Mindful omgaan met je telefoon: Mijn 5 gouden tips

Ik zal er niet om liegen, met regelmaat zie je mij met m’n iPhone in mijn hand. Om foto’s te maken van de hondjes, om Instagram te checken, om mijn boodschappenlijstje te maken, te videobellen met vriendinnen, om dingen op te zoeken op internet en ga zo maar door. Toch merk ik vaak dat het me veel energie kost, daarom probeer ik meer mindful met mijn telefoon om te gaan. Maar hoe doe ik dat dan: mindful omgaan met mijn telefoon? Ik deel mijn 5 gouden tips!

1. Mijn telefoon staat altijd op ‘niet storen’

Het klinkt misschien asociaal, maar mijn telefoon staat dus dag in dag uit op ‘niet storen’. Uitzonderingen daargelaten, bijvoorbeeld als mijn vriend in de Jumbo is, grote kans dat hij me nodig heeft omdat hij iets niet kan vinden ;).

De niet storen functie houdt in dat iedereen die mij belt, automatisch doorgeschakeld wordt naar mijn voicemail. Behalve de mensen die in mijn favorieten staan, die komen wel door. Dit zijn er maar een paar; mijn ouders, mijn vriend, mijn zus en 2 vriendinnen.

Verder krijg ik geen meldingen van berichtjes op iMessage of WhatsApp. Ik zie die berichtjes dus pas als ik ervoor kies om op mijn telefoon te kijken.

Dit doe ik nu al jaren. In het begin vond ik het super onwennig en had ik het idee dat ik alles miste. Wat nou als iemand me nodig heeft? Wat nou als ik iets belangrijks mis? Nou guess what? Ik heb nog nooit iets belangrijks gemist, want de mensen in mijn omgeving weten dat als het te lang duurt, ze me beter even kunnen bellen.

Doordat mijn telefoon op ‘niet storen’ staat ervaar ik veel meer rust, mijn telefoon heeft voor mijn gevoel minder controle over mij. Ik word niet afgeleid door elke ‘pling’ waardoor ik wil weten wat er gebeurt. Ik kijk nu wanneer ík dat wil, niet wanneer mijn telefoon me roept.

2. Mindful omgaan met je telefoon: geen pusberichten

Je kent het wel; die stroken die in beeld komen wanneer je een mail hebt ontvangen, er iemand gereageerd heeft op je social media bericht of wanneer je favo webshop uitverkoop heeft. Hoe snel reageer jij daar op?

Ik heb er bewust voor gekozen om deze pushberichten uit te zetten. Ik zie mijn mail wanneer ik mijn mail app open en ik zie wat er op social media gebeurt wanneer ik ervoor kies die apps te openen.

Ook dit is eventjes onwennig geweest, maar het is zo fijn. Wat mis je nou echt? Die mail is niet van levensbelang, net zoals die ene like op mijn post. Wat het wel is, is voornamelijk afleiding.

Het geeft me zoveel rust dat al die dingen niet meer in mijn gezicht geduwd worden maar dat ik er zelf voor kies waarvan ik op de hoogte wil zijn.

Mindful omgaan met je telefoon

3. App limieten tussen 21.00 en 8.00

Tussen 21.00 uur ‘s avonds en 8.00 uur ‘s morgens heb ik tijdslimieten op vrijwel al mijn apps. Ik kán ze wel gebruiken, maar dan moet ik daar bewust voor kiezen. Je krijgt dan een melding met: je tijdslimiet voor deze app is bereikt. Je kunt dan kiezen om de app één minuut of 15 minuten te gebruiken of het tijdslimiet voor die dag te negeren. Het maakt me altijd wel bewust. Soms kies ik voor 15 minuten en als die tijd om is, is het echt klaar.

Het geeft me echt veel rust omdat ik hierdoor een stuk bewuster met mijn schermtijd omga. Na 21.00 gebruik ik ‘m dus bijna niet meer waardoor ik beter kan afschakelen. In de ochtend was ik altijd geneigd om meteen als ik wakker was mijn telefoon erbij te pakken en lekker doelloos te scrollen, dat doe ik nu niet meer.

Ik ben me ervan bewust dat dat ‘doelloos scrollen’ waardoor je zo lekker wakker wordt, vooral het opzuigen van prikkels is wat veel energie kost. En dat nog vóór dat je dag echt begonnen is.

Tijdens mijn ontbijt lees ik een boek en laat ik mijn telefoon bewust nog even links liggen. Het geeft me echt rust!

Lees ook: 9 tips om je ochtend op een positieve manier te starten >>

4. Ik leg mijn telefoon weg als ik ga lezen of Netflix’en

Zit ik net lekker op de bank met een goed boek of een serie, bedenk ik me nog even nog een foto maken voor mijn storie op Instagram! 20 minuten later: oh shit ja, ik wilde gaan lezen.. Herkenbaar? 😉

Precies om die reden leg ik mijn telefoon vaak uit zich wanneer ik ga lezen of lekker serie wil kijken. Als je je telefoon op dat moment erbij wil pakken uit verveling, kun je jezelf beter afvragen of je niet beter iets anders kunt gaan doen. Want blijkbaar interesseert dat boek of die serie je dan toch niet genoeg om er met je volle aandacht bij te zijn.

Ik betrap mezelf hier ook nog wel eens op hoor, maar precies op die momenten besluit ik mijn telefoon uit het zicht te leggen óf om iets anders te gaan doen.

mindful omgaan met je telefoon

5. Geen telefoon mee naar de WC

Ik: “Schatje ik ben mijn telefoon kwijt!”
Youri: “Heb je al op de WC gekeken?”
Ik: Oeps..

Ik ben team altijd telefoon mee naar de WC, ik bedoel, wat moet je anders in de tijd doen dat je daar zit? Toch heb ik sinds kort besloten dat ik mijn telefoon niet meer meeneem. Ik realiseerde me namelijk: is het echt zó moeilijk voor me om even niets te doen? Om even niet te kunnen scrollen?

Daarbij merk ik dat ik echt wel langer op de WC zit als ik mijn telefoon meeneem. Niet omdat ik die tijd nodig heb, maar omdat ik iets aan het lezen ben, een grappig filmpje zag of ergens anders mijn aandacht op had gericht. Zonde van mijn tijd! Dus die telefoon gaat niet meer mee de WC in, en dat raad ik jou ook aan.

Mindful omgaan met je telefoon kan veel energie schelen

Het lijkt misschien alsof het geen energie kost om met je telefoon in de weer te zijn, maar niets is minder waar. Het zijn continu prikkels die je tot je neemt en dat kan uiteindelijk veel energie kosten. Goed om te weten: mensen met fibromyalgie zijn over het algemeen al sneller overprikkeld, het is dus goed om rekening te houden met hoe veel prikkels je tot je neemt.

Vraag jezelf ook regelmatig af: waarom pak ik nu mijn telefoon? Ik merk zelf namelijk vaak dat het te maken heeft met: verveling, afleiding (van minder leuke of moeilijke dingen) of gewoonte.

Ook zoiets stoms waar ik me echt aan kan ergeren bij mezelf, misschien herken je het wel: uit verveling open ik een app, sluit ‘m weer af, staar even naar mijn startscherm, open dezelfde app weer en vraag mezelf af hoe ik hier nu alwéér terecht ben gekomen.

Zulke momenten zorgen er overigens wel voor dat ik dan vaak mijn telefoon weg leg omdat het blijkbaar pure verveling is.

Merk jij dat je meer met je telefoon in je hand zit dan je lief is en zou je ook liever wat meer mindful omgaan met je telefoon? Hopelijk helpen de tips uit mijn blog daarbij!

Mindful omgaan met je telefoon: hoe doe jij dat? En heb je nog tips als aanvulling of ga je juist tips uit mijn blog uitproberen? Leuk als je het in een reactie laat weten!


Dit vind je misschien ook interessant


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie