De onderzoeken en behandelingen bij chronische pijn zijn bijna altijd op lichamelijk gebied. Er wordt weinig gekeken naar de mentale rol bij fysieke pijn. De plek waar het pijn doet wordt bekeken door een (huis)arts en er wordt gezocht naar een behandeling om de pijn af te laten nemen. Bij fibromyalgie en chronische pijn wordt er in het bewegingsapparaat vrijwel nooit een afwijking gevonden, ook bloedonderzoeken zien er meestal prima uit.
Toch is de pijn er echt, ondanks dat het niet is aan te tonen. Behandelingen of therapieën werken vaak nauwelijks of van korte duur.
Het is frustrerend om onverklaarbare klachten te hebben als je dag in dag uit pijn hebt in je hele lichaam.
De mentale rol bij fysieke pijn
In 2013 kreeg ik de diagnose fibromyalgie, ik was boos en gefrustreerd want hoe kon ik, als 19 jarige accepteren dat de pijn die ik voelde niet meer weg zou gaan? Hoe dan..?
Er moest toch ergens wel een oplossing zijn voor alle klachten? Het ene onderzoek na het andere volgde en van de ene therapie (die niet werkte) ging ik naar de volgende.
De laatste jaren heb ik er wat meer rust in gevonden in het ziek zijn en heb ik ervaren dat er veel meer is dan alleen een pijnlijk lichaam en weinig energie.
Steeds meer begon ik te ervaren dat de mentale rol bij fysieke pijn groter is dan wordt verteld.
Klachten en gedachten
Voor mensen met fibromyalgie is het iedere ochtend weer afwachten hoe ze zich voelen. De ene dag gaat het goed, de andere dag weer minder. Het gaat met ups en downs.
Toch ervaar ik zelf wel dat niet alleen lichamelijk overbelasting de fibromyalgie symptomen heviger maakt maar dat de klachten ook toenemen naarmate ik meer stress heb, dingen moet doen waar ik niet achter sta, bij onverwachte situaties of bij heftige gebeurtenissen.
Op momenten dat het mentaal even teveel wordt, krijg ik meer klachten en voel ik m’n energie wegstromen.
Actie reactie? Ik denk het wel.
Ook geloof ik zeker dat je karakter en manier van leven van invloed is bij lichamelijke klachten.
Trauma, onverwerkte emoties en depressie
Op mijn 22e kreeg ik een burn-out. Hoewel dit een enorm zware tijd was, heb ik dit wel nodig gehad om echt te leren dat dingen anders mogen. Ik wist en begreep wel al veel over grenzen aangeven, hulp vragen en goed voor jezelf zorgen, maar echt in de praktijk brengen was een ander verhaal.
Door mijn burn-out kwam ik tot de conclusie dat er heel veel onverwerkte emoties vastzaten en dat mijn jeugd traumatisch is geweest. Ook de depressie op mijn 12e heeft veel invloed gehad op mijn ontwikkeling.
Juist door hier met een coach mee aan de slag te gaan, zijn uiteindelijk ook mijn fysieke klachten wat meer afgenomen.
Ik mocht leren dat ik goed ben zoals ik ben, dat ik mezelf belangrijk mag maken en voor mezelf mag kiezen. Ik leerde mezelf op één zetten – en dat heeft een wereld van verschil gemaakt. Al was dit als pleaser een flinke opgaven.
Acceptatie speelt een grote rol
Andersom werkt het ook: Hoe beter je kunt omgaan met je fysieke klachten, hoe minder groot de mentale impact is. Dat heb ik inmiddels wel ervaren. Want hoe meer weerstand je biedt, hoe heftiger de situatie wordt.
En daarbij helpt het niet. Je kunt wel vechten tegen je klachten, continu over je grens gaan en vervolgens gefrustreerd raken of gewoon maar doorgaan zoals je altijd deed. Maar daarmee wordt het alleen maar erger.
Niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal. Want dat gevecht tegen jezelf vraagt enorm veel van je.
Juist wanneer je kunt accepteren dat je fibromyalgie hebt en daardoor het gevecht kunt loslaten, heeft het ook minder grip op je. Mentaal voelt het minder zwaar waardoor het ook fysiek wat lichter voelt.
Maar ik weet ook: acceptatie is een moeilijk proces. Toegeven aan iets wat je leven op een negatieve manier zo beïnvloed is niet niks.
Als je hier meer informatie over wil: vraag dan GRATIS het eBook De 6 Fases van Acceptatie Uitgelegd aan. Dan begrijp je tenminste waar je doorheen gaat en krijg je meteen fijne tips.
Zit het dan allemaal tussen je oren?
Nee, ik wil met deze blog niet zeggen dat het tussen je oren zit. De pijn is echt, de vermoeidheid is echt en zowel fysiek als mentaal kun je dingen doen om verandering te realiseren.
Wat ik wel wil zeggen is: kijk niet alleen naar je fysieke klachten maar neem ook je mentale welzijn mee. Hierin valt veel winst te behalen.
Onderzoek hoe je jeugd is geweest, welke overtuigingen je hebt, hoe jouw stressniveau is en hoe je omgaat met tegenslagen.
Allemaal interessante informatie om vanuit daar te kijken of je jouw situatie met fibromyalgie kunt verbeteren.
Hoe kijk jij naar de mentale rol bij fysieke pijn?
Ik ben benieuwd hoe jij hier naar kijkt. Laat dit vooral in een reactie weten om er samen over te praten. Het is natuurlijk een gevoelig onderwerp waar veel meningen over zijn. Maar juist daarom is het waardevol om er samen het gesprek over aan te gaan.
Ik hoor graag jouw kijk op dit onderwerp!
En als je nou graag met acceptatie aan de slag wil, om zowel mentaal als fysiek wat meer rust te ervaren, vraag dan vooral gratis dit eBook aan.
Zeker weten is er ook veel te doen met voeding mocht je meer willen weten mag je me altijd een berichtje doen ..en wat ik je dan laat zijn is heel simpel geen moeilijke diëten tot … Gr jeannette