Wanneer je fibromyalgie hebt is het begin van de dag erg belangrijk. Als ik de dag gehaast of met stress begin heb ik hier de hele dag last van. Juist daarom heb ik mijn ochtendroutine lekker rustig vormgegeven op een manier die bij mij past en waar ik profijt van heb. Deze wisselt ook nog wel eens, soms probeer ik iets nieuws of pas ik wat aan. Momenteel ziet mijn ochtendroutine met fibromyalgie er zo uit en ik hoop je hiermee te kunnen inspireren.
Omdat ik zelfstandig ondernemer ben en thuis werk heb ik uiteraard ook meer ruimte om mijn ochtend in te delen op een manier die bij me past.
Wanneer jij een baan in loondienst heb snap ik dat het niet zo uitgebreid kan dan hoe ik het doe. Kijk daarom vooral naar deze blog met een open blik en kijk wat je eruit kunt halen voor jezelf om jouw ochtend vorm te geven op een manier die bij jou past.
Mijn ochtendroutine met fibromyalgie
Wat een fijne ochtendroutine met fibromyalgie is, is natuurlijk persoonlijk. Voor mij ziet deze er tegenwoordig zo uit en dat werkt voor mij heel fijn.
Nogmaals: kijk vooral naar wat passend is voor jou en waar jij je goed bij voelt. Uiteindelijk gaat het er vooral om dat je een routine ontwikkeld waar jij blij van wordt en die aansluit bij jouw planning.
1. Opstaan zonder wekker
Al een lange tijd zet ik ‘s morgens geen wekker. Ik merk dat ik hierdoor meer uitgerust wakker word en mijn slaap niet midden in een slaapcyclus doorbroken wordt. Doordat ik als online ondernemer eigen baas ben en thuiswerk, is dit voor mij ook haalbaar.
Meestal wordt ik wakker tussen 7.30-8.00 uur en op dat moment start voor mij de dag.
2. Een warme douche is standaard in mijn ochtendroutine
Nadat ik wakker ben stap ik vrijwel meteen onder een warme douche. Dit helpt me om ochtendstijfheid te verminderen en mijn spieren te ontspannen. Onder de douche poets ik ook meteen mijn tanden (en mijn tong, belangrijke toevoeging want op je tong worden ook veel bacteriën verzameld!).
Ik neem de tijd om lekker te genieten van het warme water zodat ik de dag ontspannen kan beginnen. Want een warme douche is niet alleen fijn voor je spieren, maar ook voor je zenuwstelsel.
Na het douchen droog ik me af en kleed ik me aan. De kleding die ik aantrek leg ik vaak ’s avonds al klaar zodat ik daar ’s morgens geen energie aan hoef te besteden.
3. Knuffelen met Milo, een belangrijk onderdeel in mijn ochtendroutine
Wanneer ik terug kom op de slaapkamer zit Milo vaak al op me te wachten. Een fijne knuffelsessie kan dus ook niet ontbreken. Nadat ik met Milo heb geknuffeld lopen we samen naar de keuken om mijn ochtendroutine te vervolgen.
4. Warm water met keltisch zeezout en citroen
Daarna is het tijd voor twee glazen warmwater met het sap van een halve citroen en wat keltisch zeezout om het water ook echt vast te houden. Je verliest ’s nachts veel vocht dus het is goed om dit ’s morgens meteen aan te vullen.
Warm water is een bewuste keuze, dit is veel fijner is voor je lichaam. Je lichaam is op een bepaalde temperatuur en wanneer je koud water drinkt moet dit worden opgewarmd. Dit kost het lichaam veel energie en wanneer je fibromyalgie hebt en dus weinig energie hebt, kun je hier maar beter bewust mee omgaan.
Warm water drinken is dus één van de dingen die je kan helpen om energie te besparen.
5. Naar buiten: wandelen en oefeningen voor mijn zenuwstelsel
Nadat ik mijn water heb gedronken (onder toezicht van Milo die dan op me zit te wachten 😉 is het tijd om naar buiten te gaan met Milo. Sinds we in Portugal wonen lopen we door de tuin (deze is gelukkig erg groot) omdat wandelen op straat met de vele loslopende honden niet ideaal is met Milo.
Wanneer we ons rondje hebben gelopen eindigen we achterin de tuin waar ik Milo zijn brokjes rond strooi zodat hij deze kan zoeken. Ondertussen doe ik oefeningen voor mijn zenuwstelsel. Hierdoor begin ik ontspannen en met rust in mijn lichaam aan de dag.
Het meepakken van het ochtendlicht is enorm belangrijk voor je bioritme. Daarom ga ik ook altijd zonder bril naar buiten zodat het licht goed opgenomen kan worden.
6. Tijd voor ontbijt (+ recept!)
Als we klaar zijn buiten gaan we naar binnen en krijgt Milo nog een snoepje en is het voor mij tijd voor mijn ontbijt. Ook mijn ontbijt verwarm ik zodat het niet opgewarmd hoeft te worden in mijn lichaam en daardoor minder energie kost.
Ik ontbijt tegenwoordig standaard met bananenbrood. Deze bak ik wanneer ik minimaal 3 rijpe bananen heb (niet té rijp, dat beïnvloed de smaak enorm) en vries ik per twee plakken in. ’s Avonds pak ik een zakje uit de vriezer en ’s morgens warm ik deze op in de pan zodat ik twee warme plakken bananenbrood heb.
Na mijn ontbijt drink ik een kopje koffie en neem ik mijn supplementen: magnesium en female formula (voor de vrouwelijke hormonen). Vaak lees ik op mijn ereader terwijl ik aan het ontbijten ben.
Dit is het recept, ik weet niet meer precies waarvan ik deze heb maar dit is echt mijn favoriet:
Recept bananenbrood
100 g amandelmeel
50 g (glutenvrije) havermout of havermoutmeel
1 scoop vanille eiwitpoeder van Elvou (deze is van hoge kwaliteit)
80 g ontpitte dadels
3 rijpe bananen
3 eieren
1 appel
Handje rozijnen
3 tl kaneel
1 tl bakpoeder
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en leg een bakpapier in een cakeblik (ik frommel het bakpapier eerst altijd op dan is het daarna makkelijker in het bakblik te krijgen).
- Heb je havermout in plaats van havermeel? Maal de havermout in de keukenmachine fijn totdat je havermoutmeel krijgt. Houd dit apart.
- Week de dadels in heet water.
- Snijd de bananen in kleine stukjes en doe dit in een kom, mix dit met een staafmixer tot een glad geheel.
- Voeg vervolgens één voor één de eitjes toe en mix dit met de staafmixer.
- Giet het water van de dadels af en doe dit bij het banaan/ei mengsel, mix dit met de staafmixer glad.
- Voeg het havermoutmeel, amandelmeel en de eiwitpoerder toe aan de mix en roer het goed door (dit kan evt. ook met de staafmixer). Voeg het bakpoeder, zout en kaneel toe en meng tot je een glad beslag hebt.
- Schil en snijd de appel in kleine stukjes en doe dit samen met de rozijnen door het beslag.
- Giet het mengsel in de cakevorm en zet in de oven. Bak ongeveer 70 minuten. Kijk goed of je bananenbrood gaar is, controleer dit door er een satéprikker in te prikken. Komt deze er schoon uit? Dan is je brood klaar. Als de bovenkant van je bananenbrood te donker wordt, kun je het afdekken met bakpapier.
Wanneer het bananenbrood is afgekoeld snij ik er plakken van en vies ik ze vervolgens per twee plakken in zodat ik een voorraad in de vriezer heb liggen voor mijn ontbijt.
7. Uiterlijke verzorging
Na mijn ontbijt ga ik nog een keer naar de badkamer voor uiterlijke verzorging. Vaak doe ik mijn haren goed, smeer ik mijn gezicht in met verzorgende crème (je moet iets als je de 30 gepasseerd bent 😉 en doe ik make-up op. Ik vind het fijn om er verzorgd uit te zien dus dit doe ik bijna elke dag.
Er zijn ook momenten dat ik geen zin heb om met make-up rond te lopen dus dan skip ik dat.
8. Warmtelamp & journallen
Vervolgens loop ik naar mijn thuiskantoor en zet ik mijn infraroodlamp aan achter mijn bureaustoel. Ik richt de kop op het gedeelte van mijn nek, schouders en bovenrug en ondertussen schrijf ik in mijn journal.
Het arme infraroodlicht is heerlijk voor de spieren en echt een fijn moment voordat ik daadwerkelijk aan het werk ga. Ondertussen schrijf ik en dit kan over van alles gaan: soms zijn het de dingen waar ik dankbaar voor ben, soms schrijf ik over wat ik wil bereiken, soms is het een brief aan mezelf of mijn innelijke kind en soms stroomt er vanzelf van alles uit mijn pen.
Dit is mijn incheck momentje voordat ik mijn laptop open en aan het werk ga.
9. Einde van mijn ochtendroutine: tijd voor werk
Nadat ik bovenstaande dingen allemaal gedaan heb is het tijd om te gaan werken. Wat ik precies ga doen is afhankelijk van mijn planning.
Dit kan zijn: blogs schrijven, social media content maken voor Instagram, podcasts opnemen voor de Zacht in je Kracht Club, mails beantwoorden, eBooks of cursussen maken, community beheren, klanten ondersteunen, aan mijn website werken etc.
Hoe dan ook: er is altijd genoeg te doen voor FibromyalgieBlog.nl en daar houd ik me met liefde en plezier mee bezig.
Belangrijke toevoeging: mijn telefoon komt pas in zicht wanneer ik aan het werk ga. Deze ligt altijd op kantoor in een la en mag ik pas gebruiken wanneer ik aan het werk ga. Hierdoor voorkom ik dat ik in de ochtend al doelloos ga scrollen.
Mijn ochtendritueel om de dag ook met fibromyalgie goed te starten
De ochtenden zijn door fibromyalgie vaak zwaar en lastig geweest. Precies om die reden ben ik gaan spelen met mijn ochtendritueel om te zien wat voor mij werkt zodat ik met zo min mogelijk stijfheid, en zo veel mogelijk energie mijn dag begin. Bovenstaande stappen helpen mij daar enorm bij! Hopelijk biedt dit jou wat inspiratie.
Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit? Leuk als je het in een reactie laat weten!
Ik vind zelf niet ontbijten wel het fijnst. Ik doe dan ’s ochtends een niet te zware work out die vooral op cardio gericht is. Daarna even goed de eiwitten aanvullen en dan ben ik eigenlijk de hele dag energiek. Maar thanks voor het leuke stuk!
Vooral doen wat goed voelt inderdaad! 😀