Je kent ze wel, van die vervelende, negatieve en omlaag halende gedachten. Dat stemmetje in je hoofd dat zegt: ah joh, stel je niet aan. Er is niemand die je begrijpt. Of: er zijn altijd mensen die het slechter hebben dan jij. Dit zijn niet helpende gedachten die we allemaal wel eens hebben. Ik heb 7 niet helpende gedachten omtrent fibromyalgie verzameld die ik zelf lang heb gehad. En ik deel waarom ze niet kloppen en wat je kan helpen om er anders naar te kijken.
Wat zijn niet helpende gedachten?
Niet helpende gedachten zijn, zoals het woord al zegt: gedachten die niet erg helpend zijn. Denk aan: negatieve overtuigingen, beperkende gedachten over jezelf, of dat kritische stemmetje in je hoofd die altijd zo neerbuigend is.
Wanneer je fibromyalgie hebt kan het zijn dat je last hebt van niet helpende gedachten omtrent het hebben van pijn, niet optimaal kunnen functioneren of erbij horen.
Deze gedachten zullen er altijd wel zijn, alleen de mate waarin ze je beïnvloeden kan zeker veranderen.
Hieronder lees je 7 niet helpende gedachten die iedereen met fibromyalgie herkent. En belangrijker: ik ontkracht ze voor je. Want stuk voor stuk zijn ze onzin.
7 Niet helpende gedachten die iedereen met fibromyalgie kent
Lees vooral ook het stukje onder de gedachten. Dat helpt je om er anders naar te kijken en te realiseren dat de niet helpende gedachten eigenlijk nergens op slaat.
1. Er zijn anderen die het nóg slechter hebben
Er zullen altijd mensen zijn die het slechter hebben dan jij. Maar dit betekent niet dat jij niet toe mag geven aan het feit dat leven met fibromyalgie niet altijd makkelijk is. En dat jij ervoor mag kiezen om goed voor jezelf te zorgen en te doen wat voor jou belangrijk is.
Dat er mensen zijn die het beter hebben dan jij betekent toch ook niet dat jij niet gelukkig mag zijn? 😉
2. Een ander zal me wel een aansteller vinden..
Vaak worden er keuzes gemaakt met het oog op wat een ander mogelijk vindt. Maar is dat écht zo belangrijk? Als jij over je grenzen gaat omdat je bang bent dat als je dat niet doet, iemand je een aansteller vindt, waar ben je dan eigenlijk mee bezig?
Je overvraagt jezelf dan omdat een ander mogelijk een mening over je heeft en dat is het echt niet waard. Kies voor jezelf en doe wat voor jou het beste is.
Mensen vormen toch wel een mening, ongeacht wat je doet. Dus doe vooral wat jij nodig hebt.
3. Als ik niks doe heb ik ook pijn; dus ik doe maar gewoon alles
Een niet helpende gedachte die zeker te begrijpen is. Want waarom zou je dingen niet meer doen als je toch telkens pijn hebt?
Toch is het belangrijk om te zorgen voor balans en genoeg rustmomenten zodat je lichaam ook de tijd heeft om te herstellen.
Wanneer je een gewoonte leert maken van rust nemen zul je merken dat je je net wat beter voelt dan wanneer je telkens maar doorgaat en ook de dingen doet die eigenlijk te zwaar zijn voor je.
4. Ik praat er niet meer over want er is toch niemand die me begrijpt
Lange tijd communiceerde ik niet over mijn klachten omdat ik dacht: wat maakt het uit? Er is toch niemand die het begrijpt.
Echter maakte ik het stukje onbegrip hier onbewust alleen maar groter mee. Misschien word je niet meteen begrepen als je praat over jouw klachten, maar toch draagt elk ding wat jij erover zegt bij aan meer begrip.
Door er niet meer over te praten maak je het voor jezelf eigenlijk alleen maar moeilijker. Dus probeer toch uit te spreken wat er speelt, en neem anderen mee in jouw situatie.
Volg de masterclass: Omgaan met Onbegrip >>
5. Ik moet het allemaal zelf kunnen, pijn of niet
Toen ik net ging samenwonen wilde ik laten zien dat ik het heus allemaal wel aankan: huishouden, werken, voor Milo zorgen, boodschappen doen, koken, opruimen en ga zo maar door. Ik wilde het zelf kunnen, gewoon zoals iedereen van mijn leeftijd.
Hiermee maakte ik het eigenlijk alleen maar zwaarder voor mezelf omdat ik continu over mijn grenzen ging en mezelf overvroeg. Nee, je hoeft niet alles zelf te kunnen. Er is helemaal niets mis met hulp vragen.
Aan het eind van de rit helpt dit je juist om je wat beter te voelen omdat je jezelf niet telkens overvraagt.
6. Mijn leven is niets meer waard door fibromyalgie
Het duurde jaren voordat ik realiseerde dat ook met fibromyalgie het leven heus nog wel leuk kan zijn. Maar de gedachte dat dat níét zo is, is heel begrijpelijk.
Je hebt vrij veel zelf in de hand als het gaat om de kwaliteit van jouw leven. Juist door het stukje acceptatie, te kijken naar oplossingen en mogelijkheden, te werken aan je mindset en te leren wat je wél nog kunt, kan jouw leven nog steeds leuk zijn.
Het kost tijd, moeite en energie om hieraan te werken, maar het loont absoluut.
Vind je acceptatie lastig? Vraag gratis het eBook ‘De 6 Fases van Acceptatie Uitgelegd’ aan!
7. Ik hoef geen rust te nemen want ik ben toch altijd moe
Ik weet het: het voelt soms alsof rusten geen zin heeft. Maar dat heeft het zeker wel. Het is een belangrijk moment voor je lichaam om te kunnen herstellen en op te laden. Zelfs als je daarna nog steeds moe bent, is het effectief.
Probeer dus dagelijks een moment van ontspanning en rust in te plannen zodat je inspanning en ontspanning met elkaar kunt afwisselen. En je jouw lichaam de rust geeft waar ze om vraagt.
Hoe ga je om met niet helpende gedachten?
Het belangrijkste is bewustwording: weten wanneer je zo’n gedachten hebt om je daarna te kunnen realiseren dat je er niets mee hoeft te doen en dat je juist mild voor jezelf mag zijn.
Niet helpende gedachten zul je nooit helemaal kunnen verbannen maar het maakt al veel verschil als ze minder impact maken omdat je weet: ze zijn niet per se waar.
Wil je graag werken aan je mindset zodat je minder last hebt van deze niet helpende gedachten en vaker optimistisch kunt zijn? Meld je aan voor het FibromyalgieBlog Membership en volg de 10 Daagse Groei Mindset Challenge!
Een leuke én leerzame manier om aan je mindset te werken!
Welke niet helpende gedachten heb jij vaak?
Hallo,ik heb ook fymbromaligie,Maar ik ben ook zo iemand die maar door gaat!
Ik zeg tegen me zelf ga niet zitten kniezen omdat je hele dag door pijn heb.gewoon door gaan!
Hey Ingrid, dan wordt het misschien maar eens tijd om rust te nemen. Ik begrijp je keuze om altijd door te gaan, maar weet ook dat rust nemen en jezelf de kans geven om te herstellen heel helpend is <3
Het is makkelijk om te zeggen maar geniet van je leven pluk elke dag en laat los wat ern ander zegt of denkt een mens heeft toch altijd een mening over ern ander ook al weten ze niet wat ern ander mankeert en ze daar ook geen interesse in hebben
1 ding zorg goed voor jezelf en je partner die dat begrip wel heeft en geniet samen zoveel je kan