Neurofeedback en fibromyalgie: Mijn eerste ervaring met deze behandeling

In juli ben ik gestart met een nieuwe behandeling: Neurofeedback. Ondertussen ben ik nog steeds in behandeling en zit ik wekelijks met plakkers op mijn hoofd naar een film te kijken. Momenteel zelfs twee keer per week, in de hoop zo sneller resultaat te behalen. Ik deel graag mijn eerste ervaring met neurofeedback en fibromyalgie.

Neurofeedback en fibromyalgie: Mijn eerste ervaring met deze behandeling

Tot twee weken terug had ik iedere zaterdag om 11 uur een Neurofeedback behandeling. Vanaf 4 oktober heb ik twee behandelingen per week om in kortere tijd het gewenste resultaat te behalen. Ondertussen heb ik 13 behandelingen gehad en 7 oktober had ik een tussenmeting om te kijken of er vooruitgang te zien is in mijn hersenen door de behandelingen. Graag deel ik met je hoe ik de combinatie van neurofeedback en fibromyalgie ervaar.

Wat is neurofeedback?

Neurofeedback is een behandelmethode gericht op de hersenactiviteit. Omdat ik al veel verschillende lichamelijke therapieën geprobeerd heb leek dit me wel wat, juist omdat het eens totaal wat anders is.

Daarnaast hoor je steeds vaker dat de pijnklachten bij fibromyalgie wellicht vanuit de hersenen komen, de pijnsignalen zouden niet goed worden doorgegeven, waardoor we pijn ervaren waar geen aanleiding voor is.

Neurofeedback helpt de hersenen anders op situaties te reageren, waardoor signalen weer goed worden doorgegeven. Deze therapie wordt steeds vaker toegepast bij o.a. mensen met chronische vermoeidheid en fibromyalgie.

Neurofeedback bij fibromyalgie is gericht op de volgende punten:

  • Verbetering van concentratie en geheugen
  • Verbetering van het slaappatroon
  • Vermindering van pijn
  • Minder last van vermoeidheid
  • Afname van hoofdpijn
  • Afname angst en depressieve klachten

Films kijken tijdens therapie, het kan slechter

Tijdens de behandeling krijg je draadjes op je hoofd geplakt zodat de hersengolven gemeten kunnen worden. Als de draadjes zijn vastgeplakt wordt er een film gestart (ik heb ondertussen al heel wat Disney films gekeken, haha! Ze blijven leuk.)

Via de film wordt feedback gegeven aan de hersenen; als de hersenen niet goed reageren op een situatie in de film – bijvoorbeeld veel activiteit tijdens een rustig moment – wordt het beeld verstoort, er komen vanuit de zijkanten zwarte balken over het beeld heen.

Hierdoor worden de hersenen getriggerd en leren ze om anders te reageren. Naast het beeld wat verstoord wordt, is er nu nog een trigger ingezet. Op momenten dat mijn hersenen niet goed reageren wordt niet alleen het beeld verstoord, maar wordt er ook via geluid feedback gegeven. Enorm irritant ;). het klinkt als boxjes die niet goed contact maken, waarvan het geluid steeds harder en zachter gaat. Op deze manier worden mijn hersenen dus nog meer geprikkeld om ‘goed’ te reageren op de film.

Neurofeedback en fibromyalgie, hoe werkt het?

De eerste keer moest ik een aantal vragenlijsten invullen, de uitkomsten geven een duidelijk beeld over mijn klachten. Ook was er een start meting waarbij verschillende testen worden gedaan om de hersenactiviteit te meten.

Voor iedere behandeling gestart wordt geef ik een pijn scoren, (10 = veel pijn, 0 = geen pijn). Als er dan minder of juist meer activiteit zichtbaar is in de hersenen valt dit te verklaren. De pijn en vermoeidheid is namelijk in de hersengolven terug te zien.

In juli ben ik gestart en de voorspelling zou zijn dat ik in oktober wel resultaat zou hebben. Nu dus, maar dat is helaas nog niet zo. Tot nu toe heb ik nog niet echt effect ervaren van de behandelingen, ik wist vooraf dat het enige tijd kon duren voordat ik er zelf iets van ga merken dus ik wacht het af.

Tip: Op de website van het BMC (waar ikzelf in behandeling ben) kun je meer informatie vinden over de behandelmethode.

Tussenmeting en resultaten checken

Vrijdag 7 oktober heb ik een tussenmeting gehad. Dit wordt gedaan om te kijken of er al resultaat is van de behandelingen. Ik krijg dan weer dezelfde vragenlijsten die ik moet invullen als bij de eerste behandeling, daarnaast worden mijn hersenen weer op 3 momenten gemeten:

  • 2minuten met gesloten ogen;
  • 2 minuten met open ogen;
  • 2 minuten hoofdrekenen.

Deze meting had ik ook toen ik de eerste keer met neurofeedback begon. Uit de meting kwam naar voren dat er wel al wat verbetering is, ook de scores van de vragenlijsten waren lager (wat positief is).

Vooruitgang

Helpt neurofeedback fibromyalgie klachten verlichten? Ondanks dat ik zelf nog geen effect ervaar van de behandelingen, reageren mijn hersenen dus wel steeds beter en gaan de vorderingen zoals ze horen te gaan.

Als ik tijdens een behandeling moe ben of meer pijn heb is dit terug te zien in de resultaten van die dag. Maar mijn hersenen reageren duidelijk op de feedback en iedere behandeling gaat het weer wat beter. Dat is dus positief! Nu nog wachten tot ik het zelf ga merken. Ik ben heel erg benieuwd wat deze behandeling voor resultaat gaat hebben!

Lees ook mijn eindconclusie: Helpt neurofeedback om fibromyalgie symptomen te verlichten? >>

Heb jij ervaring met fibromyalgie en neurofeedback? Laat het weten in een reactie!

Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie

☀️ ZOMERDEAL! ☀️
10% KORTING OP EBOOKS & CURSUSSEN