Ontzuren bij fibromyalgie: 5 eenvoudige manieren om het aan te pakken

Ontzuren bij fibromyalgie, kan het helpen om klachten te verlichten? Mensen met fibromyalgie hebben vaak last van een verzuurd lichaam. Maar niet iedereen is zich hier van bewust. Verzuring kan pijn in de spieren verergeren en klachten geven als vermoeidheid, doffe huid, futloos en stemmingswisselingen.

Voor mensen met fibromyalgie is het daarom belangrijk om het lichaam te ontzuren. Dit kan op meerdere manieren, maar ik zal even bij het begin beginnen!

Ontzuren en fibromyalgie: 5 eenvoudige manieren om het aan te pakken

Verzuring van het lichaam komt veelal door factoren van buitenaf, denk aan: uitlaatgassen, voorverpakte voeding, suiker, roken, medicatie, overmatig sporten en stress. Door deze factoren komen er gifstoffen in het lichaam.

Ons lichaam heeft een reinigingssysteem wat deze gifstoffen afvoert. Maar doordat we tegenwoordig meer gifstoffen binnenkrijgen dan ons lichaam aankan, blijft een deel van die stoffen achter in het lichaam. De gifstoffen gaan zich ophopen en zorgen voor verzuring in het hele lichaam.

Vervelende klachten door verzuring

Verzuring kan zorgen voor vervelende klachten. In het begin kun je klachten krijgen als:

 • Haaruitval
 • Huidklachten
 • Libidoverlies
 • Obstipatie
 • Slaapstoornis
 • Pijnlijke spieren
 • Vermoeidheid
 • Depressie.

Als er te lang niets aan verzuring wordt gedaan kan dit uiteindelijk leiden tot reuma (artrose), diabetes, een beroerte of een hartinfarct. Ontzuren van het lichaam is dus enorm belangrijk. Helaas wordt het belang van het zure/base evenwicht onderschat in de medische wereld en wordt dit bij patiënten zelden onderzocht.

Ontzuren en Fibromyalgie: Test eerst hoe verzuurd je bent!

Er zijn handige manieren om thuis te testen of je lichaam verzuurd is. Een week lang laat je wat ochtendurine op een zuur/base teststrip druppelen om te kijken wat eruit komt. Je weet snel of je lichaam verzuurd is of niet. Zelf heb ik dit eerder ook op deze manier getest en het werkt gemakkelijk, bij mij kwam eruit dat mijn lichaam verzuurd is waarna ik gestart ben met ontzuren.

5 eenvoudige manieren om te ontzuren bij fibromyalgie

Onderstaande tips kunnen ondersteuning bieden om het lichaam te reinigen en gifstoffen af te voeren. Let er wel op dat je over het algemeen een gezonde leefstijl hebt: eet gezond, beweeg voldoende, plan voldoende rustmomenten en vermijd stress zo veel mogelijk.

1. Ontzuren met voeding

Er is veel voeding waardoor het lichaam verzuurd kan raken, denk aan fastfood, voorverpakte voeding, suiker, overmatig koffie gebruik, dierlijke eiwitten en alcohol. Het vermijden van deze producten kan dus al wat verschil maken.

Echter is er -zeker in het begin- wel meer voor nodig om het lichaam echt te ontzuren. Maar het aanpassen van het voedingspatroon is een prima eerste stap.

Voeding die het lichaam helpt ontzuren wordt ook wel basisch of alkalisch genoemd. Ik som er een paar voor je op:

 • Asperges
 • Broccoli
 • Spinazie
 • Knoflook
 • Citroen
 • Paprika
 • Druiven
 • Watermeloen

De lijst met voedingsmiddelen is enorm, bekijk bijvoorbeeld deze lijst eens. Daarnaast is een ander voedingspatroon eenvoudig aan te combineren met onderstaande punten.

2. Citroensap met baking soda

Je kunt ‘s morgens je dag starten met een glas lauw water en het sap van een halve citroen, voeg hier een theelepel baking soda aan toe en los dit op. Drink dit op nuchtere maag.

De combinatie van het citroensap met baking soda heeft een ontzurende werking op het lichaam. (Drink het wel met een rietje zodat het citroensap het glazuur van je tanden niet beschadigd). Zelf heb ik geen moeite met een zure smaken, dus ik drink dit gemakkelijk weg.

Mocht je hier zelf wel moeite mee hebben kun je een longdrinkglas gebruiken en meer water toevoegen om de smaak wat meer te neutraliseren.

3. Ontzurende kruidenthee

Omdat ik zelf een thee liefhebber ben, leek het drinken van kruidenthee me de gemakkelijkste manier om gifstoffen af te voeren. Deze kruidenthee bevat 52 verschillende kruiden, speciaal om het lichaam mee te ontzuren. Zelf drink ik deze thee graag. In het begin is het wel wennen omdat het een licht bittere smaak heeft, maar uiteindelijk went dat wel. Deze thee kun je dagelijks drinken.

Voor thee liefhebbers is dit een gemakkelijke manier om het lichaam te ontzuren, je kunt deze thee 3 tot 5 koppen per dag drinken. Hoe meer thee je drinkt, hoe meer het ontgiftingsproces wordt gestimuleerd.

Lees ook: 5x Ontzurende kruidenthee die het lichaam reinigen en ontgiften >>

4. Detox water

Vooral in de zomer is dit heerlijk, een glas koud water met daarin vers fruit en groenten toegevoegd. Door fruit, groenten of kruiden een nacht in een kan water te laten staan krijg je detox water.

Je kunt de volgende dag genieten van een verfrissend drankje met een heerlijke smaak, wat ook nog ontzurend werkt! Ik ben er enorme fan van 😉

5. Supplementen van Alka Vitae

Alka Vitae heeft supplementen ontwikkeld speciaal om het lichaam te ontzuren. Deze supplementen zijn als tabletten of als druppels te koop. De supplementen bieden ondersteuning bij het ontgiftingsproces en kunnen zeker in het begin erg nuttig zijn om dit proces een boost te geven.

Daarnaast zijn er ook greens. Dit voedingssupplement bestaat uit een groene poeder wat ook betiteld wordt als ‘superfood’ er zitten enorm veel basische stoffen in wat het lichaam helpt ontzuren, je kunt deze poeder bijvoorbeeld toevoegen aan een smoothie.

Verzuring en fibromyalgie

Regelmatig lees ik dat fibromyalgie en verzuring van het lichaam met elkaar in verbinding staan. Dit zou het daarom extra belangrijk maken om het lichaam te ontzuren. Juist omdat verzuring spierkrampen, spierpijn en stijve spieren kan veroorzaken is het raadzaam om het lichaam te helpen met het afvoeren van gifstoffen, zodat de spieren wat meer rust krijgen. Daarnaast kan ontzuren van het lichaam ook zorgen voor meer energie en een betere nachtrust.

Zelf heb ik wel ervaren dat ontzuren belangrijk is voor het lichaam. Echter ben ik hier zelf de laatste tijd minder mee bezig geweest door de vele veranderingen in mijn voedingspatroon. Maar na het schrijven van dit blog bericht ga ik het toch echt wel weer oppakken, want het is enorm belangrijk!

Benieuwd hoe verzuurd jouw lichaam is? Begin bij het begin en bestel de teststrips om erachter te komen of ontzuren voor jou nodig is!

Hou jij je bezig met het ontzuren van je lichaam? Wat doe jij daarvoor? Laat het me weten in een reactie onder dit bericht, vind ik leuk!


Lees nog even verder:

* Deze blog bevat affiliate links.


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Krijg méér grip op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren!

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

12 gedachten over “Ontzuren bij fibromyalgie: 5 eenvoudige manieren om het aan te pakken”

 1. Lees eens op de site van noordeindeclinic in Den Haag, daar geven ze een behandeling van het ontzuren van het lichaam. Ik heb daar super veel baat bij gehad. 🙂

  Beantwoorden
 2. Beste Nathalie, compliment dat je op zo’n jonge leeftijd mensen wilt helpen, d m v deze site. Ik heb een vraag; kom er gewoon niet uit, kan het echt nergens vinden ; met welke snelheid kun je enigszins weer basisch worden, is dat één week, je schrijft hierboven; “test een week je zuurgraad met de strips” Ik heb alle ontzuringsspullen in huis, en eet meer basisch. Bij voorbaat dank,gr.kim.

  Beantwoorden
  • Hey Kimberley, dankjewel voor het compliment! 🙂 Hoe lang het duurt voordat je lichaam weer ontzuurd is is per persoon verschillend. Dit heeft met meerdere factoren te maken; zoals hoe erg je lichaam ontzuurt is en op wat voor manier je gaat ontzuren. Je kunt bijvoorbeeld een detox doen zodat je lichaam snel gifstoffen kan afvoeren, hierbij gaat het ontzurings-proces ook sneller dan wanneer je enkel anders gaat eten en eventueel supplementen gebruikt. Dus kortom kan ik geen specifiek antwoord geven op je vraag helaas! Vooral regelmatig blijven testen hoe zuur je lichaam is, zo kun jezelf bijhouden of het ontzuren ook effect heeft.

   Liefs, Nathalie

   Beantwoorden
    • Beste Kristina, dat is een beetje afhankelijk van hoe je het wil aanpakken. Er zijn verschillende soorten detox methodes. Eerlijk gezegd heb ik dit zelf nog nooit geprobeerd. Ik ben voornamelijk bezig met het (actief) ontzuren van mijn lichaam d.m.v. voeding, citroenwater, supplementen etc.

     Beantwoorden
 3. Hallo, Nathalie, ik heb net diagnose fibromyalgie gekregen, na jaren tobben en overal al geweest. Zit nu veel te lezen over ontzuren, maar vind t best lastig, mag je helemaal geen brood bijv. Of is brood met weinig gist wel goed, las dat dat licht verzurend is,,wat moet je anders voor ontbijt of lunch? Yoghurt of kwark is ook niet goed, ik eet op zich weinig zoetigheid en drink altijd kamillethee of water.

  Beantwoorden
  • Dag Henny, wat vervelend dat je de diagnose gekregen hebt. Maar anderzijds wellicht fijn dat je na jaren duidelijkheid hebt. Wat betreft ontzuren met voeding is het heel belangrijk dat je balans houdt tussen ontzurende en verzurende voeding. Het is niet erg iets te eten wat een verzurende werking heeft, als dit maar niet de overhand neemt. Eet je bijvoorbeeld één iets wat (sterk) verzurend is, maar de rest van de dag producten die ontzurend zijn, dan is dat geen ramp.

   Hopelijk is mijn antwoord duidelijk en kun je daar wat mee! 🙂

   Beantwoorden
 4. Dag Natalie,Ik heb vandaag voor het eerst kruiden thee voor te ontzuren gebruikt.Mijn vraag is is dit niet schadelijk voor je tandglazuur.Ik lees de citroen met baking soda wel maar wil toch even weten of dit onschadelijk is voor mijn tanden?Ik heb helaas ook Fibromyalgie.Groetjes sandra

  Beantwoorden
 5. Hai ,bedankt voor je artikel. Ik heb de afgelopen 3 weken elke ochtend baking soda genomen en heb nu een heel stuk minder pijn!!! Echter, ik vroeg mij af, hoe lang mag een mens baking soda gebruiken? Is er iets bekend over wetenschappelijk bewezen nadelen? Dit ivm dat ik de laatste week bijna direct na gebruik hele dunne ontlasting heb. Overigens heb ik er de rest vd dag geen probleem mee, t is enkel direct na de dosis s ochtends van n halve theelepel

  Alvast bedankt voor je antwoord

  Beantwoorden
  • Hey Renate! Wat fijn om te horen dat je minder pijn hebt. Omdat baking soda het lichaam zuivert kan dit mogelijk de reden zijn dat het een laxerend effect heeft, misschien dat het daar mee te maken heeft. Hoe lang je het mag gebruiken durf ik eigenlijk niet te zeggen, ik kan hier ook weinig over vinden.

   Beantwoorden

Plaats een reactie