Een ontspannen ochtend met fibromyalgie: Met deze 8 tips lukt het!

Een ontspannen ochtend – dat willen we toch allemaal? Als je fibromyalgie hebt kan de ochtend nog wel eens pittig zijn omdat uitgeslapen wakker worden er niet altijd bij zit. Nog niet gesproken over stijfheid en pijnlijke spieren. Om toch een ontspannen ochtend te hebben, heb ik een aantal tips voor je die daarbij kunnen helpen.

Een ontspannen ochtend met fibromyalgie: Met deze 8 tips lukt het!

‘Vroeger’ (als ik dat zo mag noemen als 22 jarige ;)) was ik altijd erg vroeg wakker. En als ik wakker was; was ik ook klaarwakker. Hoewel mijn ouders er minder blij mee waren destijds, zou ik zelf nog wel eens willen dat ik nu net zo makkelijk mijn bed uit zou kunnen als ‘vroeger’.

Toen was ik elke ochtend de minuten aan het aftellen tot er in eindelijk 7.30 op mijn wekker stond stond, want dan mocht ik naar beneden. FEEST! Eindelijk tijd om te kleuren, knutselen, spelen, tv kijken… de perfecte ochtend!

Tegenwoordig gaat dat niet meer zo gemakkelijk, soms voel ik me net een oma als ik mijn bed uit moet; nog net zo moe als toen ik het bed in ging, stijf van top tot teen en pijn over mijn hele lijf.

Herkenbaar? Bekijk dan onderstaande tips voor een ontspannen ochtend!

1. Ga ‘s avonds op tijd naar bed.

Uitgerust wakker worden begint met op tijd naar bed gaan. Normaal heb je 6 tot 8 uur slaap nodig. Probeer te ontdekken bij hoeveel uur slaap jij je het beste voelt. Dit heb ik zelf ook een hele tijd gedaan; hierdoor ben ik er achter gekomen dat ik bij 7 uur slaap het fijnste wakker word. Hoe laat ik naar bed ga ‘s avonds is dus afhankelijk van hoe laat ik moet/wil opstaan; en als ik ’s avonds echt niet meer wakker kan blijven zet ik gewoon mijn wekker wat eerder!

Te weinig slaap kan er voor zorgen dat je vermoeid wakker wordt. Maar dit geldt ook voor te veel slaap! Soms zet ik in het weekend geen wekker (meer voor het idee omdat het weekend is. Denk ik.) maar hier heb ik bijna altijd spijt van.

Als ik langer dan 7 à 8 uur in bed lig voel ik me vaak meer moe dan dat ik gewoon op tijd opsta. Daarnaast krijg ik door lang liggen hele stijve en pijnlijke spieren. Dus; voortaan zet ik ook in het weekend mijn wekker!

2. Leg ‘s avonds alvast je kleding klaar

Het zal wel een vrouwenprobleem zijn maar meestal weet ik ’s morgens niet wat ik aanmoet, haha. Om hier in de ochtend niet onnodig (veel) tijd aan te verliezen, zorg ik ‘s avonds dat de kleren voor de volgende dag al klaar liggen op de badkamer.

Dit scheelt weer tijd en keuzen stress in de ochtend, ideaal voor een ontspannen ochtend! Zodra mijn wekker gaat pak ik mijn kleding en kan ik meteen richting de badkamer om te gaan douchen.

3. If you snooze, you lose

Het is vaak (lees: meestal) erg verleidelijk om nog éven te blijven liggen als de wekker gaat. Want het maakt niet uit hoe laat de wekker gaat, het is altijd te vroeg!

Maar je zult veel meer uitgerust zijn als je vrijwel meteen opstaat zodra de wekker gaat. Dit lukt mij ook niet altijd hoor. Maar als de wekker na 9 minuten nogmaals afgaat en ik recht overeind in bed zit van de schrik – omdat ik weer in slaap was gevallen – voel ik me ook niet beter.

Soms pak ik meteen mijn telefoon als de wekker gaat, niet perse om iets te doen maar om bezig te zijn waardoor ik niet weer in slaap val. Dit houdt me wakker waardoor ik daarna gemakkelijker opsta.

Ik moet toegeven; het voelt een stuk beter om gewoon direct op te staan als de wekker de eerste keer is afgegaan! Én het draagt bij aan een ontspannen ochtend 😀 Let’s gooo!

4. Wake-up light en zonlicht

Als het ‘s morgens vroeg licht is kom ik – zoals waarschijnlijk de meeste – een stuk gemakkelijker mijn bed uit. Toen ik thuis woonde deed ik vaak mijn rolluik niet helemaal dicht zodat’s morgens de zon in mijn kamer scheen. In het appartement waar we nu wonen hebben we heel veel ramen en geen gordijnen (zie foto :)) het ochtend zonnetje komt dus lekker binnen waardoor ik makkelijker wakker word.

ontspannen-ochtend-raam-fibromyalgieblog

Wakker worden door licht kun je in de herfst/winter maanden zelf nabootsen met een wake up light, ideaal! Deze ‘wekker lamp’ geeft steeds feller licht waardoor je rustig wakker wordt (geluiden kun je zelf instellen). Dit heeft het zelfde effect als zonlicht. De wake up light is voor mij een ideale uitvinding en helpt me om ontspannen wakker te worden.

5. Warme douche

Om de spieren wat soepeler te krijgen begin ik mijn dag áltijd met een warme douche (Niet te warm want dan word ik minder goed wakker). Ongeveer 15/20 minuten laat ik het water over mijn lichaam stromen en doe ik wat rek en strek oefeningen om mijn spieren soepeler te maken.

Uiteindelijk spoel ik me vaak af met koud water zodat ik een boost krijg en goed wakker wordt. Want hoewel een warme douche erg fijn is, heeft koud douchen ook z’n voordelen!

Lees ook: 3 Gezondheidsvoordelen van koud douchen bij fibromyalgie >>

6. Geef jezelf de tijd

Ik snap heel goed dat je in het liefste zo lang mogelijk in bed blijft liggen. Maar stressen in de ochtend kan er voor zorgen dat je je de hele dag gehaast voelt. Als je jezelf genoeg tijd gunt om alles te doen wat je moet doen, kun je veel relaxter met je dag beginnen.

Mijn wekker gaat om 6.50 uur en om 8.30 uur moet ik van huis als ik moet werken. Ik heb van 6.50 uur tot 7.00 uur om op te staan, de rest van de tijd (1,5 uur) heb ik nodig om te douchen, me klaar te maken, salade te bereiden en te ontbijten.

Op deze manier heb ik alle tijd om mijn ochtend ritueel ontspannen uit te voeren; doordat ik wat ruim plan hoef ik ’s morgens nooit te stressen. En mocht er een keer iets onverwacht tussen komen heb ik alsnog de tijd om dit te doen.

7. Water drinken

Als je slaapt verlies je vocht, om je ‘s morgens wat fitter te voelen kun je het beste beginnen met dit tekort meteen weer aan te vullen.

Als je je bed uit bent is het aan te raden om meteen 1 à 2 glazen water te drinken. Hierdoor wordt het vochtgehalte weer aangevuld waardoor je hersenen worden geactiveerd en jij je wat sneller wakker voelt.

Zelf doe ik dit nu sinds een tijdje en ik heb hier zeker baad bij! Het kost weinig moeite en heeft veel effect; ik raad het je ook zeker aan om hier je dag mee te beginnen.

Lees ook: Water drinken: 11 Redenen waarom dit bij fibromyalgie zo belangrijk is >>

Ochtend-water-ontbijt-fibromyalgieblog

8. Ontbijten

Veel mensen hebben ’s morgens ‘geen tijd’ om te ontbijten of kunnen zo vroeg niet eten. Toch is het belangrijk om te ontbijten én om hier de tijd voor te nemen. Door te ontbijten wordt alles in je lichaam weer op gang gezet, daarnaast geeft het energie.

Aangezien we geen energie in overvloed hebben is het belangrijk hier goed mee om te gaan. Een ontbijt kan bijdragen aan een beter, energieker gevoel in de ochtend. Zorg dat je rustig gaat zitten om te ontbijten; neem de tijd zodat je ontspannen kunt eten. Drink een kop thee of koffie en je bent klaar om je dag écht te gaan beginnen! 😀

Mijn ochtendroutine

Ben je nou benieuwd hoe ik ’s morgens mijn dag start? Bekijk dan onderstaande video waarin ik je meeneem in mijn ochtendroutine!

Heb jij nog tips om je dag ontspannen te beginnen? Laat het weten in een reactie!


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

Plaats een reactie