Medicinale cannabis bij fibromyalgie

Sinds ruim twee jaar gebruik ik medicinale cannabis om mijn klachten door fibromyalgie wat te verlichten. Toch merk ik dat er veel vragen zijn over het gebruik van medicinale cannabis en wat het effect ervan is. Daarom wil ik graag mijn ervaring met deze vorm van medicatie delen om je zo wat meer te kunnen informeren.

Medicinale cannabis bij fibromyalgie

Op het moment dat de huisarts voorstelde om me medicinale cannabis voor te stellen schrok ik eigenlijk een beetje. Ik had namelijk nooit verwacht dat ik daarvoor in aanmerking zou komen. De huisarts gaf me een brochure mee met informatie over medicinale cannabis en het gebruik daarvan. Ik overlegde met mijn ouders en besloot hiermee te starten. In het verleden had ik wel vaker recreatief een jointje gerookt dus helemaal onbekend was ik er niet mee. De huisarts adviseerde om er thee van te trekken, dus dat heb ik ook gedaan. Het nadeel was dat ik daar heel misselijk van werd, de geur en smaak zijn (vond ik) niet lekker.

Hoewel ik toen bijna al enige tijd gestopt was met roken wilde ik toch proberen om er een jointje van te roken om te kijken wat dat zou doen. Het roken op deze manier kan ik mezelf ook meer veroorloven omdat ik weet wat de reden erachter is ;).

Wat is medicinale cannabis?

Medicinale cannabis is simpelweg wiet met een medische werking. Het wordt bij verschillende klachten voorgeschreven zoals MS, reuma, kanker en de bijwerkingen daarvan en Julles de la Tourette. Het kan onder andere helpen tegen pijn, misselijkheid, spierkrampen/spierspasme, ticks en slaapproblemen. Niet iedereen is zo’n fan van mediwiet, het bevat THC wat wil zeggen dat je er stoned/high van kunt worden. Je krijgt een licht gevoel in je hoofd en voelt je heel ontspannen. Ook kun je er erg moe van worden. Persoonlijk vind ik dit geen probleem, doordat ik al langer medicinale cannabis gebruik wordt ik er ook niet meer zo stoned van dan voorheen dus dat is fijn.

Hoe werkt medicinale cannabis?

In de cannabisplant zitten cannabinoïde, deze stof komt ook voor in het menselijke lichaam. Het endocannabinoïde systeem -waar het menselijk lichaam al miljoenen jaren over beschikt- is het belangrijkste fysiologische systeem van het lichaam. Dit systeem zorgt voor allerlei onbewuste lichamelijke processen en zorgt dat prikkels en signalen goed worden doorgegeven. De stoffen uit de cannabisplant, en zowel CBD als THC hebben een positief effect op dit systeem. De cannabinoïde uit de cannabisplant zijn gelijk aan de cannabinoïde in het menselijk lichaam, het wordt daardoor dus goed opgenomen. Overal in het lichaam zitten cannabinoïde receptoren, deze receptoren worden geactiveerd door cannabis. Het gebruik van CBD of THC kan dit systeem dus positief ondersteunen.

Daarnaast heeft zowel CBD als THC een pijnstillende werking wat voor mensen met fibromyalgie erg gunstig is. Ook kunnen beide stoffen ervoor zorgen dat je je mentaal beter voelt en weer beter slaapt.

Medicinale cannabis-joint-bovenaf-fibromyalgie-blog-bew

Bedrocan, producent van medicinale cannabis

“Sinds 2003 produceert Bedrocan medicinale cannabis voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In het kader van het programma voor medicinale cannabis van het ministerie, is gestandaardiseerde cannabis op recept verkrijgbaar in Nederlandse apotheken. Het ministerie exporteert de medicinale cannabis ook naar Australië, Italië, Duitsland, Finland, Canada en Tsjechië, evenals naar onderzoekers over de hele wereld.

Bedrocan is het enige bedrijf ter wereld dat momenteel in staat is om gestandaardiseerde medicinale cannabis te produceren. Standaardisatie houdt in dat de werkzame inhoudsstoffen, waaronder cannabinoïden en terpenen, voor iedere productsoort hetzelfde zijn. Dit is mogelijk door onze unieke kweekmethode en door de cannabis onder strikte farmaceutische richtlijnen te produceren. De farmaceutische kwaliteit, de diversiteit aan producten en de mogelijkheid de cannabis te exporteren zijn voor meerdere overheden, wetenschappers en farmaceutische bedrijven redenen om met Bedrocan samen te werken.” – Via Bedrocan.

5 verschillende soorten medicinale cannabis

Bedrocan heeft 5 verschillende soorten medicinale cannabis, waarvan iedere soort zijn eigen werking heeft.

 1. Bedrocan
  22% THC / <1% CBD / Sativa / Cannabis Flos
 2. Bedrobinol
  13,5% THC / <1% CBD / Sativa / Cannabis flos
 3. Bediol
  6.3% THC / 8% CBD / Sativa / Granulaat
 4. Bedica:
  14% THC / <1% / Indica / Granulaat
 5. Bedrolite
  <1% THC / 9% CBD / Sativa / Granulaat

Toelichting:
Cannabis flos zijn de grote bloem toppen.
Granulaat is een poedervorm.
Sativa is het effect wat omschreven wordt als ‘high’. Je wordt wat lichter in je hoofd maar het maakt je ook vrolijk, creatief en energiek.
Indica is het effect wat omschreven wordt als ‘stoned’. Je bent dan zowel lichamelijk als geestelijk erg ontspannen. Het kan ervaringen van smaak, geluid en aanraking versterken.

De meest gebruikte soort is Bedrocan, deze gebruik ik zelf ook.

Medicinale cannabis-joint-fibromyalgieblog

Kosten medicinale cannabis

Ik betaal voor 5 gram Bedrocan €37,97. In vergelijking met de coffeeshop is dit redelijk goedkoop, daar betaal je meestal €50,- per 5 gram en de kwaliteit is lager. De medicinale CBD variant kost €179,- deze kun je dus wel beter via een webshop kopen, omdat het daar juist weer voordeliger is en de kwaliteit veelal gelijk is.

Medicinale cannabis (in welke vorm ook) wordt enkel bij een aantal uitzonderingen vergoed. Tevens is dit ook weer afhankelijk van de zorgverzekering want niet iedere zorgverzekering staat daarvoor open. De Friesland zorgverzekeringen heeft mijn aanvraag geweigerd omdat ik niet voldeed aan de voorwaarden. De aanvraag is ruim een jaar geleden ingediend. Toevallig ben ik gisteren bij de huisarts geweest om dit te overleggen, we gaan opnieuw een brief sturen naar de zorgverzekering. Ik zal nog laten weten of hier iets uit is gekomen.

(Huis)artsen onbekend met cannabis

Niet iedere (huis)arts staat open voor het gebruik van medicinale cannabis. Er zijn genoeg artsen die dit als drugs zien en het daarom niet aankaarten, maar vaak is het ook onwetendheid. Sinds ik ben gaan samenwonen heb ik ook een andere huisarts en hij keek me vreemd aan toen ik aangaf medicinale cannabis te gebruiken. Als ik hier vragen over stel weet hij me ook niet direct antwoord te geven simpelweg omdat hij het niet weet. Hij gaf aan pas 2x medicinale cannabis voorgeschreven te hebben en dit was bij mensen die terminaal zijn. Jammer is het wel, want hierdoor moet ik veel zelf op gaan zoeken.

Hoe kun je medicinale cannabis gebruiken?

Er zijn meerdere manieren om medicinale cannabis te gebruiken:

 • Thee: door de cannabis toppen in een pannetje te koken kun je er thee van trekken. De kleur van het water wordt rozig en de geur is sterk, net zoals de smaak. Hoewel het wel effect heeft op de klachten werd ik er persoonlijk erg misselijk van.
 • Vaporizer/verdamper: dit is een apparaatje waar je de cannabis in doet. Je kunt het vaak op meerdere standen verwarmen en iedere temperatuur heeft weer een ander effect. Hier neem je -net zoals bij een sigaret- hijsjes van zodat de cannabis damp wordt geïnhaleerd.
 • Joint: de cannabis wordt samen met tabak tot een jointje gedraaid dit wordt net zoals een sigaret gerookt. Het nadeel hiervan is dat je ook de tabaksrook binnenkrijgt.
 • Cake/koekjes: Je kunt wietboter maken door fijngemalen wiet te mengen in een pan met verwarmde boter. Deze boter kun je gebruiken om cake of koekjes van te maken. In de volksmond wordt dit ook wel spacecake genoemd. Je eet de wiet dus op.

Medicinale cannabis-vaporizer-staand-fibromyalgieblog-bew
^ Vaporizer. De cannabis wordt eerst fijngemalen in een crusher, daarna kan dit in de vaporizer waarna het verdampt wordt.

Het verschil tussen medicinale cannabis en CBD olie

Medicinale cannabis en CBD olie worden beide gemaakt van de wietplant. Echter is er een groot verschil en dat is dat CBD olie geen THC (het stofje waar je stoned van wordt) bevat en medicinale cannabis wel. Toch hebben beide producten veel voordelen bij allerlei gezondheidsproblemen. Zo wordt CBD steeds populairder bij o.a. fibromyalgie. Daarnaast is CBD ook via webshops verkrijgbaar. Cannabis kun je uiteraard ook bij de coffeeshop verkrijgen maar de kwaliteit van de cannabis is dan stukken lager. Ook is CBD voor velen een prettiger product omdat hier geen bijwerkingen aan zitten. Nog een voordeel van CBD is dat het legaal is, wiet wordt hier in Nederland wel gedoogd maar het wordt over het algemeen minder geaccepteerd dan CBD.

Helaas had ikzelf weinig baat bij CBD olie waardoor mijn voorkeur gaat naar medicinale cannabis. Er bestaat ook THC olie maar deze is erg moeilijk verkrijgbaar. Er zijn wel meerdere manieren om het zelf te maken. Dit ga ik ook zeker nog eens proberen! (Uiteraard zal ik dat tegen die tijd ook delen op mijn blog :)).

Medicinale cannabis-joint-fibromyalgie-fibromyalgieblog-bew

Mijn ervaring met medicinale cannabis

Ik ervaar zelf dat ik me makkelijker kan ontspannen door het gebruik van cannabis. Ik draai er een jointje van of rook het via een vaporizer. Door de ontspanning kan ik ook de stress wat makkelijker loslaten en komt er meer rust in mijn lijf. Dit haalt de scherpe randjes van de pijn weg. Daarnaast helpt het me om goed te kunnen slapen. Ik ben erg blij dat de huisarts me voorgesteld heeft om medicinale cannabis te gaan gebruiken. Zeker na mijn ervaring met antidepressiva, voel ik me hier stukken beter bij. Hoe veel cannabis ik gebruik is afhankelijk van hoe ik me voel.

Hoe reageert mijn omgeving op cannabis

Gelukkig hebben mijn ouders nooit moeilijk gedaan over het gebruik van cannabis, zij vinden dat zolang het mij helpt, niet uitmaakt. Dus dat is erg fijn! In het begin zei ik niet gauw tegen anderen dat ik medicinale cannabis gebruikte omdat ik bang was voor vervelende reacties of geschrokken gezichten. Vandaar ook dat ik er nooit eerder iets over geschreven heb op mijn blog.

Ook heb ik een keer meegemaakt (bij een bijbaantje) dat een collega uitgebreid aan het vertellen was hoe absurd hij het vond dat mensen wiet voorgeschreven konden krijgen. Nadat hij uitgepraat was zei ik: ‘Hey, ik ben één van die mensen’ ;). Hij kreeg een rode kleur en was meteen stil. Later bood hij z’n excuses nog aan en vroeg hij waarom ik dat dan kreeg. Ik legde mijn situatie uit en ik zag dat hij zich schaamde. Maar ach, hopelijk let hij nu meer op wat ‘ie zegt.

Ik probeer de oordelen van anderen naast me neer te leggen. Voor mij helpt het en dat vind ik het belangrijkste :)! Mocht je nog vragen hebben over medicinale cannabis of over het gebruik, laat gerust een berichtje achter!

Nog even verder lezen? Helpt CBD olie bij fibromyalgie? >>

Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

10 gedachten over “Medicinale cannabis bij fibromyalgie”

 1. Ik gebruik het ook best vaak de bedrocan met hoge thc ik heb fybro chronisch pijn syndroom en endometriose maar helaas moet ik het zelf betalen en dat is bijna geen doen daar ik ook al de duurste verzekering bij fnv Menzis heb en vrijwel direct mijn eigen risco op hen we krijgen geen zorgtoeslag dus is een hoop geld het is al wel heel lang geleden dat er een machtiging aangevraagd is misschien heeft het zin om het nog eens te proberen slik nu heel veel medicatie dat duurder is dan mediwiet en zelfs minder goed werken zou het nut hebben geen idee wat de richtlijnen nu zijn namelijk

  Beantwoorden
  • Hey, wat vervelend zeg! Het zijn ook hoge kosten, dat ben ik met je eens. Absurt eigenlijk dat dat niet vergoed wordt. Ik heb vorig jaar een aanvraag gedaan bij de zorgverzekering en ga er binnenkort nog een sturen, geen idee of dit kan helpen maar wie niet waagt.. 😉 Dus als ik jou was zou ik het ook gewoon nog eens proberen. De richtlijnen zijn best streng en fibromyalgie wordt veelal (helaas) niet als ‘erg genoeg’ gezien. Zonde dat je nu weer zo veel medicatie gebruikt, cannabis is -in mijn ogen- dan toch een beter alternatief!

   Veel sterkte! Liefs, Nathalie

   Beantwoorden
 2. Hoi,

  Ik woon in Belgie, waar kan ik dit verkrijgen in Nederland? Heb wel intresse maar hier staan de artsen er niet voor open spijtig!

  Mvg,
  Kristina

  Beantwoorden
  • Hey Kristina,

   Wat vervelend dat ze er in België niet voor open staan. De cannabis die ik gebruik is op doktersvoorschrift en dus niet zomaar verkrijgbaar. Wat je wel kunt doen is cannabis kopen bij een coffeeshop, die zitten veelal in de steden. Het nadeel alleen is dat de cannabis uit een coffeeshop vaak van lagere kwaliteit is. Mocht je CBD willen proberen kan dat gewoon via een webshop besteld worden, zoals in het artikel staat.

   Hopelijk kun je hier iets mee.
   Liefs, Nathalie

   Beantwoorden
 3. Nooit geweten dat medicinale cannabis zo’n hoge Thc waarde kon hebben. Dacht dat dat altijd lager was. Zelf jaren gebouwd (recreatief) later af en toe bij pijn, maar dat stoned zijn hoeft van mij niet. Ook vind ik dat niet verantwoord met mijn dochter. (geef ook nog borstvoeding) Gebruik nu een tijdje CBD olie. Gelukkig helpt dat ook een beetje (scherpe kantjes)

  Beantwoorden
  • Eerlijk gezegd verbaasde mij dat ook wel! Ik heb dat stoned zijn gelukkig niet meer zo extreem erg als in het begin, dat scheelt wel. Maar ik kan me inderdaad voorstellen dat je het met je dochter niet verantwoord vind, fijn dat CBD je wel wat helpt om de scherpe kantjes wat te verlichten! Liefs x

   Beantwoorden
 4. Bedankt voor je informatie. Maar begrijp ik nu goed dat je de wiet via je huisarts kunt krijgen? En nog een vraagje zitten er gluten in de wiet of cbd olie aangezien ik naast fibromyalgie ook coeliakie heb

  Beantwoorden

Plaats een reactie