Nieuwe zorgverzekering? 5 Dingen om op te letten voor je overstapt

Twijfel jij om een nieuwe zorgverzekering aan te schaffen? Je bent niet de enige. December is dé maand waarin bijna heel Nederland zorgverzekeringen gaat vergelijken. Logisch én slim. Het is namelijk wel gemakkelijk om bij dezelfde zorgverzekeraar te blijven maar misschien ben je bij een andere wel goedkoper uit, krijg je betere voorwaarden of is de aanvullende verzekering interessanter. Maar waar let je op als je een nieuwe zorgverzekering wil afsluiten? Ik deel 5 tips voor als je wil overstappen van zorgverzekeraar zodat je een goede keus kunt maken.

Wil je liever alvast vergelijken? Dat kan via: Zorgkiezer volledig aanbod 2022-2023

Wat verandert er in de basisverzekering?

  • De maandelijkse kosten voor een zorgverzekering gaan omhoog: gemiddeld betaal je nu 10 euro meer per maand. De gemiddelde maandelijkse kosten zijn 137 euro. Dit kan verschillen per zorgverzekeraar: daarom is vergelijken dus belangrijk! 😉
  • De zorgtoeslag wordt ook verhoogt. Dus als je hier gebruik van mag maken krijg je komend jaar meer zorgtoeslag dan afgelopen jaar (als je situatie hetzelfde blijft).
  • Korting bij een collectieve basisverzekering verdwijnt, er is besloten dat er geen korting meer gegeven mag worden op de basisverzekering. Korting met een collectieve zorgverzekering voor aanvullende zorg blijft wel.
  • Het eigen risico blijft hetzelfde je betaalt ook dit jaar minimaal 385 eigen risico.
  • Voorschrift van medicijnen met vitamine D worden vanaf januari 2023 niet meer vergoedt door de zorgverzekeraar.

Overstappen van zorgverzekeraar: 5 Dingen om op te letten

Tegenwoordig maak ik niet veel gebruik meer van behandelingen of therapieën voor fibromyalgie symptomen. Maar dat is jarenlang anders geweest.

Samen met mijn moeder zocht ik naar de beste zorgverzekering zodat de zorg die ik nodig had (zo veel mogelijk) gedekt werd. We zochten, vergeleken en rekenden tot we de juiste hadden gevonden. Vaak echt wel de moeite waard!

Deze 5 dingen zijn belangrijk om op te letten als je een nieuwe zorgverzekering wil afsluiten.

zorgverzekeringen vergelijken

1. Van welke zorg ga je (naar verwachting) gebruik maken?

Evalueer het afgelopen jaar: van welke zorg heb je gebruik gemaakt, hoe veel behandelingen heb je gehad, wat heeft het je gekost en heeft het je wat opgeleverd? Door dit duidelijk op papier te zetten kun je een inschatting maken van wat je komend jaar nodig zult hebben.

Vervolgens ga je nadenken over volgend jaar: wil je weer dezelfde therapiën blijven volgen of heb je juist behoefte aan iets anders? Wat kost die therapie en hoe vaak denk je er heen te gaan?

Je gaat dus een schatting maken van welke zorg je komend jaar nodig hebt en waar je gebruik van wil maken.

Je kunt niet voorbereid zijn op alles, een ongeluk zit in een klein hoekje, maar door te evalueren en vooruit te kijken kun je wel een schatting maken van wat je wellicht wil gaan gebruiken.

2. basispakket of aanvullend verzekerd?

Oké, je weet nu van welke behandelingen en therapieën je komend jaar gebruik wil gaan maken. Dan is de volgende keus die je gaat maken: heb je aan een basispakket voldoende of neem je een aanvullende verzekering?

Wat je gaat doen is het volgende: je kijkt hoeveel kosten je hebt gehad aan behandelingen en therapieën dit jaar om te kunnen schatten wat je er volgend jaar aan kwijt bent.

Vervolgens ga je kijken wat een aanvullende verzekering kost (die de behandelingen dekt die jij denkt nodig te hebben) en wat dan het meest voordelig is.

Soms is het namelijk zo dat je beter een basispakket kunt nemen en zelf de kosten kunt betalen dan een aanvullende verzekering waar het (deels) vergoed wordt. Let hier dus goed op.

3. Hoe hoog zet je het eigen risico?

Het eigen risico blijft ook in 2023 op 385 euro staan. Je kunt er zelf voor kiezen het eigen risico te verhogen waardoor je minder zorgpremie betaald (maximaal 885 euro).

Echter is het dan wel zo dat wanneer je kosten maakt, je eerst meer dan 385 uit eigen zak moet betalen. Dit is dus een keus die je maakt maar het is wel een risico.

Mocht er iets gebeuren en je hebt je eigen risico erg hoog staan, kunnen de kosten flink oplopen. Maar als je denkt: ik mankeer nooit iets en durf het wel aan, dan is het aan jou om die keus te maken.

Denk hier goed over na en maak een weloverwogen keuze.

4. Zorgverzekeringen vergelijken

Als je weet welke therapieën en behandelingen je denkt te gaan gebruiken, weet of je een basis- of aanvullende verzekering wil én besloten hebt hoe hoog je jouw eigen risico zet kun je gaan vergelijken.

Je gaat onderzoeken welke zorgverzekering de beste keus is en voldoet aan jouw wensen. Let hierbij op:

  • Wat voor soort polis wordt er geboden? Je hebt budget-, natura- en restitutiepolis. Het verschil is dat je bij een restitutiepolis kun je zelf kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat. Deze keuze is niet helemaal vrij bij een budget- of naturapolis: de zorgverzekeraar heeft dan contracten met verschillende zorgaanbieders en daar kun je dan terecht. Als je toch naar een andere zorgverlener gaat betaal je de zorgkosten deels zelf.
  • Wat is er verandert bij je huidige zorgverzekeraar? Voordat je de overstap maakt is het handig om te bekijken of er iets veranderd is bij je huidige zorgverzekeraar. Het wil niet zeggen dat wanneer je bij dezelfde zorgverzekeraar blijft alles ook hetzelfde is voor het komende jaar. Check dit dus even.
  • Hoeveel van wat jij nodig hebt wordt vergoed? Het kan zijn dat de ene zorgverzekeraar gunstiger voor je is dan de andere. Bekijk dus wat er vergoed wordt van dat wat jij nodig denkt te hebben.
  • Vergelijk aanvullende verzekeringen: Heb je een aanvullende verzekering nodig? Bekijk dan bij verschillende zorgverzekeraars hoe dit is vormgegeven en onderzoek wat het beste bij jou past en wat het meest voordelig is. Soms betaal je meer voor de aanvullende verzekering dan wat je kwijt zou zijn als je alles zelf betaald. Let hier dus goed op.
  • Je basis en aanvullende verzekering hoeven niet bij dezelfde zorgverzekeraar worden afgesloten. Het is uiteraard wel handig om dit bij één zorgverzekeraar te regelen, maar het hoeft dus niet per se. Vaak ben je wel duurder uit als je een losse aanvullende zorgverzekering neemt én hier zitten voorwaarden aan.

5. Online overstappen naar een nieuwe zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering is tegenwoordig zo gedaan. Zorg dat je de overstap maakt vóór 1 januari van het nieuwe jaar. Je meld je aan bij de nieuwe zorgverzekeraar en de rest wordt voor je geregeld.

Na aanmelding heb je 14 dagen bedenktijd, dus mocht je achteraf spijt hebben van je keuze of iets over het hoofd hebben gezien: je hebt na het aanmelden nog de tijd om af te zien van de overstap. De aanvraag kan dan nog kosteloos geannuleerd worden.

Nieuwe zorgverzekering zoeken

Neem de tijd om te evalueren op afgelopen jaar en te onderzoeken wat jij komend jaar denkt nodig te hebben. Het is echt de moeite waard om hier even in te duiken. Je kunt bovenstaande punten gebruiken om een weloverwogen keuze te maken en een nieuwe zorgverzekering af te sluiten die wellicht beter bij je past.

Bekijk echt goed hoe het zit met aanvullende verzekeringen, wat de kosten daarvan zijn en wat er vergoedt wordt en vergelijk dit met als je het zelf zou bekostigen.

Soms lijkt het namelijk heel aantrekkelijk om een aanvullende verzekering te nemen maar ben je in feiten niet veel voordeliger uit.

Neem de tijd om hiernaar te kijken. Ik weet het: het is echt niet het leukste klusje wat er bestaat, maar als je het goed doet, kan het je wel wat opleveren.

Ready? Vergelijken maar!

Hopelijk heb je wat aan mijn tips en helpen ze je om een goede keus te maken voor een nieuwe zorgverzekering. Mocht jij nou andere tips of aanvullingen hebben, laat ze weten in de reacties!

Wil je zorgverzekeringen vergelijken en overstappen? Superfijn als je dat via mijn linkje wil doen, ik krijg dan een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaald. Zie het als een bedankje voor dit artikel 😀


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie