Het is pas sinds een paar jaar dat ik minder streng ben voor mezelf. Al heb ik nog altijd ijzeren discipline, kan ik mezelf behoorlijk goed pushen en motiveren: de achterliggende gedachten is anders. Het is niet meer het strenge moeten, maar juist vanuit zelfcompassie. Wil jij minder streng zijn voor jezelf? Goede stap. In deze blog deel ik tips met je die jou daarbij gaan helpen zodat ook jij wat liever en milder voor jezelf kunt zijn
Minder streng zijn voor jezelf: onderzoek waarom je zo streng bent
Als jij minder streng wil zijn voor jezelf is het goed om jezelf af te vragen waarom je nu zo streng bent. Wat zit daarachter? Want om minder streng voor jezelf te leren zijn, zul je naar de oorzaak moeten.
Dit kunnen redenen zijn dat je streng bent voor jezelf:
- Onzekerheid: je bent onzeker waardoor je de lat hoog legt voor jezelf om je onzekerheid te verbloemen.
- Faalangst: omdat je bang bent om te falen ben je extra streng voor jezelf in de hoop te voorkomen dat het fout gaat.
- Perfectionisme: je bent perfectionistisch en bent niet snel tevreden waardoor je streng bent voor jezelf.
- Opvoeding: als jouw ouders altijd hoge eisen stelde aan jou of wanneer het niet snel goed was, leer je als kind al om streng te zijn voor jezelf om te kunnen voldoen aan de verwachtingen van je ouders.
- Interne overtuigingen: je bent ervan overtuigd dat je pas goed genoeg of leuk genoeg bent als je dingen perfect doet.
- Je vergelijkt jezelf met anderen: je bent altijd bezig met hoe anderen dingen doen en dat is áltijd beter dan hoe jij het doet waardoor je streng bent voor jezelf om óók te kunnen doen wat anderen doen.
- Weinig zelfwaardering: als jij jezelf niet kunt waarderen zoals je bent, of jezelf het letterlijk ‘niet waard’ vind, is streng zijn voor jezelf een logisch gevolg. Je wil alles uit de kast halen om wél die zelfwaardering te kunnen realiseren.
Fibromyalgie kan ook een rol spelen
Bij mezelf zag ik dat het stukje opvoeding, perfectionisme en onzekerheid absoluut een rol speelde in hoe streng ik voor mezelf was. Maar wat ik ook zag was dat fibromyalgie hierin een rol speelt.
Juist doordat ik zo werd tegengehouden door mijn lichaam, wilde ik nóg meer mijn best gaan doen.
Ik vond dat ik ook gewoon moest kunnen wat leeftijdsgenoten kunnen dus pushte ik mezelf en ging ik telkens over mijn grenzen.
Het streng zijn voor mezelf kwam dus voort uit het niet willen accepteren dat ik dingen niet meer kan zoals ik voorheen kon waardoor ik mezelf telkens overvroeg.
Streng zijn voor jezelf levert vaak weinig positiefs op
Wanneer jij het nauwelijks goed genoeg vind wat je doet, jezelf altijd aan het pushen bent en veel zelfkritiek hebt gaat dit niet veel positiefs opleveren.
Als ik naar mezelf kijk leverde het me vooral een burn-out op.
- Moe? Hop, toch naar het werk! Toch die boodschappen in je eentje doen. Toch het huis van boven tot onder poetsen.
- Pijn? Gewoon doorgaan en vooral niet aan toe geven!
Maar ook: het was nooit goed genoeg. Ik was nooit goed genoeg. Het moest altijd mooier, beter, sneller, ook al rende ik mezelf daarmee voorbij.
Streng zijn voor jezelf is echt iets waarmee je jezelf naar beneden haalt en dat is zo zonde! Maar hoe verander je dat?
7 Tips om Minder Streng voor Jezelf te Zijn
Onderstaande tips hebben me geholpen om minder streng voor mezelf te worden en ik hoop oprecht dat ze ook jou helpen om liever voor jezelf te zijn.
De eerste tip is wel echt om je bewust te worden van je huidige gedrag. Want als jij nu niet weet wanneer je streng bent voor jezelf kan het natuurlijk ook lastig zijn om dit te veranderen.
Wanneer jij gaat opmerken dat je streng bent voor jezelf kun ook actie ondernemen om er wat aan te doen.
1. Leg de lat lager
De lat lag bij mij altijd zo hoog dat ik er met gemak onderdoor kon lopen. Maar ook zo hoog dat het gewoon onhaalbaar was. En dat is super demotiverend.
Enerzijds zorgde het vooraf al voor stress, gaande weg was het super uitputtend en uiteindelijk had ik altijd het gevoel gefaald te hebben omdat ik niet aan mijn eigen hoge eisen kon voldoen.
En als het wel lukte, voelde ik toch niet echt de voldoening want dat strenge stemmetje had áltijd wel ergens commentaar op.
Leg de lat lager, het mag je best wat stretchen en buiten je comfortzone halen. Maar wanneer het paniekaanvallen geeft en je al voelt dat het nooit gaat lukken maak je het echt te moeilijk voor jezelf.
2. Goed is goed genoeg
Perfectionisme komt vaak voort uit een gebrek aan controle. Ik had geen controle op mijn eigen gezondheid: mijn lichaam deed elke dag pijn, ik had geen energie en toen ik een burn-out kreeg moest ik al helemaal alles loslaten.
Daardoor zocht ik de controle in mijn buitenwereld wat zich uitte in perfectionisme. Want dat was iets waar ik wél grip op heb.
Juist het leren dat goed ook echt goed genoeg is en zien dat het pure schijncontrole is, helpt je om perfectionisme los te laten. Het kost voornamelijk een berg energie en die kun je wel beter gebruiken.
Tip: Word lid van het FibromyalgieBlog Membership om de masterclass Perfectionisme & Controle Loslaten bekijken!
3. Vergroot je zelfvertrouwen
Zet stappen buiten je comfortzone, draag kleding waar jij je goed en fijn in voelt, maak je groter door rechtop te zitten en te lopen, stel realistische doelen die je kunt behalen en doe nieuwe dingen.
Allemaal manieren om je zelfvertrouwen te vergroten. Het is zo waardevol om vertrouwen in jezelf te hebben en een hele fijn skill om minder streng voor jezelf te kunnen zijn.
Omdat jij dan vanuit zelfvertrouwen weet: ik mag er zijn, ik ben goed zoals ik ben, óók als die lat lager ligt en ik liefdevoller ben voor mezelf.
4. Soms win je, soms leer je
Als ik iets moeilijk vond was het wel fouten maken. Oh, daar ging ik zo slecht op! Ik nam het mezelf enorm kwalijk en kon daar ook echt boos om worden op mezelf.
Mijn mantra nu? Soms win je, soms leer je.
Wanneer dingen niet lopen zoal je had verwacht of gehoopt wil dat niet per definitie zeggen dat je ‘gefaald’ hebt. Wat je wel hebt gedaan is geleerd. Je weet nu wet niet werkt en weet je? Dat is super waardevolle informatie.
Dit helpt je groeien en de kans is groot dat het de volgende keer wél lukt.
Leer jezelf dus aan om fouten te mogen maken en zie dit vooral als leermomenten, dat maakt ze een stuk minder zwaar.
5. Geef jezelf wat je nodig hebt (zonder oordeel)
Lange tijd vond ik dat ik dingen moest ‘verdienen’, zoals rust bijvoorbeeld. Want: rust nemen? Nou, ik heb wel betere dingen te doen. Eérst dit afmaken, en dan kijk ik wel of ik ga rusten.
Of het nou gaat om een maaltijd eten, naar buiten gaan om te wandelen, naar de wc gaan, een nieuwe broek kopen: je mag jezelf geven wat je nodig hebt. Altijd.
En dit mag dan óók nog eens zonder oordeel. Nee, je bent niet lui als je gaat rusten. Je doet gewoon wat je nodig hebt en waar je lichaam om vraagt en om die reden ben je fantastisch bezig.
6. Onderzoek je overtuigingen
Hoe denk jij over jezelf? Mijn overtuigingen waren heel lang: ik ben het niet waard, ik ben niet goed genoeg en ik vond mezelf geen leuk mens.
Dit zorgde er ook voor dat ik heel streng voor mezelf was. Sinds ik hier aan ben gaan werken ben ik een veel fijner mens voor mezelf. Ik weet nu dat ik ook goed genoeg ben als de lat lager ligt, dat ik het nog steeds waard ben ook al doe ik iets fout en dat ik wel een leuk mens ben.
Als je dit lastig vindt: meld je dan aan voor het ALL ABOUT ME Groepsprogramma. In dit programma is het onderzoeken van en werken aan je overtuigingen een belangrijk onderdeel.
7. Meet je waarde niet aan wat je kunt
Als je door fibromyalgie minder kunt wil dat niet per definitie zeggen dat je ook minder waard bent. Of dat je jezelf harder moet pushen om het wél te kunnen.
Het is oké om een stapje terug te doen, hulp te vragen of nee te zeggen. Je bent nog altijd evenveel waard, je bent nog steeds een leuk persoon en je doet het goed. Echt.
Het is echt heel belangrijk om dit in te gaan zien. Het acceptatieproces kan hierbij ook helpen.
Want wanneer jij kunt accepteren dat je fibromyalgie hebt, wordt het ook makkelijker om je erbij neer te leggen dat je niet alles kunt wat anderen wel kunnen.
Vraag vooral ook het eBook De 6 Fases van Acceptatie Uitgelegd GRATIS aan. Daarin leer je hoe het acceptatieproces in elkaar steekt en geef ik je bij elke fase een praktische tip.
Minder streng voor jezelf leren zijn is een proces
Het heeft bij mij echt wel een paar jaar geduurd voordat ik echt vanuit zelfcompassie met mezelf om kon gaan. Dit is een proces waar je de tijd voor mag nemen. Stapje voor stapje lukt dit wel.
Wees vooral in dit hele proces mild voor jezelf en geef jezelf de tijd. Zelfcompassie ontwikkelen is niet iets wat je in een week doet, dit vraagt veel van je.
Logisch ook, het is waarschijnlijk zo gewoon voor je om zo streng voor jezelf te zijn, dat leer je niet zomaar af. Daarnaast gaat het niet simpelweg om een paar stappen doorlopen, maar aan de slag met overtuigingen, je zelfvertrouwen, dat innerlijke stemmetje en je eigenwaarde.
Deze dingen hebben (veel) tijd nodig om te kunnen veranderen. Maar als je hier bewust mee aan de slag gaat, zul je, net als ik, uiteindelijk resultaat zien.
Wil je hier actief mee aan de slag? Doe dan mee met het ALL ABOUT ME Groepsprogramma! We starten in januari en er zijn beperkte plekken vrij.
Merk jij dat je streng bent voor jezelf? Deel vooral in de comments wat je hier lastig aan vindt of wat jou het meest in de weg zit. Een beetje herkenning is altijd fijn!