een luisterboek de focus leggen op het verhaal waardoor je ook makkelijker weer in slaap valt.
En we weten allemaal: een goede nachtrust is enorm belangrijk, zeker als je fibromyalgie hebt. Dus hoe sneller je weer in slaap valt, hoe fijner!
Lees ook: 6 Dingen die ik ’s Avonds doe om Beter te Slapen voor Fysiek Herstel >>
5. Eindelijk weer lekker boeken verslinden zonder inspanning
Als je net als ik dol bent op fictieve verhalen maar lezen te zwaar is door zware ogen, weinig concentratie, brain fog of andere vermoeidheidsklachten is een luisterboek echt een fantastisch alternatief. Je kunt boeken verslinden en genieten van mooie verhalen zonder je in te hoeven spannen.
Zelf wissel ik het alsnog wel af met het lezen van gewone boeken maar het luisteren van boeken is echt iets wat ik heel graag doe. Hierdoor kan ik veel meer boeken verslinden zonder er echt uren tijd voor vrij te maken, love it!
Luisterboeken als hulpmiddel bij fibromyalgie
Als je het mij vraagt kunnen luisterboeken zeker bestempeld worden als hulpmiddel bij fibromyalgie. Het helpt om af te leiden van de pijn, zorgt voor diepe ontspanning, helpt om beter in slaap te vallen en maakt vervelende klusjes een stuk fijner.
Als ik niet kan slapen? Luisterboek.
Veel pijn? Luisterboek.
Huishouden? Luisterboek.
Opruimen? Luisterboek.
Wandelen? Luisterboek.
Lange autorit? Luisterboek.
Behoefte aan ontspanning? Luisterboek.
Je kunt waar en wanneer je wil lekker luisteren naar de mooiste verhalen. En dat terwijl ik in het begin dacht: wanneer doen mensen dat? Een boek luisteren?
Nou ik zal je zeggen: als je in een mooi verhaal zit dan vínd je wel momenten om weer even verder te luisteren 😜
Welk platform voor luisterboeken kies je dan?
Zoals wellicht al duidelijk is geworden gebruik ik BookBeat. Van een vriendin kreeg ik een code om de app gratis te proberen dus daarna ben ik lid gebleven zonder nog andere aanbieders te checken.
Voordelen van BookBeat:
- ✅ Meer dan 1 miljoen(!) luisterboeken
- ✅ Je kunt boeken ook lezen via de app
- ✅ Goedkoop in vergelijking met andere apps: 8,99 voor 20u p.m. en 10,99 voor 100 uur p.m. (die laatste heb ik)
- ✅ Boeken offline luisteren door ze te downloaden (fijn voor ’s nachts, dan kun je je internet uit laten staan)
- ✅ Aanbevelingen op basis van de boeken die je hebt geluisterd
- ✅ 60 dagen GRATIS luisteren via mijn linkje (40u aan luistertijd!)
Behoefte aan inspiratie? Dit zijn mijn favorieten luisterboeken tot nu toe
Momenteel luister ik het boek Zomer in de kleine bakkerij van Jenny Colgan (het vervolg op De kleine bakkerij aan het strand). Een héérlijk boek om niet bij na te hoeven denken. Love it!
Dit zijn mijn favorieten tot nu toe:
- Aan het einde van de wereld – Kirstin Hannah
- Ga als een rivier – Shelley Read
- De Camino – Anya Niewierra
- Mag ik je even lenen? (deel 1) en mag ik je even houden? (deel 2) – Liselotte Schipper
- Als de wolven huilen – Kristin Hannah
- Liften naar de hemel – Lex Paleaux
Deze boeken staan nog op mijn TBR (to be read) lijstje:
- De stille patiënt – Alex Michaelides
- De Nachtegaal – Kristin Hannah
- Als scheuren in de aarde – Clare Leslie Hall
- Winter in de kleine bakkerij – Jenny Colgan
- Never never – Colleen Hoover & Tarryn Fisher
Zoals je ziet gaat mijn voorkeur om te luisteren naar fictieve boeken.
Er staan ook enorm veel zelfhulpboeken op BookBeat maar die lees ik liever als echt boek of eBook zodat ik ook dingen kan markeren.
BookBeat 60 dagen gratis proberen
Mocht je net zo enthousiast geworden zijn als dat ik ben: meld je dan hier aan voor je gratis proefperiode en begin lekker met het luisteren van boeken.
Het is zo fijn bij pijn en vermoeidheid om lekker afgeleid te worden, je te kunnen focussen op een fijn verhaal of eindelijk te kunnen ontspannen. Luisterboeken maken voor mij echt een verschil en ik hoop dat het voor jou ook wat hulp biedt.
Klik HIER om Jouw Gratis Proefperiode te Starten >>
Luister jij boeken? Ik ben super benieuwd of het jou ook zo helpt bij pijn en vermoeidheid. Deel vooral jouw reactie onder deze blog, ik lees het heel graag en voor anderen is het fijn om niet alleen mijn ervaring maar ook die van jou te kunnen lezen.
In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliate links.