Nee zeggen moeilijk? 5 Nuttige tips om het makkelijker te maken

“Als iemand je iets vraagt, dan doe je dat gewoon!” Aldus de jongere versie van mezelf. Nee zeggen was in mijn ogen iet wat je niet kon maken. Het was gewoon geen optie. Punt. Tegenwoordig weet ik gelukkig dat nee zeggen wél een optie is, al heeft het me jaren geduurd voor ik dit kon inzien. Alsnog vind ik het soms lastig, maar ik doe het steeds vaker wel, dan niet. Ik deel daarom graag tips met je om makkelijker nee te kunnen zeggen, zonder schuldgevoel!

Waarom kan nee zeggen zo moeilijk zijn?

Nee zeggen is niet alleen moeilijk omdat je daarmee anderen mogelijk kunt teleurstellen, het is ook confronterend. Soms wíl je namelijk iets heel graag maar lukt het niet waardoor je nee zult moeten zeggen. In beide situaties is het lastig; of je bent bang de ander tekort te doen, of je wordt geconfronteerd met jezelf. Of beide.

Als echte pleaser vond ik het vooral moeilijk tegenover anderen, maar met regelmaat lag ik ook huilend op bed omdat ik iets zo graag wilde, maar niet kon. Daarbij was mijn overtuiging dat je gewoon nooit nee zegt tegenover anderen. Het aangeven van mijn grenzen, nee zeggen als dat nodig is en luisteren naar wat voor mij belangrijk is, is iets wat ik pas de laatste jaren heb geleerd (beter laat dan nooit, right?).

Ook ik vind het soms nog lastig, maar omdat ik weet waar ik het voor doe, lukt het steeds beter. Ik hoop dat jij ook op dit punt mag komen en deel daarom graag wat mij geholpen heeft.

https://www.instagram.com/p/CD30AhDjX8C/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Een post die ik een tijdje terug op Instagram deelde over nee zeggen.

5 Tips om nee zeggen makkelijker te maken

Onderstaande tips kunnen je helpen om op een andere manier te kijken naar ‘nee zeggen’ en om het makkelijker te maken.

1. Wat levert nee zeggen je op?

Wat mij vaak helpt is om mezelf de vraag te stellen wat het me oplevert als ik nee zeg.

In veel gevallen levert het me op dat ik mijn rust kan nemen, kan voorkomen dat de pijn flink toeneemt of dat ik mezelf niet overvraag. Het kan namelijk zijn dat je alleen nog maar bezig bent met de ander of met de confrontatie dat je niet meer denkt aan wat nee jou te bieden heeft.

Met jouw antwoord zeg je indirect óók ja als nee tegen andere dingen. Ik zal het je uitleggen.

Er staat altijd iets tegenover, bijvoorbeeld:

  • Nee zeggen tegen een dagje weg = ja zeggen tegen een dagje me-time.
  • Nee zeggen tegen een extra dag werken = ja zeggen tegen meer tijd voor sociale contacten.

Tegelijkertijd heeft jouw ‘ja’ gevolgen, waar je dus indirect óók ja tegen zegt!

  • Ja zeggen tegen een avondje weg (terwijl je je eigenlijk niet goed voelt) = is ja zeggen tegen extra vermoeidheid en/of pijn.
  • Ja zeggen op de hulpvraag die je krijgt = ja zeggen tegen (mogelijke) overbelasting.
  • Maar ook: ja zeggen tegen een moment van rust = ja zeggen tegen ontspanning en verlichting

2. Je kunt nooit iedereen tevreden houden

Welke keuzes je ook maakt, je kunt nooit iedereen tevreden houden en dat hoeft ook niet! Het belangrijkste is dat jij jezelf tevreden kunt houden. Als daar een ‘nee’ voor nodig is, dan is dat het beste antwoord wat je kunt geven.

Zorg goed voor jezelf en houd in gedachten dat jij de belangrijkste persoon bent in jouw leven en dat het jouw taak is om jezelf tevreden te houden.

Lees ook: Kiezen voor jezelf: 9 redenen om er een gewoonte van te maken! >>

3. Geef jezelf tijd om na te denken

Je hoeft niet meteen antwoord te geven op het verzoek van iemand, je mag jezelf de tijd geven om na te denken. Dit kun je doen door aan te geven dat je er later op terugkomt of nog even tijd nodig hebt om erover na te denken. Hier is niets mis mee, je kunt er namelijk mee voorkomen dat je uit automatische reactie ‘ja’ zegt en echt even overzien of het haalbaar is voor je.

Weet wel wanneer je écht tijd nodig hebt om na te denken of wanneer je aan het uitstellen bent. Soms weten we diep van binnen allang wat het antwoord is maar willen we hier nog niet aan toe geven. Dit kan zowel voorkomen als je zelf geconfronteerd wordt maar ook als je een ander tegemoet wil komen.

Je zegt dan ‘misschien’ om een harde ‘nee’ uit te kunnen stellen. Probeer jezelf dus af te vragen of je daadwerkelijk tijd nodig hebt of dat je aan het uitstellen bent. Uitstellen lijkt een fijne keuze maar je blijft continu bezig met het feit dat je toch nee wil gaan zeggen, dat kost onnodig veel energie.

4. Zoek een middenweg

Als je het lastig vindt om ‘nee’ te zeggen terwijl je zo graag ‘ja’ zou willen zeggen, zoek dan naar een middenweg. Op wat voor manier is het voor jou wel haalbaar? Wat heb je daarvoor nodig? Hoe kun je het realiseren? 

  • Wil je naar een verjaardag maar is een hele middag te lang? Ga dan een paar uur langs of stel voor om een andere keer te komen zodat je de tijd hebt voor elkaar.
  • Lukt het niet om 2 uur te wandelen? Stel voor om 30 minuten te gaan.
  • Kun je geen hele dag lopen in een pretpark? Kijk of het mogelijk is om een rolstoel te huren.
  • Is het niet mogelijk om fulltime te werken? Misschien is een parttime baan een optie.

Wat ik wil zeggen is: als het door fibromyalgie in eerste instantie niet mogelijk lijkt waardoor je met pijn in je hart ‘nee’ moet zeggen, kijk dan naar hoe het wél mogelijk is. Vaak is er wel een oplossing te bedenken zodat het wel lukt.

Dit kun je ook toepassen wanneer iemand anders je iets vraagt en je graag iets wil betekenen: onderzoek op wat voor manier je toch iets voor de ander kunt doen, zonder jezelf voorbij te lopen.

5. Hoe de ander reageert heeft niets met jou te maken

Ik ben vaak bang geweest dat de ander boos of teleurgesteld zou zijn als ik ‘nee’ zou zeggen en dat wilde ik voorkomen. De reactie betrok ik volledig op mezelf waardoor ik me schuldig kon gaan voelen.

Nu weet ik dat de reactie van de ander niets met mij te maken heeft. Het is logisch dat de ander ook baalt of teleurgesteld is als iets wordt afgezegd of wanneer hij of zij een ‘nee’ te horen krijgt. Dat zegt niets over mij, maar over het gevoel van de ander.

NEE zeggen tegen een ander is JA zeggen tegen jezelf

Weet dat je 9 van de 10 keer ‘ja’ zegt tegen jezelf als je ‘nee’ zegt tegen een ander. Niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk levert het je veel op. Het is dus zeker de moeite om hiermee aan de slag te gaan om jouw leven aangenamer te maken.

Heb je hier veel moeite mee en wil je graag fijne tips? Mijn stappenplan kan hierbij ondersteuning bieden, het is ook mogelijk om een 1-op-1 coachcall bij me te boeken, dan krijg je direct tips en handvatten van mij die op jouw situatie van toepassing zijn.

Lukt het jou om nee te zeggen als dat nodig is? Wat helpt jou hierbij? Leuk als je een reactie achterlaat!


Verder lezen?


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie