Ochtendstijfheid door fibromyalgie? Deze 3 tips zijn simpel én effectief

Veel mensen met fibromyalgie zullen er bekend mee zijn: ochtendstijfheid. Het woord zegt het al: je lichaam voelt stijf aan in de ochtend. Dit komt omdat de spieren van mensen met fibromyalgie al erg pijnlijk zijn en daarbij is slecht slapen een bijkomend probleem bij fibromyalgie. Het slechte slapen zorgt ervoor dat de spieren niet goed kunnen ontspannen en herstellen in de nacht waardoor je wakker wordt met stijfheid in je spieren. Zelf heb ik daar ook veel last van al heb ik de afgelopen jaren wel mogen ontdekken wat mij helpt om mijn ochtend toch goed door te komen en stijfheid te verminderen.

Ochtendstijfheid bij fibromyalgie: 3 Tips

Ik heb ‘s morgens een bepaalde routine ontwikkeld die ik dagelijks uitvoer om ochtendstijfheid door fibromyalgie te verminderen. En natuurlijk deel ik dit met je! Hopelijk biedt het ook jou verlichting in de ochtend.

1. Ik begin met yoga in bed

Wanneer ik wakker wordt begin ik met verschillende yoga poses om mijn lichaam op een zachte manier te kunnen rekken en strekken. Vaak blijf ik eerste lange tijd in de childs pose liggen. Ik ga op mijn buik liggen en trek mijn knieën omhoog zodat mijn buik daar op leunt. Mijn hoofd raakt het matras en mijn armen houd ik gestrekt voor me uit. Een hele fijne houding om te ontspannen en je lichaam wakker te laten worden. Vervolgens wissel ik dit af met meerdere oefeningen die ik op bed kan doen. 

Zoals de cobra; vanuit buikligging lift ik mijn bovenlijf omhoog door met mijn armen af te zetten op bed. Ik maak mijn rug helemaal hol en mijn nek buig ik naar achter. 

Ook de cat/cow pose vind ik een fijne voor mijn rug. Ik ga op mijn knieën en handen zitten en afwisselend maak ik mijn rug bol en buig ik mijn hoofd naar beneden en maak ik mijn rug hol en beweeg ik mijn nek naar achteren.

Door te beginnen met rustige bewegingen heeft mijn lichaam de ruimte om wakker te worden en spanning los te laten waardoor mijn lichaam net wat minder stijf voelt. Soms blijf ik ook gewoon een aantal minuten in de child’s pose liggen (blijkbaar ook een hele goede manier om in te checken bij jezelf) maar meestal wissel ik de poses en oefeningen af.

De oefeningen die ik doe zijn vrijwel altijd gericht op rug en nek omdat dit de plekken zijn waar ik de meeste pijn ervaar.

2. Een warme douche

Nadat ik mijn lichaam wat soepeler gemaakt heb met yoga oefeningen, neem ik een warme douche. Het warme water over mijn lichaam vind ik echt enorm fijn en ontspannend. Hierdoor voelt mijn lichaam al wat minder stijf en pijnlijk aan. Misschien wat zweverig, maar ik visualiseer me tijdens het douchen dan ook dat mijn lichaam in topconditie is en ik me helemaal goed voel. 

Ik sluit altijd af met koud water zodat ik goed wakker wordt, de bloedsomloop gestimuleerd wordt en spieren beter kunnen herstellen.

Lees ook: De 3 belangrijkste gezondheidsvoordelen van koud douchen >>

Tijdens het douche doe ik tevens nog wat rek en strek oefeningen en klop ik mijn lichaam wakker door zachtjes op mijn lijf te kloppen.

3. Ochtendwandeling

Elke ochtend ga ik wandelen. Soms 20 minuten en soms een uur. Wandelen doe ik voornamelijk om mijn onder rug soepel te houden. Als ik niet wandel merk ik dit namelijk de rest van de dag in mijn rug. Deze is dan stijver en doet meer pijn.

Het maken van een ochtendwandeling is dus standaard onderdeel van mijn ochtendroutine om ochtendstijfheid door fibromyalgie te verminderen. Door te wandelen voel ik me altijd een stuk beter, lichamelijk verdwijnt er een hoop spanning uit mijn lichaam maar ook mentaal doet het goed. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn en kan daar ook echt van genieten.

En dat wandelen dat raad ik jou ook aan: 7x Motivatie om juist met fibromyalgie elke dag te wandelen >>

Ochtendstijfheid door fibromyalgie

Het kan heel vervelend zijn om ‘s morgens wakker te worden met een stijf en pijnlijk lichaam. Juist daarom ben ik ook blij dat ik voor mezelf een routine heb ontwikkeld waardoor ik stijfheid kan verminderen en dus ook minder pijn ervaar de rest van de dag.

Hopelijk heb ik je met dit artikel mogen inspireren en kun je gaan uitproberen of deze tips jou ook helpen om ochtendstijfheid door fibromyalgie te verminderen.

Oh en nog een bonus tip: Op Instagram kreeg ik meerdere berichten van mensen die in de ochtend gebruik maken van een elektrisch deken, even 10 minuten aanzetten voor je uit bed gaat om spieren op te warmen soepel te maken! Klinkt heerlijk!

Heb je zelf nog andere tips tegen ochtendstijfheid door fibromyalgie? Laat het zeker in een reactie weten!


Verder lezen?Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Fibromyalgie leren accepteren is voor mij de sleutel geweest naar een leuker & fijner leven. Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie