Een opgeruimd huis zorgt ook voor een opgeruimd hoofd

Persoonlijk functioneer ik beter in een opgeruimd huis; het zorgt voor rust in mijn hoofd en ik voel me fijner als het opgeruimd is om me heen. Ik merk dat ik onrustiger wordt als er veel rommel om me heen is, als ik in een rommelige kamer aan het werk ben ga ik uiteindelijk toch eerst opruimen omdat me dat rust geeft waardoor ik me beter kan concentreren.

Maar, niet iedereen is hier even goed in. De een laat gemakkelijker wat slingeren dan de ander en de visie over ‘opgeruimd’ kan per persoon verschillend zijn. Misschien ben je zelf helemaal geen liefhebber van opruimen en schoonmaken – zoals velen – maar in dit blog-bericht zal ik uitleggen waarom opruimen zo enorm belangrijk is.

Een opgeruimd huis zorgt ook voor een opgeruimd hoofd

Een schoon en opgeruimd huis heeft enorm veel voordelen, zeker voor mensen die relatief weinig energie hebben. Een vies, rommelig huis kan zorgen voor onrust en stress; en dat willen we juist vermijden, toch? Orde in huis geeft rust in je hoofd, het geeft een gevoel van controle en overzicht waardoor je beter kunt functioneren.

Ook het opruimen zelf kan uiteindelijk een erg ontspannen bezigheid zijn, terwijl jij je huis aan het opruimen bent, ben je onbewust ook je hoofd aan het opruimen. Je zult merken dat het je uiteindelijk een voldaan gevoel geeft. Iedereen wordt blij van een opgeruimd en schoon huis; zelfs mensen die van nature geen opgeruimde types zijn.

Als je eenmaal ervaren hebt wat een opgeruimd huis met je doet wordt het een stuk gemakkelijker om je huis ook zo te houden.

Een opgeruimd huis, wat zijn de voordelen?

 • Je hoeft niet meer te zoeken waar je ‘iets’ gelaten hebt, dit scheelt je tijd én stress;
 • Het geeft rust in je hoofd en zorgt voor ontspanning;
 • Opruimen geeft een voldaan gevoel;
 • Je slaapt beter in een opgeruimde en schone slaapkamer;
 • Het bespaart je tijd in het huishouden, je kunt namelijk makkelijker overal komen;
 • Je hebt letterlijk geen ‘blokkades’ meer in huis, zoals opgestapelde rommel etc.;
 • Je huis lijkt groter en wordt er mooier van;
 • Doordat er minder rommel en viezigheid om je heen hebt krijg je ook minder prikkels binnen, fijn als je hooggevoelig bent;
 • Het zorgt voor een positieve flow in huis.

Genoeg voordelen om je huis opgeruimd en schoon te houden lijkt me.

De grote schoonmaak

Als je momenteel een rommelig huis hebt is het belangrijk om bij het begin te beginnen, met dagelijks opruimen ga je het namelijk niet redden.

Je zult je huis van onder tot boven moeten opruimen wil je het uiteindelijk alleen maar te hoeven bijhouden. Je hoeft natuurlijk niet in één weekend je hele huis opgeruimd te hebben, je kunt voor jezelf een planning maken wanneer je wat gaat opruimen. Ik raad aan om bij de kamers te beginnen waar het meeste geleefd wordt.

Als je met meerdere mensen in huis woont, kun je de taken natuurlijk ook verdelen.

Het voelt misschien zwaar om hiermee te starten maar dat is een drempel waar je jezelf overheen moet zetten. Als je eenmaal begint zul je vanzelf gemotiveerd raken!

Tip: Zet je favoriete muziek aan en zing lekker mee – of dit nou mooi klinkt of niet – dat maakt het een stuk gezelliger en een lekker muziekje is ook nog eens goed voor je humeur.

Opruimen en spullen weggooien

Als je gaat opruimen zul je veel spullen tegenkomen waarvan je niet weet wat je er mee moet. Spullen die je niet meer gebruikt (en ook niet meer gaat gebruiken) kun je het beste weggooien. Het neemt alleen maar ruimte in beslag en als het geen waarde meer voor je heeft is het ook niet nodig om het te bewaren.

Sommigen dingen hebben na een poosje hun tijd wel gehad. Door dingen weg te gooien ben je ook onbewust bezig met loslaten, je doet afstand van spullen die je misschien al jaren hebt. Maar nu ben je zo ver om er echt afstand van te doen.

Als je dingen leert weggooien heb je uiteindelijk ook minder spullen die je hoeft op te ruimen. Misschien heb je nog spullen van waarde in huis staan, die je niet meer gebruikt. In plaats van ze op zolder neer te zetten kun je er ook voor kiezen om te verkopen, bijvoorbeeld via Marktplaats. Op deze manier kun je ook nog wat verdienen met het opruimen van je huis!

Houd het bij

Opruimen en schoonmaken zijn dingen die gemakkelijk worden uitgesteld, de stap om daadwerkelijk aan de slag te gaan wordt op deze manier steeds groter. Als je lang genoeg uitstelt kun je uiteindelijk weer voor af aan beginnen met de grote schoonmaak en dat zou enorm zonde zijn.

Als je je huis eenmaal hebt opgeruimd is het voor jezelf het gemakkelijkste als je dit ook goed bijhoudt. Dit scheelt je uiteindelijk veel tijd in het huishouden en je kunt blijven profiteren van de voordelen van een schoon en opgeruimd huis.

Handige tips om te zorgen dat je huis opgeruimd en schoon blijft:
 • Zorg dat je spullen een vaste plaats hebben en ruim je spullen op als je ze niet meer nodig hebt;
 • Als je er voor kiest de was te wassen, zorg dan dat je óók de tijd hebt om het daarna meteen te drogen. Als de was droog is, kies er dan voor om dit zo snel mogelijk op te vouwen en in de kast te leggen. Zo voorkom je dat je uiteindelijk met een enorme berg was zit;
 • Loop nooit met legen handen: ga je vanuit de woonkamer naar de keuken en staan er nog kopjes op tafel? Neem deze meteen mee en ruim ze op. En zet ze dan niet op de aanrecht, maar direct in de vaatwasser;
 • Klaar met stofzuigen of poetsen? Ruim alle spullen daarna meteen op en hang de poetsdoekjes te drogen. Fijn als het huis gestofzuigd is, maar zonde natuurlijk als je tot de volgende beurt een stofzuiger in je woonkamer hebt staan;
 • Ruim tijdens het koken alles wat je niet meer nodig hebt op: verpakkingen in de prullenbak, eetwaren die je niet meer nodig hebt leg je terug in de koel- of kelderkast, materiaal die je niet meer gebruikt doe je direct in de vaatwasser of legt ze klaar voor de afwas. Ruim na het eten meteen alles weer op, zet alles in de vaatwasser of doe direct de afwas. Veeg met een poetsdoekje het fornuis, het aanrecht en de eettafel schoon en tadaaa; Kitchen clean!
 • Verdeel de poetstaken over de hele week in plaats van één vaste poetsdag te kiezen. Dit is ook voor je lichaam fijner.

Zoals je leest gaat het er vooral om dat je de spullen die je niet meer nodig hebt meteen opruimt; dit geeft een voldaan gevoel en je huis blijft op deze manier zonder al te veel moeite, toch opgeruimd 🙂 .

Waarom vind ik opruimen zo belangrijk?

Energie heb ik niet veel, dus geef ik die het liefste uit aan dingen die er toedoen. Daarbij ben ik snel overprikkeld omdat ik hooggevoelig ben en kan rommel en viezigheid dus veel energie kosten.

Wanneer mijn omgeving schoon en opgeruimd is geeft me dit veel rust en kan ik me beter ontspannen. Daarbij kost het huishouden op deze manier minder tijd en energie wat ook mooi meegenomen is. Ik merk dat een opgeruimde omgeving veel goed doet als ik onrustig ben. Is mijn omgeving op zo’n moment een rommel? Dan krijg ik last van opruimwoede en móét mijn omgeving netjes en overzichtelijk zijn.

Ik merk dat ik beter kan functioneren als het is opgeruimd en het zorgt voor rust. D alleen al is voor mij voldoende reden om het opgeruimd te houden.

Het grote poetsboek als hulpmiddel

Mijn vriend is niet zo’n held in opruimen en poetsen en daarom heeft hij laatst Het grote poetsboek van Diet Groothuis gekocht. In dit boek is echt alles te vinden wat met het huishouden te maken heeft. Het is met humor geschreven dus fijn om te lezen.

Dit boek staat vol met praktische tips die je helpen om op de juiste manier je huis schoon te maken en te houden! Daarnaast staan ook hier de voordelen van opruimen in beschreven met handige tips.

Handig dus voor degene die van zichzelf niet zo van opruimen of poetsen houden.

poetsboek-cover-fibromyalgieblog

Hoe zorg jij ervoor dat je huis opgeruimd blijft? En merk jij ook dat dit rust geeft? Laat het weten in een reactie onder dit bericht!

In dit bericht wordt gebruik gemaakt van een affiliate-link.


Volg FibromyalgieBlog via Facebook & Instagram

Ontdek hoe je meer grip krijgt op jouw leven door Fibromyalgie te accepteren

Ben jij er klaar mee om beperkt te worden door je klachten en wil je de regie terug over jouw leven?

1 gedachte over “Een opgeruimd huis zorgt ook voor een opgeruimd hoofd”

 1. Daar heb ik ook jaren over gedaan . En het is zo, een opgeruimd huis geeft je rust en moet je niet steeds denken , ik moet dit nog doen of dat . Ik heb het ook ” proberen ” mee te geven aan mijn kinderen dat , als je iets vasthebt , het ook direct op de juiste plek weg te leggen . Ze noemen me pietje precies maar daar zit ik niets mee in , ik vind alles direct terug als ik iets moet hebben , en dat kan van hun…niet gezegd worden , maar …niet mijn probleem . Ik probeer een routine plan op te stellen , maar ik ben ook niet teleurgesteld als ik het niet kan volgen , mer oa poetsen of strijken . Ik heb nu het motto ” degene die zegt dat er stof ligt bij mij , wel ..ik wijs waar alle poetsspullen staan en zeg dan , voel je vrij om me te helpen . Ze zullen dat dan géén twee keer meer zeggen. Ik ben vindingrijk geworden omdat ik nog een leven wil hebben , buiten fibromyalgie , spasmofilie , artrose en neuropathische zenuwpijnen . Ik kan van kleine dingen genieten, binnen voor het raam zitten en onze kater van 7 kilo en het dwergkonijntje van de bovenburen die samen in de tuin spelen , heerlijk.

  Beantwoorden

Plaats een reactie