Onderzoek: Wat voor invloed heeft het weer op pijnklachten?

Er wordt al jarenlang gezegd dat het weer invloed kan hebben op pijnklachten. Echter was hier nog nooit onderzoek naar gedaan om te achterhalen wat de relatie tussen het weer en pijn nu echt is. Tot nu, want de University of Manchester in het Verenigd Koninkrijk heeft onderzocht wat de invloed van het weer is op pijnklachten. Ze onderzochten dit o.a. met mensen met fibromyalgie.

Onderzoek: Wat voor invloed heeft het weer op pijn?

Misschien merk je zelf ook dat het weer invloed kan hebben op hoeveel pijn je ervaart. Je bent zeker niet de enige. Uit dit onderzoek van de University of Manchester blijkt namelijk dat mensen met chronische pijn aandoeningen 20% meer kans hebben op toename van pijnklachten op dagen dat het vochtig is, veel waait en de luchtdruk laag is.

Dit onderzoek liep van januari 2016 tot en met april 2017 en kreeg de lekker toepasselijke naam ‘Cloudy with a chance of pain’.

Het onderzoek: Cloudy with a chance of pain

Het onderzoek vond plaats in het Verenigd Koninkrijk. Je mocht meedoen met het onderzoek als je ouder was dan 17 jaar en ten minstens 3 maanden chronische pijn had. Bijvoorbeeld door zenuwpijn, artrose, fibromyalgie of migraine.

Om mee te doen moest je een app downloaden waar je iedere dag een aantal vragen moest beantwoorden. De app werd door 13.207 mensen gedownload en de data van 2.658 mensen werd gebruikt voor het onderzoek. De meeste deelnemers (83%) waren vrouw, de gemiddelde leeftijd was 51 jaar en de meest voorkomende aandoening was artrose.

De weersomstandigheden die het meeste invloed zouden hebben op pijn zijn:

  • Luchtvochtigheid
  • Luchtdruk
  • Windsnelheid

Toename van pijn werd voornamelijk gezien op dagen dat de luchtvochtigheid hoog was, als de luchtdruk laag was of de windsnelheid hoog. Een combinatie van deze 3 zou volgens het onderzoek 20% meer kans bieden op toename van pijn.

De temperatuur zou dan weer minder invloed hebben. Uit het onderzoek bleek dat de deelnemers op koude dagen niet veel toename hadden in pijnklachten. Tenzij het op deze dagen ook vochtig was en hard waaide.

Hoe het kan dat het weer invloed heeft op pijnklachten is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn wel speculaties maar nog geen concrete onderzoeksresultaten voor.

Wat hebben we aan deze resultaten?

Professor Will Dixon van het Centre for Epidemiology Versus Arthritis aan de University of Manchester, die de leiding had over de studie, geeft aan dat er al meer dan 2.000 jaar gepraat wordt over de relatie tussen weer en pijn. Echter was dit nooit onderzocht.

Daar voegt Dixon aan toe: “Nu we meer weten over de link tussen het weer en pijn kunnen wetenschappers gaan onderzoeken op welke manier al die verschillende weersfactoren pijn beïnvloeden. Dat kan de deur openen voor nieuwe innovaties voor behandelingen in de toekomst.”

Daarbij geeft de professor aan dat het voor pijnpatiënten kan zorgen dat ze meer controle krijgen over hun leven. Want als je weet dat pijnklachten door bepaalde weersomstandigheden kunnen toenemen kun je je activiteiten daar op aanpassen.

Wat is mijn mening?

Ik denk dat het goed is dat onderzocht is wat het weer voor invloed heeft op pijnklachten. Velen ervaren het wel, maar onderbouwd worden kon het niet. Nu dus wel.

En het is, zoals hierboven ook beschreven staat, goed om te weten wat voor toename van pijn kan zorgen. Want soms als ik veel pijn heb denk ik: “Wat heb ik nú weer gedaan?!” Terwijl dit onderzoek laat zien dat de toename van pijn ook andere oorzaken kan hebben die we soms over het hoofd zien.

Wat betreft de temperatuur merk ik zelf wel dat koud weer ook zorgt voor toename in pijnklachten. Ik denk dat dit te maken heeft met de houding die ik aanneem in de kou (vaak trek ik mijn schouders onbewust wat omhoog). Daarbij heb ik moeite met op temperatuur komen wat zorgt voor rillingen die tegelijkertijd weer zorgen voor krampen in mijn spieren en dus uiteindelijk ook meer pijn. Eén van de redenen dat ik nu – tot na de winter – in Portugal zit.

Bij welk weer merk jij dat de pijnklachten toenemen? Luchtvochtigheid, luchtdruk, windsnelheid of kou? Ik ben benieuwd naar jouw reactie!


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

2 gedachten over “Onderzoek: Wat voor invloed heeft het weer op pijnklachten?”

  1. Ik heb enorme extreme en agressieve clusterhoofdpijn. En zeer felle zenuwpijnen (crps) hartproblemen en nier problemen. En bij mij is het weer een enorme factor. Daarmee dat ik een koop huisje zoekt voor de herfst en de winter. En voor in de zomer naar toe te gaan bij de kinderen. Ik heb ook mijn euthanasie papieren gereed. Maar ik wil zo lang mogelijk leven voor mijn kinderen en mijn vrouwtje. Maar als het niet meer gaat gaat het niet meer dan moet het gebeuren. Ik ben nu 37j. Ik hen op 4 jaar tijd juist op de kop 40 operaties achter de rug zwaar en minder zwaar. En nu staan de komende maanden weer 2 operaties gepland. Maar daar moet ik eerst weer een mallemolen aan papieren ondergaan voor te kijken wie die operaties weer gaat betalen. Want de meeste worden niet vergoed omdat mijn ziekte niet erkend is. Wat zeer frustrerend is. Daarmee moet ik wachten iedere keer voor de aankoop van een huisje. Maar het weer werk zeer fel op mij. Zeker vochtig weer en regen en veel wind. Maar dat is van personen tot personen. Ik was nog nooit in het buitenland geweest. Tot de professors dat wouden weten wat het microklimaat op mij deed. Toen hebben ze mij in 2015 4 weken naar Tenerife gestuurd samen met een assistent van uzelf Gent mee. Die trok mij regelmatig bloed en testen nog van alles in het ziekenhuis op Tenerife. En daar bleek ook al uit mijn bloed waarde dat het werkte op mij. Ik was nooit van mijn hevige pijn af maar ze was menselijker. Maar scheelde ook van dag tot dag. Mijn voorkeur gaat uit om een huisje of klein boerderijtje te kopen naar Spanje Portugal of Italië. In een dorpje niet aan de kust of toeristische delen. Omdat ik en mijn kinderen en vrouw enorm van de natuur en het dorps leven houden. Maar die landen zijn veel te duur voor ons. Daarmee zijn we nu in Hongarije of Bulgarije aan het kijken. Ik hoop dat je een beetje van mijn verhaal hebt. Ofwel moet je mij maar een vriendschap verzoek sturen op Facebook kunnen we privé verder spreken. Instagram heb ik ook @peterketelslegers en mijn YouTube kanaal is peter ketelslegers. Ik wil ook wel mee werken bij het onderzoek als je dat wil.

    Beantwoorden
    • Beste Peter, wat een lastige situatie! Vervelend dat je zo’n heftige klachten ervaart. Ik kan me voorstellen dat je graag naar het buitenland verhuist als het daar wat beter met je gaat. Wat betreft het onderzoek; deze is al afgerond. Ik heb dit op mijn blog gedeeld omdat ik weet dat dit voor veel mensen relevant is.

      Heel veel succes met de zoektocht naar een huis. Hopelijk vinden jullie snel wat!

      Groetjes, Nathalie

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Klaar om jezelf op één te zetten? 🚀
De deuren voor het ALL ABOUT ME Groepsprogramma zijn geopend!