Mijn 5 Belangrijkste lessen van 5 jaar bloggen (+ Cadeautje!)

18 November was het zo ver, de dag dat ik 5 jaar geleden mijn allereerste blog schreef. Wauw, wat gaat de tijd toch snel. En één ding is zeker: ik heb er enorm veel van mogen leren (en jij hopelijk ook ;). In mijn eerste blog schreef ik dat ik fibromyalgie nog niet kon accepteren en kijk me nu. Vanuit het diepste van m’n hart kan ik zeggen dat ik het geaccepteerd heb en dat het op bepaalde vlakken mijn leven zelfs heeft verrijkt. Want mán wat heb ik veel geleerd. Ook het bloggen heeft me helpen groeien.

Ik deel daarom graag mijn 5 belangrijkste lessen van 5 jaar bloggen, én ik heb nog een cadeautje voor je. Deze vind je onderaan de blog.

5 Belangrijkste lessen van 5 jaar bloggen

De teksten die ik geschreven heb, de reacties die ik krijg, alle posts die ik op social media gedeeld heb; ik heb er enorm van mogen leren. Dit zijn de belangrijkste 5 lessen!

Les 1: Je kunt nooit iedereen tevreden houden, en dat is oke

Als ik iets graag wilde in het begin van mijn blogcarriere is het om iedereen tevreden te houden. Een negatieve reactie kon me erg raken en me zelfs verdrietig maken. Ik, als echte pleaser, wilde iedereen tevreden houden.

Ook al die mensen die mijn blogs lezen; ik schreef mijn blogs zo om niemand te kunnen kwetsen, geen negatieve reacties uit te kunnen lokken en ga zo maar door. Maar iedereen tevreden houden, dat gaat niet. Nu weet ik dat dat helemaal oké is.

Want weet je wat het is? Doordat ik op die manier wilde schrijven verloor ik mijn stem. Mijn authenticiteit. Juist daarom schrijf ik tegenwoordig op een manier zoals ik het ook zou zeggen; bevalt je dat niet? Dat mag! Bevalt je dat wel? Leuk!

Mijn doel is om mensen aan het denken te zetten, om ze inzichten te geven en een inkijkje te geven in mijn leven. Ik kan jou alleen maar helpen door mezelf te zijn en bij de één matcht dat, en bij de ander niet. Helemaal goed!

Als ik nu een vervelende reactie krijg, stuur ik diegene heel veel liefde. En natuurlijk raakt het me soms nog, maar omdat ik 100% achter mijn content sta kan ik het ook beter loslaten. Ik heb bepaalde overtuigingen, mijn eigen waarheid en daar hoeft zeker niet iedereen het mee eens te zijn.

Juist door authentiek te blijven zal ik mensen gaan verliezen omdat mijn woorden niet bij hen passen maar tegelijkertijd zal ik hierdoor ook de mensen aantrekken die écht iets kunnen met wat ik schrijf, zeg of deel. En dát is het belangrijkste!

Les 2: Je kwetsbaar opstellen is niet zwak, maar juist verbindend

Lange tijd vond ik het lastig om me kwetsbaar op te stellen. Het is ook niet zomaar dat ik het eerste jaar onder de pseudoniem Lara geschreven heb.

Omdat het voelde alsof ik met mijn blog een voorbeeldrol had, dacht ik ook dat het altijd maar goed met mij moest gaan en niet mocht laten weten als ik een slechte dag zou hebben. Onzin! Juist de blogs en social media posts waarin ik me kwetsbaar opstel, worden het meest gewaardeerd.

Nu weet ik dat het voor anderen heel fijn is om te ervaren dat er een echt mens met gevoel achter een blog zit. Iemand met emoties, gevoelens en kwetsbaarheden. En daarbij: juist die kwetsbaarheid zit vol met leermomenten en dat wil ik maar al te graag delen.

Ook ik mag een mindere dag hebben, het is oké als ik mijn eigen tips even links laat liggen en ik mag mezelf laten zien zoals ik ben. Deze momenten deel ik dan ook bewust via Instagram omdat ik me niet meer sterk wil houden, maar juist wil laten zien dat ook ik soms een mindere dag heb. Al is het maar voor het stukje herkenning of om te delen hoe ik er mee omga om jou te kunnen inspireren.

Les 3: Het is niet belangrijk wat anderen denken of vinden

Zoals ik in de eerste les al zei heb ik lange tijd iedereen tevreden willen houden. Daarbij schreef ik het eerste jaar onder een pseudoniem want “wat moesten vrienden/familieleden/collega’s wel niet denken!?”. Tegenwoordig hecht ik daar niet meer zo veel waarde aan. Het is aan anderen wat ze denken en vinden en het is aan mij wat ik ermee doe.

Ik heb ervaren dat het delen van mijn verhaal enorm helpend is voor heel veel anderen met fibromyalgie en dát is wat telt. Wat dat ene familielid of de buurman er van vindt, dat is aan hen.

Hetzelfde geldt voor mensen die het niet eens zijn met wat ik schrijf, of die een andere kijk hebben op de situatie. Het mag er allemaal zijn, maar ik doe het op mijn manier. Juist op deze manier zal ik ook de mensen aantrekken die bij me passen en die echt iets met mijn tips en informatie kunnen.

Les 4: Dingen zijn makkelijker gezegd dan gedaan (ook voor mij)

Soms zit ik in situaties waarbij ik me ineens bedenk: hier heb ik over geschreven! Waarbij ik me realiseer dat het geven en opschrijven van tips altijd makkelijker is dan ze daadwerkelijk in de praktijk brengen.

Ook mijn ouders zeggen wel eens: je hebt er laatst zo mooi over geschreven, pas het dan zelf ook toe! Stiekem moet ik dan wel lachen, want ik wéét heel vaak precies hoe het in elkaar steekt, maar om het dan ook nog uit te voeren.. dat is soms wat lastiger. 😉

Tegelijkertijd weet ik ook dat het besef de eerste stap naar verandering is, weten hoe iets werkt of hoe iets moet is het begin van verandering. Dus op zo’n moment omarm ik het feit dat ik dondersgoed weet hoe het moet, maar dat het niet altijd lukt om dit ook daadwerkelijk uit te voeren.

Ondanks dat blijf ik lekker strooien met tips om op deze manier ook mezelf soms een schop onder mijn kont te kunnen geven.

Les 5: Mijn blog groeit met mij mee

Het is mooi om te zien hoe mijn blog onderwerpen veranderen, mijn eBooks telkens bijgewerkt kunnen worden (aan een nieuwe versie van Deal With It (over acceptatie) wordt hard gewerkt!) en ik nu zelfs coaching aanbiedt.

Mijn blog groeit met me mee waardoor er telkens ook weer nieuwe onderwerpen aangekaart kunnen worden en mijn persoonlijke ontwikkelingen doorgevoerd kunnen worden in mijn aanbod.

Waar ik in mijn allereerste blog nog schreef dat ik fibromyalgie zelf nog niet kon accepteren, zo’n moeite had met nee zeggen en geen hulp wilde vragen, schrijf ik daar nu blogs over met fijne tips die ook mij helpen. Zoals deze:

Ook is mijn kijk op het ziek zijn veranderd, maar vooral ook wat je zelf kunt doen om je beter te voelen. Beetje met een spiritueel tintje, maar ik heb er baad bij en hopelijk jij ook:

Ik vind het enorm leuk om mijn groei en persoonlijke leermomenten met jou te kunnen delen. Zodat niet alleen ik er wat aan heb, maar iedereen die het maar wil lezen. Op deze manier hoop ik dat steeds meer mensen met de diagnose fibromyalgie zelf stappen gaan ondernemen om het leven aangenamer te maken. Net zoals ik dat heb gedaan.

Veel mooie leermomenten

Ik ben enorm dankbaar dat ik 5 jaar geleden besloten heb om FibromyalgieBlog.nl te startten en mijn verhaal te delen. Dankbaar voor de mooie lessen die ik heb mogen leren, de lieve mensen die ik heb leren kennen en natuurlijk de allerleukste volgers. De leuke berichtjes, lieve complimenten, ontroerende verhalen en succesverhalen van mensen die door mijn blogs nieuwe wegen zijn ingeslagen. Ik kijk uit naar de komende 5 jaar!

? Als klein cadeautje heb ik een kortingscode voor je; momenteel krijg je standaard 15% korting op mijn stappenplan voor een leuker leven met fibromyalgie. Maar surprise, surprise, met de code 5JAAR komt daar nog eens 10% korting bovenop waardoor je t/m 6-12 in totaal 25%(!) korting krijgt! Download het stappenplan direct >>

Ik ben heel benieuwd wat jou het meest is bijgebleven vanaf het moment dat je mij volgt; welke les is belangrijk geweest voor je? Welk inzicht heb je gekregen? Ik zou het super leuk vinden om dit terug te lezen in een reactie!


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie