Mijn ochtendroutine met fibromyalgie in 10 stappen

Op Instagram deelde ik een reel waarin ik in 30 seconden mijn ochtendroutine laat zien. Omdat ik hier enkele vragen over kreeg (zoals welke supplementen ik gebruik en wat voor oefeningen ik ’s morgens doe), besloot ik er een blog over te schrijven om alles wat verder uit te werken. Veel dingen in mijn ochtendroutine doe ik ook bewust om chronische pijn door fibromyalgie te beperken.

Mijn ochtendroutine met fibromyalgie in 10 stappen

Voordat ik de 10 stappen van mijn ochtendroutine beschrijf, zal ik eerst de reel met je delen die ik op Instagram plaatste, mocht je het nog niet hebben gezien:

1. Opstaan zonder wekker

Al een lange tijd zet ik ‘s morgens geen wekker. Ik merk dat ik hierdoor meer uitgerust wakker word en mijn slaap niet midden in een slaapcyclus doorbroken wordt. Doordat ik als online ondernemer eigen baas ben en thuiswerk, is dit voor mij ook haalbaar.

2. Yoga oefeningen op bed

De ochtend begin ik standaard met yoga oefeningen op bed die mij helpen om mijn rug soepel te houden en lage rugpijn te beperken. Tevens verminder ik hierdoor de welbekende ochtendstijfheid. Daarbij vind ik het erg prettig om op deze manier wakker te worden en meteen iets te doen wat voor mijn lichaam zo belangrijk is.

In de video hieronder zie je een aantal oefeningen die ik ‘s morgens doe. (De video is versneld).

3. Een wisseldouche – vast in mijn ochtendroutine!

Nadat ik mijn oefeningen heb gedaan ga ik douchen. Ik begin altijd met een warme douche en voordat ik eruit ga zet ik de douche op koud en blijf ik nog een paar minuten staan. Dit helpt me om goed wakker te worden en daarbij heeft koud douchen verschillende positieve effecten op de gezondheid. Tijdens het douchen poets ik ook mijn tanden.

Lees ook: 3 gezondheidsvoordelen van koud douchen bij fibromyalgie >>

4. Uiterlijke verzorging

Als ik de douche uitstap droog ik me af, kleed ik me aan en besteed ik tijd aan mijn uiterlijk. Ik doe dagcrème op mijn gezicht, mouse in mijn haren voor mooie krullen en ik doe eyeliner en mascara op mijn ogen.

Er goed uitzien helpt mij ook om me door de dag heen beter te voelen. Het geeft me een fijn gevoel en ik voel me productiever als ik me mooi aankleed en tijd besteed aan mijn uiterlijk dan wanneer ik mijn trainingsbroek aanhoudt. Een bewuste keuze dus!

5. Knuffelen met de hondjes (deze is toch wel favoriet in m’n ochtendroutine)

Op het moment dat ik beneden kom staan Bennie en Milo vaak als welkomstcomité al klaar en vrijwel altijd ga ik meteen op de grond zitten om met ze te knuffelen. Ik vind dit echt een onwijs fijn moment van de dag, zeker wel m’n favoriete stap in mijn ochtendroutine!

6. Supplementen en water

Ik neem ‘s morgens verschillende supplementen: CBD olie van Primal Health, Multi Dag Vrouw van VitaKruid, Glutazyme van VitaKruid (dit is een supplement voor de darmen) en vitamine B12 van Elvitaal.

Tip: De hele maand juli krijg je 10% korting bij Primal Health met de code fibrom10%

Wanneer ik de supplementen inneem, drink ik meteen ook 2 glazen water. In de nacht verlies je veel vocht dus het is belangrijk om dit in de ochtend weer aan te vullen. Hoewel voldoende drinken voor iedereen van groot belang is, geldt dit ook zeker voor mensen met fibromyalgie (hier lees je waarom).

De supplementen die ik elke ochtend gebruik.

7. Tijd voor ontbijt

Ontbijt is echt mijn favoriete maaltijd van de dag! In de reel die ik op Instagram deelde, zag je me ontbijten met soja yoghurt, havermout + noten, zaden, pitten, dadels en pure chocolade en een half schepje proteïne poeder vanille van Primal Health en fruit.

Ook maak ik in de ochtend een cappuccino met havermelk. Het enige kopje koffie wat ik op een dag nog drink (de rest van de dag drink ik decaf).

Als ik m’n ontbijt en koffie klaar heb ga ik aan tafel zitten met een boek. Voorheen last ik vaak een zelfhulpboek in de ochtend, maar ik merkte dat ik dat niet altijd prettig vond. Ik zat dan meteen in de ‘ik moet hier van alles van opsteken’ modus en daar had ik tijdens m’n ontbijt helemaal nog geen zin in. Nu lees ik dus vaak een fictieboek.

Meer over de producten van Primal Health: Een gezonde leefstijl: De producten van Primal Health bieden de juiste ondersteuning >>

8. Ochtendroutine: altijd even wandelen

Na het ontbijt ga ik wandelen met de hondjes, vaak duurt zo’n wandeling 30 tot 45 minuten. Ik vind het echt heerlijk om ‘s morgens de dag te starten met een wandeling in de natuur. Naast het feit dat ik dan al lekker heb bewogen (wat ook voor mijn rug weer erg prettig is), vind ik het fijn om in de natuur te zijn.

Ook interessant: 7x Motivatie om juist met fibromyalgie elke dag te gaan wandelen >>

9. Planning & intenties

Eenmaal thuis ga ik achter mijn bureau zitten om mijn planning door te nemen en vervolgens schrijf ik op welke intentie ik heb voor die dag en/of waar ik dankbaar voor ben. Hierdoor begin ik de dag bewust en positief.

10. Aan het werk!

Als ik bovenstaande 9 stappen allemaal kan afstrepen, open ik mijn laptop en ga ik aan het werk. Dit is soms werk voor opdrachtgevers waar ik teksten voor schrijf of me bezighoud met online communicatie, of uiteraard voor mijn blog.

Meer over thuiswerken: Succesvol thuiswerken met fibromyalgie in 10 stappen >>

Mijn ochtendritueel om de dag ook met fibromyalgie goed te starten

De ochtenden zijn door fibromyalgie vaak zwaar en lastig geweest. Precies om die reden ben ik gaan spelen met mijn ochtendritueel om te zien wat voor mij werkt zodat ik met zo min mogelijk stijfheid, en zo veel mogelijk energie mijn dag begin. Bovenstaande 10 stappen helpen mij daar enorm bij! Hopelijk biedt dit jou wat inspiratie.

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit? Leuk als je het in een reactie laat weten!


Nog even verder lezen?

Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie