Helpt neurofeedback om fibromyalgie symptomen te verlichten?

Vorig jaar juli ben ik gestart met behandelingen bij neurofeedback, hier heb ik eerder al een aantal updates over geschreven. Echter ben ik vergeten (i’m so sorry!) een laatste blog te schrijven over mijn ervaring met deze vorm van therapie en of neurofeedback fibromyalgie symptomen kan verlichten. Omdat ik een mailtje kreeg van een lezer over mijn behandelingen bij neurofeedback werd ik weer even herinnerd aan het feit dat ik hier nog een blog over zou schrijven. Dus, hier issie dan.

Helpt neurofeedback fibromyalgie symptomen te verlichten?

Eerder legde ik al uit wat een neurofeedback inhoudt, maar ik zal het in het kort nog eens uitleggen. Bij neurofeedback worden de hersenen getraind. Tijdens een behandeling worden er plakkers met draadjes op het hoofd geplakt welke bevestigd worden aan een monitor. De therapeut ziet de hersengolven op een scherm.

Neurofeedback fibromyalgie nathalie bew

Wat houdt zo’n behandeling in?

Tijdens een behandeling kijk je naar een film (ik heb in tijden niet zó veel films gekeken, haha. Leuk joh!). De film kijk je in 10 rondes van 1 tot 2 minuten gevolgd door een korte pauze. Het beeldscherm reageert (geeft feedback) op de hersengolven indien de hersenen ‘verkeerd’ reageren (denk aan veel hersenactiviteit in een rustig fragment). Er verschijnen zwarte balken aan de zijkant van het scherm die het beeld belemmeren of het geluid gaat zachter. Dit gebeurt om de hersenen te triggeren anders te reageren.

De therapeute geeft ondertussen coachende feedback door dingen als ‘goed zo’, ‘ga zo door’, ‘nog even’ etc. te benoemen.

Deze vorm van therapie wordt ook toegepast bij pijnklachten en fibromyalgie. Als de hersenen door de therapie signalen weer beter doorgeven kan het zijn dat ook pijnsignalen verminderen.

Neurofeedback monitor

Hersenfunctie verbeterd maar pijnklachten blijven

Na iedere 10 behandelingen volgt een tussenmeting. Hier wordt gekeken of de hersenfunctie verbeterd is of niet. Dit is tevens het moment waar verbetering van de klachten merkbaar zou moeten zijn, maar dit was bij mij niet het geval. Hoewel mijn hersenfunctie wel verbeterde in de resultaten merkte ik hier zelf helaas niets van.

We zijn tot 32 behandelingen doorgegaan waarna mijn therapeute en ik samen besloten hebben de behandelingen te stoppen. De therapeute die mij behandelde had dit zelf nog nooit meegemaakt, dat er geen verbetering van de klachten was. Vrijwel altijd helpt neurofeedback fibromyalgie wel te verlichten en dan voornamelijk de pijnklachten en vermoeidheid.

Uiteindelijk zijn we samen tot de conclusie gekomen dat mijn situatie in de tijd dat ik behandeld werd ook wel flink veranderd is. Van heel veel werken in de zomervakantie ging ik richting een burn-out wat zowel lichamelijk als mentaal behoorlijk wat invloed heeft gehad.

Toch zijn er veel waarbij het wél helpt

Helaas dat bij mij de klachten door de behandelingen niet minder zijn geworden. Gelukkig zijn er ook veel ervaringsverhalen van mensen met fibromyalgie die wel baat hebben gehad bij neurofeedback. Bij iedereen uit zich dit toch weer anders en succes kan natuurlijk nooit worden gegarandeerd.

Ik geloof ook echt wel dat als hersenen leren anders te reageren dat pijn en vermoeidheid ook kan verminderen. Ik overweeg daarom ook om neurofeedback weer op te pakken als ik psychisch weer beter in m’n vel zit en het over het algemeen wat beter met me gaat.

neurofeedback fibromyalgie nathalie hoofd

Voor degene die het graag willen weten; ik heb de therapie gevolgd bij het Bio Metirisch Centrum (zit in Weert en Roermond) en ben hier zeer tevreden over! De behandelingen waren altijd erg gezellig, er wordt met je meegedacht en ze neemt de tijd voor je. Ook wel fijn!

De kosten van een behandeling is €54,45 en de intake en tussenmeting kosten €90,75. Zelf ben ik aanvullend verzekerd en kreeg ik deels van de kosten terug. (Dit behandel kosten kunnen uiteraard anders zijn als je bij een andere behandelaar uitkomt!)

Start nieuwe therapie

In januari ben ik met een andere therapie gestart, kPNI, waarbij vooral gekeken wordt waar de klachten nou eigenlijk vandaan komen. Op het moment ben ik daarom veel met mijn voeding bezig en gebruik ik een probiotica om mijn darmen aan te sterken en jodium, vitamine D, kruidenpreparaat druppels. Ik schreef er een uitgebreid blog bericht over >>

Heb jij ervaring met neurofeedback?

Ik ben heel benieuwd of jij ervaring hebt met deze therapie en of neurofeedback fibromyalgie symptomen verlicht heeft. Laat gerust een berichtje achter onder dit bericht!


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

2 gedachten over “Helpt neurofeedback om fibromyalgie symptomen te verlichten?”

  1. Ook ik deed nfb, maar deze behandeling was anders dan zoals jij beschreef. 30 minuten film kijken met sensoren, een voor- en een nameting, iedere keer. Ik heb vooral profijt (nog steeds) van betere concentratie en een andere beleving van de vermoeidheid, sowieso meer veerkracht. Pijn blijft ongeveer hetzelfde en wisselend zoals altijd. Vermoeidheid op zich ook, maar toch in de beleving verandert.

    Beantwoorden
    • Hey, wellicht dat er dan meerdere manieren zijn voor neurofeedback! Maar wat super fijn dat je er profijt van hebt en dat de beleving van pijn en vermoeidheid veranderd is en dat je je weer beter kunt concenteren. Ik kan me voorstellen dat dat alleen al veel verschil kan maken. Dankjewel dat je je ervaring wilde delen! 😀

      Beantwoorden

Plaats een reactie