Omgaan met tegenslagen: 9 Tips die jou hierbij gaan helpen

Eerder schreef ik al een blog over hoe je tegenslagen kunt leren zien als leermomenten. Vandaag houd ik het graag wat praktischer en wil ik je gerichte tips geven over omgaan met tegenslagen. Want als je ze dan toch niet kunt verbannen uit je leven, kun je maar beter leren hoe je er zo goed mogelijk mee om kunt gaan, toch?

9 Tips: Omgaan met tegenslagen

Ik heb zelf de nodige tegenslagen gehad in mijn leven; een depressie, de diagnose fibromyalgie, een burn-out, verliezen van mijn baan en daarnaast, zoals ieder ander, ook een hoop ‘kleinere’ tegenslagen.

Echter: het heeft me wel een stuk sterker gemaakt en me gevormd tot wie ik nu ben. Daarbij heeft het me enorm veel levenservaring opgeleverd. Ik deel graag met je wat omgaan met tegenslagen voor mij wat makkelijker gemaakt heeft

1. Laat je emoties gaan, alles wat je voelt mag er zijn

Belangrijk om te onthouden is dat je al je emoties toe mag laten als je tegenslagen ervaart. Of dit nou boosheid, verdriet, frustratie of onmacht is: laat het er zijn. Het is belangrijk dat je jouw emoties de ruimte geeft om los te komen.

Het is logisch dat je eerst even wil razen over de situatie, dat het verdriet bij je losmaakt of dat je juist met je handen in het haar zit omdat je even niet weet hoe je nu verder moet. Er is niets mis met deze emoties dus sta ze toe.

Let echter wel op je taal en voorkom dat je continu dingen benoemd als:

  • Tja, dit moet natuurlijk míj weer overkomen, zoals altijd!!
  • Ik heb ook áltijd pech!
  • Pff, het zal eens een keer wél goed gaan!

Hiermee straal je, wellicht onbewust, uit dat jij altijd pech hebt en weet dat je woorden krachtiger zijn dan je misschien realiseert. Door zo’n dingen uit te spreken kun je letterlijk vervelende situaties naar je toe trekken. Ben je daar bewust van.

2. Praat erover met anderen en vraag om hulp

je mag altijd om hulp vragen, ook als je tegenslagen hebt. Praat erover met anderen, uit ervaring kan ik zeggen dat dat soms al voor de nodige inzichten zorgt.

Daarnaast is het prima om anderen om hulp te vragen. Als je er alleen mee rond blijft lopen bestaat de kans dat je het probleem in je hoofd alleen maar groter gaat maken. Deel het dus en vraag of anderen met je mee willen denken of dat ze je kunnen helpen.

Moeite met hulp vragen? Lees dan ook: 7 Redenen waarom hulp vragen zo moeilijk is (+ fijne tips) >>

3. Omgaan met tegenslagen: alles is tijdelijk

Wanneer je een tegenslag hebt, voelt het vaak alsof dit nooit meer overgaat. Het voelt groots, veel en het neemt in het begin veel ruimte in. Dat is ook logisch. Maar weet dus dat dit gevoel niet voor altijd zal duren: alles is tijdelijk, ook tegenslagen.

4. Alles gebeurt met een reden

Ik geloof erin dat alles in het leven met een reden gebeurt; misschien is het niet gelopen zoals je wil omdat er iets beters voor je ligt te wachten, omdat je ervan mag leren, omdat het je laat groeien of omdat het nu niet het juiste moment voor je is.

Tegenslagen komen niet uit de lucht vallen. Het heeft mij veel rust gegeven dat dingen met een reden gebeuren, dit maakt de omgang met tegenslagen voor mij zeker wel draaglijker omdat ik erop vertrouw dat het me iets kan leren, dat ik erdoor kan groeien of dat dit nu gewoon niet bij me past.

omgaan met tegenslagen

5. Verander wat je niet kunt accepteren & accepteer wat je niet kunt veranderen

Lekker cliché maar zo waar: verander wat je niet kunt accepteren & accepteer wat je niet kunt veranderen. Als je niets kunt doen aan de situatie waar je inzit, zit er niets anders op dan de situatie volledig te accepteren zoals het nu is.

Makkelijk? Nee zeker niet. Maar weet dat de situatie hetzelfde is of je nou boos wordt of probeert er het beste van te maken. Je kunt de situatie misschien niet veranderen maar je kunt het wel lichter maken voor jezelf door weerstand los te laten, erop te vertrouwen dat het weer beter zal worden en te bekijken wat het je mag leren.

6. Heb vertrouwen: welke tegenslagen ben je al doorgekomen?

Een hele belangrijke tip is om te blijven vertrouwen in jezelf en het leven. Jij kunt deze situatie aan, echt.

En daarbij: sta eens even stil bij welke tegenslagen je allemaal al doorgekomen bent, wellicht geeft dit vertrouwen om te zien dat je hier óók doorheen zult komen. Want onthoud:

“So far, you’ve survived 100% of your bad days.
You are doing great”

7. Neem ruimte om het te laten bezinken

Bij tegenslagen is het belangrijk om even de tijd voor jezelf te nemen om het allemaal te laten bezinken. Ik wil nogmaals benoemen dat je al je emoties toe mag laten, dat is echt heel belangrijk. Het kan ook helpen om alles van je af te schrijven zodat je het wat beter kunt loslaten (en vaak geeft dit weer nieuwe inzichten).

Neem een moment om te mediteren, ontspanningsoefeningen te doen, neem een warme douche of ga gewoon even lezen of Netflix’en. Wat je ook doet: geef jezelf ruimte om het er te laten zijn. Je hoeft niet meteen actie te ondernemen.

8. Ook bij tegenslagen zijn er nog steeds mooie momenten

Wat kan helpen om de situatie een beetje te relativeren is om in te zien dat niet álles meteen stom en slecht is. Er zijn nog enorm veel dingen om dankbaar voor te zijn, dingen die wél goed gaan.

Ik zeg niet dat je hier al je focus op moet leggen en moet vergeten wat er speelt. Maar het kan je wel helpen om het wat meer in perspectief te plaatsen en te zien dat die tegenslag een onderdeel is van de situatie, maar dat er daarnaast, ook nog steeds fijne en mooie dingen bestaan. 

9. Omgaan met tegenslagen: wat kunnen tegenslagen je leren?

Wat mij heel erg geholpen heeft om beter met tegenslagen om te gaan is om te kijken wat het me kan leren. Of dit nou de diagnose fibromyalgie, een omgegooide kop koffie of totaal iets anders is: elke tegenslag biedt jou leer- en groeimomenten.

Ja, zelfs die omgegooide kop koffie: misschien zat je te veel in je hoofd, heb je al een aantal andere vervelende momenten gehad en wil het je laten zien dat je even een stap terug mag doen. Maar ook de diagnose fibromyalgie heeft mij enorm veel geleerd, zoals: ik ben gaan werken aan mijn mindset, maak nu keuzes die veel beter bij me passen en ik geef mijn grenzen aan.

Door te realiseren dat je er wat van kunt leren, kan de situatie ook net wat makkelijker en draaglijker worden.

Conclusie: Omgaan met tegenslagen

Omgaan met tegenslagen is niet altijd makkelijk, daar weet ik zelf alles van. Maar tegelijkertijd heb ik ook mogen leren dat je zelf veel in de hand hebt om de situatie draaglijker te maken voor jezelf. Onder andere door jezelf de rust te gunnen om even stil te staan en al je emoties eruit te gooien, maar zeker ook door te kijken wat het je kan leren.

Ik raad je dan ook zeker aan om ook onderstaande blog eens te lezen: Tegenslagen: Leerzame kansen om jezelf te ontwikkelen.

Ik hoop dat deze tips jou ook helpen om omgaan met tegenslagen wat makkelijker te maken.

Lukt het jou om goed om te gaan met tegenslagen? En heb je zelf misschien nog aanvullende tips? Laat een reactie achter!


Zin om nog verder te lezen?


Volg Fibromyalgieblog via Facebook, Instagram & YouTube

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven? NU MET 40% KORTING!

Plaats een reactie