Uit onderzoek is gebleken dat optimisten langer leven

Op mijn blog lees je voornamelijk hoe je een positieve twist kunt geven aan het leven met een chronische ziekte. Omdat positiviteit mij enorm helpt bij het omgaan met fibromyalgie is dit ook iets wat ik graag met anderen wil delen. Zodat ook jij kunt leren hoe je op een positieve manier kunt omgaan met fibromyalgie. Nog een reden om dit te leren: uit onderzoek is gebleken dat optimisten langer leven!

Uit onderzoek is gebleken dat optimisten langer leven!

“Een uitgebreid onderzoek gebruikmakende van verschillende invalshoeken toont aan dat een hoge subjectieve welzijn zoals tevredenheid, optimisme, en positieve emoties leidt tot een betere gezondheid en een langer leven.”

Dit onderzoek – dat is gepubliceerd in het blad ‘Applied Psychology: Health and Well-Being’ – is gedaan onder 160 studies die aantonen dat positieve gevoelens leiden tot een betere gezondheid en een langer leven.

Voordelen van positiviteit

Wauw dat is nog eens een leuk onderzoek! Als optimist ervaar ik de voordelen van positiviteit; door positief door het leven te gaan kan ik beter met mijn pijnklachten en vermoeidheid omgaan. Sinds ik positief durf te kijken naar dingen die eigenlijk helemaal niet zo positief zijn kan ik gemakkelijker door het leven gaan. Ik bekijk het allemaal niet meer zo zwaar als voorheen waardoor ik meer kan genieten van de kleine dingen.

Maar dat het zó’n groot effect op je leven heeft wist ik niet.

“Aangezien de gezondheid van iemand met fibromyalgie vaak niet optimaal is, is optimisme een kleine bijdragen die je zelf kunt leveren om je lichaam gezond te houden.”

Levensduur

“Deze onderzoeken hebben een grote steekproefomvang en volgen deelnemers voor tien jaar of langer. Deze studies hebben aangetoond dat een hoge subjectieve welzijn verbonden is aan lagere sterfte cijfers, zowel bij gezonde- als zieke mensen. Positieve emoties zoals geluk, vreugde, tevredenheid, hoop, optimisme en een goed gevoel voor humor worden geassocieerd met lagere sterftecijfers en een langer leven.”

Dit heeft te maken met hetgeen wat negativiteit met je lichaam doet, het is eigenlijk op lange termijn kapot makerij voor je lijf.

“Stemmingen en emoties zijn gelinkt aan bloeddruk, cortisol (hormoon dat vrijkomt bij stress) en ontstekingen. Studies wijzen uit dat pessimisten een hogere bloeddruk hebben. Boosheid en vijandigheid worden niet alleen gelinkt aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, maar ook aan de progressie van ziekten en ontstekingen. Stress voorspelt een lagere immuunrespons, terwijl een goed gevoel de immuunrespons juist verbetert.”

Dus je weet wat je te doen staat, haha! 😉

Optimisten leven langer

Van pessimist naar optimist

Als je negatief in het leven staat is het moeilijk om dit ‘zomaar’ te veranderen, maar het is niet onmogelijk! Mij is het ook gelukt, maar daar zijn heel wat jaren overheen gegaan. Als kind was ik altijd erg negatief en snel boos. Toch heb ik uiteindelijk geleerd, voornamelijk met behulp van mijn ouders (beide veel met positiviteit bezig), om positief te kunnen denken. Als je eenmaal ervaart wat positiviteit met je doet wil je niet meer terug. De verandering van pessimist naar optimist voelde als een bevrijding.

Optimisten staan positief in het leven, hierdoor wordt het gemakkelijker om met tegenslagen om te gaan, ook ervaar je minder stress en kun je vervelende situaties gemakkelijker relativeren. Natuurlijk hebben optimisten ook wel eens een baaldag, maar dat hebben we denk ik (weet ik eigenlijk wel zeker ) allemaal wel eens en daar is ook niets mis mee.

Zolang de draad de dag daarna weer wordt opgepakt is er niets aan de hand.

Gemoedstoestand

In het onderzoek is ook gekeken naar de gemoedstoestand in positieve situaties. Erg interessant om te zien wat positiviteit niet alleen met je stemming, maar met je hele lichaam doet.

“In experimentele studies worden positieve en negatieve gemoedstoestanden opgewekt en gemeten. Onderzoek toont aan dat de hart- en bloedvaten van deelnemers die blootgesteld werden aan positieve gevoelens sneller herstelden na een stressvolle activiteit dan deelnemers die blootgesteld werden aan neutrale- of negatieve gevoelens.

Onderzoek toont ook aan dat stelletjes die meer ruzie hebben, langzamer herstellen van wonden en een slechtere immuun respons ervaren, dan stellen met minder vijandigheid in de relatie.”

Lees ook: Positief denken: Ook jij kunt het leren dankzij deze 7 tips! >>

Optimisten en pijnklachten

Optimisten hebben dus op meerdere vlakken voordelen. Als je een chronische ziekte hebt is het erg belangrijk om positief door het leven te kunnen gaan en dingen optimistisch te bekijken. Dit zorgt er voor dat je beter met je chronische ziekte om kunt gaan maar zoals uit onderzoek blijkt is het ook erg belangrijk voor de gezondheid. Aangezien de gezondheid van iemand met fibromyalgie vaak niet optimaal is, is optimisme een kleine bijdragen die je zelf kunt leveren om je lichaam gezond te houden.

Tijdens het onderzoek is ook gekeken naar de pijngrens van optimisten. Hierin wordt helemaal duidelijk dat het voor mensen met fibromyalgie of andere pijnklachten belangrijk is om positief door het leven te gaan;

“Onderzoek toont tevens aan dat positieve emoties in verband staan met een hogere pijngrens en het ervaren van minder pijn. Patiënten die last hebben van fibromyalgie en artritis zeggen minder last te hebben wanneer zij blootgesteld worden aan positieve emoties.”

Werk aan de winkel

Door positief te denken kun je dus veel bereiken, maar zoals ik eerder zei is kan het moeilijk zijn om als pessimist je leven om te gooien om vervolgens te kunnen leven als een optimist. Maar onmogelijk is het zeker niet. Als je ziet wat je door optimistisch te zijn kunt bereiken is het zeker de moeite waard om hier aan te gaan werken.

Je kunt hier simpel mee beginnen door positieve affirmaties op te zeggen (of te herhalen in gedachten) zoals:

  • Ik heb de kracht om positief door het leven te gaan
  • Alles wat ik nodig heb zal op mijn pad komen
  • Ik ben sterk genoeg om te bereiken wat ik écht wil

Lees ook: 47 affirmaties voor een positiever leven >>

Gedachtes en gevoel

Je kunt natuurlijk zelf een zin bedenken die passend is bij jouw situatie. Door deze positieve teksten (affirmaties) regelmatig op te zeggen of te herhalen in je hoofd zul je merken dat dit op langere termijn effect heeft op je welzijn.

Gevoelens als dankbaarheid en blijdschap versterken je gedachtes. Het proces zal versnellen als je vóór dat je iets hebt bereikt al dankbaar kunt zijn voor hetgeen dat gaat komen. Je onderbewuste gaat aan de slag met jouw gedachtes en gevoelens; maar dat doet het ook als deze negatief zijn!

Je kunt dus je eigen situatie creëren met je eigen gedachten. Als je dit eenmaal ervaren hebt, zal het steeds gemakkelijker zijn om positief te handelen.

Je investering nu, wordt beloond met extra levensjaren later! Let’s go! 😀

Wat helpt jou om positief door het leven te gaan, of waar heb je juist moeite mee? Laat het weten in een reactie 🙂

 

Bron artikel


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie