Wat is de oorzaak van fibromyalgie? Onderzoeken & Theorieën

De oorzaak van fibromyalgie is niet bekend. Er zijn wel verschillende speculaties en theorieën maar zeker weten waar fibromyalgie door veroorzaakt wordt doen we niet. Hierdoor is fibromyalgie een uitsluitingsdiagnose; Dit betekend wat wanneer er gedacht wordt aan fibromyalgie, eerst alle anderen aandoeningen of tekorten uitgesloten moeten worden. Er zullen onderzoeken worden gedaan, zoals o.a. bloedprikken en röntgenfoto’s om te zien of er bijvoorbeeld een vitamine tekort is, of dat er een afwijking te vinden is. Is er niets anders wat de klachten kan verklaren? Dan is de kans groot dat het fibromyalgie is. Hoewel er geen duidelijke oorzaak is, zijn er wel een aantal theorieën. Deze deel ik vandaag met je.

Aansturing hersenen

ReumaNederland schrijft dat de oorzaak van fibromyalgie mogelijk in de hersenen plaatsvindt. De hersenen en bepaalde hormonale klieren sturen de spieren aan. Er wordt gedacht dat deze aansturing bij mensen met fibromyalgie verstoord zou zijn. Echter is niet bekend waardoor die verstoring dan zou ontstaan. Ook wordt er gespeculeerd of het dan een gevolg of juist een oorzaak is van fibromyalgie.

Kapotte prikkel filter

Nog een theorie van ReumaNederland is dat het mechanisme waarmee prikkels van buitenaf gefilterd moeten worden, niet goed werkt. Dit zou betekenen dat alle prikkels erg hard binnenkomen wat weer voor klachten zou zorgen.

Slechte verwerking van pijnprikkels

De laatste theorie die Reuma Nederland aankaart is dat de verwerking van pijnprikkels bij mensen met fibromyalgie anders verloopt dan bij mensen die geen fibromyalgie hebben. Met als gevolg dat er dus meer pijnprikkels naar de hersenen gestuurd worden terwijl dit niet nodig is waardoor er wel pijn wordt ervaren, maar in het lichaam niets gevonden kan worden.

Oorzaak fibromyalgie: Extreem hoge spierspanning

Een onderzoek van neuroloog Ewa Klaver-Król toonde aan dat extreem hoge spierspanning de klachten van fibromyalgie zou veroorzaken. Tijdens dit onderzoek is de spierspanning van het spiermembraan gemeten, dit is de oppervlakte van een spier.

Tijdens deze meting bleek dat het spiermembraan bij mensen met fibromyalgie overactief is. Via het spiermembraan wordt een signaal aan de spieren gegeven om aan te spannen. Een overactieve spiermembraan zorgt er dus voor dat spieren aangespannen worden zonder dat dat nodig is. Deze hoge spierspanning zou de pijn veroorzaken.

Lees het hele onderzoek over extreem hoge spierspanning >>

Onevenwicht in de insula (gedeelte van de hersenen)

Weer een ander onderzoek toont aan dat mensen met fibromyalgie in de insula een onevenwicht is tussen de stimulerende neurotransmitter glutamaat en de remmende neurotransmitter gamma-aminoboterzuur (GABA). De disbalans van de neurotransmitters in de insula zou volgens onderzoekers het centrale zenuwstelsel ontregelen wat zou zorgen voor chronische pijnklachten en de overige fibromyalgie symptomen.

Factoren die een rol kunnen spelen bij ontwikkelen van fibromyalgie

Wat de oorzaak van fibromyalgie is, is dus niet bekend. Er zijn wel meerdere theorieën die over wat de oorzaak zou kunnen zijn maar zeker weten doen onderzoekers het nog niet. Naast de oorzaak, zijn er ook verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat fibromyalgie ontwikkeld wordt.

Stress

Veel stress of zelfs chronische stress is erg ongezond voor het lichaam en kan allerlei lichamelijke klachten veroorzaken. Een lange tijd veel stress ervaren kan er ook voor zorgen dat je veel gaat opkroppen, dit kan zich uiteindelijk gaan uiten als pijnklachten. Wellicht zul je ook wel herkennen dat wanneer je fibromyalgie hebt en stress ervaart, de pijn direct toeneemt. Wanneer je veel stress hebt heb je dus kans om op lange termijn fibromyalgie te ontwikkelen.

In het onderzoek waarbij onevenwicht in de insula werd geconstateerd stond ook onderstaande tekst:

“Waardoor dat onevenwicht precies wordt uitgelokt, weten ze nog niet. Ze vermoeden dat er sprake kan zijn van een genetische aanleg en dat omgevingsfactoren zoals stress een trigger kunnen zijn die de ziekte doet ontstaan. ‘Heel vaak kunnen patiënten met fibromyalgie duidelijk aangeven wanneer hun klachten begonnen zijn’, stelt dr. De Paepe. ‘Heel vaak was er sprake van een trigger, zoals een zware ziekte of een ingrijpende gebeurtenis in hun leven. Wij vermoeden dat er sprake is van een onderliggende genetische aanleg voor fibromyalgie en dat de ziekte pas naar boven komt in stresssituaties.’”

Lees ook: Dit is hoe stress fibromyalgie symptomen kan verergeren >>

Verzuring van het lichaam

Wanneer er veel gifstoffen in het lichaam aanwezig zijn, raakt het lichaam verzuurd. Dit kan voor uiteenlopende gezondheidsklachten zorgen. O.a. fibromyalgie zou mogelijk kunnen ontstaan of worden verergerd door verzuring.

Daarnaast zouden urinezuren bij mensen met fibromyalgie moeilijk worden afgevoerd of worden geneutraliseerd, wat ook voor verzuring kan zorgen. Het is dus een beetje een kip-en-ei verhaal.

Meer informatie over verzuring? Lees dan ook:

Psychische klachten (depressie, ptss)

Wanneer je lange tijd lijdt aan psychische klachten kan dit veel met je lichaam doen, net zoals wanneer je stress ervaart. Bij psychische klachten wordt er vaak veel opgekropt en emoties weggedrukt. Dit kan zich uiteindelijk uiten in lichamelijke klachten.

Zelf zat ik, voordat ik last kreeg van fibromyalgie, al 3 jaar in een depressie (waarbij ook automutilatie en een eetstoornis een rol speelde).

Darmproblemen

Bij darmproblemen zal waarschijnlijk niet snel gedacht worden aan fibromyalgie. Toch heb ik van een KPNi arts te horen gekregen dat aandoeningen zoals fibromyalgie kunnen ontstaan door darmproblemen, zoals o.a. een lekkende darm (leaky gut). Een lekkende darm houdt in dat de darmflora zo dun is dat zowel goede als slechte bacteriën in de darm kunnen komen en via de darm komen deze bacteriën in het bloed terecht. Via het bloed wordt dit over het hele lichaam verspreid en dit kan voor uiteenlopende klachten zorgen, zoals o.a.vermoeidheid, concentratieproblemen, depressie en dus ook fibromyalgie.

Lees meer: Wat je nog niet wist over darmklachten en fibromyalgie >>

Karaktereigenschappen

In de jaren dat ik blog over fibromyalgie heb ik veel geleerd, één ding is dat mensen met fibromyalgie vaak dezelfde karaktereigenschappen hebben. Zo komen zorgzaamheid, perfectionisme, groot verantwoordingsgevoel, doorzettingsvermogen en een laag zelfbeeld vaak naar voren.

Wat duidelijk is, is dat deze karaktereigenschappen er veelal voor zorgen dat je jezelf op de tweede plek zet. Je loopt jezelf voorbij om anderen tevreden te houden, je vindt dat je alles zelf moet doen en doet wat de ander verwacht.

Het gevolg hiervan is dat je alsmaar over je grenzen gaat. Doe je dit lang genoeg, dan is de kans dus groot dat je lichamelijke klachten ontwikkeld omdat je lichaam je wil laten weten dat het zo niet langer meer kan.

Lees meer: Typerende karaktereigenschappen bij fibromyalgie >>

Onverwerkte emoties

We maken in ons leven veel mee. Soms gebeuren er dingen die moeilijk te verwerken zijn, of ben je iemand die moeite heeft met het uiten van emoties. Emoties die niet worden geuit, zoals boosheid, verdriet, woede, schaamte, schuldgevoel en frustratie, blijven opgeslagen in het lichaam.

Misschien heb je een moeilijke jeugd gehad, vaak stress ervaren of een trauma opgelopen. Als je de emoties die hierbij naar boven komen niet uit of verwerkt, kan dit dus in het lichaam ophopen en uiteindelijk voor lichamelijke klachten zorgen. Je kunt letterlijk ziek worden van onverwerkte emoties. Het is dus van groot belang dat je alle emoties die je voelt, ook durft te uiten.

Ik schreef hier over: Mijn visie over ziekte door disbalans, blokkades en overtuigingen >>

Conclusie: oorzaak fibromyalgie

Zoals je kunt lezen zijn er dus vermoedelijk een aantal theorieën over wat de oorzaak van fibromyalgie kan zijn. Echter weet niemand precies hoe het zit en is er nog altijd geen duidelijkheid over de oorzaak van fibromyalgie. Daarbij komt dus dat er verschillende factoren zijn die ervoor kunnen zorgen dat er lichamelijke klachten ontstaan of dat je ziek wordt. Hopelijk biedt deze informatie wat meer duidelijkheid.

Ben je benieuwd naar mijn kijk over ziek zijn? In de blogs onderaan dit bericht ga ik daar dieper op in.

Wil je graag weten welke zelfhulpboeken mij geholpen hebben of welke hulpmiddelen ik (dagelijks) gebruik? Bekijk dan Mijn Favorieten.


Dit vind je vast ook interessant:


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Begrijp hoe het acceptatieproces in elkaar steekt!

In dit gratis eBook leer je precies hoe de 6 fases van acceptatie eruit zien zodat jij het acceptatieproces leert begrijpen en daardoor méér grip krijgt op acceptatie. 

Plaats een reactie